İşyeri Açma
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Spor salonu olarak faaliyet gösteren işletmelerin, umuma açık istirahat ve eğlence yeri sayılır mı?
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi aşamasında; spor salonu olarak faaliyet gösteren işletmeler, umuma açık istirahat ve eğlence yeri sayılır mı? Ruhsatlandırma yapılırken sıhhi müessese olarak mı yoksa umuma açık istirahat ve eğlence yeri olarak mı ruhsatlandırılması gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-08-03
Umuma açık işyerinin ruhsatsız açılması halinde kapatılması
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı almadan faaliyette bulunan umuma açık istirahat ve eğlence yerini ruhsatsız çalıştırmaktan dolayı Belediye encümen kararı olmadan zabıtanın tutanak tutarak işyerini mühürleme yetkisi var mıdır? Varsa kaç gündür?
- Soru Cevaplandı
- 2012-08-02
Ruhsatsız İşyerinin tahliyesi ve aynı işyerinin ruhsatlı olmadığından kapatılması
İlimizde ruhsatsız olarak çalıştığı tespit edilen Şarküterinin kapatma işlemleri için Yönetmeliğin 40. maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendine göre 3 gün süre verilmiş, süre sonunda işyerini mühürlemeye gidildiğinde işyeri sahibi tarafından işyerinde bozulabilecek malzemelerinin bulunduğunu bu nedenle işyerini kapattırmayacağını söyledi. Bizler malzemelerin boşaltılması için bekleyebileceğimizi söyleme-mize rağmen işyeri sahibi işyerindeki bozulabilecek malzemelerini boşaltmadı. Ekiplerimiz işyerini mü-hürledi. İçeride bozulan malzemelerden dolayı hakkımızda şikâyetçi olacağını söyledi. a) Bizler Yönetmeliğin 40. maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendine göre eşyaların çıkarılmasına izin verdiğimiz halde eşyaları çıkartmıyor veya mazeret belirtiyor ise yaptığımız kapatma işlemi doğru mudur? b) Kapatma işleminde işyeri sahibi veya kanuni temsilcisi hazır bulunmuyor veya gelmiyor ise nasıl bir işlem yapılacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 2012-07-26
Kooperatiflerin işyeri açma ve çalıma ruhsatı alması
Beldemiz dahilinde, 2579 sayılı Tarım Kredi Kooperatifi, S.S.544 sayılı Tiftik ve Yapağı Kooperatifi,Pancar Kooperatifi, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri gibi unvanlar adı altında birçok kooperatif bulunmaktadır. Bu tüzelkişilikler, keni üyelerine/ortaklarına, gübre, ilaç, kömür,, motorin, yem, un gibi, gıda ve gıda dışı sınai ürünlerin satışını yapmakta, ya da üyelerinden/ortaklarından ürün (tiftik) almaktadır.Bütün bu faaliyetler de, belde dahilindeki işyerlerinde gerçekleştirilmektedir.İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince, kooperatiflerin, yetkili idare olan Belediyemizden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alıp, almayacağı hususunda tereddüte düşülmüştür.Bu husustaki görüşünüzün bildirilmesini arz eder, katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2012-07-25
Belediye Zabıtasının eczaneleri denetim yetkisi
Belediye Zabıtasının eczaneleri denetim yetkisi var mı? Konuyla ilgili bilgilendirirseniz sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 2012-07-05
İşyeri Ruhsatlarının Kontrolü
Sıhhi ve 3. sınıf gayrisıhhi, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatları kontrolleri yapılmak üzere hangi ku-rumlara gönderilir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-07-05
Mesul müdür görevlendirilmesi
Bugüne kadarki uygulamalarımızda mes'ul müdür görevlendirmelerinde işyeri sahibinden, görevlendirdiği kişi için noter-den yapılmış mes'ul müdür sözleşmesinin ardından Belediyemizce de ayrı bir belge düzenleyerek bu belgeyi de ayrıca kolluğa gönderilmekteydi. Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsat iptallerine ilişkin hükümler 2559 sayılı Yasanın 8. maddesinde sayılmış iken İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte mes'ul müdürlükle ilgili olumsuzlukların da ruhsat iptali gerektirdiği anlaşılmaktadır. Burada bizim tereddüde düştüğümüz konular şunlardır: 1-Mesul müdürlükle ilgili tespit edilen olumsuzluklarda verilen ilave 15 gün sonunda işyerinin ruhsatı belediye başkanlı-ğınca resen ya da encümen kararı ile iptal edilebilecek midir? Mülki amirden olur ya da görüş alınacak mıdır? 2-İşyeri sahiplerinin mes'ul müdürle ilgili yazılı bir beyanı yeterli olacak mıdır? İşyeri sahibinden noterden yaptıracağı sözleşme istenmesinde herhangi bir sakınca var mıdır? 3-İşyeri sahibinin belediyemize bildirdiği mes'ul müdür adına belediyemizce ayrıca bir "Mes'ul Müdür Belgesi" düzenle-memiz gerekmekte midir? 4-Kolluk işyeri için görevlendirilen mes'ul müdüre ait belgeyi talep ettiğinde hangi belgeyi göndermemiz gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-07-03
Ustalık belgesi
Pasta börek simit poğaça satış yerine ruhsat vermek için istenen evraklarda satış elemanı belgesi mi isteniyor yoksa ustalık belgesi yeterli midir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-06-27
İşyeri açılış ruhsatı almayan işyerleri hakkında yapılacak işlemler
Belediyelerin Denetim Birimlerindeki personel yetersizliği nedeniyle gerek yeni açılan herhangi bir işyerinin, gerekse yeni kapatılan herhangi bir işyerinin anında tespit edilip, ruhsatlandırılması ya da ruhsatının iptal edilmesi noktasında aksaklıkların yaşandığı bilinen bir gerçektir. Bu eksikliğin giderilmesi, işyerlerinin kayıt altına alınması ve denetlenmesi halkın ve çevrenin sağlığı ve güvenliğinin gereği olmakla birlikte, belediye gelirlerinin artırılması noktasında da kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu anlamda vatandaş herhangi bir işyeri açarken almak istediği en son şey ''İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı'' olmak-tadır. Vergi Mükellefi olması gerektiğini bilen ve bu konuda sıkıntı çıkarmayan esnaf, aslında olmazsa olmazların başında gelen İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatını almamakta özellikle ısrarcı olmakta ve zo-runlu olmazsa belediyeye gelmemektedir. Belediye olarak yönetmeliğimiz gereği kurum ve kuruluşlara bildirimde bulunduğumuz halde, örneğin bir meslek odası, bir vergi dairesi, kendilerine yapılan başvu-rularda İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğini dikkate almamakta ve bu anlamda bir bakıma belediyeler zarara uğramaktadır. Bu eksikliğin giderilmesi noktasında vergi dairesine yazı yazıp; bir defaya mahsus olmak üzere mücavir alan sınırları içerisindeki tüm vergi mükelleflerinin listesini, takip eden her ayın sonunda da, tıpkı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğinin 7. maddesi gereği bizim yaptığımız bildirime benzer, açılışı ve kapanışı yapılan vergi mükellefiyetlerinin sadece isim, un-van ve adreslerinin Belediyemize gönderilmesini istediğimizde; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun vergi mahremiyeti ile ilgili maddesi gereğince mümkün olmadığı gerekçesiyle talebimiz uygun görülmemiştir. Bu konuda ne yapabiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 2012-06-12
Büfenin faaliyet konusu
İyi günler hocam. 1-Büfenin faaliyet konusu nedir?Faaliyet konusu büfe yazan bir işletmede açıkta tost,döner,ekmek arası köfte verebilir mi ? saygılar
- Soru Cevaplandı
- 2012-06-07
Ganyan bayii ile içkili bara esas ve tali faaliyet olarak ruhsat düzenlenmesi
İlçemiz dahilinde Ganyan Bayii olarak faaliyet gösteren bir işerinin, aynı yerde içkili bar faaliyetini de beraber yürütme talebi olmuştur. Söz konusu ganyan bayii içkili yerler bölgesinde kalmaktadır. Tek giriş kapısı bulunan işyerine, ana faaliyet konusu İçkili Bar, tali faaliyet konusunun ise Ganyan Bayii ola-rak çalışma ruhsatı düzenlenmesi mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 2012-06-04
Kurumlara ait işyerlerine işyeri ruhsatı verilmesi
Kendine haiz kanunla kurulmuş bir kamu kurumunun ilçemizde bir tatil köyü var. Bu kurumun tatil köyü yaklaşık 40 yıldır bölgemizde faaliyet göstermektedir ancak ruhsatı bulunmamakta tatil köyünün içinde Otel, Lokanta, Restaurant, büfeler ve çay bahçesi bulunmaktadır.Bu kurumun tatil köyüne ruhsat vermezsek bu şekilde çalışmasına devam edebilir mi, kanunen bu-nun sakıncası var mı? Eğer ruhsat vermemiz gerekirse her birime ayrı mı yoksa hepsi için bir ruhsat ve-receğiz. Ruhsat için ceza vermemiz gerekirse 40 yıl için mi ceza keseceğiz, Ayrıca bizden KDV tebliğine göre bir yazı istemekteler ve bu yazıyı vergi dairesine verecekler. Lokanta da verilen hizmetin KDV’ sini %18 üzerinden kesiyorlar ve % 8 e çevirmek istiyorlar. Bunu yapabilirler mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-05-24