Kahvehanelerin mabetlere uzaklık şartı

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik, İşyerlerinde aranacak genel şartlar(1) başlıklı Madde 5- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri aşağıda belirtilen şartları taşımak zorundadır: ı) Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden meyhane, bar, kahvehane, kıraathane, elektronik oyun merkezi ile açıkta alkollü içki satılan işyerlerinin okul, yurt, mabet bina ve tesislerine mevzu-atın öngördüğü uzaklıkta bulunması, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin açılması başlıklı Madde 32-Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, resmî ve özel okul binalarından ve ilk ve orta öğretim öğrencileri-nin barındığı öğrenci yurtları ile anaokullarından, kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması zorunludur. Özel eğitime muhtaç bireylerin devam ettikleri öğretim kurumları ile okullar dışındaki diğer özel öğretim kurumları için bu zorunluluk aranmaz. Ancak söz konusu özel öğretim kurumlarıyla yukarıda belirtilen türdeki işyerleri aynı binada bulunamaz hükümleri yer almaktadır. Yukarıdaki, madde 5 te umuma açık işyerlerinde mabet uzaklık şartının arandığı ancak madde 32 de mabet kelimesinin geçmediği görülmektedir. Bu nedenle kahvehane açılırken mabetlere uzaklık şartı aranması konusunda görüşünüzü öğrenmek istiyoruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2018-06-29

İş yeri açma ruhsatına aykırı olarak faaliyet gösteren ve sürekli kaldırım ve yol işgali yapan iş yerinin ruhsatı iptal edilebilir mi?

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 13. maddesinde, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri, yetkili idareler tarafından ruhsatın verildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde kontrol edilir. İşyerinin bu süre içinde kontrol edilmemesi halinde ruhsat kesinleşir. Kontrol görevini yerine getirmeyen yetkili idare görevlileri hakkında kanunî işlem yapılır. İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesinden sonra yapılacak denetimlerde mevzuata uygun olmayan unsurların ve noksanlıkların tespiti halinde, işyerine bu noksanlık ve hatalarını gidermesi için bir defaya mahsus olmak üzere on beş günlük süre verilir. Verilen süre içinde tespit edilen noksanlık ve aykırılıklar giderilmediği takdirde, ruhsat iptal edilerek işyeri kapatılır. Ayrıca ilgililerin yalan, yanlış ve yanıltıcı beyanı varsa haklarında kanunî işlem yapılır denilmektedir. Bu maddeye istinaden iş yeri açma ruhsatına aykırı olarak faaliyet gösteren ve sürekli kaldırım ve yol işgali yapan iş yerinin ruhsatı iptal edilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2018-06-19

Ustalık belgesi

BEYLİKOVA Belediyesi - BEYLİKOVA

33308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamı içerisinde bulunan meslek dallarından işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenirken ustalık belgesi istemek zorundayız. Bakkal, büfe ve vb. her türlü perakende satış yapan meslek dallarından 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a göre bu tür işyerleri açan kişilerden satış elemanlığı belgesi istenecek mi veya istenmeyecek midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2018-05-21
  • BEYLİKOVA

Lavaş pide fırınlarına işyeri açma ve çalışma ruhsatı

Lavaş pide fırınları konut altında açılabilir mi ve ekmek fırını olarak değerlendirilebilir mi? Pide lavaş fırınları ekmek fırını olarak mı değerlendirilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2018-05-15

Köy pompalarının ruhsatlandırılmasında aranacak şartlar

Köy pompalarının ruhsatlandırılmasında aranacak şartlar nelerdir? Demonte malzemeden yapılmış yere gerekli yangın tedbirleri alınmış ise ruhsat verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2018-05-14

Vergi kaydı kapatılan iş yerinin iş yerini terki sonrası ilgili kuruma ruhsat iptali

Vergi levhası kapatılan iş yerinin iş yerini terki sonrası ilgili kuruma ruhsat iptali üzerine başvur-maması halinde, idarenin tespiti durumunda tek taraflı ruhsat iptaline gidilebilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2018-05-08

3194 sayılı Kanun uyarınca idari müeyyide uygulanması halinde işyeri ruhsatının iptali

TUNCAY KARACA - MİLAS

Ülke genelinde sıkça görünen cafe vb. işletmelerin ön ve yan cephelerini açılır kapanır cam ve tente ile dükkânların kullanım alanları genişletilen; ayrıca bundan dolayı İmar Kanununun 32 ve 42. maddeleri gereğince işlem yapılan işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2018-05-02
  • MİLAS

Yapı kullanma izni bulunan kahvehane (kır kahvehanesi) vasıflı yapıya içkili lokanta faaliyet konulu işyeri açma ve çalışma ruhsatı

TUNCAY KARACA - MİLAS

İlçemiz sınırları içerisinde Belediyemizce düzenlenen Plansız Alanlar Tip Yönetmeliğinin 63. maddesi gereği kullanım amacı Kahvehane (Kır Kahvehanesi) olan Yapı Kullanma İzin Belgesi bulunan bir taşınmaz bulunmaktadır.Yapı Kullanma İzni bulunan Kahvehane (Kır Kahvehanesi) vasıflı yapıya İçkili Lokanta faaliyet konulu İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı başvurusu bulunmaktadır. Bu yapının bulunduğu bölge İçkili Yerler Bölgesinde yer almaktadır. Ancak bu taşınmazın bulunduğu bölgenin tarım bölgesi olmasından ve yapının kullanım amacına göre farklı bir (İçkili Lokanta) faaliyette İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı talebi gelmesinden dolayı bu konuda tereddüte düşülmüştür. Bu talep ile ilgili nasıl bir yol izlemeliyiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2018-04-30
  • MİLAS

Yapı kullanma izin belgesi olmadan ilçemizde faaliyet gösteren oto galerinin talebi üzerine iş-yeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi?

Yapı kullanma izin belgesi olmadan ilçemizde faaliyet gösteren oto galerinin talebi üzerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilir miyiz? Kanun gereği verilmesinde herhangi bir sakıncasının olmadığı takdirde, 1- Hangi mevzuat hükümleri dikkate alınacak, 2- Yapının hangi tarihten önce yapıldığının zorunluluğu olan tarihinin bildirilmesi, 3-Yapının yapıldığının tespiti için hangi bilgi ve belge alınacağı ve hangi kurumlardan alınacağı, 4-Götürülen hizmetlerin neler olduğu ve hangi kurumlar tarafından hizmet götürüldüğü, 5-Söz konusu hizmetlerin neler olduğu konusunda gerekli bilginin verilmesi hususunu; takdirlerinize arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2018-04-25

Satış elemanlığı belgesi) Yeni açılacak olan bakkal, nalburiye, telekomünikasyon vb. işyerl

Satış elemanlığı belgesi) Yeni açılacak olan bakkal, nalburiye, telekomünikasyon vb. işyerleri temsilcilerinden satış elemanlığı belgesi isteniyor mu? Satış elemanlığı belgesi kalktı mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2016-06-23

Hijyen eğitimi sertifikasının olup takibi, depoya işyeri açma ve çalışma ruhsatı

1- Hijyen eğitimi sertifikasının olup olmadığını hangi kurum takip etmesi gerekiyor. Hijyen eğitimi sertifikasını hangi aşamada kontrol etmemiz gerekiyor. İşyeri açılmadan önce vatandaşın bu belgeyi alması gerekiyor mu? Yoksa ruhsat düzenleyerek belli bir zaman mı tanımamız gerekiyor vatandaşa. Çünkü hemen alınan bir şey değil işlerin hızlanması açısından soruyorum. önceden ilçemizde bulunan sağlık ocağı ruhsat öncesi yazdığımız yazıda, hijyen eğitimi sertifikası aramıyordu simdi ise o belge olmadan uygundur yazısı vermeyiz diyorlar. Acaba hangi davranışları doğru olur. 2- İlçemizde bulunan bir işyerinin alt katında depo gibi bir kısım var. Bina içerisinden alt kata geçiş varmış zamanında sonradan bina içerisinden geçen alt kat ile bağlantıyı sağlayan merdiven yıkılarak ve alt kata arkadan bağımsız bir kapı açılarak bağımsız bir bölüm oluşturulmuştur. Tarafımızdan üst kata tüp satış bayi ruhsatı verilmiştir. Sonrada alt kat için başka bir vatandaş nalbur ruhsatı için başvuruda bulunmuştur. Adres olarak her iki dükkânın adresi de 8/A geçmektedir kayıtlarımızda. Nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir yardımcı olursanız seviniriz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2016-06-15

Bir işyerindeki faaliyet türünün değişmesi halinde işyeri açma izin harcı alınır mı?

Önceki ruhsatı 6000 m² olan marketler zincirine ait et işleme, gıda paketleme ve deposuna yaş pas-ta faaliyeti eklenmesi için başvuruda bulunulmuştur. Bu durumda imalatın yapıldığı alan kadar yerin m² ücreti alınacaktır, yoksa 6000 m² üzerinden mi ücret alınacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2016-06-09