İşyeri Açma
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Devir ve ortaklık belgesine istinaden yeni ruhsat düzenlenir mi?
İlgi (A) şirket yanına noterden devir ve ortaklık belgesi düzenlemiş olup; fırına (B) şirketi ortak almıştır. Servisimize müracaat ederek ruhsatın yeniden ortaklar adına düzenlenmesi talep edilmiştir. Fakat İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8. maddesinin 3. bendinde işyerine yeni ortak alınması veya ortakların ayrılması durumunda yeni ruhsat düzenlenmez demektedir. Söz konusu ruhsatı yenileyerek ortaklar adına yeniden düzenleyebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2015-06-15
Umuma açık işyerlerine uygulanacak yaptırımlar
Gazino ruhsatı olan bir işyerine geçici olarak faaliyetten men ve ruhsat iptali hangi hallerde verilir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte konsomatrisler sadece pavyon ruhsatlı yerlerde çalışabilir demektedir, gazino ruhsatı olan bir işyerinde konsomatris çalıştırıldığı tespit edilirse neler yapılmalıdır ve hangi ceza çeşitleri uygulanabilir. Gazino ruhsatlı işyerine defalarca belediye encümenince ceza yazılmış ve ödenmemişse tahsil etmek için icradan başka bir yol var mıdır? Ödemediği cezaları ödetmek için işyerini mühürleyip ödedikten sonra işyerini açmak mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 2015-06-11
Yapı Ruhsatı Düzenlenmesi
Ruhsatı olan ve yangın çıkan bir işyerinde tekrardan yaparken izin almadan genişletme yapılan yere ruhsat verilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2015-06-05
Pavyon ve gazinoların canlı müzik izni alması
Pavyon ve gazinoların canlı müzik izni alma zorunluluğu nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-29
İçkili yerler bölgesi tespiti ve mesafe
Öğretmenevi ve akşam sanat okulları ile halk eğitim merkezi müdürlükleri içkili yerler bölgesi tespit edilemeyecek yerler arasına girer mi? Ayrıca 100 metre mesafe şartına tabi midir?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-27
Bir Petrol İstasyonu sahibiyim. İş yerimi 2013 yılında kiraya verdim ve ruhsatını devrettim.
Bir Petrol İstasyonu sahibiyim. İş yerimi 2013 yılında kiraya verdim ve ruhsatını devrettim. 1 yıl sonra kiracıyla bir anlaşmazlıktan ötürü sözleşmeyi fesh ettik ve iş yerini boşalttılar. Fakat bu anlaşmazlık nedeniyle ruhsatı bana devretmiyorlar. Bu durumda benim ne yapmam gerekir bu ruhsatı geri alabilmemin yolu nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-26
Ruhsat müdürlüğünün işyerinin ruhsatlandırılması kesinleştikten sonra, ileri tarihlerde tekrar denetlenmesi ile ilgili bir sorumluluğu ya da yükümlülüğü
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik gereğince, işyerine ruhsat almak isteyen bir kişinin evraklarını tamamlayıp başvuru yaptıktan sonra, 30 gün içerisinde işyerinin beyana uygunluğunun ve yine yönetmeliğin 23. maddesi gereğince denetlenerek eksik ya da yanlış yapıldığı görülen birtakım hususların giderilmesi gerektiğinin raporlanması, ruhsat müdürlüğü teknik personellerinin temel görevlerindendir. Ayrıca, ruhsatlandırma süreci tamamlandıktan sonra, işyeri sahibinin işyeri içerisinde bir değişiklik yapması halinde, bu değişikliği ilgili kurumlara bildirmekle mükellef olduğunu biliyoruz. Bu bağlamda, ruhsat ve denetim müdürlüğünün işyerinin ruhsatlandırılması kesinleştikten sonra, ileri tarihlerde tekrar denetlenmesi ile ilgili bir sorumluluğu ya da yükümlülüğü var mıdır? Ruhsatlı bir iş yerinde meydana gelen maddi ya da ölümlü kazaların sonuçlarından, o işyerinde tekrar denetim yapmadığı için ruhsat müdürlüğü sorumlu tutulabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-22
Belediyenin yapım ve bakımından sorumlu olduğu kara yolları kenarındaki yapı ve tesislere Geçiş Yolu İzin Belgesi düzenlenmesi
Muğla Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan karayollarında taşınmaz sahiplerince talep edilen geçiş yolu izin belgesi “Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelik “ hükümleri gereği ve Karayolları Genel Müdürlüğü 2 Bölge Müdürlüğünün uygun görüşü doğrultusunda belediyemizce düzenlenmektedir. Ancak söz konusu yönetmelik ile Belediye sınırları içinde yer alan ve geçiş yolları yönünden devlet ve il yolu dışındaki yollara (belediye yolları) bağlantı yapmak isteyen tesislere yönelik uygulama bu Yönetmelikte tanımlanmamıştır. Yönetmelikte Belediye sorumluluğunda bulunan yollardan bahsedilmemektedir. Belediye yollarından cephe alan imar planlarında tanımlanmış ve yapılaşması da tamamlanmış her türlü yapı ve tesislerin, taşıt yollarına parsellerden doğrudan giriş çıkış sağlayacak geçiş yolu izin belgesi verilmesinde kavşak mesafesi, çekme mesafesi, cephe genişlikleri, görüş mesafesi gibi değerlendirme ölçütlerinin belirlenmesinde, hangi standartların aranacağı, hangi kanuna ve yönetmeliğe göre geçiş yolu izin belgesi düzenleneceği veya düzenlenmeyeceği konusunda tereddütte düşülmüştür. Belediyemiz sınırları içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunmayan belediye yollarında; imar planlarında yukarıda bahsi geçen fonksiyonlara ait kullanım kararları getirilmiş ve inşaat aşamasında geçiş yolu izin belgesi talep eden veya ilgili ilçe belediyesinden inşaat ruhsatı ile yapı kullanma izin belgesini Büyükşehir Belediyemiz kurulmadan önce alarak yapılaşmasını tamamlamış tesislerde geçiş yolu izin belgesi verilip verilmeyeceği, verilmesi durumunda hangi standartların aranacağı, hangi kanuna ve yönetmeliğe göre geçiş yolu izin belgesi düzenleneceği, yasal olarak nasıl bir uygulama yapılacağı konularında görüşlerinizi rica ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-13
Çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler
3. sınıf GSM nin 8.3 maddesi kapsamına giren halı, elbise ve çamaşır yıkama ve temizleme yerleri, ruhsatlandırılması sırasında atık su deşarj izin belgesi alınması aşamasında yönetmeliğe göre arıtma sistemi istenmektedir. Bu arıtma sistemi çökertme havuzu ve kaba filtreleme şeklinde olması yeterli midir? Otel, iş merkezi gibi alt veya üst teras katlarına diğer şartları sağlaması koşuluyla özel yapı şeklini gerektiren düğün salonu ruhsatı düzenlenebilir mi? Kafeterya ruhsatı düğün faaliyetlerinde bulunulması için yeterli midir?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-11
Sınırlı sorumlu kooperatiflerinin İşyeri Açma İzni Harcından muafiyeti
Sınırlı sorumlu kooperatif olan (örneğin pancar kooperatifi tarım kredi kooperatifi, nakliyeciler kooperatifi gibi) kuruluşlar işyeri açma ve çalışma ruhsatı harçlarından muaf mıdır? Muaf olduklarını kendi tüzüklerinde yazan bir yazı getirmeleri muaf olmalarına yeterli midir?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-11
İcra yolu ile kapanan ve satışa çıkan ekmek fırınının ruhsatı
İcra yolu ile kapanan ve satışa çıkan ekmek fırınının ruhsatı hükümsüz kalır mı alan gerçek veya tüzel kişilere devir mi olur yoksa yeniden ruhsatlandırılır mı?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-07
İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için ticaret sicili kaydı olandan ustalık belgesi istenir mi?
6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 21. maddesiyle 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 68. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi “Sicil ve oda tarafından, esnaf ve sanatkârlardan kayıt sırasında 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda öngörülen ustalık belgesi veya muadili belgeler istenmez.” şeklinde değiştirilmiştir. Kanuna göre işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için istenen evraklarda ticaret sicili kaydı olanlardan ustalık belgesi istenmiyordu. Bununla birlikte yeni Kanun kapsamında esnaf odalarına kayıt olanlardan ustalık belgesi istenecek midir?
- Soru Cevaplandı
- 2015-04-28