Enerji üretimine ait rüzgârgülünün Emlak Vergisi durumu

Kontder Kullanıcısı -

İlçemize bağlı B köyü sınırları içerisinde 16 Mart 2012 tarihinde faaliyete başlayan rüzgâr enerji santralini işletmekte olan A şirketi 24.12.2012 tarihinde belediyemiz emlak servisine beyan vermiştir. 36 adet rüzgârgülünün arsa ve bina alanlarının hesaplamasında aramızda ihtilaf çıkmıştır. 16x16 m2 ar-sa içerisinde çevresi 9 m2 olan 1 adet rüzgârgülünün yüksekliği 90 m2 dir. Çelik karkas bina sınıfında 14,5 m2 bina alanı olarak 14,5x36 = 522 m2 bina beyanı vermişlerdir. Yüksekliği hesaplamaya dâhil edilmemiştir. 2. Bir hesaplama ile 16x16=256x36=9216 m2 arsa alanı 158.22x36= 5722 m2 bina alanı hesaplanmış ve ilgili şirkete sonraki hesaplamadan emlak vergisi tahakkuk ettirilmiştir. Emlak vergisine esas olacak hesaplamayı nasıl yapmalıyız. Aynı şirket 1319 sayılı emlak kanununun 4. Maddesine istinaden rüzgârgüllerinin emlak vergisinden muaf olması gerektiğini tahakkuk eden verginin de iptal edilmesini talep etmektedir. Bu konudaki görüşünüz nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.05.2013

Kamulaştırma- işyeri açma ve çalışma ruhsatı

Kontder Kullanıcısı -

İlçemizde bir parsel meclis kararı ile 5 yıllık kamulaştırma programına alınmış olup mal sahibi ile uzlaşılamadığından kamulaştırma davaları devam etmektedir. Söz konusu parselde bulunan işyeri kiraya verilerek kiracı tarafından Belediyemizden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmak istenmektedir. Ka-mulaştırma konusunun yargıya taşındığı bu işyerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilip verilemeye-ceği hususunda tereddüde düşüldüğünden, görüşlerinize ihtiyaç duyulmuştur.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.05.2013

Arazi parçalarının zirai faaliyette kullanılmaları halinde uygulanacak emlak vergisi

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz mücavir alan sınırları içinde parsellenmiş arazi hali hazırda kaysı bahçesi olarak tarım-sal faaliyette kullanılmaktadır. Bu parsellenmiş arazinin emlak vergisini arsa olarak mı yoksa arazi ola-rak mı tahsil edeceğiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.05.2013

İşyeri Açma

Kontder Kullanıcısı -

İskânında büfe olarak gözüken bir iş yerine içkili kafe ruhsatı verilir mi. Bu işyeri içkili yerler bölge-sinde kalmakta mutfağı uygun ve müstakil bir yerdedir.

  • Soru Cevaplandı
  • 25.05.2013

İdari yaptırım- kapatma cezası

Kontder Kullanıcısı -

Zabıta memuru arkadaşlarla belirli aralıklarla gerçek kişilere tutulan idari yaptırım tutanağıyla aynı esnafa üç (3) defa 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 38/1. maddesi gereğince kaldırım işgali yaptığı için tutanak tutuldu. Ancak esnafımız tutulan bu tutanaklara rağmen kaldırım işgaline devam etmektedir. Bu esnafımıza açık tutanak tutup, encümene havale edip kapatma cezası verebilir miyiz? Bu esna-fımıza ne gibi işlem yapabiliriz.

  • Soru Cevaplandı
  • 24.05.2013

Bina inşaat sınıflarının tespitinde yaşanan tereddütler

Kontder Kullanıcısı -

14 nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde "Diğer taraftan, binanın bir alt veya üst sınıftan hangisine gireceği konusunda tereddüde düşülen hallerde, rayiç bedelin beyan edilmesinin esas oldu-ğu da dikkate alınarak, bir üst sınıf bildirilmelidir. Örneğin binanın üçüncü sınıfa mı yoksa ikinci sınıfa mı gireceğinde tereddüt gösteriliyorsa, bu binanın ikinci sınıf inşaat kabul edilmesi uygun olacaktır" denilmektedir. 1982 yılında yayınlanmış olan "Bina inşaat sınıflarına ilişkin cetvelin" güncel olmaması nedeniyle tereddütler yaşanıyor. Yoklama memurları tespitini yapıyor. Örnek olarak yazıyorum 10 maddenin 3 tanesi 1. sınıf 7 tane-si 2. sınıf. Mükellef tereddüt etmeden 2. sınıf diyor. Fakat biz 2011 yılında yapılmış binaya diyoruz ki 1983 yılında çıkan 14 nolu tebliğde "Ülkemizde mesken olarak kullanılan betonarme karkas ve yığma kagir tarzındaki binaların büyük çoğunluğunun ikinci sınıf oldukları gözönünde bulundurularak" diye ibare mevcut. 1983 te ülkemizdeki binalar 2. sınıf ise 2011de yapılan binada kullanılan malzemenin ka-litesi aynı olabilir mi? Mümkün olur mu? Tereddüt etmeden 1. sınıf olması gerekir diyoruz. Buna göre 2005ten sonra ruhsatlı yapılan binaların 1. sınıf sayılması normal olduğunu anlatan açıklayıcı bir cevap verebilirseniz çok büyük bir adım atılmış olur.

  • Soru Cevaplandı
  • 23.05.2013

Arazi Vergisinde cins değişikliği talebi

Kontder Kullanıcısı -

Bilindiği üzere en son beyanlar 1998 yılında verildi ve bunun üzerine bir daha beyan alınmayarak en son verilen geçerli sayılıp genel beyan dönemlerinde vergi artışları yapılmıştır. 1998 yılında alınan beyanlarda vatandaş arazisini sulak olarak beyanda bulunmuş bu zamana kadarda o beyan verildiği şe-kil bu zamana gelmiş. Vatandaş ise değişiklik beyanı vermek koşuluyla sulak olarak vermiş olduğu be-yanı kıraç araziye çevirmek istiyor. Değişiklik beyanının beyan dönemlerin de mi alınması gerekir yoksa herhangi bir zamanda alabilir miyiz? Bir de öğrenmek istediğim arazi bildirimi alırken sulak arazi tespiti nasıl yapılır. Sulak arazi tabiri nasıl oluyor. Vatandaş arazisini hayli bir harcama yaparak sulanır hale ge-tirmiş ( Sondaj derin kuyu vs.) arazi sulak araziye mi girer.

  • Soru Cevaplandı
  • 22.05.2013

Cafe ruhsatı

Kontder Kullanıcısı -

Umuma ait istirahat ve eğlence yerlerine cafe ruhsatlı işyeri girer mi? 2559 sayılı Kanunda rastla-yamadım. Yalnız mahalli idarelerin MEB’e yazdığı bir yazıda cafenin içkisiz umuma ait yer olduğunu yazmaktadır. Değerlendirmeyi nasıl yapacağız?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.05.2013

Ortak alanlar

Kontder Kullanıcısı -

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 16. maddesi ile Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 38. maddesinin hükümlerinin değerlendirilmesinde yapının ortak alanlarının emsale dâhil olup olmadığı hususunda tereddüde düşülmektedir. Özellikle, Yangın merdivenlerinin emsale dâhil edilmeyeceği açıkça yazılmıştır. Yangın merdiveni yapılmayan az katlı binalarda ortak merdivenler yangın merdiveni olarak değerlendirilir mi? Ortak alanlardan sayılan kapıcı daireleri emsale dâhil midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.05.2013

Yetki Belgesi olmadan il içi ve şehirlerarası otobüs yolcu taşımacılığı yapılabilir mi?

Kontder Kullanıcısı -

9000 nüfuslu bir belde belediyesinde görev yapmaktayım, Elazığ Merkez'e bağlı bir belediyeyiz. Toplu taşıma hizmetlerinde tam saatlerinde belediye olarak toplu taşıma hizmetleri yapmakta, yarım saatlerinde D-4 belgesine sahip özel araçlar taşıma hizmetlerini yürütmektedirler. Ulaştırma Bakanlığı Diyarbakır Bölge Müdürlüğünden aldıkları bir belgeyle, belediye otobüslerinin mücavir alan dışında yolcu taşımacılığı yapamayacaklarını iddia ediyor. Bahsettikleri Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin 24. maddesinin ek bendinde “ D-4 Yetki Belgesi Eki Taşıt Belgelerine Resmi Taşıt Veya Resmi Taşıt Kaydedilmez.” diye yazıyor, bizim sorumuz şu, biz mücavir alan dışında yani şehir merkezine D-4 belgesi ol-madan yolcu taşımacılığı yapabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.05.2013

İhale komisyonunun oluşumu

Kontder Kullanıcısı -

Bursa Büyükşehir Belediyesinde Bütçe ve Finansman Şube Müdürlüğünde 5 ay önce şef kadrosundan muhasebeci kadrosuna atandım. Daire Başkanlığımızda görev yapan şef ve muhasebeci kadrola-rındaki arkadaşların katılmaları için ihale birimine komisyon üyesi olmamız için yazı yazıldı. Bizlerin yani şef ve muhasebe kadrosunda çalışanların ihale komisyon üyesi olmamız uydun mudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.05.2013

Bütçe içi işletme muhasebesi ve işletmenin personel giderleri

Kontder Kullanıcısı -

Mahalli idareler bütçe içi işletme yönetmeliğine istinaden kurulan işletmemiz ayrı bir vergi numa-rası alarak faaliyetine başlamıştır. Yönetmeliğe göre personel giderleri ve bunlarla ilgili vergi-sigorta gi-derleri belediye bütçesinden karşılanmaktadır. Sadece faaliyetle ilgili alışlar ve satışlar tek düzen mu-hasebesi içerisinde takip edilmektedir. Bütçe İçi İşletmemizin Ay sonu kayıtları aşağıdaki gibidir: Alışlar Toplamı = 50.000,00 TL. Alışlar KDV Toplamı = 7.000,00 TL. Satışlar Toplamı = 20.000,00 TL. Satışlar KDV Toplamı = 3.000,00 TL. Bu kayıtları belediye bütçesine nasıl yansıtacağız? Ayrıca yaptığımız işlem doğru mudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.05.2013