Hibe taşıt kabulü ve başkanın kendi aracının giderleri

Hibe olarak belediyemize bağışlanmak istenen yabancı marka otomobil belediye meclisince kabul edebilir mi? Belediye başkanının protokol gereği kullanmış olduğu aracın (akaryakıt-tamir bakım gibi) masraflarının belediye bütçesinden karşılanmasında yasal yönden bir engel var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.09.2014

İskan ruhsatı alınmayan yapıdaki eksiklikler

2013 yılı şubat ayında Konya Ereğli ilçesinde müteahhitin yapmakta olduğu 3 katlı 9 dairesi bulunan bir binadan sözleşme yapmadan bir daire alarak içerisine yerleştim, binada bazı eksiklikler olduğundan dolayı tapu dairesinden almış olduğum tapu kat irtifaklı tapu idi, bu yıl bina tamamlanarak tüm daireler satıldı ve halen çatı yalıtımı tamamlanmadı. Müteahhitler oturum ruhsatını alarak daire sahiplerine teslim etmeye mecbur değiller mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.09.2014

Emlak Vergisi Bildirimlerinin dolduruluşu

Hisseli tapularda, hisse sahiplerinin vereceği emlak beyannamesinde, yüzölçümü içindeki bütün gayrimenkuller hisse oranında beyan edilmeli midir? Yoksa kendisine ait gayrimenkul tek olarak mı beyan edilmelidir? Yani 500 m2 lik arsanın 1/4 hisse sahibi vatandaş arsa içindeki 4 evin hissesi oranında beyanımı vermeli yoksa kendine ait olduğunu belirttiği 3 üncü daireyi tek olarak mı beyan etmelidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.09.2014

Kamuya ait bir yaya veya taşıt yoluna cephe sağlanmadan yapı inşa edilmemesi

İmar Kanununun 8. maddesinin (ğ) bendi sadece büyükşehir belediyelerini mi kapsamaktadır. Yoksa büyükşehir olmayan illerdeki il özel idarelerini de kapsamakta mıdır? İl özel idare olarak yola cephesi olmayan parsellere inşaat izni verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.09.2014

Ruhsat yenilemesi yapılmayan yapıdaki durum

1995 yılında … yapı kooperatifi adına düzenlenen yapı ruhsatına istinaden kat irtifakı kurulmuştur. Kat irtifakına konu imar adalarında ikiz dubleks konutlar yer almaktadır. Düzenlenen yapı ruhsatına istinaden yapıların yarısına yakın bölümünün süresi içinde inşaatına başlanmış ve iskân edilebilir hale getirilmiştir. Kalan yapıların ise süresi içinde yapımına başlanmamıştır. Buna göre; 1. Herhangi bir genel kurul kararı ve hissedarların muvafakatnameleri olmadan kat irtifakına esas projeye göre yeniden yapı ruhsatı düzenlenip düzenlenemeyeceği, 2. Tüm yapıları için 1 adet yapı ruhsatı bulunan imar adalarında 5 yıllık yasal müddeti içinde yapımına başlanan ve tamamlanan yapılar olması durumunda yapımına başlanmayan yapıların ruhsatsız sayılması ya da müktesep haklarının nasıl değerlendirileceği, 3. İkiz dubleks konutların diletasyon ile bölünerek teker teker ruhsatlandırılıp ruhsatlandırılamayacağı gibi konularda tereddütler oluşmaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 05.09.2014

Devredilen belediye personeline sosyal denge tazminatı ödenmesi

6360 sayılı Kanuna göre devredilen personel önceki kurumunda Sosyal Denge Tazminatı alıyorsa, devredildiği kurumda Sosyal Denge Tazminatı yoksa aradaki fark tazminat olarak ödenmeye devam eder mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.09.2014

Memur toplu iş sözleşmelerinin geçerlilik tarihi

Belediyemiz ile yetkili memur sendikası arasında 2010 yılından başlayarak en son 01.03.2013-31.12.2013, 01.03.2014-31.03.2014, 01.04.2014-31.12.2015 dönemlerini kapsayan toplu sözleşme imzalanmıştır. Memur toplu sözleşmesi gereği maaşlara 729,00 TL'si ilave edilmektedir. 4688 sayılı Kanunun 32. maddesi ve geçici 14. maddesi hükümlerine göre belediyemizin vadesi geçmiş vergi borcu, sosyal güvenlik pirimi borcu ile personelimize maaş borcumuz bulunmaktadır. Bu durumda belediyemiz ile yetkili memur sendikası ile imzalanan toplu sözleşme devam ettirilebilir mi? Belediyemizin her toplu sözleşme imzalandığında vadesi geçmiş vergi ve prim borcu, ücret borcu bulunmaktaydı. Ayrıca geçici 14. maddede bahsi edilen 31.12.2015 tarihi ne ifade etmektedir.

  • Soru Cevaplandı
  • 05.09.2014

İnternet salonları için ruhsat düzenlenirken eğitim kurumlarına mesafe şartı

İnternet salonları açılırken ve ruhsat düzenlenirken eğitim kurumlarına mesafe şartı aranır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.09.2014

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 37. maddesi uygulaması

Yazı İşleri Müdürlüğü görevine atandıktan sonra belediyemiz memurlarına ait sicil notlarına baktım. Bazıları en son 2005 bazıları en son 2008 yıllarında verilmiş. Bazılarının arasında ise kimi yıllar doldurulmamış. 3 derecenin 3 üne gelmiş arkadaşlarımızdan 90+ üzeri ortalaması olduğunu düşünüp 37. maddenin uygulanmasını isteyen arkadaşlarımız var. Bu uygulama halen yapılmakta mıdır? Sicil notları verilmeyen arkadaşlarımız için ne gibi bir işlem tesis etmek lazımdır? Sicil notlarını 2011 yılına kadar tutmayan ya da kaybeden eski yazı işleri müdürü hakkında soruşturma açmak gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.09.2014

Kadro unvanının değiştirilmesi

Belde belediyesinde itfaiye eri kadrosunda göreve başladım. Asalet tasdiki yapıldıktan sonra personel yetersizliğinden dolayı belediye başkanı veri hazırlama kontrol işletmeni olarak asaleten atamamı yaptı. 6360 sayılı Kanunla belde belediyemiz kapandı ve valilik kararıyla veri hazırlama kontrol işletmeni kadrosunda büyükşehir Belediyesi personeli oldum. Ancak büyükşehir belediyesi kadro unvanımı hiçbir gerekçe göstermeden itfaiye eri olarak tekrar değiştirdi. Kazanmış olduğum veri hazırlama kontrol işletmeni kadrosu bu şekilde hiçbir yazılı gerekçe gösterilmeden değiştirebilir mi ve kazanmış olduğum kadro unvanına tekrar dönebilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.09.2014

Profesyonel sendikacının harcırahı ve promosyon alıp alamayacağı

1- Yozgat Belediyesinde görev yaparken 2008 yılında 4688 sayılı Kanun gereği Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu gereği profesyonel sendikacı olarak başladığım görevim 2014 yılı şubat ayında sona erdi. Bu gidiş dönüş için ne Yozgat Belediyesinden ne de Sendikadan Yolluk- Harcırah talep etmedim. Mevzuat gereği Harcırah alıp alamayacağımın, 2- 2014 yılı şubat ayında Yozgat Belediyesindeki görevime başladım. Belediye ile Vakıfbank arasında 2013 yılı ocak ayında 3 yıllık Promosyon sözleşmesi yapılmış ve alınan bedel personele dağıtılmıştır. Ancak protokole yeni işe başlayanlar, tayin olup gelenler ile askerden gelenlere Banka tarafından ayrıca bir ücret ödenmeyeceği, böyle durumlar olması halinde bu işi kurumun çözeceğine dair madde konulmuştur. Bu durumda benim mevzuat gereği promosyon almam mümkün müdür? Mümkünse Bankayı mı kurumu mu muhatap almam gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.09.2014

Bilgisayar sertifikası olan kişinin sözleşmeli olarak çalıştırılması

Lise mezunu bir kişiyi, MEB onaylı 400 saatlik Bilgisayar Programcılığı sertifikası ile 5393 sayılı Kanunun 49. maddesine göre belediyede sözleşmeli personel olarak istihdam edebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.09.2014