Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Sözleşmeli personelin intibakı ve geçici işçi olarak çalışılan sürenin kazanılmış hak aylığında değerlendiremeye tabii tutulup tutulmayacağı
Belediyemizde “Geçici İşçi” statüsünde çalıştırılmakta iken 5620 Sayılı Kanun uygulaması gereği sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeleri Bakanlıkça onaylanan personelimiz 5393 Sayılı Kanunun 49.maddesi hükümleri uyarınca 02.11.2007 tarihinden itibaren “Tekniker” kadrosunda sözleşmeli olarak göreve başlamıştır. Sözleşmeli personel statüsünde Tekniker kadrosunda görev yapmakta iken; 6495 Sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ilgili 657 Sayılı Kanuna ek-lenen geçici 41.maddesi gereği 15.09.2013 tarihi itibariyle asli memur olarak “Tekniker” kadrosuna ilgi-li personelin ataması yapılmıştır. Personelimizin Sözleşmeli Tekniker olarak ifa ettiği 5 yıl 8 ay 12 gün hizmet süresinin tamamı ile 1 yıl 6 ay askerlik hizmet süresi emekli keseneğine esas aylığı ve kazanılmış hak aylığında değerlendiril-mek suretiyle intibakı yapılmıştır. Yapılan bu intibakın uygunluğu ile 16.03.1998 tarihinden 01.11.2007 tarihine kadar olan (3165 gün) 8 yıl 9 ay 15 gün “geçici işçi” statüsünde mevcut hizmetinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/C-1 maddesi gereğince kazanılmış hak aylığında değerlendirmeye ta-bii tutulup tutulmayacağı hakkında bilgi verebilir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 09.03.2015
Tek meskeni olan ev hanımlarından istenecek belgeler
Tek meskeni olan ev hanımlarından hangi belgeler istenir? Geçmişe dönük ödediği vergiler dilekçe tarihinden itibaren bütün ödediği vergiler mi geri ödenir yoksa mükellefe dilekçe tarihinden önceki beş yılı mı ödenir? Ödeme yapılırken ödenen vergilerin gecikme faizleri de geri ödenir mi?
- Soru Cevaplandı
- 04.03.2015
İki ilçe sınırları içerisine basan taşınmazın emlak vergisi
İki ilçe sınırları içerisine basan 350.000 m2 büyüklüğünde taşınmaz üzerinde birçok yapı bulunmaktadır. Yapıların bir kısmı bir ilçe de diğer kısmı ise diğer ilçe idari sınırları içerinde yer almaktadır. Bu yapılara ilişkin olarak alınacak emlak vergisi nasıl alınmalıdır? Her belediye kendi sınırı içerisinde kalan kısma ilişkin emlak vergisi mi alacak yoksa idari sınırı içerinde büyük alanı kalan belediye mi emlak vergisinin tamamını alacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 04.03.2015
Yeşil alan olarak gözüken yere yapılan yapılara 3091 sayılı Kanuna göre verilen yıkım kararının uygulanması
Belediye mücavir alanı içerisinde bulunan tapulama dışı olarak bırakılan ve belediye imar planında yeşil alan olarak gözüken bir taşınmaz üzerine eski belediye başkanı kendi döneminde ev, saman deposu, mandıra yaparak işgal etmiştir. 3091 sayılı Kanun gereği yapılan şikâyet sonucu yıkımına karar verilmiştir. Ancak infazı yapılmamıştır. Buradaki sorumluluk kaymakamlık makamının mı? Yoksa belediyenin mi?
- Soru Cevaplandı
- 04.03.2015
Emlak vergi değeri hesabında ortak kullanım yerleri
10 Dairelik apartmanın zemini işyeri, apartmana ait sığınak, kalorifer dairesi, asansör ve havalandırma gibi ortak kulanım alanlarını daire sayısına bölerek dairelerin brüt m2 alanını çıkararak, emlak beyan kaydını yapıyoruz. İşyerini de daire sayısına ekleyecek miyiz? (İşyeri ortak alanları kullanmıyor.)
- Soru Cevaplandı
- 08.06.2016
Spor ve fitnes salonu açmak için gereken belgeler
Spor salonu ve fitnes faaliyet konulu işyeri için istenilen belgeler nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 02.06.2016
Yakıt dâhil araç kiralama ihalesi
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüzün iş makinesi kiralaması işine ait ihalesinde, kiralanacak iş makinesi yakıt dâhil yapılabilir mi? Yoksa 02/10/2014 tarih 29137 sayılı Resmi Gazete'de yayımla-nan 2014/6814 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı iş makineleri kiralamasını kapsıyor mu?
- Soru Cevaplandı
- 16.04.2018
Arsa üzerinde tarımsal faaliyet
Belediyemiz mücavir alanında olan tapusunda da arsa yazan taşınmazı ile ilgili emlak servisimize dilekçe sunmuştur. Bu dilekçede her ne kadar arsa olsa bile 2000 m2 taşınmaz üzerinde tarımsal faali-yet yaptığını, üzerinde meyve ağaçlarının olduğunu, bir bölümünü sebze ektiğini ve her ekim döneminde arsasını toprağını traktör yardımıyla sürdüğünü, çapaladığın ve ekime hazır hale getirdiğini fotoğraflayarak sunmuştur. Emlak vergi değerinin de arazi üzerinden tahsil edilmesini talep etmektedir. Bu konu ile ilgili ne yapmayız.
- Soru Cevaplandı
- 12.04.2018
Emlak vergisi bildiriminde zamanaşımı
Mükellefimiz 1998 yılından itibaren emlak bildiriminde bulunmamış olup, 12.04.2018 tarihinde bildirimde bulunmadığı tarafımızdan tespit edilmiştir. Bildirim kaydını oluştururken zaman aşımı söz konusu mudur? Ya da tapu tarihinden itibaren bildirim kaydını alınması gerekmekte midir?
- Soru Cevaplandı
- 12.04.2018
Sözleşmeli personelin yıllık izni
Bir önceki yılda sözleşmeli olarak işe başlatılan ve yeni yılda sözleşmesi devam ettirilmiş olan kişi Kurumumuzda bugüne kadar yıllık izin kullanmamıştır. Söz konusu şahıs bugün tarihli kullanacağı yıllık izin bir önceki yılın izni mi olacak yoksa içinde bulunduğumuz yılın yıllık izni mi sayılacak?
- Soru Cevaplandı
- 23.05.2016
İfraz harcı
Tarım arazilerinden ifraz harcı alınır mı?
- Soru Cevaplandı
- 23.05.2016
Altyapı kazı izni harcının alınıp alınmaması
10.03.2018 tarih ve 30356 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 7099 sayılı Kanunla “... Altyapı kazı alanı, alan tahrip tutarının peşin yatırılması veya alan tahrip tutarı kadar teminat verilmesi halinde belediyece de kapatılabilir. İzinsiz altyapı kazısı yapanlara veya altyapı kazı alanını usulüne uygun kapatmayanlara belediye encümenince alan tahrip tutarının beş katına kadar idari para cezası verilir. İdari para cezası, ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenir. Bu yerlerin alan tahrip tutarı, varsa teminatı düşülerek ayrıca tahsil edilir.” denilmektedir. 2017 yılında belediye meclisimiz 21.02.2017 tarihli İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin doğal-gazın yaygınlaştırılması konulu görüşüne istinaden keşif bedeli ve ruhsat harcının alınmasına, zemin tahrip bedeli ve teminat bedeli alınmaması yönünde karar almıştır. 2018 tarihinde çıkan Kanuna göre 2017 yılında alınmış olan belediye meclis kararı uygulanmaya devam edilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 10.04.2018