İhale İşlemleri
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Takas işlemi
Beldemiz sanayi bölgesinde, İstanbul’da merkezi bulunan "x" fabrikası kurulmuştur. Belde halkından fabrika kurma sahası bedel karşılığı fabrika tarafından satın alınmış ve fabrika inşaatı yapılmıştır. İnşaatın sınırında belediyemize ait 23.000 m2 büyüklüğünde, spor kompleksi bulunmaktadır. Spor kompleksinin üzerinde tahmin edeceğiniz gibi, soyunma odaları idari bina ve tribünler bulunmaktadır. Adı geçen fabrika kendi adına, yaklaşık belediye spor kompleksine yakın büyüklükte, spor kompleksi inşa etmiştir. Bizim spor kompleksimizin bulunduğu yerin m2 birim fiyatı, 38.00 YTL fabrikanın spor sahasının bulunduğu yerin m2 birim fiyatı 0.160 Ykr’dır. Adı geçen fabrika, belediyemize ait olan spor kompleksini kendi spor kompleksine karşı talep etmektedir. Sadece zemin olarak; (belediyemiz emlak servisinde kayıtlı değeri) Belediye spor kompleksi 38.00 YTL x 23.000 m2 = 874.000.00 YTL. Anılan fabrika kompleksi 0.160 YKR x 23.000 m2 = 3.680.00 YTL’ dir. Bu duruma göre sorularım şunlardır; 1- Belediye, spor kompleksini, fabrika ile takas edebilir mi? 2- Eş değerde olmadığı için, şimdiki ve ileri tarihteki değeri düşünülerek, nasıl değer konulmalı? 3- Satışı, takası ve değişimi konusunda nasıl bir yol izlenmeli? 4- Mali ve idari yönden sakıncaları nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 2008-07-25
2886 sayılı Kanuna göre yapılan satışlarda KDV istisnası
5747 sayılı Kanunla tüzel kişilikleri iptal edilerek, 29 Mart 2009 tarihi sonrası kapatılan ilk kademe belediyelerine ait olup, sonrasında mülkiyetleri belediyemiz adına tapu tescil işlemleri yapılan gayrimenkullerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri uyarınca yapılacak satış işlemlerinin, KDV istisnası kapsamında olup olmadığının belirtilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2009-11-03
Hizmet alımı ihalelerinde iş deneyim belgesi
Hizmet alımlarında iş deneyim belgesini ne kadar limite kadar idare ister yada istemeyebilir?
- Soru Cevaplandı
- 2009-11-01
İhalenin iptali durumunda suç duyurusu
4734 sayılı Kanunun 13. maddesi gerekçeli 16. maddesine göre iptal edilen bir ihale ile ilgili ihaleyi yapan birim yetkilisince iptal edilmeye karşı savcılığa suç duyurusunda bulunabilir mi? Bulunulsa bile kimler bulunabilir? Bu konuda yetkili merci Kamu İhale Kurumu mudur? Yoksa savcılık mı?
- Soru Cevaplandı
- 2009-10-27
İntifa hakkı kurulmuş yerde yeniden sınırlı ayni hak kurulması
Belediyemiz 8000 m2 arsa üzerinde imar değişikliği yaparak atıl durumdaki petrol ofisi istasyonu ve müştemilatının güney kısmındaki 3000 m2 arsayı Akaryakıt + LPG tesisi yeri olarak değiştirmiştir. İmar değişikliği yapılan yer de intifa hakkı tesis edilmiş 8000 m2 alan içerisinde olduğundan yeni Akaryakıt + LPG istasyonu yerde de Petrol Ofisinin 2015 yılına kadar intifa hakkı bulunmaktadır. İmar değişikliğinden sonra ifraz işlemleri yapıldı, ancak tapuya tescil ettirilemedi. Petrol Ofisi A.Ş. nin izin ve muvafakati istenmektedir. Belediyemize de belde halkından ve isteklilerden söz konusu yere kendilerinin Akaryakıt +LPG istasyonu yapmak istediklerini ve bu yapım masraflarını tamamen kendilerinin karşılayarak 3000 m2 boş arsayı uzun süreli kiralamak istemektedirler. Belediyemiz söz konusu yerdeki sorunu ve intifa hakkı hususu ile kiralama konusunu Petrol Ofisi A.Ş. ne 16/06/2009 tarih ve 247 sayılı yazımızla bildirdik. Petrol Ofisi A.Ş. de bu yazımıza 05/10/2009 tarih ve bila sayılı yazı ile şartlı olarak yanıt vermiş, yazı belediyemize elden ulaştırılmış olup, bu yazıda; 1. Taşınmaz üzerindeki intifa hakkımızın devamı süresince ihaleyi alacak işleticinin Petrol Ofisi A.Ş. amblemi ve bayiliği altında çalışması zorunluluğunun bulunduğunun belirtilmesi, 2. İhaleyi alacak işleticinin Petrol Ofisi A.Ş. ile de bayilik sözleşmesi imzalaması gerekeceği için Petrol Ofisi A.Ş.ninde ihaleyi alacak işleticiye muvafakat etmesi gerektiği hususuna yer verilmesi, 3. İstasyonda Petrol Ofisi A.Ş. standartları doğrultusunda gerekli yatırımların ihaleyi alacak işletici tarafından yapılması, Kayıt ve şartıyla intifadan kaynaklanan tüm haklarımız saklı kalmak üzere istasyonu işletecek kişinin belirlenmesi amacıyla belediyece ihalenin yapılarak istasyonun kiraya verilmesine muvafakat ettiğimiz hususunu bilgilerinize arz ederiz demişlerdir. Belediye Başkanımız da bu yazıya dayanarak yukarıda anılan söz konusu yeri 29 yıllığına 2886 sayılı Yasanın 51/g maddesine göre sınırlı ayni hak tesis edilmek üzere hemen kiraya vermek istemektedir. Belediye çalışanları olarak bizler de tapuda intifa hakkı kurulu yerin tekrar sınırlı gayri ayni hak tesis edilmek üzere ihaleye çıkamayacağını, öncelikle intifa hakkının kaldırılması veya 2015 yılına kadar Petrol Ofisi A.Ş. ile kiracının anlaşması gerektiğini, Şartnamelere ve ilanlara Petrol Ofisi A.Ş. nin şartlarının konulamayacağını ve şartlar oluştuğunda ihalenin açık veya kapalı teklif usulüyle yapılacağını önermekteyiz, ancak başkan bunda belediyenin menfaati var diyerek yukarıda anlatıldığı gibi taliplisine ihale etmek istemektedir. Bu durum karşısında Mali Hizmetler Müdürü ve Yazı İşleri Müdürü olarak encümende olduğumuzdan ihale sürecine katılmak istemiyoruz. Katılırsak hukuki sorumluluğumuzun olup olmayacağı konusunda bize ve belediyemize yardımcı olmanızı arz ederiz.
- Soru Cevaplandı
- 2009-10-22
KDV
Belediyelerin satmış oldukları arsalardan KDV alınır mı, alınmaz mı?
- Soru Cevaplandı
- 2009-09-25
Üzerinde intifa hakkı bulunan taşınmazın kiralanması
Belediyemize ait akaryakıt istasyonunun intifa hakkı 2000 yılından 2015 yılına kadar Petrol Ofisi AŞ'ne verilmiştir. 2003 yılından bu güne kadar da söz konusu istasyon çalışmaz durumda olup, herhangi bir faaliyet vermemektedir. Belediyemiz de bu istasyonun bulunduğu alanda imar planı değişikliği yaparak daha önce ticari alan olan yeri Akaryakıt + LPG İstasyonu şeklinde değiştirmiştir. Bu değişiklik sonucu gerekli imar ve ifraz çalışmaları yaptırılmış, bunun sonucunda istasyonumuzun bulunduğu alan üçe ayrılmıştır. Ayrılan ve üzerinde yapılı hiç bir şey bulunmayan aynı alanın güney kısmındaki boş arsayı istekliler tarafından yeni teknolojik gelişmelere uygun olarak akaryakıt istasyonu yapılmak üzere 5393 sayılı Yasa ve 2886 sayılı Yasa hükümleri gereğince üst kullanım veya sınırlı ayni hak tesis edilmek üzere kiraya vermek istiyoruz. Bu kiralama işlemlerine başlarken söz konusu petrol ofisi sahasının tapuya şerh konulmak suretiyle 2015 yılına kadar Petrol Ofisi AŞ'ne intifa hakkı verildiğinden, söz konusu şirketin uygunluk görüşü ve izin alınıp alınmayacağı, verilen intifa hakkının Petrol Ofisi AŞ'ne ne gibi haklar sağladığı, belediyemizin bu taşınmaz ve üzerinde kurulu istasyon üzerindeki hakları ve yetkileri, belediyemiz Petrol Ofisi AŞ'den izin alınmaksızın isteklilere kiraya verip veremeyeceği hususlarında belediyemizce tereddüde düşülmüştür.
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-25
Yap-işlet modeli ile proje gerçekleştirilmesi
Birliğimiz Kırıkkale ve 8 ilçe belediyesi tarafından kurulmuş birliktir. Birliğimiz tarafından “Tıbbi Atıkların Toplanması, Taşınması ve Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi Kurdurulması işi” 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre 10 yıllığına Yap–İşlet-Devret Modeli ile yaptırılacaktır. 1- İhale ilanını ne şekilde yapabiliriz? 2- Bu yaptıracağımız iş için iş deneyim belgesi alınması zorunlu mudur? 3- Yapmayı düşündüğümüz ihale 2886 sayılı devlet ihale kanununa uygun mudur? 4- Birliklerde İhale komisyonu kimlerden oluşmalıdır? Selami ÇELİK, Muhasebe Yetkilisi, Kırıkkale Katı Atık Yönetimi Belediyeler Birliği/ KIRIKKALE
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-14
Geçici teminatların gelir kaydı
2886 sayılı Kanuna göre yapılan arsa satış ihalemize katılan bir kısım istekliler, geçici teminat yatırdıkları bazı arsaların ihalesine hiç girmemiş, bazıları ise girdikleri ihalede (açık teklif usulü) muhammen bedel üzerinde hiç bir teklif vermemişlerdir. Bu durumda ihaleye girmeyenlerin geçici teminatları iade edilir mi, ihaleye girip de teklif vermeyenlerin keza teminatları ne olacak, bu kişiler teklif vermemelerine gerekçe olarak, kendilerine sıra gelene kadar verilen tekliflerin kendi verecekleri teklifin üzerine çıkıldığını göstermektedirler. 2886 sayılı Kanunda açıklanan açık teklif usulünde, ihaleye giren bir kişi muhammen bedelin üzerinde teklif vermek zorunda değil mi, değilse neden ihaleye girmektedir, geçici teminat yatırdığı halde ihaleye girmemek de aynı şekilde ihale kurallarına aykırı bir davranış değil midir?
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-01
2886 sayılı Kanun kapsamındaki ihalelerde ihale komisyonunun eksik üye ile toplanıp toplanamayacağı
2886 sayılı Yasada ihale komisyonları eksiksiz toplanır hükmü vardır. İl özel idarelerinde il encümeni aynı zamanda 2886 sayılı Yasaya göre ihale komisyonu görevini gördüğünden; bunların da eksiksiz toplanmaları mı lazım, yoksa kendi karar nisabı içinde mi toplanması lazım? Başkanla birlikte 11 üyeden müteşekkil komisyondan herhangi bir nedenle birinin bulunmaması (raporlu, izinli, vs.) durumlarında daha önceden gerekli ilanları yapılmış ve ihale günü belirlenmiş olan bir ihale yapılamayacak mı? Bu konuda varsa hukuki görüş, bilgi belge vs. tarafıma bildirilmesini arz eder, saygılar sunarım.
- Soru Cevaplandı
- 2009-07-30
Deruhte belgesi, borç ödemesi
Mülkiyeti belediyemize ait 196.200 m2 lik tarla var, tarlayı 2007 yılında patates ekimi için 3 yıllığına ihale ile kiraya verdik. İhale dosyası evraklarını tam hazırladık, kira sözleşmesine sözleşme ekleri olarak şartnameyi de ekleyerek noter tasdiki yaptırdık. Kira sözleşmesinde şöyle bir madde mevcut. Kiracıya geçici abone yaptırmak üzere kiracı ile belediye başkanı TEDAŞ'a gittiler. TEDAŞ kayıtlarında bir önceki kiralayan kişinin enerji borcundan bir kısmı kaldığından geçici abone yaptıramazlar ve kiracı belediye başkanlığına dilekçe yazarak TEDAŞ'daki borçtan dolayı elektrik abonesi olamadığını belirtmektedir. Dilekçesinin kaydı yapılarak belediye başkanı tarafından da imzalandıktan sonra ihale dosyasına konmuştur. Kiracının babasının da civar kasabanın belediye başkanı olması nedeniyle siyasi nüfusunu kullanarak TEDAŞ' tan enerjiyi açtırıp patates ekerek hasat sonu da bir yıllık kira karşılığı olan 38.000.TL yi yatırdılar. İkinci yıl ekim yapılmadan önce Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarım İl Müdürlüğünce tarlada hastalık çıkması sebebiyle patates ekimine müsaade edilmedi. Kiracı hastalık nedeniyle kira ihalesinin feshini istedi. Belediye encümenince ihale fesh edilerek başka bir ürün ekilmek üzere tarla tekrar ihale edildi. 2009 seçimlerinde başkanımız değişti. TEDAŞ’a baktığımızda, patates ekimi yapan kiracının enerji borcu bulunduğu ve bu borç belediyemiz üzerinde olduğundan yeni kiracının enerjiyi açtıramaması ve geçici abone yaptıramaması söz konusu olacak. Yönetim patates ekimi yapan kişiye TEDAŞ'a olan borcunuzu ödeyin dediğinde borç bizim ödeyeceğiz diyorlar. Belediye başkanımız sorumlular hakkında soruşturma açarım diyor. 1-Benim görevim başkâtip, ben belediye başkanından TEDAŞ'a geçici abone olamamaktan dolayı deruhte belgesi isteyebilir miydim? 2- TEDAŞ'daki borçla ilgili konuda başkâtip mi sorumlu, yoksa belediye başkanı, muhasip veya encümen mi sorumlu? 3- Şahsı TEDAŞ'a borcu ödemediğinden dolayı mahkemeye verme hakkımız var mı? 4- Şahsın TEDAŞ'a olan borcunun ödettirilmesi için nasıl bir yol izleyebiliriz. 5- Konuyu daha önce bir hocama sorduğumda bu konuda deruhte belgesi isteyemezsin kiralayan şahıs abone olamadığından borç belediyenin borcudur, borç sizi değil belediyeyi ilgilendirir dedi doğru mudur?
- Soru Cevaplandı
- 2009-07-28
Gazete çıkmayan yerlerde ihale ilanı
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19. maddesine göre belediyemiz araçlarında kullanılmak üzere akaryakıt ihalesi yapmamız gerekiyor. Bulunduğumuz yer 4000 nüfuslu bir kasaba ve gazete çıkmamaktadır. Kanunda ihalenin çıkacağı yerde gazete çıkmaması halinde ilan aynı süreler içerisinde ilgili idare ve hükümet binalarının ilan tahtalarına asılacak yazılar ve belediye yayın araçlarıyla ilan yapılır denilmektedir. İhale yerinden kasıt Huğlu Kasabası mıdır, yoksa ilçemiz Beyşehir midir? Biz akaryakıt istasyonu sahiplerine faks ederek ve ilan tahtasına askı suretiyle ilanlarımızı ve ihalelerimizi yaptık. Bu konudaki görüşlerinizi yayınlarsanız memnun oluruz.
- Soru Cevaplandı
- 2009-04-20