Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Disiplin işlemleri
1- Hakkımda yürütülen bir disiplin soruşturması sonucunda 657 sayılı Yasanın 125. maddesi C/e fıkrası gereğince 1/25 oranında aylıktan kesme cezası aldım. (Soruşturma Raporunun Tarihi 15/06/2015, Ceza Karar tarihi 10/08/2015) 657 sayılı yasanın Karar Süresi başlıklı 128. maddesinin “Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren 15 gün içinde vermek zorundadırlar…” hükmü karşısında uygulama yasal şartlara uygun mudur? 2- Disiplin cezasının verildiği tarihlerde yıllık iznimin bir kısmını kullanmakta idim. Ben izinde iken, hakkımdaki ceza kararı yazısı Yazı İşleri Müdürlüğü görevini vekaleten yürüten arkadaşa 12/08/2015 tarihli olarak tebliğ edilmiş ve aynı zamanda Mali Hizmetler Müdürlüğüne de verilerek 15/08/2015 tarihi itibariyle aylığımdan para cezası kesintisi yapılmış. Tebligatın bu şekilde yapılması yasal mıdır? 17/08/2015 tarihi itibariyle izin dönüşü işe başladım ve aynı gün tebligatı aldım. Bu durumda, yasal sü relerin hesabında hangi tebligat tarihi esas alınacaktır? 3- 657 sayılı Yasanın İtiraz başlıklı 135. maddesinin “Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir. İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gündür. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir…” hükmü karşısında, itiraz ve kesinleşme süreleri beklenmeden aylıktan kesme cezası uygulamasının yapılmış olması yasal mıdır? 4- 1. derece 4. kademeden aylık almaktayım. Ağustos 2015 aylığımdan 153,13 TL’sı para kesintisi yapılmış. 1/25 oranı doğru uygulanmış mıdır? 5- İtiraz başvurusu yaptım. İdari yargı yoluna başvurmayı da düşünüyorum. Bu durumda, idari yargıya başvurma süresi hangi tarihte sona erer?
- Soru Cevaplandı
- 20.08.2015
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı başvurusunda dosyaları kabul edilip, aradan 1 sene geçmiş olmasına rağmen ruhsatlarını almayan mükelleflerin dosyalarına ne işlem yapılmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 18.08.2015
Memuriyete İlk Atama ve Yükselme
2015 Şubat ayında 4 yıllık fakülte mezunu olarak açıktan atama ile belediyede göreve başladım. Önceki derece kademe 4/2 iken Belediye de 5 inci dereceli kadroya atandığım için 5/3 ünden başladım. Kurumum 5 dereceli kadroya atandığım için 5/3 den daha yukarı derece kademeye çıkamayarak artık bu derecede sabit kalacağımı söylemektedir. Eğer gerçekten böyle ise üniversite mezunu olmama rağmen emekli olurken de bu dereceden mi emekli olup maaş alacağım, görevde yükselme sınavı hariç derece kademeyi nasıl yükseltebilirim? Çünkü vekâleten bulunduğum konumun görevde yükselmesi olmayacağını düşünüyorum.
- Soru Cevaplandı
- 18.08.2015
Alacaklı olunan kişiden, alacağa karşılık alım yapılması
Kiracımız durumundaki işletmeden, birikmiş kira alacağımıza karşılık kendisine ait firmadan yeni hizmet binamız için büro mobilyası alabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 17.08.2015
Taşeron işçilerine piyasa araştırma ve muayene-kabul görevleri verilebilir mi?
Belediyemizde hizmet veren taşeron işçilerinden, doğrundan temin alımlarında muayene kabul komisyonuna üye alınabilir mi? Piyasa araştırmadaki üye aynı anda muayene komisyonuna üye olabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 14.08.2015
Muhasebecilerin sorumluluğu
Müdürlüğümüz 2014 yerel seçim sonrası muhasebe yetkilisinin görevden alınıp, yerine atandığımızda muhasebe biriminde emanete alınmayan alt evrakları hazırlanmamış 77 adet çıplak fatura bulundu (2013-2014 yılları ağırlıklı). Bu fatura sahipleri alacaklarını belediyemizden talep etmişler fakat mevzuat yönünden sakınca doğuracağından ödeme gerçekleştirilmemiştir. Daha sonra bir kısım alacaklı icra müdürlüğü kanalıyla ihtarname ve ödeme emri göndermiş bulunmakta ve alacaklarına karşılık e-haciz le hesaplarımıza bloke koymaktadırlar. Mahkeme kararı olmadan icra yazısı ile ödeme yapabilir miyiz? Şayet ödeme yaptığımızda ne gibi işlem yapmalıyız?
- Soru Cevaplandı
- 14.08.2015
İller Bankasından yapılan borçlanma ile içme suyu şebekesi yenilenmesinde KDV indirimi
İlçemizin içme suyu şebekesi, SUKAP projesi kapsamında % 50 İller Bankası hibeli, %50 si İller Bankası kredisi ile yapılacaktır. Belediyemiz mevzuat gereği, su hizmetleri için almış olduğu mal ve hizmet alımlarında ve yapım işlerinde ödediği KDV'ni indirim konusu yapabiliyor. İçme suyu şebekesinin değiştirilmesi ihalesi İller Bankası A.Ş. tarafından gerçekleştirildiğinden, hakedişler İller Bankası A.Ş. adına faturalandırılıyor. İhale bedelinin yarısının KDV dâhil kısmını belediyemiz ödeyeceği için, dolaylı olarak ödediğimiz KDV ni indirim konusu yapma hakkımız var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 14.08.2015
Kaymakamlık tarafından verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının devri
İBRAHİM YILMAZ - ULUS
Daha önceden Kaymakamlık Makamı (İlçe Emniyet Amirliği) tarafından verilmiş olan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğin işletmecinin değişmesi işyerinin nakli başlıklı 8. madde hükümleri uygulanarak devir yapılması mümkün müdür ya da yeniden başka bir şahıs adına aynı faaliyet konusu olarak ruhsatlandırılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 14.08.2015
- ULUS
Hisselerinin tamamı belediyeye ait olan şirketten ihalesiz alım yapılabilir mi?
Belediyenin kurduğu ve hisselerinin tamamı kendilerine ait olan şirket üzerinden, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 3/g maddesine istinaden doğrudan hizmet satın alabilir mi veya bu maddeye göre hizmet alımı yapılmasının prosedürü nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 14.08.2015
Konut yapı kooperatiflerinin emlak vergisi mükellefiyeti
Konut Yapı Kooperatifi üyesiyim. Kooperatif 1999 da kuruldu. 2014 yılında Mamak Belediyesi 2009 da çıkan Bakanlar Kurulu Kararına istinaden, 2009 -2014 yılları arasında cezalar dâhil 300.000-TL emlak vergisi tahakkuk ettirilmiştir. Kooperatif Yönetimi de bu parayı üyelerden istiyor. Mamak Belediyesinin yaptığı uygulama yasal mı? Buna itiraz edebilir miyiz? Kooperatifler emlak vergisinden muaf değiller mi?
- Soru Cevaplandı
- 13.08.2015
Zabıta memurunun fazla çalışması
Zabıta memuru 6 gün 12 saat çalıştırılabilir mi? 48 saati geçtiğinde yasal haklarımız var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 13.08.2015
Harcama yetkilisi mutemedi avansı
Ben Ulaşım hizmetleri Müdürlüğünde gerçekleştirme görevlisi ve mutemet olarak görev yapmaktayım. Müdürlüğümüzün görevi gereği iş makineleri ve araçların bakım onarımından sorumluyuz. Fakat belirsiz zamanlarda araçların, makine teçhizatın arıza durumlarında veya ufak tefek işler için sürekli avans çekmek zorunda kalıyoruz, yani her zaman için servise yönlendirme yapamıyoruz. Bu bize sıkıntı oluşturur mu? Bizim müdürlüğümüz için avans çekme limiti var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 11.08.2015