Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Karayolu kenarında bulunan toptan alkollü içki satış deposunun ruhsatlandırılması
Karayolları Trafik Kanununun ek 12 nci maddesi hükmü de dikkate alındığında, Karayolu kenarına paralel 30 metre mesafede toptan alkollü içki satış deposuna işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 25.02.2013
Vekâlet görevi
Belediyede 15.09.1998 tarihinde memur olarak göreve başladım. 02.10.2006 tarihinde belediye-mizdeki boş bulunan 5. dereceli tahsildarlık kadrosuna atandım. Belediyemizdeki muhasiplik kadrosu-nun boşalması üzerine 01.12.2008 tarihinde muhasebe iş ve işlemlerini yürütmek üzere görevlendiril-dim ve bu güne kadar muhasebe kadrosuna ait tüm görevler tarafımdan yapılagelmiştir, halende de-vam etmektedir. 4 yıllık meslek lisesi mezunuyum. Muhasebe işlerini yürütmek üzere daha önceden Belediye Başkanı tarafından "Bu günden itibaren belediyemize ait muhasebe iş ve işlemlerinin Belediye Tahsildarı Yakup EYTÜRK tarafından yürütülmesine tarafımdan karar verilmiştir" şeklindeki bir görev-lendirmenin vekâleten görevlendirme sayılıp sayılamayacağını, bu şekil bir görevlendirme vekâleten görevlendirme sayılmadığı takdirde, bu günden itibaren vekâleten atamamın yapılmasında her hangi bir sakınca var mıdır? Bildirilmesini istiyorum. Muhasebe işlemlerinin tamamı tarafımdan 01.12.2008 den bu güne kadar yapılmış olması nedeniyle, muhasebe kadrosuna ait zam ve tazminatlardan, ek ödeme oranlarından ve vekalet ücretinden yararlanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 25.02.2013
Elektrik ihalesi
İdaremizin tüm abonelerinin 2012 yıllık toplam tüketim miktarı 710.226,41.-kwh'dir. Maliye Bakan-lığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 13.10.2011 tarihli B.07.0.BMK.0.04 sayılı genelgesi ve KİK'in düzenleyici kurul kararına göre 'yıllık enerji tüketimi 30.000KVH ve yukarısı olan idarelerin elekt-rik alımlarını ihale yolu ile yapması' gerektiği bahis olunmaktadır. Ancak, örnek teşkil edebilecek bir ihaleye rastlamadık. Bu durum ile ilgili nasıl bir çalışma yapabiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 25.02.2013
Plansız alandaki yapılar
Kırsal-ekolojik turizm alanında 4-5 odalı bir pansiyon açmayı planlıyorum. Bu tip tesislerin şehir merkezlerinde uzak yerlerde açılması daha uygun, ancak şehirlerden uzaklaştıkça elbette imar planla-rından da uzaklaşmış oluyorsunuz. İmarı olmayan bir arazide böyle bir tesis açabilmek için nasıl bir yol izlemeliyim?
- Soru Cevaplandı
- 24.02.2013
Projede oda onayı, statik proje çiziminde zemin etüdü, götürü ihale yapılması
İhaleye çıkılan yapım işinde projelerde oda onayı olmasa olur mu? Statik proje çizilmesi için zemin etüdü şart mı? İhaleye götürü usulü çıkılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 23.02.2013
Cafe ve oyun salonları
İçkisiz cafe ve oyun salonlarına giriş yaşı kaçtır?
- Soru Cevaplandı
- 22.02.2013
Ödeme emri belgesini hazırlayan ve imzalayanlar
Belediyemiz muhasebe biriminde mali hizmetler müdür vekili olarak görev yapan tek kişi bulunmaktadır. Ödeme emri evraklarına başkan ve Mali hizmetler müdür vekili imza atıyor. Fakat Gerçekleştirme görevlisinin imzasının olması da gerektiği söylendi. Bildiğim kadarıyla gerçekleştirme görevlisi işlerin takibinden ödeme emrinin çıkarılmasına kadarki süreçte görevlidir. Düzenleyen kısmına imza atması için düzenlediği evrakın içeriğini de bilmesi gerekmez mi? Muhasebe işlem fişlerinde gerçekleştirme (özellikle tahsilatlarda geçici teminatın kesin teminata çevrilmesi kayıtlarında) olması gerekir mi? Gerçekleştirme görevlisi olmadan başkan ve muhasebecinin imzasıyla ödeme emri veya muhasebe işlem fişi düzenlenmesi ödeme yapılması sıkıntı yaratır mı?
- Soru Cevaplandı
- 22.02.2013
Sözleşmeli personelin sözleşmesinin feshi hali
İdaremizde, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 36. maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesinin üçüncü fıkrası gereğince tam zamanlı olarak çalışan sözleşmeli personelin, sözleşmesi-nin fesih işlemlerinde kanuni dayanak ne olmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 22.02.2013
Meclis Toplantıları
1) 5393 sayılı Belediye Kanununun 24. madde hükmü; ihtisas komisyonlarının meclis toplantısını müteakip toplantı yapacağı şeklinde olmasına rağmen; Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 21. maddesi ise ihtisas komisyonları toplantılarını, (meclisin toplantı süresinde veya) müteakip günlerde yapacağını belirtmektedir. Kanun hükmü ile yönetmelik hükmü çelişmekte midir? 2) İmar konuları ile yıllık bütçenin komisyonlara havale yetkisi meclisin yetkisinde midir? 3) Belediye başkanı imar düzenlemesiyle ilgili konuyu meclisin gündemine almadan doğrudan ko-misyona havale edebilir mi? 4) İmar komisyonunca hazırlanan rapor meclisin bilgisine sunulmadan mecliste kararı alınmış olan imar değişikliği yasalara uygun mudur?
- Soru Cevaplandı
- 22.02.2013
Yönetmelik hazırlanması
Pazar yerlerinin düzenlenmesi ve diğer zabıta hizmetlerinin daha etkin yürütülmesi amacıyla bele-diyece hazırlanacak bir yönetmeliğin belediye meclisinden geçtikten sonra İçişleri Bakanlığına onay için gönderilmesi gerekir mi, veya meclise göndermeden görüş alınması gerekir mi, yoksa meclis kararıyla mahallinde yayınlandıktan sonra uygulamaya geçilmeli midir.
- Soru Cevaplandı
- 21.02.2013
Emlak Vergisinden Muafiyet
Maliye hazinesi adına kayıtlı gayrimenkuller, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 4. maddesi (a) fıkrası gereği tüm vergilerden daimi muaf olmakla beraber, cezalı beyan verme durumunda kesilen usulsüzlük cezasına ne gibi bir işlem uygulanır.
- Soru Cevaplandı
- 21.02.2013
Kamu zararının kaldırılması
Belediye meclisimizin almış olduğu 06.10.2008 tarih ve 16 sayılı kararı ile belediyemize su borcu bulunan mükelleflere 01.11.2008 tarihinden başlamak üzere 31.12.2008 tarihine kadar 2 aylık dönem-de geçmiş yıllardan ve 2008 yılından toplam birikmiş olan su borçlarının ana parasının sabit kalmak kaydı ile ödemeleri durumunda gecikme faizlerinde yüzde 80 indirim yapılmasına karar alınmıştır. 19.10.2012 tarihinde Belediyemizin idari iş ve işlemlerini teftişi sonucunda gecikme faizinin yüzde 80 indiriminin mevzuata aykırı olması nedeni ile 5018 sayılı kanunun 71. maddesi gereğince kamu zara-rı olduğu belirtilerek 8.409,13 TL yi kişi borcunun belediye başkanı ve meclis üyelerinden tahsil edilme-si istenilmiştir. Belediye Başkanı ve Meclis üyelerinden tahsil edilmesi istenilen 8.409,13 TL kişi borçlarının kaldı-rılması mümkün müdür? Kaldırılması için izlenmesi gereken yol nedir?
- Soru Cevaplandı
- 21.02.2013