İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Tahsil yardımında vergi kesintileri, SSK ve İşsizlik Primi kesintisi
1- Belediyemizde çalışan işçilerimize sendika gereği tahsil yardımı ödenmesi gerekiyor, şimdiye kadar hiç ödenmedi bundan sonra ödenmesini istiyoruz gelir vergisi ve Damga Vergisi dışında başka kesinti yapılması gerekiyor mu? 2- İcra kesintisi olan bir işçimiz var, maaşından 1/4 icra kesintisi yapılıyor, ilave tediyeler ve sendika ikramiyelerinden de kesinti yapmamız gerekiyor mu? Gerekiyorsa ne kadar kesinti yapılması lazım tamamını mı yoksa belli bir oranını mı? 3- Belediyemizde 09.06.2006 tarihinde geçici işçi olarak işe başladım. 28.12.2006 tarihinde çıkış verildi. Bu süre zarfında 202 gün çalışmış bulunmaktayım. Yalnız sendikaya kayıt olmadım ve ücretim encümen kararı ile tespit edilerek 25,00 TL den uygun görüldü. 6772 sayılı yasa gereği ilave tediyelerden yararlanamadım şimdi alabilme imkanım var mı? Varsa kaç günlük ilave tediye alma hakkım var, SSK ve işsizlik primi kesilmesi gerekiyor mu?
- Soru Cevaplandı
- 2009-06-05
İşçilerin ücret artışı
16 Ağustos 2008 tarih ve 26969 Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2008/14012 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına istinaden 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3.maddesi gereğince memurlara ödenecek olan ek ödemeden, Belediyemizle Hizmet İş Sendikası arasında düzenlenen toplu iş sözleşmesinin ücret zammı başlıklı 35.maddesi 15.06.2008-15.06.2011 tarihleri arasında 657 sayılı Genel İdari Hizmetler Sınıfındaki Devlet memurlarına gelen zam oranı miktarı ve seyyanen zamlar ile ilave ödemeler Toplu İş Sözleşmesi kapsamındaki işçilerin yevmiyelerine ve maaşa giren tüm ücretlerine aynı tarihten itibaren aynı oran ve miktarda yansıtılır. Hükmüne göre belediyemizde sendikalı olarak çalışan işçilerinde ek ödemeden yararlanıp yararlanamayacağı konusunda tereddüde düştüğümüzden bu konuda bizleri aydınlatırsanız seviniriz
- Soru Cevaplandı
- 2009-05-25
Güvenlik görevlisi çalıştırılması
Belediye başkanlığımız 2 adet güvenlik görevlisi almak istemektedir. Ancak yıl itibariyle 5 ay 29 gün çalıştırılmak üzere 4 adet geçici işçi çalıştırma hakkımız bulunmaktadır. Söz konusu güvenlik görevlilerinin belediyemizin hakettiği 4 adet işçi alımına dahil edilmekte olup olmadığını, ayrıca bütçemizde ödeneği olmadığından çalıştırabilir miyiz? Çalıştırılacaksa bütçemizin hangi ödeme kodundan ödeyebiliriz.
- Soru Cevaplandı
- 2009-05-25
Greyder operatörü çalıştırma
Belediyemize ait bir adet greyder iş makinesi bulunmaktadır. Ancak belediyemizde bu iş makinesini kullanacak eleman bulunmamaktadır. Greyder iş makinesine yılın tamamında ihtiyaç duyulmakta ve kullanılmaktadır ve belediyemizin daimi işçi kadroları doludur. Bu nedenle başka bir belediyeden işçi emeklisi olan greyder operatörünü hangi şartlarla tam yıl esasına göre çalıştırmamız mümkündür. Her ay harcama pusulası düzenleyerek çalıştırmamız mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 2009-05-17
5620 sayılı Kanun gereği kadro alan işçilerin ücret artışı ve sosyal hakları
Biz belediyede daha önce mevsimlik işçi olarak çalışmaktaydık. 5620 sayılı Kanun gereği kadro aldık. Kadro aldıktan sonra işveren bizi sendikalı yaptı. Fakat işveren sendikadan doğan sosyal haklarımızı vermemektedir. Sebebi ise 5620 sayılı Kanunla kadro alan işçilere ait Resmi Gazetede yayımlanan ibarede toplu iş sözleşmesinin ücret zammından yararlanır fakat sosyal yardım ödenemez açıklamasından dolayı bize işveren sendikal haklarımızı vermemektedir. Diğer belediyelerde bu şekilde kadro alıp sendikaya tabi olan işçilere, işveren her türlü sendikal hakkı vermesine rağmen biz alamıyoruz. Acaba böyle bir hakkımız var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2009-05-14
Geçici işçi çalıştırılması
Belediyemizde 13 işçi bulunmaktadır bunlardan 10 tanesi 2007 yılında kadro verilmiş 3 tanesine ise 2006 yılında 6 aydan az çalıştığı için kadro verilmemiştir. 29 Mart 2009 seçimlerinde seçilerek göreve başlamam dolayısıyla yaptığım araştırmada benden önceki başkan söz konusu işçilerden kadro alamayan işçilerin 3 tanesine hiç çıkış vermemiş ve devamlı çalıştırılmışlar. 5620 sayılı Kanunda 5 ay 29 gün vizeli olarak çalıştırılır denilmektedir. Belediyemiz meclisinden herhangi bir vize için karar alınmamış valilikten vizede alınmamıştır. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda benim ne yapmam gerekli onlara çıkış verilmesi zorunlu mu? Yoksa çalışmalarında bir sakınca yok mu? Çalıştırılmalarında bana bir yasal sorumluluk yüklenir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-04-28
Geçici işçi alınması ve çalıştırılması
Belediyeye 3 geçici işçi alımı yaptık. 2009 yılı içinde İŞKUR’a müracaat ederek bunları talep etmiştik. İŞKUR 4 kişi göndermişti. İçlerinden 3 tanesi geçen yıl belediyede geçici çalışıp süreleri dolarak çıkartılan işçilerdi. Belediye başkanı da gelen müracaatları değerlendirdi, daha önce bizde çalışan 3 kişiyi işe aldı. Diğer kalan 1 kişiyi ise onların başlamaması durumunda almak üzere yedek olarak İŞKUR’a bildirdi. Ancak biz bunları alırken herhangi bir sınav veya mülakat yapmadık. Sadece daha önce çalıştıkları için belediye başkanı tercih etti. Daha sonra yedek olarak İŞKUR’a bildirdiğimiz kişi herhangi bir sınava tabi tutulmadan diğerlerinin alındığını ve kendisinin ise yedek olarak belirlendiği söyleyerek bizden şikâyetçi oldu. 1-Geçici işçilerde sınav veya mülakat yapma zorunluluğu var mı? Bunları belediye başkanı tercih edebilir mi? 2- Daha önce çalıştıkları 5 ay 29 gün bitiminde çıkarılmaları nedeniyle bunların işe girişte bir önceliği veya hakkı var mı? 3- Belediye başkanının böyle bir işlem yapmasında bizim imzamız olmamasına karşın sadece onun istediklerini yapmakla bizleri sıkıntıya sokacak bir durum var mı?
- Soru Cevaplandı
- 2009-02-19
Harp malullüğü aylığı alan kişilerin sigorta primleri
Belediyemizde malül/gazi bir personel çalışmaktadır. Bu personel gazi olduktan sonra emekli sandığı hükümlerine göre emeklilik hakkını kazanmış ve emekli aylığı almaktadır. Belediyemizde işçi statüsünde çalışmakta olup bu personelin SSK kesintileri 5510 sayılı Kanuna göre nasıl olacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 2009-02-18
Kıdem tazminatı
7 yıl belediyemizde işçi olarak çalıştım, ara vermeden daha sonra 657’ye tabi memurluğa geçiş yaptım, şu anda çalışıyorum. Ben emekli olurken işçilikte geçen sürelerin tazminatını alabilecek miyim?
- Soru Cevaplandı
- 2009-01-28