Zabıta fazla çalışma ve ücreti

Belediyeler zabıta memurunu günlük 12 saatten haftanın 6 günü 72 saat çalıştırabilir mi? Çalıştığımız halde normal maaş dışında fazla mesai ücretini alamıyoruz ne yapabiliriz. Fazla mesaiye kalmak zo-runda mıyız?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.08.2013

Tütün mamulü satışı yapacak olan bakkal, büfe vb. için kolluk kuvveti görüşünün alınması

4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununun 9. maddesi hükmü gereğince, sadece tü-tün mamulü satışı yapacak ve TAPDK tarafından 100 metre mesafeye tabi olmadığı açıklanan bakkal, büfe gibi (2559 sayılı Kanununda belirtilen umuma açık istirahat ve eğlence yerleri hariç) yerler için yu-karıda yer alan kolluk kuvveti görüşünün alınmasına gerek var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.08.2013

Arsa ve arazi düzenlemesi

3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi gereğince arsa ve arazi düzenlemelerinde, binalı veya binasız arsa ve arazilere bu Kanundan önce özel parselasyona dayalı veya hisse karşılığı satın alınan yerler dikkate alınarak müstakil, hisseli parselleri veya üzerinde yapılacak binaların daire miktarları göz önünde bulundurularak kat mülkiyeti esasına göre arsa paylarını sahipleri adlarına resen tescil ettirmeye valilik veya belediyeler yetkilidir.” Bu uygulamanın yapılabilmesi için uygulamaya giren yerin yasadan önce özel parselasyona dayalı veya hisse karşılığı satın alınmış olması gerekir. Ancak, 18 adet hissedarı olan bir parselde yasadan önce 14 adet hisseli satışın gerçekleştiğinin tespiti halinde ek mad-denin uygulanarak 18 hissedar için hisse çözümü yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 31.07.2013

Dilencilik yaparken yakalanan şahsın üzerinde veya çantasında özel kolluk kuvveti zabıta olarak arama yapabilir mi?

5326 sayılı Kabahatler Kanununun 33. maddesi hükmü kapsamda dilencilik yaparken yakalanan şahsın üzerinde veya çantasında özel kolluk kuvveti zabıta olarak arama yapabilir miyiz? Bu konuyla ilgili kanun ve yönetmeliklerde açık bir hüküm bulamadık.

  • Soru Cevaplandı
  • 31.07.2013

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik değişikliklerinden sonra fırınların devri

Bilindiği üzere fırınların İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddenin (c) ve (m) fırkalarında istenen şartlar, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 44. maddesinde fırınların ya-pılabileceği alanlar ayrıca belirtilmiştir. Fırınların hangi kritere göre ruhsatlandırılacağı tereddütleri doğmuştur. Aynı kurumda farklı uygulamalar kurum içi sıkıntılar doğurmaktadır. Bunun şu anda sıkıntısını yaşıyoruz. Sanayi bölgesinde bulunan işyeri imar müdürlüğünden aldığı tadilat projesiyle fırın şekline dönmüş yapı kullanım iznini de ekmek fırını olarak alan bir yere İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Yönetmeliğine göre de ayrık nizam şartı nedeniyle ruhsat veremiyoruz. Bilgi verebilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 31.07.2013

Zabıta memuru tebligatta görevlendirilebilir mi?

Mali hizmetler müdürlüğünden çıkan ödeme emirlerinin şahıslara tebligatını belediyede hangi birim veya hangi memur yapar. Zabıta memuru bu tebligatta görevlendirilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 31.07.2013

Tekniker, Bilgi İşlem Müdürlüğüne vekâleten atanabilir mi?

Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 7. maddesi 'a' bendi 3. fıkrasında bahsedilen teknik müdürlükler hangileridir. Bunlar hangi kanun ve yönetmeliğe göre belirlenmektedirler? Buna göre Bilgi İşlem Müdürlüğü söz konusu maddede bahsi geçen teknik müdürlüklerden biri midir? 20.12.2000 yılında göreve başlamış 2 yıllık okul mezunu, tek-niker kadrosunda bulunan ve şu an görevlendirme ile Bilgi İşlem Müdürlüğü görevini yürüten birisi, Temmuz 2013 itibariyle İşletme Fakültesi mezunu olarak Bilgi İşlem Müdürlüğüne vekâleten atanabilir mi ve onun zam ve tazminatlarından yararlanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.07.2013

İşçinin memurluğa vekâleti

Belediyemizde muhasebe yetkilisi ve mali hizmetler müdür vekili görevini yürütmekteyim. Birimimde tek memur benim, 2 tanede geçici işçi arkadaşım çalışmaktadır. İzin alacağım durumlarda bu arkadaşlardan birine vekâlet bırakabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.07.2013

İşyeri Açma

Akaryakıt istasyonlarına işyeri açma ruhsatını kim verir? Kanunda istisna getirilmiş ama uyan yok bazı belediyeler işyeri ruhsatı vermeye devam edildiğine dair duyumlar alıyoruz. Yoksa bilmediğimiz bir nokta mı var iyi çalışmalar.

  • Soru Cevaplandı
  • 26.07.2013

Zamanaşımına uğramış borcun ödenmesi veya mahsubu

Türk Telekom’un idaremize 2005 yılından kalan haberleşme vergisi borcu bulunmaktadır. Türk Telekom yaklaşık 11-12 yıl önce kendilerinin hasar bedeli alacakları ile idaremizin haberleşme vergisi alacaklarını, o tarihte yapılan sözlü görüşmeler sonucu mahsup edilmesi gerektiğini iddia etmektedir. Sözlü görüşmeler sonucu yapılan mahsuplaşma nedeniyle 2005 yılına ait Haberleşme Vergisini yatırmamışlardır. Bundan dolayı da mahkeme kararları ile kesinleşmiş olan hasar bedeli alacaklarını idaremizden talep etmemişlerdir. Türk Telekom’dan tarafımıza her hangi bir hasar bedellerine ilişkin Mahkeme kararları gelmediğinden, idaremiz tarafından 2005 yılı Haberleşme Vergisinin mahsubu yapılmamıştır. Şimdi ise hali hazırdaki 2005 yılı Haberleşme Vergisinin mahsup işlemi yapılmasını talep etmişler ve ha-sar bedeli alacaklarına dair mahkeme kararını idaremize sunmuşlardır. Mahkeme kararından 10 yıllık zaman aşımı dolmamış olan kararlar Telekom’un borcundan mahsup edilmiştir. Bu mahsuba rağmen bakiye borç kalmıştır. Telekom’un sunduğu mahkeme kararlarından bakiye borç miktarı kadar olan kararlar 10 yıllık zaman aşımı dolmuş kararlardır. Şu halde Telekom’un bakiye Haberleşme Vergisi borcu-nun 10 yıllık zaman aşımı dolmuş hasar bedelleri ile ilgili mahkeme kararları alacakları ile mahsubunun yapılmasının mümkün olup olmadığı, mümkün ise nasıl bir çözüm yolu uygulayabileceğimiz hakkında bilgilerinizi bekleriz.

  • Soru Cevaplandı
  • 25.07.2013

Yetkisiz sendika ile toplu sözleşme imzalanması

Belediye Başkanlığı mali hizmetler müdürlüğünü vekâleten yürütmekteyim. Benim sorum beledi-yemizde çalışan kadrolu işçilerimiz daha önce 2012 yılı sonuna kadar …-İŞ’ e bağlı hizmet iş sendikası üyesi olarak çalışmakta idiler. 2012 yılına ait sendika toplu iş sözleşmesini 2011 Aralık ayında ve önce-sinde üç oturumda mutabakata vararak anlaşma sağlandı. Ancak ilgili sendika hazırlanan toplu iş söz-leşme metnini yasal süresi içerisinde Çalışma Bakanlığına ulaştırmadı. Bizim defalarca yazılı ve sözlü telkinlerimize rağmen sözleşme metnini getirmedi. 2012 Temmuz ayında gecikmeli olarak bölge çalış-maya müracaat ederek ara bulucu atanmasını istedi. Müdürlük konuyu Muğla’da İş Mahkemesi olma-dığı için Muğla 1. Asliye Hukuk Mahkemesine sevk etti. Mahkeme de sendikanın Bakanlıktan almış ol-duğu yetki süresi doldu diye sözleşmeyi yetkisizlikten yok saydı. Bunun akabinde işçi arkadaşlarımızın çoğunluğu sendika değiştirdi. Önceki sendikada konuyu Yargıtay’a temyiz etti ve halen sonuçlanmadı. İşçi arkadaşlarımıza da 2013 için herhangi bir zam yapamadık. Çoğunluk üyesi bulunan sendika ile Ba-kanlık’ tan yetki almadan sözleşme yapabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.07.2013

Yerleşim yerinde küçük ve büyük baş hayvan besleyenlere uygulanabilecek müeyyideler

Yerleşim yerlerinde küçük ve büyük baş hayvan bakılması yasak olduğu halde bakmaya devam eden şahıslar hakkında 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ile 2872 sayılı Çevre Kanunu, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun hangi maddeleri uyarınca nasıl ve ne şekilde işlem yapılabilir. Bu hayvanlar şehir dışına ne şekilde çıkarılabilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.07.2013