Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İlbank Ortaklık Payı ve Mahalli İdare Birliklerinin Giderlerine Katılma Payının bütçe karşılığı
Bilindiği üzere 6107 sayılı Kanunun 4. maddesi gereği %2 İller Bankası Sermaye Payı olarak 2011 yılı Şubat ayından itibaren tutulmaya başlanmıştır. Muhasebe kaydı noktasında bazı tereddütler oluşmuş-tur; 1) İller Bankası web sayfasında 2011 yılı Şubat ayından geriye doğru 2005 yılına kadar sermaye payları kısmında yayınlanan ortaklık payı tutarlarının da sermaye payı olarak 240 Hesaplarına dahil edilmesi gerekli midir? Dâhil edilecekse önceki yıllarda bütçe gideri olarak tahakkuk ettirilen bu tutar-lar sermaye payı olarak kaydedilirken karşılığında gelir (600, 800, 805) hesapları çalıştırılacak mı? Yoksa farklı bir hesap mı çalıştırılması gerekir) 2) 240 sermaye paylarının takibi, sermaye arttırılması veya azaltılması gibi durumlarda muhasebe kaydı nasıl izlenmelidir? 3) Birliklere yapılan ortaklık payları da sermaye payı olarak değerlendirilip 240 hesaplarına kayde-dilmesi gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 24.07.2013
Ekmek satış yetkisi
Belediyemiz sınırları içinde faaliyet gösteren market, bakkal, unlu mamuller imalat ve satışı, şarkü-teri, mandıra ürünleri satışı, vb. esnaflardan birçoğu ekmek satmaktadır. Hangi meslek dalları ekmek satabilir?
- Soru Cevaplandı
- 24.07.2013
Hukuk müşavirliği kadrosuna vekalet
Ben il özel idaresine 2011 yılında dağıtıcı olarak atanmış, atandığım zaman hukuk fakültesinde öğ-renci olan hukukçu olmam münasebetiyle ilk işe başladığım zamanlardan bu yana hukuk müşavirliğin-de yazışma, icra dava gibi işlerde çalışan bir memurum. Sormak istediğim hususlar; 1- Hukuk Fakültesi mezunu olarak hukuk müşaviri kadrosuna bakmam vekaleten mi olur tedviren mi olur ve hangi durumda hukuk müşaviri kadrosunun zam tazminat ve avukatlık vekalet ücretinden faydalanabilirim? 2- Hukuk Fakültesi mezunuyum avukatlık stajı yapmış değilim. Hukuk müşaviri kadrosuna iki yıllık tecrübemden ve hukuk servisi işlerindeki başarımdan dolayı vekaleten bakmam isteniyor şayet vekaleten bakarsam bu durumda hukuk müşaviri kadrosunun zam ve tazminatları ile avukatlık vekalet ücretinden faydalanabilir miyim? 3- Hukuk Fakültesi mezunu olarak hukuk müşaviri olunabilen çevre ve şehircilik gibi kurumlar var bu kurumların hukuk müşaviri kadrosuna dağıtıcı kadrosundan geçiş yapabilir miyim ve ya vekâleten bakıp zam ve tazminatları ile avukatlık vekalet ücretinden faydalanabilir miyim? 4- İdarenin hukuk müşaviri kadrosunu görevde yükselme kapsamında ilan etmesi halinde hukuk fakültesi mezunu olarak başvurabilir miyim ve sınavı geçmem durumumda asil olarak atanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 24.07.2013
Dans ve bale ruhsatı
MEB’e bağlı dans ve bale kursu yetkilisiyim. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ruhsatlan-dırma bölümünde işyeri açma ruhsatının valilik ve bakanlıkça verileceği beyan edilmiş, bu ruhsata ek olarak bağlı bulunduğum belediyeden tekrar bir ruhsatlandırma gerekiyor mu?
- Soru Cevaplandı
- 23.07.2013
Fırına işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
Kurumumuza ekmek ve ekmek çeşitleri imalatı ile ilgili bir başvuru var. Ekmek fırınları özel yapı şeklini gerektirdiği için işyerinin 2011 yılında fırın olarak alınmış yapı kullanım izin belgesi mevcut ve bu ruhsat apartman altındaki bir işyerine verilmiş durumda (müstakil bina değil). Bu durumda ilgili işyerine fırın olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 22.07.2013
Kabahatler Kanununa göre işgal cezası
Kabahatler Kanununun 38. maddesi gereğince işgal cezası nasıl uygulamak gerekir? Yapılacak işlemleri sıralı olarak bildirebilir misiniz? İdari yaptırım tutanağı belediye encümenine sunulur mu?
- Soru Cevaplandı
- 22.07.2013
Sözleşmeli Personel
Ankara Büyükşehir Belediyesinde, makine mühendisi olarak işe başlama durumum var. Yaşım 25 ve askerlik yapmadım. İse başladıktan 5- 6 ay sonra askere gitsem gelince belediyede çalışmaya devam edebilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 21.07.2013
Muhasebe yetkilisi ile gerçekleştirme görevlisinin aynı kişide birleşmesi
5018 sayılı yasada Muhasebe Yetkilisi ile Gerçekleştirme Görevlisi yetkilerinin aynı kişide birleşme-yeceğine yönelik açık bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durumda bu iki görevi aynı kişi üstlenebilir mi? Ödeme emri belgelerinde aynı kişi hem muhasebe yetkilisi olarak hem de gerçekleştirme görevlisi ola-rak imza atabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 19.07.2013
Kademe ilerlemesi
(Kademe ilerlemesi) 6111 sayılı Kanunla 657 sayılı Kanunda sicile ilişkin düzenlemeler yürürlükten kaldırıldığı için 2011 yılından itibaren Devlet Memurlarına sicil raporu düzenlenmeyeceği karara bağlanmış olup, fakat geçmiş yıllara ait (2005-2010 yılları itibariyle) 6 yıllık sicil notu ortalaması 90 ve üzerinde ise bu tarih itibariyle değerlendirmeye alınabilir mi? Halen 5/1 derece kademe ile Başkâtip kadrosunda görev yapmaktayım. Meslek Lisesi mezunuyum. Belediyemizde 1 adet VHKİ boş kadro mevcuttur. Belediye Başkanı tarafından bu kadroya atanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 18.07.2013
Görevde yükselme
05.09.1997 tarihinde Devlet memuru oldum 30.06.2000 tarihinde 2 yıllık AÖF Halkla İlişkileri bitir-dim ve Mahalli İdareler Personelin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik uyarınca, muhasebeci görevinde iken 2009 güz dönemi 4. grup eğitim programını tamamlayıp, sonra-sında uygulanan sınavdan da 100 puan üzerinden 73 alarak sertifika almaya hak kazandım. Fakat 1999 yılında 2 yıllık mezun olmadığımdan atamam yapılmadı. 03.06.2013 tarihinde 4 yılık AÖF Lisans mezunu oldum; 28.12.2004 Sayı: 25684 Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğinin Geçici 3. maddesinde bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatları uyarınca kazananların hakları saklıdır hükmünce açılmış olan ve halen boş bulunan müdürlük kadrosuna atanmam mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 18.07.2013
Emlak Vergisi Arsa M2 birim Değer Takdir Komisyonu üyelerine yapılacak ödemeler
Belediyelerde oluşturulan Emlak Vergisi Asgari Ölçüde Arsa M2 birim Değer Takdir Komisyonu üye-lerine Yolluk, Harcırah vb. ödeme yapılır mı? Yapılırsa miktarı neye göre hesaplanır.
- Soru Cevaplandı
- 18.07.2013
İmar yolunun kaldırılması
Hazineye ait arazi üzerinde 2981 sayılı Kanunun hükümlerine göre imar ıslah planı uygulaması ile yapılan parselasyon neticesinde imar yolu olarak kamuya terk edilen yol meclis kararı ile kaldırılabilir mi? Bu durumda meclis kararı yasal mıdır? Kaldırılan bu yol için yapılacak itiraz ne kadar geçerli olur? Büyükşehir belediyesi meclisi bununla ilgili meclis kararını onaylar mı?
- Soru Cevaplandı
- 17.07.2013