İl Özel İdareleri
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Bütçe içi işletmenin harcama yetkilisi, muhasebe kayıtları
İl Özel İdaresi Kanununun 53. maddesine istinaden, Abant Gölü Tabiat Parkı işletmesi adı altında 08.01.2010 tarihli İçişleri Bakanı onayı ile bütçe içi işletme kurulmuştur. Kurulan işletme Milli Parklar Gen. Md. lüğünden 2886 sayılı Kanun doğrultusunda kiralanmıştır. Kurumlar Vergisine tabi olduğundan dolayı, bahse konu işletme adına vergi mükellefiyeti tesis ettirilmiştir. Kurulan işletmenin gelirleri özel idare bütçesine mi işlenecek, ayrı hesapta mı izlenecek? Giderleri Özel İdare bütçesi ödeneklerinden mi ödenecek? Harcama yetkilisi ve muhasebe yetkilisi kimler olacak? Banka hesabı ayrı mı olacak? Bu gibi iş ve işlemleri ayrıntılı olarak açıklar mısınız?
- Soru Cevaplandı
- 2010-02-21
Özel İdare Müdürlüğüne vekalet
Altunhisar İlçe Özel İdare Müdürlüğü bünyesinde memur olarak çalışmak iken görevde yükselme sınavına girerek Mayıs 2010 tarihinde şef kadrosuna atandım. Ayrıca 2 yıllık yüksek okul mezunuyum. Şu anda 3 ncü dereceli kadroda görev yapmaktayım ve maaş kadro derecem 4/3 dür. Ağustos 2009 tarihinde İlçe Özel İdare Müdürümüz emekliye ayrıldı ve yerine tedviren müdür vekili olarak görevlendirildim. Bu atama esnasında memur kadrosunda ve lise mezunuydum. Ancak şu anda 2 yıllık yüksek okul mezunuyum ve şef kadrosundayım. İlçe Özel İdare Müdürlüğüne vekalet ettiğimden dolayı vekalet ücreti alıp alamayacağım konusunda beni aydınlatırsanız memnun olurum. Vekalet ücreti alırsam müdürlüğün hangi haklarından yararlanmam gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2010-11-10
Maden Ruhsatları
1-İl Özel İdareleri 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 53. maddesi kapsamında bütçe içi işletme kurmadan kum ocağı işletmek, petrol istasyonu kurmak, vb. faaliyetlerde bulunabilir mi? Bulunabilir ise kum ocağı veya maden ruhsatını rödovans olarak başka bir şirkete verebilir mi? 2-5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 53. maddesi kapsamında bütçe içi işletme kurularak kum ocağı veya maden ruhsatını rödovans karşılığı başka bir firmaya işlettirilebilir mi? İşlettirilebilir ise rödovans işlemlerinde hangi yol izlemememiz gerekir? 3-Kum ocağı veya maden işletme ruhsatının İl Özel İdaresi adına düzenlenmesinde bütçe içi işletme kurulduktan sonra mı yoksa işletme ruhsatının alınmasına müteakip mi bütçe içi işletme için izin almamız gerekir? 4-Her türlü faaliyet için bütçe içi işletme için ayrı ayrı izin mi almamız gerekir yoksa bir defa genel olarak almak yeterli mi?
- Soru Cevaplandı
- 2010-08-02
İşçinin askerlik dönüşü işe alınması
İzmir İl Özel İdaresinde 19.03.2001 tarihinden itibaren geçici işçi pozisyonunda çalışmaya başladım. 2007 yılında çıkan 5620 sayılı Kanun uyarınca 2006 yılında çalıştığım süre olan yılda 358 gün ile emekliliğimi hak edene kadar geçici işçi pozisyonunda çalışma hakkı tanınmıştır. Kasım ayında askere gittim. Askere giderken kıdem tazminatımı almadım ve kısa dönem askerlik yaparak terhis oldum. 5620 sayılı Kanun gereğince tekrar aynı işime dönebilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 2010-06-22
İl Özel İdarelerinde görev yapan Kontrol Memurlarının yeni konumları.
İl özel idarelerinde; denetim hizmetleri sınıfı 1 inci derece kadrolu Kontrol Memurlarının, 5018 sayılı Kanun ve İl Özel İdare Kanunu çerçevesinde yeni görevleri ve konumu nasıl bir şekil alacaktır. Bu konuda aydınlatıcı bilgi verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2005-02-16
2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 6/d maddesi gereğince verilen cezanın mahkeme kararı ile kaldırılması
2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 6/d maddesi gereğince ruhsat hükümlerine aykırı hareket ettiği belirtilen işyerlerine il encümenince idari para cezası verilmektedir. Söz konusu Kanun doğrultusunda idaremizce bir internet cafeye idari para cezası verilmiştir. Ceza gerekçesi olarak 12 yaş ve altındaki kişilerin internet cafeye yanlarında velileri ve vasileri olmadan alındığı jandarma tutanaklarında mevcuttur. Ayrıca 20.03.2007 tarih ve 2007/1 karar nolu Valilik Karar İlan Metninde internet cafelere 12 yaş ve altındaki çocukların yanlarında veli veya vasileri olmadan girmesi yasaktır ibaresi bulunmaktadır. İşyeri sahibi verilmiş olan idari para cezasına itiraz ederek… Sulh Ceza Mahkemesine dava açmış ve verilmiş olan idari para cezasının haksız olduğu belirtilerek cezanın kaldırılması kararı alınmıştır. Sonuç olarak mahkemenin almış olduğu bu karar doğru mudur? Şimdi ne gibi işlem yapmalıyız?
- Soru Cevaplandı
- 2008-10-06
Teminat mektubunun gelir kaydı
Gençlik Spor Genel Müdürlüğüne ait ödenek, İlçe kapalı spor salonu yapımı işinde kullanılmak üzere İl Özel İdaresine aktarılmıştır. İl Özel İdaresi Harcama Yetkilisince onay verilerek, iş ihale edilmiştir. Sözleşme İl Özel İdare İhale Yetkilisince imzalanmıştır. Sözleşmede; “İdare” olarak “Gençlik Spor İl Müdürlüğü” ibaresi yer almaktadır. Yüklenici sözleşme hükümlerine uymadığından iş % 15 seviyesinde iken sözleşme feshedilerek iş tasfiye edilmiş, yüklenici hakkında da yasaklama kararı verilmiştir. Yükleniciye ait teminat mektubu Gençlik Spor Müdürlüğünce muhafaza edildiğinden bu Müdürlük tarafından nakde çevrilerek kendi hesaplarına kaydedilmiştir. Yükleniciye ait teminatın İl Özel İdaresi hesaplarına mı, yoksa Gençlik Spor Müdürlüğü hesaplarına mı alınacağı hususunda tereddüt hasıl olmuştur. Bu iş için İl Özel İdaresi kaynaklarından herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Sözleşmede “İdare” olarak anılan İl Müdürlüğünün isminin geçmesi ve kaynağın Özel İdare Bütçesinden olmaması gibi sebeplerle teminatın Gençlik Spor İl Müdürlüğü hesaplarına alınması gerektiği yönünde anılan Kurum Genel Müdürlüğünün Hukuk Müşavirliğince görüş verilmiştir. Bu konudaki görüş ve yönlendireceğiniz mevzuat hükmünün bildirilmesi hususundaki yardımlarınız için teşekkürlerimi sunuyorum.
- Soru Cevaplandı
- 2008-08-14
Kapanacak olan belediyelerin imar işlemleri
22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 2. maddesi 5. fıkrası “…Bu belediyeler yeni nazım ve uygulama imar planı yapamazlar; mevcut planlarda yapılması gereken zorunlu değişiklik ve yapı ruhsatı hariç her türlü imar uygulaması büyükşehir belediyesi sınırlarında büyükşehir belediyesinin, diğer yerlerde il özel idaresinin onayı ile yapılır” hükmüne amirdir. Adı geçen fıkrada zorunlu değişiklik olarak ne kastedilmiştir? Her türlü imar uygulamasından çıkarılması gereken anlam nedir? (Örnek: basit ifraz, tevhit, yola terk, yoldan ihdas, 18. madde uyarınca yapılacak arazi ve arsa düzenlemesi vb.) İmar uygulaması taleplerinde nasıl bir yol izlenmesi gerekecektir. Kanunda bahsi geçen onay işlemi ne şekilde yapılacaktır. (Örnek: Kanun kapsamında kapanacak olan bir belediyeden imar planına göre ifraz, tevhit veya ihdas işlemi yapılmak istenirse belediye bunu il özel idaresine sormadan belediye encümen kararı ile yapabilir mi? Yoksa encümen kararına müteakip il özel idaresi’ne uygun olup olamadığına dair görüş mü sorulması gerekir veya gelen talebi direk olarak il özel idaresin’e ulaştırıp il özel idaresi’nce mi encümen kararı alınması gerekir.) 5747 sayılı Yasa kapsamında kapanacak belediyeler Yıllık İmar Programı yapabilirler mi? Yapamazlarsa bu programları hangi kurum ne şekilde yapması gerekmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 2008-08-06
Merkezi idareden aktarılan paralar ve özel idarenin rolü
Merkezi Yönetim Bütçesinden 2008 Mali Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun 8/4. maddesine göre İl Özel İdarelerine aktarılan ödeneklerden; 1- İlgili Bakanlıkça Sermaye (Yatırım) Gideri olarak tahsis edilen ödeneğin, Bakanlığın taşra teşkilatı müdürlüğünün talebi üzerine İl Özel İdaresi Bütçesine kaydı yapılırken, Mal ve Hizmet Alımı (Cari) Gider olarak kayıt işlemi yapılıp yapılamayacağı, 2- 2008 Mali Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu 8/4. maddesindeki '' ...Bu projelerin ihale edilmek suretiyle yaptırılması ve bedellerinin ödenmesi ise valinin onayı ile il özel idarelerince gerçekleştirilir...'' ifadesindeki ''vali onayı'' ndan kastedilen onay nedir, hangi aşamada değerlendirilecektir? 3- Söz konusu ödeneklerin meclis kararı ile (Kurumsal Düzeyde Aktarma- Birimler Arası Aktarma) İlgili Bakanlıkça tahsisi belirtilen amaçla harcanmak üzere İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliklerine yardım olarak aktarılıp aktarılamayacağı? (ödenek tahsisi ilgili Bakanlıkça, Sermaye (Yatırım) Gideri, aktarma sonucunda Cari Transfer (Eko- 05.3.) olmaktadır) 4- 5018 sayılı Kanun ve Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine göre ''...Aktarma yapılmış tertiplerden diğer tertiplere aktarma yapılamayacağı'' hükmü göz önünde bulundurulduğunda, İlgili Bakanlıklarca İl Özel İdarelerine 2008 Mali Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu 8/4. maddesine göre aktarılan ödeneklerin aktarma sayılıp sayılamayacağı konusunda; bilgiler verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2008-08-04
Taşınmaz devri
Bizim belediye olarak kuruluşumuz 1914 yıllarına dayanır. Belediye olarak da mahallelerimiz biraz dağınıktır. Sorumu oluşturan bu mahallelerden birinde yer tapusu belediyeye ait olan arsa üzerine milli eğitime tahsisli bir okul yapılmış ve uzun yıllar okul olarak hizmet verdikten sonra yine belediyeye ait olan başka bir arsaya milli eğitime tahsisli yeni bir okul yapılarak teslim edilmiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü 222 sayılı Kanunun geçiçi 1 inci maddesine göre bizden bu eski okulun arsasını il özel idaresine devrini istiyor, ama bu kanuna göre bu mahalle hiç bir zaman köy olmamış veya daha sonradan belediyeye bağlanmamıştır. Bu hususta nasıl bir yol izlemeliyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2008-07-24
İl özel idaresi bütçesinden derneklere yardım
İl özel idaresi, encümen kararı ile bir derneğe (kamu yararına çalışan gaziler derneği) ilçe özel idaresi bütçe kalemi üzerinden nakdi yardım aktarabilir mi? Bu yasal mıdır? Yöntem doğru mudur? İlçenin sorumluluğu nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2009-10-30
Tedviren görevlendirme
1/4 kadroda ilçe özel idare müdürü olarak görev yapmaktayım. İktisat fakültesi mezunuyum. İl özel idaresinde münhal bulunan hukuk müşavirliği kadrosuna 99 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği hükümlerine göre görevlendirilebilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 2009-10-26