İçkili yerlerde bayan garson çalıştırılması

10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 2005/9207 karar sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 36. maddesinde “Kanunî istisnalar saklı kalmak üzere; eğlence, oyun, içki ve benzeri amaçlı umuma açık yerlerde onsekiz yaşından küçükler çalıştırılamaz. Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde çalıştırılacak kişilerin yetkili idareye bildirilmesi şarttır. Bildirim yapılırken aşağıdaki belgeler eklenir: a) Nüfus cüzdanı örneği, b) Adlî sicil belgesi, c) Bulaşıcı hastalığı olmadığına dair resmî sağlık kurumundan alınacak sağlık raporu. Çalışmanın devamı halinde sağlık raporu her altı ayda bir yenilenir. Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde, genel kadın olarak tescil edilenler çalıştırılamaz. Sahneye münhasır olarak sanatını icra edecek sanatçılar için yukarıdaki belgeler istenmez. Müşteri ile beraber yiyip içerek müşterinin eğlenmesini sağlayan konsomatrisler sadece pavyon ruhsatlı yerlerde çalışabilir. Yabancıların umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde çalışmaları yabancılarla ilgili mevzuat hükümlerine tabidir.” denilmektedir. Ayrıca İçişleri Bakanlığının 13.09.2005 tarih ve 184-76 sayılı Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri konulu 2005/93 nolu Genelgesinin 11 maddesinin (L) bendine göre “İşyerinde çalışanlar için kimlik kartı düzenlenip düzenlenmediği, kimliklerinin ve bunlara görevden ayrılışlarının en yakın kolluğa bildirilip bildirilmediği" nin genel güvenlik ve asayiş açısından denetleneceği belirtilmektedir. Bütün bu yönetmelik ve genelge hükümlerine göre ilçemizde bulunan içkili yerlerde garson olarak çalışma talebinde bulunan şahıslarla ilgili belgeleri alındıktan sonra emniyet kontrollerinde gösterilmek üzere garson olarak çalıştığını belgeleyen çalışma izin belgesi verilmektedir. Çalışacak kişilerle ilgili yazılı olarak emniyet görüşü istenmemekte olmasına rağmen, Emniyet Müdürlüğümüzün Kaymakamlık Makamı üst yazılı olarak şehrimizde içkili yerlerde bayan garson olarak çalışma izni genel güvenlik ve asayiş açısından verilmemesi için bir yazı yazılmış bulunmaktadır. Kaymakamlık Makamı, Emniyet Müdürlüğünün bu yazılarına istinaden bayan garson olarak çalışma talebinde bulunanların çalışma taleplerini reddebilir miyiz, bu konuda genel bir encümen kararı çıkartabilir miyiz veya ne şekilde tutum sergileyebileceğimiz konusunda tereddüde düşülmüştür.

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-04-27

Depoların ruhsatta gösterilmesi

10.08.2005 tarihinde çıkan İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliğinde işyerlerine ait depolar ruhsatta belirtilir denilmektedir. Ancak aralarında fiziki bir bağlantı olmayan başka mahallerde bulunan depolarda o işyerine ait ruhsatta gösterilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-04-18

Akaryakıt istasyonları arası mesafe şartı

Belediyemiz Büyükşehir belediye sınırları dışında İlçe belediyesidir.Yeni açılacak akaryakıt istasyonun ruhsatlandırması için yapılacak iş ve işlemler nelerdir? Aynı güzergah üzerinde bulunan akaryakıt istasyonları arası kaç km olmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-04-10

İşyeri ruhsatı iptali

Bir iş yeri faaliyet göstermiyor diye ruhsatı iptal edilebilir mi? Ruhsatı iptal etmek için belediye en-cümeninden karar almak gerekiyor mu? Yoksa başkanlık oluruyla ruhsat iptal edilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-04-08

İşyerleri arasındaki mesafe şartı

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 34. maddesinde; "Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin açılmasına izin verilirken.." 100 metre mesafe ölçümü aranırken; 1. sınıf otel, 1. sınıf otel (İçkili restoran), çay ocağı açılacak yerlerde mesafe şartı aranacak mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-04-03

Süt ürünleri üretimi yapacak tesislerin ruhsat işlemleri

Kasabamız sınırları içinde bir süt ürünleri üretimini yapacak bir tesis için ruhsat talebinde bulunulmuştur. Belediyemizde bu tesisin ruhsatlandırılması için yeterli sayıda teknik personel bulunmamaktadır. Ancak ön bilgi için şahıstan aşağıdaki belgeleri istedim, daha sonra Kaymakamlıkça oluşturulacak olan ko-misyona havale edilmek üzere; İşyerinin 1/500 Ölçekli Planı , Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İmalat Uygunluk Belgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşletme Belgesi , Yapı Kullanma İzin Belgesi, Yangın önlemlerinin alındığına dair Sivil Savunma uzmanı görüşü, Makine Tesis Projesi, Elektrik Tesis Projesi , Sağlık Koruma Bandının Krokisi, Emisyon ve Deşarj izin belgesi, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ÇED görüşü, Söz konusu belgelere ilave olarak istenilecek belge var mı veya bu belgeler içerisinde gereksiz olan bir belge söz konusu mu? Şahıs Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşletme Belgesine 10 kişiden az işçi çalıştıracağını bahane ederek talep edilmemesini istiyor. Ancak, buranın bir imalat yeri olması işçi sağlığını direkt etkilediği için ben mutlaka olması gerektiğini söyledim konu hakkında daha detaylı bilgi alabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-03-24

Tali ve ana faaliyetlerde ruhsat işlemleri

Sıhhi ve gayri sıhhi müessese ruhsatlarını aynı ruhsat üzerinde tali faaliyet olarak gösterebilir miyiz? Hazır su satan bayiler sıhhi müesseseye girer mi? Örneğin aynı kişi tüp bayiliği de yapar ise ruhsatı nasıl dü-zenleyebiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-03-16

Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin denetimi

Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ve internet kafeleri Belediye olarak ruhsatı olup olmadığı hususu dışında hangi konularda denetleme yetkimiz var? Kolluk kuvvetinin denetlemesi gereken konular nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-03-15

Birden fazla işyerinin aynı işyeri içerisinde bulunması, internet salonunda yaş sınırı

1-İnternet salonu ile oyun salonu (playstation) gibi Yönetmelikte ayrı ayrı değerlendirilen umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin; aynı işyeri içerisinde bulunup bulunamayacağı, 2-İnternet salonu ve oyun salonu (playstation) gibi genellikle 18 (on sekiz) yaş altı çocukların rağbet ettiği bu yerlerde yaş sınırı konusunda sıkıntı yaşanmakta ve tereddüde düşülmektedir. 3-Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde, örneğin kahvehane ruhsatı bulunan yere ayrı bir bölme ve tadilat yapılmadan kahvehane içerisinde iddia bayiliği veya ganyan bayiliği gibi iki farklı işi, (Kahvehane ve iddia bayi gibi) iki farklı şahsın yapabilmesinin Yönetmelik açısından uygun olup olmadığı ve eğer uygun olursa iddia bayiinin umuma açık istirahat ve eğlence yeri olarak mı değerlendirileceği ile ruhsatlarının ne şekilde düzenlenmesi gerektiği konularında tereddüde düşülmüştür.

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-02-20

LPG tüp satış yerleri hangi müesseselere girmektedir?

Lpg Tüp parekende satış yerlerinin hangi tip müesseseye girdiği ve kapasitesine göre hangi sınıflara ayrıldığının ve bu işletmelerin açılma aşamasında arnacak kriterlerinin tarafımıza bildirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-02-07

Dernek ve vakıflar işyeri açma ve çalışma ruhsatı alacak mıdır?

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı ile ilgili olarak vakıf ve derneklerin ilçe belediyesi olarak ruhsatlandırılırmı

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-01-31

Marina veya yat limanlarına işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilecek mi? İçkili yerlerin cami, mezarlık, resmi kurum, karayolu, otogar, ceza ve tutukevleri ve benzerlerine uzaklıkları ne olacaktır?

Sayın hocam, Marina veya Yat Limanlarına İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verebilirmiyiz? Diğer belediyelerden sorulmuştu ama içkili yerlerle ilgili İşyeri Açma Ruhsat Yönetmeliğinde uzaklık konusunda Okul ve Okul Öncesi Eğitim kurumları dışında diğer yerlerin; Cami,Mezarlık,Resmi Kurum,Karayolu,Otogar, Ceza ve Tutuk evleri vb uzaklıkları konusunda yapılacak işlem hakkında bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. İyi çalışmalar diler yaklaşmakta olan Kurban Bayramınızı tebrik ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-01-04