Bilgi edinme

Belediye meclislerinde karara bağlanan konularla ilgili meclis konuşma zabıtlarının Bilgi Edinme Kanunu ve Dilekçe Hakkı Kanunu kapsamında siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların istemesi durumunda verilmesi mecburiyeti var mıdır? Verilmezse hukuki bir yaptırımı var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.12.2013

Geçici işçinin sürekli işçi kadrosuna alınması

Sayın Hocalarım: “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik “ çerçevesinde kurumumuz Arıtma Tesisinde çalıştırılmak üzere belirli süreli işçi alımı yaptık. Alım yapmış olduğumuz iş süreklilik gerektiren arıtma tesisi operatörlüğü işi olması sebebiyle Belediyemiz söz konusu bu işçileri 5 ay 29 gün kendi bünyesinde çalıştırdıktan sonra 6 ayda hizmet alımı yöntemiyle çalıştırmaktadır. Söz konusu bu işçiler “ Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde alınmış olup, yönetmelikte geçen tüm hükümler uygu-lanmıştır. Tesisimizde çalışan bu işçilerimiz için her yıl tekrar hizmet alımı yapılmakta olup çalışmala-rında, izin kullanmalarında ve bazı sosyal haklarında sıkıntı oluşmaktadır. Bu işçilerimiz yönetmelikte belirtilen hükümler çerçevesinde alınmış olması, Norm Kadromuzda da boş kadro olması, sınava girmiş olmaları ve KPSS den yeterli puanı almış olmaları gerekçesiyle tekrar yönetmelik hükümleri çalıştırılmadan Geçici Süreli İşçilikten Daimi Süreli işçi kadrosuna atanmalarında bir sakınca var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.12.2013

Belediye Ulaşım Araçlarından Ücretsiz Yararlanma

Seyhan ilçe belediyesinde 657 sayılı Kanuna tabii zabıta amiri olarak görev yapmaktayım. Adana büyükşehir ulaştırma daire başkanlığına bağlı hafif raylı sisteme (metro) resmi üniformalı elbisemle kart basmadan binemiyorum. Emniyet mensupları sivil olsa dahi kimlikleriyle rahatlıkla serbest turni-keden geçebiliyorlar. Bu uygulama ilçe belediyelerinde çalışan tüm zabıta memurlarına uygulanıyor. Uygulama doğru mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.12.2013

Ruhsatında büro ofis işyeri olan yerlerin konut olarak kullanılması

İmar planlarında ticaret alanı olarak planlı ve mimari projesinde büro ofis işyeri olarak ruhsat alı-nan, ancak hali hazırda konut olarak kullanılan alanlarda nasıl bir cezai işlem uygulanabilir? Nasıl şikâyette bulunulabilir? Örnek olarak bir bölge 70 metre yükseklikte emsal 3, yükseklik 70 metre ya-pılmış, zemin kat alışveriş merkezi, üst katlarda mal sahiplerine her ne kadar projesinde ve ruhsatında halen ofis olarak gözükse de konut olarak satılmış ve hali hazırda konut olarak kullanılmaktadır. An-cak, elektrik su vb kullanımlar işyeri tarifesinden ödenmektedir. Bu şekilde imar planında ticaret ola-rak gösterilip hali hazırda konut olarak kullanılmaya yönelik talepler artmakta olup bu talepler ekstra nüfus artışı ve gösterilemeyen sosyal donatı sebebiyle kentimizde olumsuz bir etki yaratacaktır. Oysa ki ruhsat ve onaylı projesi işyeri gözüktüğü için şikâyet mekanizmaları da çalışmamaktadır. Bu durumu engellemenin hukuki olarak bir şikâyet bir yolu var mıdır? Fırat DEMİRER, Şehir Plancısı, Çorum Belediyesi/ÇORUM

  • Soru Cevaplandı
  • 17.12.2013

Toplu iş sözleşmesi

Kurumumuzla işçi sendikası arasında yapılan sözleşmenin ücret zammı kısmında aynen “Belediye-de çalışan işçilere toplu iş sözleşmesinin süresi içerisinde 657 sayılı yasaya tabi devlet memurlarına ya-pılacak yüzdesel artış aynen işçi ücretlerine ve sosyal yardım kalemlerine aynen yansıtılacaktır” ifadesi yer almaktadır. Bu sene memur sendikalarıyla yapılan sözleşme gereği 2014 yılında geçerli olmak üzere memur taban aylığına 175,00 TL brüt ücret zammı yapılmıştır. Yukarıda da belitmiş olduğum işçi sendi-kasındaki ifadelere göre; 1- Taban aylığı yapılacak olan 175,00 TL brüt ücreti günlüğe çevirip işçi yevmiyesine mi yansıtma-mız gerekiyor? 2-Yoksa net ücreti bordroya mı yansıtmamız gerekiyor? Bu konuda nasıl yol izlememiz gerekmektedir.

  • Soru Cevaplandı
  • 17.12.2013

Su aboneliği

Kurumumuza 12.10.2004 yılından önce evini yaptırdığına dair muhtarlıktan aldığı yazıyla vatandaş-larımız başvurmakta ve abone olabilmesi için şebeke yapılmasını talep etmektedir. 3194 sayılı İmar Ka-nunu'nun geçici 11. maddesine göre bu tür başvuru durumunda vatandaşın abone olabilmesi için yatırım yapılması gerektiği durumda, yatırımın kurum tarafından mı yoksa vatandaşın kendisi tarafından mı karşılanması gerektiği konusunda bilgi vermenizi talep ediyorum. (Hem köy hem şehir merkezi talepleri için değerlendirirseniz memnun olurum.)

  • Soru Cevaplandı
  • 16.12.2013

Görevde yükselme ve terfi

Belediyemizde Yardımcı Hizmetler Sınıfında temizlik hizmetlisi kadrosunda mali hizmetler müdür-lüğü emrinde çalışmaktayım. 2 yıllık yüksek okul mezunuyum. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğine hâkimim. Sormak istediğim şey şu, bir üst sınıfa yani Genel İdare Hizmetleri Sınıfına meclis kararıyla sınavlara girmeden atanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 16.12.2013

Başka kadroya atanma

15.05.2011 tarihinde 657 sayılı Kanunun 92 ve Zabıta Personel Yönetmeliğinin 16. maddesi gere-ğince zabıta memuru olarak atandım. 11.12.2013 tarihinde hiç bir gerekçe gösterilmeden 6. derece memur kadrosuna naklen atandığım tebliğ edildi. Danıştay 12. Dairesinin aldığı zabıta ve itfaiye yö-netmeliklerini durdurması bizim hakkımızı aramamı engeller mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 15.12.2013

Vergi ve SGK pirim borcu bulunan istekli ile sözleşme imzalanıp imzalanamayacağı

Sözleşme imzalama sırasında, yüklenicinin SGK’ ya ve vergi dairesine borcu varsa sözleşme imzala-nır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 13.12.2013

İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı

Bilindiği üzere ilçemizde bulunan kaplıcalar dolayısıyla kaplıcaların olduğu bölge 1992’de sit alanı olarak gösterildi. 2007’de turizm alanı olarak gösterilmiştir. Ancak bu alanda yapılan yapılar 1990 yılından önce yapıldığından dolayı, yapılan yapıların ne inşaat ruhsatı ne de yapı kullanma ruhsatı bulunmamaktadır. Bu nedenle işletmecilere işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı veremiyoruz. İşyeri ve yapı sa-hipleri ve biz belediye olarak zor durumda kalmaktayız. Bunlara nasıl yardımcı olabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 13.12.2013

Emlak Vergisinde binaların sınıflara göre ayrımı

İlçemizin denize yakın bir mahallesinde 26 adet havuzlu otoparklı kaloriferli vs. tripleks villadan oluşan bir site var. Bu villaların iskan belgesinde bina inşaat sınıfı 4A yani özellikli binalar sınıfında lüks kısımda bu yıl içerisinde kayıtlarımızı güncelleme çalışması esnasında bu binaların düşük sınıftan beyan edildiğini gördük. İskana göre bina inşaat sınıfını da lüks olarak düzeltip yeniden beyan aldık fakat her-hangi bir vergi tahakkuk ettirmedik. Mükellef binasının lüks sınıfına girmediğini iddia itiraz ediyor. Bu konuda görüşünüzü alabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 13.12.2013

Çözümleyici kadrosunun arazi tazminatı

Çalıştığım kurumda çözümleyici kadrosunda olup aynı zamanda saha da aktif olarak görev yapmaktayım. Malumunuz Temmuz ayı itibariyle çözümleyici ve programcılar TH sınıfına alındı. Ancak sahatazminatından yararlanamayacağımız beyan edildi. Hangi maddenin hangi yönetmeliğine göre ödenemeyeceği hususunda tarafıma bilgi verilmesini arz eder saygılar sunarım.

  • Soru Cevaplandı
  • 13.12.2013