Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İntibak
Liseyi 2005 tarihinde bitirdim. Lise mezunu olarak 2008 yılının Nisan ayında itfaiye erliğine atan-dım. 2010 yılında iki yıllık yerel yönetimler mezunu diplomamı belediyemizin insan kaynaklarına ver-dim. 2011 yılının Aralık ayında 4 yıllık kamu yönetiminden mezun oldum ve belgemi ilgili birime ver-dim. Askerlik hizmetimi yapmadım. Şu an kadro derecem 9/3 görünüyor. Ama 8/1 olması gerekli değil mi? Benimle beraber aynı şartları taşıyan arkadaşımın kadro derecesi 8/1 ben bu durumda ne yapmalı-yım?
- Soru Cevaplandı
- 28.02.2012
4077 sayılı Kanun kapsamında fiyat tarifesi olmadığı tespit edilen işyerleri hakkında tanzim edilen tutanaklar
4077 sayılı Kanun kapsamında fiyat tarifesi olmadığı tespit edilen işyerleri hakkında tanzim edilen tutanaklar, başkanlığımız tarafından ilgili Kanunun 26. maddesi gereği idari para cezası uygulanmak üzere Valilik Makamı üzerinden Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne gönderildi, Ancak gönderdi-ğimiz tutanaklar ilgili müdürlükten ceza verilmesi için Başkanlık tarafından Valilik Makamına onay yazısı yazılmak suretiyle işlem uygulanmak üzere geri iade edildi. Uygulama konusunda anlaşmazlığa düşül-müş olup, konu hakkında izlenecek yol ne olmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 27.02.2012
5620 sayılı Kanuna göre geçici işçi çalıştırılması
21 Nisan 2007 tarih ve 26500 sayılı RG de yayımlanarak yürürlüğe giren 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 1. maddesi gereğince, “Sürekli işçi ya da sözleşmeli personel statüsüne geçirilemeyen işçiler, 2006 Yılındaki çalışma sürelerini aşmamak üzere (bir yıl, yılsonunda çıkış şeklindeki uygulamayı) bu Kanunun 3 üncü maddesinde belirtilen usule göre vizesi yapılarak geçici iş pozisyonlarında istihdam edilmeye devam olunur” denilmektedir. Açıklanan Kanun maddesine göre, belediyemizde sürekli işçi kadrosuna veya söz-leşmeli personel statüsüne geçişi yapılamayan Mehmet A… bulunmaktadır. Kanunun belirtmiş olduğu 6 aydan az (5 ay 29 gün süre) 15.10.2007 tarihinde dolmuş olup çıkışı bu tarihte yapılmıştır. 5620 sayılı Kanunun geçici 1. maddesinin 2. fıkrası gereğince 2006 Yılındaki çalışma süreleri dikkate alındığında 2007 Yılı sonuna kader çalışmasında bir sakınca olmadığı anlaşılmıştır. Kaldı ki Mehmet A… kalifiye eleman olup, belediyemiz araçları olan Kamyon, İtfaiye, Traktör gerektiğinde Otobüs Şoförlüğünü ya-pacak özelliklere sahip, araç kullanma ehliyeti olan bir vasfa sahiptir. Belediyemizde bu Kanun yeni çıkması nedeni ile bu özellikte eleman bulunması mümkün olmadığından, 2007 Yılı kalanı olan 2 aylık süreyi de tamamlamasında kamu zararı olmayıp aksine belediyemizin işlerinin sekteye uğratmadan yü-rütülmesi açısından önem arz etmektedir. Açıklanan bu hususular çerçevesinde Mehmet A…’ nun kalan yılı tamamlamasında bir sakınca görülmemekte olduğundan 15.10.2007 tarihinde çıkışı yapılmış olan Mehmet A…’ nun tekrar işe başlatılmasında kamu zararı olmayacağı nedeni ile bir sakınca olmadığı anlaşılmıştır. Şimdi; 5620 sayılı Kanuna göre kadroya veya sözleşmeli statüye geçiremediğimiz ve takibe-den yılda 6 aydın fazla çalıştırdığımız personel ile ilgili olarak; İşe girişi 30.10.2007, çıkışı ise 31.12.2007 dir. Burada, 5620 sayılı Kanuna göre 2 aylık fazla çalıştırıp ödeme yapmış bulunmaktayız. Bu nedenle kamu zararı ortaya çıkar mı? Yukarıdaki şekilde bir olurla bu kişiye ihtiyaç vardır diyerek çalıştırmak olur mu? Kamu zararı yapılmışsa ödenmiş paraların geri alınmasında mevcut gecikme zammı mı uygulanmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 27.02.2012
Kamu İhale Kanununun Elektronik Kamu Alımları Platformu
EKAP nedir. Bundan sonra yapacak olduğumuz ihalelerin hepsini EKAP üzerinden mi yapmamız gerekiyor. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 27.02.2012
Sözleşmeli mimarın ayrıca serbest mimarlık faaliyetini sürdürmesi
06.06.1978 tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan Sözleşmeli Personel Çalış-tırılmasına İlişkin Esasların 3.2.1982 tarih ve 8/4250 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 8 inci mad-desinde "Sözleşme ile çalıştırılan personel dışarıda kazanç getirici başka bir iş yapamaz. (Avukat, dava vekili, günün veya haftanın belirli saatlerinde çalıştırılacak hekim ve uzman hekim, ilçe ve bucak bele-diyelerinde çalıştırılacak teknik personel ve 657 sayılı Kanunun Ek Geçici 12 ve 13 üncü maddelerinde sayılan personel ile yurtdışındaki Enformasyon Merkezlerinde görevlendirilecek editörler hariç.)" de-nilmektedir. Şu durumda, ilçe belediyesinde çalışan sözleşmeli mimarın, aynı ilçede serbest mimarlık faaliyetini yürütebilmesi mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 27.02.2012
İtfaiye erinin teknikerliğe atanması
Yaklaşık 3 yıldan beri İtfaiye Eri kadrosunda çalışmaktayım. 18.09.2011 tarihinde Anadolu Üniversi-tesi tarafından yapılan Unvan Değişikliği Sınavına girdim ve 84.50 puan alarak sınavda 6 ncı oldum. Ku-rumumuz 4 adet tekniker kadrosu açtığından dolayı atamam yapılmadı. Size konu ile ilgili 3 sorum olacak. 1- Kurum benim atamamı yapmadan, tekrar unvan değişikliği sı-navı ilanı verip tekniker kadrosu açabilir mi? 2- Sınavda almış olduğum puanın geçerlilik süresi nedir? 3- Başka bir belediyeye tayin yoluyla gitmem durumunda, ilgili belediyenin boş tekniker kadrosuna atama yapması mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 26.02.2012
Amme alacaklarında rüçhan hakkı
İlçemiz icra müdürlüğünde işlem gören üçüncü kişilere ait mülklerin, icra müdürlüğünce servisimize emlak borcu var mı diye yazı ile sorulmaktadır, yalnız icrada işlem gören mesken ve iş yerlerinin su, Çevre Temizlik Vergisi ve İlan Reklam vb. borçları bulunmaktadır. İcradan emlak borcu sorulduğunda diğer borçları da ekleyerek cevap verebilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 24.02.2012
Başarılı işçiye ödül verilmesi
Belediyemiz hizmetlerinde çakışan başarılı işçilere bir maaş tutarında ödül verebilir miyiz? Verilirse, bunun için başkan onayı yeterlimi, yoksa bir karar mı almamız lazım?
- Soru Cevaplandı
- 23.02.2012
Belediyenin vergi borcuna karşılık su alacaklarının vergi dairesince mahsubu
Belediyemizin Sındırgı Vergi Dairesine vergi borcu bulunmaktadır. Belediyemiz diğer kurum ve kamu kuruluşlarından alacağı olan su bedelleri vergi borcumuza mahsup edilmek suretiyle vergi dairesinin talimatı ile mal müdürlüğünce kesilmektedir. Bu işlem tarafımıza bildirilmediğinden ne kadar alacağımızın kesilmiş olduğunu ve su alacağımızın tahsilatına ve mahsup edilen vergi borcumuza ait hiçbir muhasebe kaydı tutamamaktayız. Vergi dairesinin bu işlemi bu şekilde yapması doğru mudur? Belediye başkanlığımızın izleyeceği yasal prosedür nedir? Borç ve alacakların bu şekilde mahsubu doğru mudur?
- Soru Cevaplandı
- 22.02.2012
Personel giderlerinin bütçe gelirlerine oranı
Bütçenin Personel giderlerinin %40’ ını aşıp aşmadığını hesap ederken, gider kesin hesap cetvelin-de yalnızca 01 - personel giderlerine mi alacağız, yoksa (01 - personel giderleri ve 02-Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet Pirim Giderlerini) iki kalemin toplamlarını mı alacağız?
- Soru Cevaplandı
- 22.02.2012
3. sınıf pide fırını ruhsatı
Yapı Kullanma izin belgesinde 88m2 fırın ve 88m2 dükkân olarak iki bölüme ayrılmış bir işyeri vardır. Fırın olarak geçen bölümde pide üretimi yapılmak istenip, 3. sınıf pide fırın ruhsatı almak için başvurmuştur. Bu bölüme pide fırını ruhsatı verebilir mi? Eğer verilmezse dükkân olan bölümden kasaba belediyesi olduğumuz için 100m2 ye tamamlanıp birleştirme yapılabilir mi? Bu konuda nasıl bir yol iz-lenmelidir?
- Soru Cevaplandı
- 21.02.2012
6111 sayılı Yasadan faydalanan kiracının yükümlüklerini yerine getirmemesinin sonuçları
6111 sayılı Yasadan faydalanan kiracımız bu Yasaya istinaden borçlarını taksitlendirmiştir yüküm-lüklerini yerine getirmezse ne olur.
- Soru Cevaplandı
- 20.02.2012