Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İşyeri açma ruhsatında işletmecinin değişmesi
Belediyemiz tarafından iskanı alınmış ve işyeri ruhsatı ekmek fırını olarak yıllardır faaliyet gösteren fakat şuan gerçek kişi iken tüzel kişiliğe geçmek isteyen bir işyerine yeni ruhsat düzenlerken Yönetme-liğin 10. maddesi gereği satış bölümünde ayrı bir reyon sistemi ile büfe, bakkal veya şarküteri gibi ikinci bir faaliyet göstermesi yada, yine 10. maddesi gereği ana faaliyet konusu tali faaliyet konusundan farklı olduğu için ikinci bir ruhsatla aynı adrese büfe ve benzeri işyeri ruhsatı vermemizde herhangi bir sakın-ca bulunmakta mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 24.03.2013
İtfaiye personeline fazla çalışma ücreti ödenmesinin koşulları
İtfaiye Müdürü ve İtfaiye Amiri 8-5 çalışmakla itfaiye mesaisini hak eder mi? Resmi tatil olan bayram vs. günlerde İtfaiye Müdürü ve İtfaiye Amirinin göreve gelmesi gerekir mi? Gelmediği günler me-saisinden düşülür mü? İtfaiyecilerin yıllık izinlerin de itfaiye mesai ücretleri ödenir mi?
- Soru Cevaplandı
- 24.03.2013
İtfaiye teşkilatında işçi çalıştırılması
İtfaiyede çalışan işçilere çavuş rütbesi verilerek, aynı memurlarda olduğu gibi rütbeleri resmi elbi-selerine taktırılarak çalıştırılabilir mi? Yangın raporlarını memur personel var iken işçilerin imzalayabilir mi? 4857 sayılı Yasa da işçiler yılda 270 saatten fazla çalıştırılamaz denilmektedir. Her ay 2 pazar 15 saat mesai yazılan bir işçinin daire müdürlüğü ile anlaşarak ruhsat işlerinde görevlendirilmesi doğru mudur?
- Soru Cevaplandı
- 23.03.2013
İkamet ve ticaret bölgesinde ifraz
İmar planında bitişik nizam 3 katlı, ticaret ve konut sahası gözüken imar adasında, imar yoluna cephesi 11,25 m. olan hisseli bina ve arsası ifraz yaptırılmak üzere paylaşılmak istenmektedir. Hisse sa-hibi vatandaş buraya 1 katlı dükkan yapacağını beyan ederek, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 17. maddesinde, yalnız 1 katlı dükkan yapılacak ticaret ve küçük sanayi bölgelerinde: bitişik nizamda (5.00) metre'den az olamaz denilmektedir. Diyerek ifraz yapılabileceğini iddia etmektedir. Biz de imar ada-sında buranın b-3 gözüktüğünü söyleyerek ifraz yapılamayacağını söyledik. Bu konuda tereddüte dü-şüldüğünden konunun aydınlatılmasını, saygılarımla arz eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
- Soru Cevaplandı
- 20.03.2013
Ustalık belgesi
2010 yılında İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte yapılan değişiklikle manikür ve pedikür işlemleri güzellik salonlarında yapılacak faaliyetler arasında değerlendirilmektedir. Aynı Yönetmeliğin 1 sayılı Ekinin (J) bendinin 10. maddesinde; Güzellik salonunda, faaliyet gösterilen süre boyunca, güzellik uzmanı olan bir sorumlu müdür bulunacaktır. Sorumlu müdür, 5.6.1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında ilgili alanda ustalık belgesine veya bu konuda ön lisans veya lisans diplomasına ya da yurtdışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği ka-bul edilmiş belgeye sahip kişi olacaktır denilmektedir. Ama manikür ve pedikür işlemleri 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun kapsamı dışında kalan sanatkârlık meslekleri listesinde yer almaktadır. Sa-dece manikür ve pedikür bakım işlemleri için işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak isteyen bir işletmeci ustalık belgesi almak zorunda mıdır? Belediyeler olarak ustalık belgesi isteyecek miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 20.03.2013
Eğitmen kadrosunda sözleşmeli personel
Antrenörlük eğitimi bölümü mezunları 5393 sayılı Kanunun 49. maddesi gereğince sözleşmeli per-sonel olarak eğitmen kadrosunda çalıştırılabilir mi? Veya hangi kadroda çalıştırılabilir.
- Soru Cevaplandı
- 20.03.2013
PTT işyerlerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması
PTT müdürlükleri; ptt kargo, ptt bank, nakit kredi işlemleri vb. faaliyetlerde bulunmaktadır. Dolayı-sıyla bir ticarethane gibi faaliyet sürdürmektedir. Bunların işyeri açma ruhsatı almaları gerekmekte midir? .
- Soru Cevaplandı
- 20.03.2013
Doğrudan temin yönteminde piyasa fiyat araştırması
4734 sayılı Kanunun 22/d maddesine göre yapılacak olan mal alımı, hizmet alımı veya yapım işle-rinde piyasa araştırma yapılırken; , faksla bildirimler kabul edilir mi? Asıl belge olması mı gerekir? Aslı olmayan fakslar reddedilir mi? Teklifin faksla gelmesi gizlilik ilkesine aykırı mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 19.03.2013
Tapulama harici yerlerin belediye adına tescili
(Tapulama harici yerlerin belediye adına tescili) Belediyelerin satın alma dışında taşınmaz edinme yolları konusunda açıklama yapabilir misiniz? Özellikle tapulama harici taşlık yerlerin belediye adına hükmen tesciline ilişkin içtihat varsa bu konuda paylaşmanızı rica ediyorum. Bir de belediye adına oba yeri vasfıyla tespit gören yerlerin belediye adına tescili mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 19.03.2013
Belediye şirketlerinin belediyenin ihalelerine girip giremeyecekleri)
Çoğunluk hissesi (%99) belediyeye ait olan bir Limited Şirketine, aynı belediyeden bir meclis üyesi-nin bu şirkette imza yetkili sorumlu müdür olması halinde, bu şirketin belediyenin 2886 sayılı Devlet ihale kanununa göre yapmış olduğu ihalelere ve 4734 sayılı ihale kanununa göre Mal alımı, Hizmet Alımı, Yapım işleri ihalelerine katılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 18.03.2013
Belediye başkanlarının ticari faaliyete bulunmaları durumu
Belediye başkanları, başkanı oldukları belediyeye iş yapmamak kaydı ile ticari faaliyetlerde buluna-bilirler mi?
- Soru Cevaplandı
- 18.03.2013
Büyükşehir Belediyesi Teşkilatı
Belediyemiz 6360 sayılı Kanun ile büyükşehir olacaktır. Buna hazırlık çalışmalarımız devam etmek-tedir. Bu amaçla; 1-Genel sekreter kadrosuna atanacak kişide aranılacak koşullar nelerdir? Hiç memuriyeti olmayan bir kişi açıktan atama yoluyla bu göreve gelebilir mi? 2-Genel sekreter yardımcısı kadrosuna atanacak kişide aranılacak koşullar nelerdir? 3-Daire başkanlığı kadrosuna atanacak kişide aranılacak koşullar nelerdir? İki yıllık yüksek okul me-zunları atanabilir mi? 4-Kaldırılan başkan yardımcısı kadrosundaki kişilerin durumu ne olacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 14.03.2013