İşyeri Açma

Akaryakıt istasyonlarına işyeri açma ruhsatını kim verir? Kanunda istisna getirilmiş ama uyan yok bazı belediyeler işyeri ruhsatı vermeye devam edildiğine dair duyumlar alıyoruz. Yoksa bilmediğimiz bir nokta mı var iyi çalışmalar.

  • Soru Cevaplandı
  • 26.07.2013

Zamanaşımına uğramış borcun ödenmesi veya mahsubu

Türk Telekom’un idaremize 2005 yılından kalan haberleşme vergisi borcu bulunmaktadır. Türk Telekom yaklaşık 11-12 yıl önce kendilerinin hasar bedeli alacakları ile idaremizin haberleşme vergisi alacaklarını, o tarihte yapılan sözlü görüşmeler sonucu mahsup edilmesi gerektiğini iddia etmektedir. Sözlü görüşmeler sonucu yapılan mahsuplaşma nedeniyle 2005 yılına ait Haberleşme Vergisini yatırmamışlardır. Bundan dolayı da mahkeme kararları ile kesinleşmiş olan hasar bedeli alacaklarını idaremizden talep etmemişlerdir. Türk Telekom’dan tarafımıza her hangi bir hasar bedellerine ilişkin Mahkeme kararları gelmediğinden, idaremiz tarafından 2005 yılı Haberleşme Vergisinin mahsubu yapılmamıştır. Şimdi ise hali hazırdaki 2005 yılı Haberleşme Vergisinin mahsup işlemi yapılmasını talep etmişler ve ha-sar bedeli alacaklarına dair mahkeme kararını idaremize sunmuşlardır. Mahkeme kararından 10 yıllık zaman aşımı dolmamış olan kararlar Telekom’un borcundan mahsup edilmiştir. Bu mahsuba rağmen bakiye borç kalmıştır. Telekom’un sunduğu mahkeme kararlarından bakiye borç miktarı kadar olan kararlar 10 yıllık zaman aşımı dolmuş kararlardır. Şu halde Telekom’un bakiye Haberleşme Vergisi borcu-nun 10 yıllık zaman aşımı dolmuş hasar bedelleri ile ilgili mahkeme kararları alacakları ile mahsubunun yapılmasının mümkün olup olmadığı, mümkün ise nasıl bir çözüm yolu uygulayabileceğimiz hakkında bilgilerinizi bekleriz.

  • Soru Cevaplandı
  • 25.07.2013

Yetkisiz sendika ile toplu sözleşme imzalanması

Belediye Başkanlığı mali hizmetler müdürlüğünü vekâleten yürütmekteyim. Benim sorum beledi-yemizde çalışan kadrolu işçilerimiz daha önce 2012 yılı sonuna kadar …-İŞ’ e bağlı hizmet iş sendikası üyesi olarak çalışmakta idiler. 2012 yılına ait sendika toplu iş sözleşmesini 2011 Aralık ayında ve önce-sinde üç oturumda mutabakata vararak anlaşma sağlandı. Ancak ilgili sendika hazırlanan toplu iş söz-leşme metnini yasal süresi içerisinde Çalışma Bakanlığına ulaştırmadı. Bizim defalarca yazılı ve sözlü telkinlerimize rağmen sözleşme metnini getirmedi. 2012 Temmuz ayında gecikmeli olarak bölge çalış-maya müracaat ederek ara bulucu atanmasını istedi. Müdürlük konuyu Muğla’da İş Mahkemesi olma-dığı için Muğla 1. Asliye Hukuk Mahkemesine sevk etti. Mahkeme de sendikanın Bakanlıktan almış ol-duğu yetki süresi doldu diye sözleşmeyi yetkisizlikten yok saydı. Bunun akabinde işçi arkadaşlarımızın çoğunluğu sendika değiştirdi. Önceki sendikada konuyu Yargıtay’a temyiz etti ve halen sonuçlanmadı. İşçi arkadaşlarımıza da 2013 için herhangi bir zam yapamadık. Çoğunluk üyesi bulunan sendika ile Ba-kanlık’ tan yetki almadan sözleşme yapabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.07.2013

Yerleşim yerinde küçük ve büyük baş hayvan besleyenlere uygulanabilecek müeyyideler

Yerleşim yerlerinde küçük ve büyük baş hayvan bakılması yasak olduğu halde bakmaya devam eden şahıslar hakkında 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ile 2872 sayılı Çevre Kanunu, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun hangi maddeleri uyarınca nasıl ve ne şekilde işlem yapılabilir. Bu hayvanlar şehir dışına ne şekilde çıkarılabilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.07.2013

İlbank Ortaklık Payı ve Mahalli İdare Birliklerinin Giderlerine Katılma Payının bütçe karşılığı

Bilindiği üzere 6107 sayılı Kanunun 4. maddesi gereği %2 İller Bankası Sermaye Payı olarak 2011 yılı Şubat ayından itibaren tutulmaya başlanmıştır. Muhasebe kaydı noktasında bazı tereddütler oluşmuş-tur; 1) İller Bankası web sayfasında 2011 yılı Şubat ayından geriye doğru 2005 yılına kadar sermaye payları kısmında yayınlanan ortaklık payı tutarlarının da sermaye payı olarak 240 Hesaplarına dahil edilmesi gerekli midir? Dâhil edilecekse önceki yıllarda bütçe gideri olarak tahakkuk ettirilen bu tutar-lar sermaye payı olarak kaydedilirken karşılığında gelir (600, 800, 805) hesapları çalıştırılacak mı? Yoksa farklı bir hesap mı çalıştırılması gerekir) 2) 240 sermaye paylarının takibi, sermaye arttırılması veya azaltılması gibi durumlarda muhasebe kaydı nasıl izlenmelidir? 3) Birliklere yapılan ortaklık payları da sermaye payı olarak değerlendirilip 240 hesaplarına kayde-dilmesi gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.07.2013

Ekmek satış yetkisi

Belediyemiz sınırları içinde faaliyet gösteren market, bakkal, unlu mamuller imalat ve satışı, şarkü-teri, mandıra ürünleri satışı, vb. esnaflardan birçoğu ekmek satmaktadır. Hangi meslek dalları ekmek satabilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.07.2013

Hukuk müşavirliği kadrosuna vekalet

Ben il özel idaresine 2011 yılında dağıtıcı olarak atanmış, atandığım zaman hukuk fakültesinde öğ-renci olan hukukçu olmam münasebetiyle ilk işe başladığım zamanlardan bu yana hukuk müşavirliğin-de yazışma, icra dava gibi işlerde çalışan bir memurum. Sormak istediğim hususlar; 1- Hukuk Fakültesi mezunu olarak hukuk müşaviri kadrosuna bakmam vekaleten mi olur tedviren mi olur ve hangi durumda hukuk müşaviri kadrosunun zam tazminat ve avukatlık vekalet ücretinden faydalanabilirim? 2- Hukuk Fakültesi mezunuyum avukatlık stajı yapmış değilim. Hukuk müşaviri kadrosuna iki yıllık tecrübemden ve hukuk servisi işlerindeki başarımdan dolayı vekaleten bakmam isteniyor şayet vekaleten bakarsam bu durumda hukuk müşaviri kadrosunun zam ve tazminatları ile avukatlık vekalet ücretinden faydalanabilir miyim? 3- Hukuk Fakültesi mezunu olarak hukuk müşaviri olunabilen çevre ve şehircilik gibi kurumlar var bu kurumların hukuk müşaviri kadrosuna dağıtıcı kadrosundan geçiş yapabilir miyim ve ya vekâleten bakıp zam ve tazminatları ile avukatlık vekalet ücretinden faydalanabilir miyim? 4- İdarenin hukuk müşaviri kadrosunu görevde yükselme kapsamında ilan etmesi halinde hukuk fakültesi mezunu olarak başvurabilir miyim ve sınavı geçmem durumumda asil olarak atanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.07.2013

Dans ve bale ruhsatı

MEB’e bağlı dans ve bale kursu yetkilisiyim. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ruhsatlan-dırma bölümünde işyeri açma ruhsatının valilik ve bakanlıkça verileceği beyan edilmiş, bu ruhsata ek olarak bağlı bulunduğum belediyeden tekrar bir ruhsatlandırma gerekiyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.07.2013

Fırına işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

Kurumumuza ekmek ve ekmek çeşitleri imalatı ile ilgili bir başvuru var. Ekmek fırınları özel yapı şeklini gerektirdiği için işyerinin 2011 yılında fırın olarak alınmış yapı kullanım izin belgesi mevcut ve bu ruhsat apartman altındaki bir işyerine verilmiş durumda (müstakil bina değil). Bu durumda ilgili işyerine fırın olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.07.2013

Kabahatler Kanununa göre işgal cezası

Kabahatler Kanununun 38. maddesi gereğince işgal cezası nasıl uygulamak gerekir? Yapılacak işlemleri sıralı olarak bildirebilir misiniz? İdari yaptırım tutanağı belediye encümenine sunulur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.07.2013

Sözleşmeli Personel

Ankara Büyükşehir Belediyesinde, makine mühendisi olarak işe başlama durumum var. Yaşım 25 ve askerlik yapmadım. İse başladıktan 5- 6 ay sonra askere gitsem gelince belediyede çalışmaya devam edebilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.07.2013

Muhasebe yetkilisi ile gerçekleştirme görevlisinin aynı kişide birleşmesi

5018 sayılı yasada Muhasebe Yetkilisi ile Gerçekleştirme Görevlisi yetkilerinin aynı kişide birleşme-yeceğine yönelik açık bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durumda bu iki görevi aynı kişi üstlenebilir mi? Ödeme emri belgelerinde aynı kişi hem muhasebe yetkilisi olarak hem de gerçekleştirme görevlisi ola-rak imza atabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.07.2013