Belediye zabıtaları sivil toplum kuruluşlarına üye olabilir ve idarecilik yapabilirler mi?

Belediye zabıtaları hemşehri dernekleri ve diğer sivil toplum kuruluşlarında idarecilik yapabilirlermi bu tip derneklere üye olabilirlermi.

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-12-14

Özel idare kontrol memurlarının iç denetçi olması

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun geçici 5. maddesinde ve gerekse iç denetçilerin çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmelikte; mahalli idarelerde iç denetçi olarak atanacaklar belirtilmiş olup, her kurumun kendi denetimini yürüten elemanlarının da iç denetçi olarak atanması hakkı saklı tutulmuştur. İl Özel İdarelerinde denetim ve inceleme görevleriyle birlikte, İl düzeyinde mahalli idarelerde (Büyükşehir,İlçe ve İlk Kademe Belediyeleri) inceleme, araştırma ve 4483 sayılı Yasa kapsamında ön incelemeci olarak görevlendirilen kontrol memurları hakkında 5018 sayılı Yasa ve ilgili mevzuatta herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu bağlamda; fiilen denetim görevini sürdürmekte olan kontrol memurlarının bundan sonraki süreçte görev ve konumları ne olacaktır? Saygılarımla

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-12-08

Kesin teminatların muhafazası

Sözleşme imzalanmadan alınan kesin teminatlar idare kasasında mı yoksa banka veya özel finans kurumları kasasında mı muhafaza edilmelidir?Bununla ilgili bir yasal düzenleme varmı dır? Kesin teminatın Tl veya banka mektubu olması muhafaza edileceği yeri değiştirir mi? Teşekkür ederim...

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-12-02

Hibe taşıt alımı

EKİM 2005 SAYINIZDA BİRÇOK YERDE BELEDİYELERİN HİBE TAŞIT ALAMAYACAĞINDAN BAHSETMEKTESİNİZ. ANCAK AŞAĞIDA YAYINLANAN GENELGE İLE YERLİ ARAÇ HİBE KABUL EDİLEBİLECEĞİ ANLAŞILMAKTADIR. BU KONUYA BİR AÇIKLIK GETİREBİLİRMİSİNİ? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü SAYI : B050MAH060003/ / /2005 KONU : Genelge ……………………… VALİLİĞİNE (İl Mahalli İdareler Müdürlüğü) 13.07.2005 tarih ve 25874 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5393 sayılı Belediye Kanununun 85. maddesi ile 237 sayılı Taşıt Kanununun bazı maddeleri değiştirilmiştir. Yapılan değişikliklerle il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinin Taşıt Kanununa tabi olduğu, ancak, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinin kendi meclislerinin kararı ile taşıt edinebilecekleri hükmü getirilmiştir. Buna göre her yıl Bütçe Kanununa ekli “T” işaretli cetvelde gösterilen ve 237 sayılı Taşıt Kanunu kapsamına giren taşıtların hibe (yurt içi) veya satın alma yoluyla edinilmesinde, kendi meclislerinden karar almaları yeterli olup, Bakanlar Kurulu İzni almalarına gerek olmadığından bu konudaki taleplerin Bakanlığımıza gönderilmemesi, Hibe veya satın alma yoluyla taşıt edinilmesinde; 237 sayılı Taşıt Kanununun 10. maddesinin; “…. her ne suretle olursa olsun yabancı menşeli binek ve station-wagon cinsi taşıt edinilemez. Yerli muhteva oranı %50’nin altında kalan taşıtlar yabancı menşeli sayılır.” hükmüne riayet edilmesi, Ambulans ve kurtarma aracı (itfaiye) dışında yurt dışı hibe usulüyle araç edinilmesi mümkün olmadığından, ambulans ve kurtarma aracı (itfaiye) hariç yurt dışından araç hibesi için Bakanlığımıza müracaat edilmemesi gerekmektedir. Bilgi edinilmesi ve iliniz dahilindeki mahalli idare birimlerine duyurulması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim. Kayhan KAVAS Bakan a. Genel Müdür Gereği : Bilgi : 81 İl Valiliğine Emniyet Genel Müdürlüğüne (Trafik Daire Başkanlığı) Noterler Birliğine

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-11-22

Tüzelkişiliği kalkacak belediyeler

5393 sayılı Belediye Kanununun 11.maddesinde "nüfusu 2000'in altına düşen belediyeler, Danıştay’ ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine müşterek kararname ile köye dönüştürülür." İbaresine dayanılarak Beldemizin 2000 Yılı nüfus sayımına göre nüfusu 1865'tir. Ancak 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Yasası ile beldemiz Büyükşehir Belediyesine bağlanmış ve Beldemiz bitişiğinde bulunan bir köy mahalle olarak beldemize bağlanmıştır.Bunun sonucu Beldemizin nüfusu 2565 olmuştur. Belediyemiz 5216 sayılı kanuna göre büyükşehir belediyesi sınırlarına dahil olduğuna göre; 5393 sayılı yasanın 11.maddesi hükmü gereğince Belediyemiz tüzel kişiliğini yitirecek mi yoksa tüzel kişiliğini koruyacakmı bu konuda bizi aydınlatır mısınız? şimdiden teşekkür ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-01-16

Tüzel kişiliğin sona ermesi

Merhaba hocam belediyemiz 23 temmuz 2004 yılında 5216 sayılı Büyükşehir belediye kanununa göre Büyükşehir sınırlarına girmiştir 2000 yılı nüfus sayımına göre nüfusu 8320 dir şuan tahmini nüfus 15 00 civarında dır.Antalya şehir merkezine olan uzaklığı 10 killlometredir.sorum şu Nüfusu 50 000 tamamlamadığı için bir dahaki seçimlere tüzel kişiliğini yitirerek mi girecek yok sa tüüzel kişiliğini koruyacakmı bu konuda bizi aydınlatırmısınız şimdiden teşekür ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-11-08

Encümence verilecek para cezaları, harcama yetkililerinin belirlenmesi, işçilere yapılan ödemeler, başkan yardımcısı ödenekleri

1- İçişleri Bakanliğı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 2005/100 sayılı Genelgesinde belirtildiği üzere 1608 Sayılı Yasa Gereğince yazılan cezaların tahsilinin mümkün olmayacağı belirtilmektedir. Belediye Meclisince hazırlanan Para Cezaları tarifesine göre Belediye Encümeninin para cezası verip veremeyeceği ve Encümence ceza verilecekse tahsilatı aşamasında ilgili genelgede belirtildiği üzere sorun çıkarmı ? 2- Meclis üyeleri arasaından 5393 sayılı yasanın 49. maddesi gereğince görevlendirilen Başkan Yardımcıları Harca Yekilisi olarak görev yapabilirlermi. Hesap İşleri Müdürlüğünün Harcama Yetkilisi hangi birim müdürü olacaktır. 3- Belediyemizde Toplu Sözleşme yapmaya yetkili olan sendikanın, sendikasız işçilerin çoğunluk olmasından dolayı yetkileri düşmüştür. Belediyemizde sendikalı olan işçilerin bundan böyle ücretlerini ve sosyal haklarını Belediye Encümenimi belirleyecek yoksa eski sözleşmede belirtilen ücret ve sosyal haklarını almaya devammı edecekler ? 4- Meclis üyelerinden görevlendirilen Başkan Yardımcısına verilen ödenek sonucunda 5393 sayılı yasanın 49, maddesine göre Peresonel Giderlerinin bir önceki yıl kesin hesabının % 30 unu aşarsa Harcama yetkilisine, Muhasebe yetkilisine ve Belediye Başkanına sorumlulk doğarmı ?

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-10-24

Belediye zabıtasının işyeri kapatma cezası verme yetkisi var mı?

Belediye zabıtasının ruhsatı olmayan veya başka türlü suç işleyenler için işyeri kapatma ceza yetkisi varmı kaç gün teşekkür ederim İyi çalışmalar dilerim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-08-08

Taşıt satın alınması

Sayın HOCAM Bizlere yardımcı oldugunuz için teşekkür eder saygılar sunarım. 5393 Sayılı BEL.Kanunu hayırlı olmasını dilerim. Yasa 5272 den daha anlaşılır. Çok sorumuz olacak 5393 Say.Kanunun mad. 85 b fıkrası son cümle kendi meclisinin kararı ile taşıt edinilir cümlesi eklenmiştir. Daha önce237 sayılı taşıt kanununun 10. maddesi Bakanlar Kurulundan izin alınması gerekir denilmektedir. Örnek, Bir makamaracı alınması için nasıl bir prosüdür izlememiz gerekir

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-07-29

İşyeri açma ve çalıştırma ruhsat

Sayın yetkili... Yabancı uyruklu vatandaşlara Belediyemiz tarafından işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı verebilirmiyiz? Verirken ne gibi bir evrak talep etmeliyiz? Ayrıca Vergi dairesinin vermiş olduğu Vergi levhası bizi bağlarmı?İlgili kanun maddeleri belirtilerek yanıtlanmasını rica ederim.Saygılarımla.

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-07-13

İmar para cezası, yolluk ödemesi

Sayın yönetici, 3360 sayılı İl Özel İdaresi yasası yürürlükteyken İmar cezalarını Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü tutanakları ile 3194 imar yasasının 32.nci maddesine göre ceza yazılıp 42.nci maddesine göre tahakkuklandırılıp bize bildiriyordu.Şimdi 5302 sayılı İl Özel İdaresi yasası yürürlüğe girdiğinden bu tür iş ve işlemleri hangi kurum gerçekleştirecek ve cezanın tahsilatını İl Özel İdaresi mi genel bütçe mi tahsil edecek, Ayrıca, 3213 sayılı Maden Yasasının 35.ncu maddesine göre kurulan komisyonunun yollukları iki kat ödenir denilmektedir.Buna göre gider görevlilerin yolluklarının nasıl ödenecektir. Yanıtlarınız için şimdiden çok sağolun.

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-06-29

Borçlanma esas ve usulleri

SAYIN HOCALARIM: BELEDİYEMİZİN İÇME SUYU PROJESİ TAMAMLANDI.2004 YILI İTİBARI İLE İLLER BANKASI GN.MD.CE YATIRIM PROĞRAMINA ALINDI.İLLER BANKASI GN.MD.CE YAPILAN ŞİFAİ GÖRÜŞMELER NETİCESİNDE PROJEMİZ İÇİN 300 MİLYAR TL.SIFİNANSE EDİLEREK BORÇ KREDİSİ VERİLECEĞİ BELİRTİLDİ. BU AÇIKLAMALARDAN SONRA 5272 S.K.GÖRE BELEDİYEMİZİN 2004 YILI GELİRLERİNİN TOPLAMI 214 MİLYAR TL.SI OLUP,KANUNDA BELİRTİLEN BORÇLANMA İÇİN BİR ÖNCEKİ YIL GELİRLERİNİN % 10 MİKTARINI ÇOK AŞMAKATADIR.BELEDİYE MECLİSİMİZCE BORÇLANMAYA AİT İLLER BANKASI GENEL MD.NE BAKANLIKTAN BORÇLANMAYA AİT İZİN ALINMAMIŞTIR.YASAL OLARAK BU BORÇLANMAYI YAPABİLİRMİYİZ?BORÇLANMA YAPILAMAZ İSE BELEDİYE MUHASEBECİSİ OLARAK TARAFIMA HERHANGİ BİR HUKUKİ VE MALİ BİR SORUMLULUK OLUŞURMU?EĞER OLUŞUR İSE NASIL BİR YOL İZLEMEM GEREKLİDİR.GEREKLİ GÖRÜŞLERİNİZİ TARAFIMLA PAYLAŞMAK ÜMİDİ İLE SAYGILAR SUNAR BAŞARILARAINIZIN DEVAMINI DİLERİM.

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-06-17