Sözleşmeli personel işsizlik sigortası

Bilindiği üzere, belediye Kanunun 49. maddesinin üçüncü fıkrasına göre çalıştırılacak personel hakkında sosyal güvenlik kuruluşu ile ilişkilendirilme yönünde bir hüküm bulunmamakla birlikte İçişleri Bakanlığının 31.10.2005 tarihli “Sözleşmeli Personel İstihdamı” ile ilgili yazısında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine tabi olacakları ve diğer hükümler bildirilmiştir. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 73, 74 ve 75 inci maddelerinde işveren ve çalışanların prim oranları belirtilmektedir. Ayrıca; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun 46’ıncı maddesinde kimlerin bu kanunun kapsamında, kimlerin kapsama dahil olmadığı, 49’uncu maddesinde prim oranları ve 51’inci maddesinde de işsizlik ödeneğine hak kazanma şartları belirtilmiştir. 506 sayılı Kanunda işsizlik sigortası primi ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. İçişleri Bakanlığının 31.10.2005 tarihli yazıları ve ekindeki tam zamanlı sözleşme örneği memurlara tanınan haklardan bahsetmekte, ayrıca iş sonu tazminatı da memur gibi hesaplanmak, 5620 sayılı Kanunda sözleşmeli personelin memur sendikasına üye olabileceği belirtilmektedir. İşsizlik ödeneği ödenme şartlarının hepsinde de 1475 sayılı İş Kanunundan bahsetmektedir. Yukarda belirtilen açıklamalar ışığında Belediye Kanununa göre sözleşmeli olarak çalıştırılacak personel adına işsizlik sigortası primi yatırılıp yatırılmayacağı, yatırılması halinde sözleşmenin yenilenmemesi veya herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işsizlik ödeneğinden yararlanıp yararlanamayacakları hususuna açıklık getirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-01-04

İşyeri önündeki yaya kaldırımının fuzuli işgal edilmesi

Belediyemiz zabıta memurlarınca Belediye Encümenince daha önce yapılan cadde, sokak, trafik ve tretuvar düzenleme kararına aykırı (İşyeri önündeki yaya kaldırımını fuzuli işgal ) hareket ettiği için, önce sözlü olarak kurallara uyulması yönünde uyarı yapılmış, fuzuli işgale devam etmekte ısrar edince üst üste 8 adet zabıt varakası düzenlenmiştir. Fuzuli işgale son verme ile ilgili Encümen para cezası ve diğer yaptırımlar hakkında nasıl hareket edilebilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-06-04

Cenaze aracının adli makamlar tarafından il dışına gönderilmesi

Yaşanan kuşkulu ölümlerin (evinde ya da arazide ölü bulunan ya da diğer şekillerde) adliyeye intikal etmesiyle birlikte; son zamanlarda bu tür cenazelerin tamamı Adli Tıp Kurumuna gönderilmesi için cenaze aracımızın adli makamlar tarafından il dışına gönderilmesi istenmektedir. Bizim gibi küçük belediyelerin tek cenaze aracı mevcut olup, araçlarımızda da klima donanımı bulunmamaktadır. Cesedin hijyenik şartlarda taşınamaması, cenaze aracının iki üç gün boyunca bu iş için bağlı kalması, aynı anda ilçede çıkan diğer cenazelere nakil hizmet verilememesi ve belediyemizi de maddi külfet getirmektedir. Bu tür durumlarda; Belediyelerin bu vatandaşlara ait cenazeleri, cenaze araçlarıyla Adli Tıp Kurumuna götürmeleri gibi bir görevleri olup, olmadığı hakkında görüşe ihtiyaç duyulmaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-06-04

Belediye zabıtasının görevleri

Belediye zabıta memurlarının akıl hastası ve madde bağımlılarına refakat etme ve kolluk görevi var mıdır? Bildiğim kadarıyla daha önce bir genelgeyle bu tür görevler belediyeye verilmişti. Bu durum hala geçerli mi? Bazı durumlarda çok zor durumda kalıyoruz, emniyet ve sağlık müdürlüğü görevlileri topu bize atıyorlar. Bu kurumların bu konudaki görevi nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-01-29

Belediyelerin su dolum tesisleri üzerindeki yetkileri

Belediyemiz mücavir sınırları içerisinde bulunan su dolum tesisleri fabrikası Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile 4 lt/sn debili sözleşmesi olmasına rağmen, köy muhtarlıkları ile özel ilişkilerine dayalı olarak 10 lt/sn su kullanmaktadır. Biz belediye olarak hattın belirli noktasında kontrol ederek, fazlalık alınan 6lt/sn debili suya müdahale edip etmeme konusunda yetkimizin olup olmadığı tereddüt etmekteyiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-11-13

Zabıta hizmetleri

Bölgemiz dahilinde hafriyat alımı aşırı derecede fazla olduğundan hafriyat kamyonlarının taşıma izin belgesi olmadığı zaman zabıta memurunun bu tip durumlarda kamyonları bağlama gibi yetkisi var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-10-31

Taşınmaz satın alma

Belediyemizin ihtiyaçları için mıcır ve çakıl çıkarttığımız bir arazimiz var. Rezerv azaldığı için başkasına ait olan yan parseli yol çakıllamalarında kullanılmak üzere malzeme alımı için satın almak istiyoruz. Ancak yer sahibi mıcır ve çakıl alındıktan sonra yerini tekrar geri almak istiyor. Bir protokolle 5 sene sonra tapusu iade edilmek şartı ile bu yeri alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-10-18

İl encümen üyeleri ödenekleri

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 3. maddesinin (b) fıkrasında, karar organlarından sayılan il encü-meninin, 25. maddesinde kimlerden oluşacağı belirtilmiştir. Yine aynı Kanunun 28. maddesinde de encümen baş-kanına, seçilmiş ve atanmış üyelere verilecek ödenek belirtilmiştir. 28. maddede belirtilen ve verilmesi gereken ödenek ile ilgili tereddüde düşülen bazı konular olmuştur. 2005/36 sayılı Bakanlık Genelgesinde 5272 sayılı Belediye Kanunun 36. maddesi kapsamında belediye encümeni üye ödenekleri ile ilgili açıklama getirilmiş ancak; 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 28. maddesindeki hü-kümle ilgili bir açıklama getirilmemiştir. Dolayısıyla; İl Özel İdaresi Kanununun 28. maddesindeki verilecek ödeneklerin, seçilmiş üyelerin top-lantılara gerek izinli gerek izinsiz katılmadıkları durumlarda ödenek verilmesi durumunun, atanmış encümen me-mur üyelerinin hastalık ve izinli olduğu ve yerine vekalet verilen kişilerin encümen toplantılarına girip giremeye-ceği, girdiği takdirde memur encümen ödeneğinin kime ödeneceği, toplantıya izinsiz girmeyen memur encümen üyelerine ödenek verilip verilmemesi konusunda düşülen tereddütlere açıklık getirilmesi hususunu arz ederim

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-10-09

İçme suyu kuyusu kamulaştırma

İlçemizde yeni yerleşim alanı belirlenerek, toplu konut çalışması başlatılmış konutlar bitmek üzeredir. Bu konutlara su sağlamak amacıyla, Belediyemiz sınırları içersinde fakat imarımız dışında, bir vatandaş tarafından tarım amaçlı açılan kuyuyu içersindeki elektrik, pompa gibi ekipmanlarıyla beraber mülkiyeti de dahil almak, kamulaştırmak düşüncesindeyiz. Vatandaş da mülkiyetinin alınmasını istemektedir. Ayrıca adı geçen taşınmazın tapusu bir başkasına ait olmasına rağmen üzerindeki kuyu ruhsatı ve elektrik abonesi başka birine ait. Bu taşınma-zın ve kuyunun alınmasında, yada kamulaştırılmasında nasıl bir yol izlememiz gerekir? Mülkiyetin ve ruhsatların başka birilerinde olması, tarım amaçlı olması bize sorun olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-10-08

Gelir müdürlüğünün durumu

5018 sayılı Yasa ile gelir şube müdürlüğü ve hesap işleri müdürlükleri mali hizmetler birimi altında birleşmektedir. Belediyemiz ilimizin %51 ' ine hizmet veren yaklaşık 300.000 mükellefin iş ve işlemini takip eden bir Gelir Müdürlüğüne sahiptir. Norm kadro esaslarında sayılı cetvellerde adı geçmeyen müdürlükler donduruldu. Bu durumda; 67 personeli bulunan ve 300.000 vergi mükellefine hizmet veren Gelir Müdürlüğünün Mali Hizmetler Birimi altında birleştirilmesi Yönetmelik gereği zorunluluk mudur? Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde bahsi geçen; "İdari birimler ile bu birimlere ait kadro unvanları arasında yetki ve görev mükerrerliğine yer verilemez ve bu kadro unvanlarından aynı mahiyetteki hizmet ve görevleri ifa edebilecek birden fazla yönetici kadro unvanı ihdas edilemez" hükmü gereği, gelir müdürlüğü gelir müdürü kadrosundaki bir yönetici marifetiyle bu görevini devam ettirebilir mi? Gelir müdürlüğünün kaldırılmaması halinde dolu kadroda görev yapan hesap işleri müdürü mali hizmetler müdürü unvanını kullanabilir mi? Bu birimlere ilişkin Yönetmeliğin uygulanma ve geçiş süreci nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-08-22

Tütün yasağı

Bilindiği üzere 4207 sayılı Kanun 19 Temmuz’da tüm işyerlerinde uygulanacaktır. Buna göre; 1- Bir işyerine ilk defa yapılan denetimde hem işyeri sahibi hem de müşteri sigara içerse nasıl bir uygulama yapacağız? 2- Bir adet zabıta memuru olan belediyeler nasıl bir uygulama yapacak, yani tek zabıtanın tuttuğu tutanak geçerli olacak mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-07-17

Bina satın alınması

FATMA SAMANCI - SİVASLI

5393 sayılı Kanunun 18.maddesinin (e) bendine istinaden mülkiyeti Sivaslı Belediyesine ait çamlık parkı içerisinde sosyal tesis yapılması için ayrılan yerin kamu yararına kullanmak şartıyla taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak tesisi kurmak suretiyle 25 yıl süreyle Sivaslı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğine ( imtiyaz) kullanım hakkı verilerek protokol düzenlendi. Belediyemizce tahsis edilen taşınmaz üzerine Sivaslı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğince sosyal tesis binası yapılarak 2 yıldır işletilmektedir. Sivaslı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından bina belediyemize bedeli karşılığında verilmesi talep edilmektedir. Belediyemiz binayı bedeli karşılığında satın alabilir mi? Bu konuda nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-06-30
  • SİVASLI