Sözleşmeli personelin müdürlüğe vekaleti

5620 sayılı Kanuna göre tekniker olduğum için sözleşmeli personel oldum.şu an mevcut boş tekniker kadrosu karşılığı dereceye göre mı 4B li olacağım. Fen işleri birimine ait müdür kadrosu 22.02.2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan norm kadroda verilmemiş. Diğer müdürlükler olarak geçiyor. Bu şekilde de bir ihdas yok. Bu durumda 4/B li olurken bana Fen İşleri Müdürü olarak vekalet ettirilip onun sorumluluklarının verilmesi yasal mı? Bizler fen adamları konumuna girdiğimiz için bölümle ilgili olan işlerin dışında da çalışıp sorumlu olur muyuz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-01

Okul servis araçları

28.08.2007 tarih ve 26627 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Ulaştırma Bakanlığı Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinin 3. maddesinde okul servis araçlarının kalkış noktasıyla varış noktası arasında kalan güzergah izin belgesi ve özel izin belgesinin trafik denetleme şube veya bürolarınca verileceği belirtilmiştir. 5393 sayılı Belediye Kanununun 15. maddesinin (p) bendinde ise “her türlü servis ve toplu taşıma araçlarının sayılarını ücret tarifelerini zaman ve güzergahlarını belirleme yetkisi belediyelere verilmiştir.” denmektedir. Buna göre öğrenci servislerine güzergah izin belgesini kim verecek?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-01

Zabıta memurlarının görevleri

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre belediyelerin ve zabıta memurlarının görevleri nelerdir? Belediye ve zabıta memurlarının idari yaptırım uygulama yetkisi var mıdır? Tüketici Hakem Heyetlerinin görevleri nelerdir? Bu Kanuna göre idari yaptırım nasıl ve kim tarafından uygulanır? İlçemizin turizm yöresi olması nedeniyle turistler ve lokanta işletmecileri arasında fiyat sorunları yaşanmaktadır. Lokanta işletmecilerinin yüksek hesap çıkarmaları üzerine turistler belediyemize müracaat ederek şikayette bulunmaktadır. Bu durumda belediye olarak nasıl bir işlem yapmamız gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-01

Dondurulan kadrolar, vekalet ve encümen üyeliği

Gökçeyazı Belediyesinde 1998 yılından beri başkâtiplik görevini yürütmekteyim. Belediyemizde norm kadroya göre 4. derecede yazı işleri müdürlüğü kadrosu mevcut olup bu kadro boş durumdadır. Belediye başkanımız 27.12.2007 tarihinde 2 yıllık yüksekokul mezunu 6. derecedeki tahsildar arkadaşımızı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86. maddesine istinaden bu yazı işleri müdürlüğüne vekâleten atamış bulunmaktadır. Benim ise başkâtiplik görevim devam etmekte ve fiilen aynı görevi yürütmekteyim. Buna göre sorularım şunlar olacaktır. 1- Yazı işleri ile başkâtiplik görevi eşdeğer görev olması sebebiyle yapılan uygulama doğrumudur? 2- Vekâleten atanan kişiye bu görevi fiilen yapmadığı halde vekâlet ücreti ödenebilir mi? 3- Belediye başkanımız 1998 yılından beri yürütmüş olduğum encümenlik görevine hiç bir gerekçe göstermeden vekâleten yazı işleri müdürlüğüne atamış olduğu tahsildar arkadaşımızı almaktadır. Encümene giren kişinin kararları da yazması gerektiği kanısındayım. Toplantı yapılıyor başkâtip olarak önüme bir pusula gönderiliyor buna göre karar yazmam isteniyor. Encümene başkâtip olarak benim girmem mi gerekiyor yoksa yazı işleri müdürlüğüne vekâlet eden tahsildar arkadaşımızın mı girmesi gerekiyor?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-20

Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına

Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik ekindeki (I) Sayılı Memur Kadro Kütüğündeki unvanlara sahip memur unvanlarından herhangi birine sahip bir memurun, kadro, eğitim ve öğretim durumu itibarı ile en son yükselebileceği (Teknisyen 3/8, İtfaiye Eri 5/9, Yazı İşleri Müdürü 1/4) derece-kademede, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin, D fıkrasının, a ... o bentleri kapsamında bir suç işlemesi halinde, bu memura, mezkûr Kanunun 125/D fıkrasındaki 1-3 yıl arası kademe ilerlemesinin durdurulması cezası nasıl uygulanacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-06

İl özel İdarelerinde geçici işçi çalıştırılması, araziye çıkan personele yemek yardımı

1- İl özel idarelerinde 5620 sayılı Kanundaki çalışma süreleri 6 aydan az olan geçici işçilerin iş akitleri askıya alınarak 2007 yılı içerisinde işleri sonlandırılmıştır. Bu sürekli işçi kadrosuna veya sözleşmeli personel statüsüne geçemeyen geçici işçiler 2008 ve sonraki yıllarda 5 ay 29 gün çalıştırılacaklardır. Bu geçici işçilerin 2008 yılında çalıştırılabilmeleri için, (2008 mali yılı bütçe Kanunu ve 5620 sayılı Kanun ile ilgili 2007/1 sayılı Tebliğ gereğince) vize şartı aranmadan 5 ay 29 gün çalıştırılabileceği anlaşılmaktadır. İdaremizde iş yoğunlunu azaltmak amacıyla bu kişiler dışında geçici işçi adı altında işçi alımı yapılabilecek midir? Yapılacak olursa nasıl bir yol izlenecektir? Belediye Kanununun 49. maddesindeki %30 luk oran il özel idareleri içinde geçerli midir? 2- İdarelerde çalışmakta olan teknik personel araziye çalışmaya gittikleri zamanlarda seyyar görev tazminatı almaktadırlar. (6245 sayılı Harcırah Kanununun 49. maddesine göre 1/3 oranında) idare memurlara ihale yaparak yemek yardımını ( yrmrk çrki veya kart sistemi ) ile yararlandırıyorsa bu teknik personel aynı gün için hem yemek yardımından hem de seyyar görev tazminatından yararlandırılıp yararlandırılmayacağı hakkında görüşlerinize ihtiyaç duyulmuştur.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-04

Sözleşmeli personel istihdamı

5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası göz önünde bulundurularak belediye bünyesinde boş bulunan Arkeolog kadromuzda sözleşmeli Arkeolog çalıştırabilir miyiz? Çalıştırılması uygunsa buna ödenecek ücret nasıl hesaplanacaktır? Örneğin belediye meclisinin %25 artış olacak şekilde hesaplamanın yapılmasına ilişkin kararı hangi statüde değerlendirilecektir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-02-05

Sözleşmeli personel istihdamı

Belediye meclisimiz aralık toplantısında 2008 yılı içerisinde kadro karşılığı sözleşmeli olarak harita teknikeri çalıştırılması için karar aldı. Çalıştırılacak kişi yede 2008 yılı içerisinde aylık 800,00 YTL net ücret belirledi. Sözleşmeli personeli SSK ile mi Emekli Sandığı ile mi ilişkilendireceğiz? Maaş hesabını nasıl yapabilirim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-02-05

İşyeri açılış kapanış saati, hafta tatilinde çalışma, fazla mesai

Belediye encümeninin aldığı kararla berberlerin isteği üzere hafta içi her gün saat 21.30’da kapatılması ve kapatmayanlar hakkında zabıt varakası düzenlenmesi uygun mudur? Ayrıca yine berberlerin isteği doğrultusunda pazar ruhsatı almadıkları fakat bazı berberlerin hafta tatili ruhsatı alıp çalışmak isteyenlere hafta tatili ruhsatının verilip verilemeyeceğini sormak istiyorum. İkinci sorum ise biz belediyede zabıtada çalışan geçici işçileriz. Şimdi daimi işçi kadrosuna geçtik. Bundan sonra fazla mesai ücreti alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-02-04

Kişi borcunun tahsili

2004 yılı sonunda müfettiş gelerek 2001-2002-2003 yılı hesaplarımızı inceleyerek kişi borçları çıktı. Belediye meclisimiz bu kişi borçlarının kaldırılması için Sayıştay’a tüm evrakları ile gönderilmesine karar verdi. Eski hesap işleri müdürlüğü yapan personellerimizden ve tahakkuk memurlarından belediyemizden ayrılanlarda var çalışanda var. Bu kişilerden savunma istiyor. Bu kişilerde savunmalarında kişilere yazı yazılarak ödeme yapılan kişilerden veya kaza yaban şoförden istenmesi için gerekli işlemin yapılmasını istemekteler. Biz Sayıştay ilamını beklemeden tahsil yoluna gidebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-01-04

Köylere hizmet götürme birliklerinde genel sekreterlik kadrosu ihdası

İlçemiz Köylere Hizmet Götürme Birliğine üye 169 köy bulunmaktadır. İlçe nüfusu 113.000’dir. Bu nedenle genel sekreterlik kadrosu ihdas edilebilir mi? İhdas edilirse nasıl bir prosedür uygulamamız lazım?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-01-04

Zabıta memurlarının ceza yazma yetkisi

Kanunda bir açıklık yok. Belediye zabıta memurlarının park eden araçlara ceza yazma yetkisi var mı? Zabıta idari yönetmeliği çıkardığımızda, park yasağı ile ilgili madde yönetmeliğimizde mevcut.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-01-04