İhale İşlemleri
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Sözleşme bedelinin yüzde otuzundan fazla olmamak kaydıyla avans verilmesi ve mahsubu
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 37 nci maddesinde hizmet alımlarına ait tip sözleşmesinde idarelerin yüklenicilere “Avans” verilmesi usul ve şartları açıklanmıştır. Dipnot şeklinde yapılan düzenlemenin 13.2 maddesinin son cümlesinde...sözleşme bedelinin yüzde....(sözleşme bedelinin yüzde otuzundan fazla olmamak üzere bir oran belirlenecektir.)...tutarında avans verilecektir denilmektedir. Yine aynı maddenin 13.7.maddesinde avans mahsubunun yapılma esasları dört bent halinde düzenlenmiş, 13.7.1.Avans mahsup oranı, avans verilme oranının yüzde... fazlasıdır. 13.7.2.Mahsup işlemi, sözleşme bedeli esas alınarak hesaplanan her bir hakediş tutarından avans mahsubu oranında kesinti yapılması suretiyle gerçekleştirilir ve mahsup edilen tutar kadar avans teminatı iade edilir. Bu düzenlemeyi bir örnek ile açıklamak gerekirse; 120.000,00 TL tutarında olan bir sözleşme bedelinin max % 30’u kadar 36.000,00 TL tutarında yükleniciye bir avans verilmesi öngörüldüğünde (13,2 Md) 13.7.1 maddesinde düzenlenen avans mahsup oranı, avans verilme oranının yüzde... fazlasıdır, maddesinde bu düzenleme nasıl olacaktır? Avans verilme oranı veya bu tutardan başkaca belirlenen %10 gibi veya fazla bir oran yazıldığında mahsup tutarı avans tutarını aşmayacak mı? İşin özelliği gereği sürekli tekrar eden nitelikteki işlerde, işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmesi sonucunda aylık geçici hakediş şeklinde düzenlenen ödemelerden (Örneğin 12 ay süreli bina temizliği hizmet alım işi gibi süreklilik arz eden hizmet işlerinde ) 36.000,00/12 ay = 3.000,00 TL tutarında bir avans mahsubunun yapılarak sözleşme bitim tarihinde düzenlenecek son hakedişte bu avans tutarının tamamının mahsubu yapılmış olacağı düşünülmektedir. İdareler tarafından yeni olacak bu düzenlemenin nasıl uygulanacağı konusundaki tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanmasına katkı koyma amacıyla konunun mümkünse bir örnekle izahatının yapılmasını talep ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2011-07-21
2886 sayılı Kanunun 51/g maddesinin uygulanması
Mülkiyeti Belediyemize ait olan 8 konut ile 3 işyeri, kiraya verilmek üzere 2886 sayılı Kanunun 45. maddesi gereğince açık teklif usulü ile ihale edildi. Ancak, katılım fazla olmadı ve iki tane konut kiraya verildi. Kalan 6 konut ile 3 işyeri için yine 2886 sayılı Kanunun 45. maddesi gereğince mi ihale yapacağız? Yoksa 2886 sayılı Kanunun 51/g maddesine göre pazarlık usulüne göre ihale yapabilir miyiz? Bu konuda yapılacak doğru işlem hangisidir?
- Soru Cevaplandı
- 2011-07-20
Mezuniyet belgesiyle iş deneyimi
4734 sayılı Kanun hükümlerine göre yapım işi ihalesine katılmak üzere müracaat eden %50-%50 ortaklı şirket ortaklarından biri inşaat mühendisi diğeri bilgisayar mühendisidir. Bu şirketin iş deneyim belgesi olarak sunduğu mezuniyet belgesini kabul edecek miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2011-07-08
İhale komisyon üyeliği, harcama yetkilisi
İhale komisyon üyelerinden o işin ödemesiyle ilgili gerçekleştirme görevlisi olabilir mi? Harcama yetkilisinin seçeceği gerçekleştirme görevlisi kendisine hiyerarşik olarak en yakın üst kademe yöneticisinden seçer deniliyor. Burada hiyerarşik olarak en yakın üst kademe yöneticisi 657 sayılı Yasa kapsamındaki personel değil midir? Ayrıca ön mali kontrol ile ilgili olarak hiçbir akademik, lisans veya lisans üstü bilgisi ve eğitimi olmayan personel gerçekleştirme görevlisi olabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2011-07-07
Belediye sınırları içinde ve sınırlarını aşan yolcu taşımaları
Şehir merkezi ve ilçe nüfusunun artması ve şehir içi yolcu taşımacılığı yapan kooperatifin yetersiz kalması ve vatandaş şikâyetlerinden dolayı ve farklı yeni kurulan kooperatiflerin güzergâh taleplerinden dolayı belediye olarak oluşturulan komisyon raporlarına istinaden şehir merkezi güzergâhlar düzenlenmiş durumda. Buna istinaden hali hazırda çalışan kooperatife şehrin kuzey-güney yönlü güzergâhları, yeni kurulan kooperatife doğu-batı yönlü güzergâhlar, sonradan yapılacak olan sözleşmeler (kira, tahsis, ücret vb. hususlarda) alınan meclis kararı ile verilmesi planlandı. Tahsis, kira vb. şekilde güzergâh işlemleri meclis kararıyla verilmesinde bir sakıncanın bulunup bulunmadığı. Özellikle de şehirlerarası kurulan kooperatiflerin belediye sınırlarındaki veya otogarlarında ki yerleri için il veya ilçe trafik komisyonlarında uygun görülmesi neticesinde tahsis edildikleri bilinmekte olup aynı yöntemle 5393 sayılı Kanunla yetkilerin belediyede olması münasebetiyle bu işlemin yapılmasında sakınca bulunup bulunmadığı hususunda.
- Soru Cevaplandı
- 2011-07-07
Şirket ortaklığının değişmesi durumunda sözleşme hükümlerinin uygulanması
Belediyemize ait eski depoyu 2009 yılının Ekim ayında, Yap-İşlet-Devret Modeli ile 15 yıllığına bir şirkete kiraya verdik. Ancak şu anda ilgili şirket ortaklarından birinin ayrılması sonucu şirkete başka ortak alındığını ve şirket adının değişmesi sebebiyle bundan sonraki işlemlerin yeni şirket adına yapılmasını talep etmektedir. Bu durumda bizim ne yapmamız gerekir meclis veya encümen kararı ile yüklenimlerin yeni şirkete yapılması sağlanabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2011-06-03
Harcama yetkilisi ihale komisyonunda görev alabilir mi
Doğrudan teminle yapılan mal-hizmet alımlarında, harcama yetkilisi komisyon başkanı olarak görev alabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2011-05-17
Lisanslı harita mühendislerinin ihalelere katılımı
5368 sayılı Lisanslı Harita Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanun kapsamında başka bir ilçe sınırları içinde faaliyet gösterip sorumluluğu bulunan (LİHKAB) bir harita mühendisinin Ltd. Şti tüzel kişiliği altında şirket ortağı olmadan şirket müdürü sıfatıyla resmi kurum ve idarelerinin açmış oldukları KİK kapsamında yapılan imar uygulamaları ihalelerine istekli olarak katılıp katılamayacakları konusunda bilgi verir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 2011-05-03
Sosyal Sigortalar Kurumundan ilişiksiz belgesi alınması
İdaremiz tarafından her yıl yapılmakta olan belediyemize ait araçların karayolları zorunlu mali sorumluluk sigortaları yapılması hizmeti satın alınması ihalesi yapılmaktadır. Yapılan sözleşme hizmet alımı tip sözleşme olduğundan SGK’ya bilgi veriyoruz, ancak yüklenici iş kapsamında işçi çalıştırmadığı için SGK’dan ilişiksiz belgesi alamamaktadır. Bu sebepten dolayı iade işlemini yapamıyoruz. Bu durumda yüklenicinin SGK borcu yoktur belgesi ile iade işlemi yapabilir miyiz? Ya da nasıl bir yol izlemeliyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2011-04-26
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uygulamaları
1- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21/a-b-c-f maddesince yapılan ihalelerde başvuru mektubu aranacak mı? 2- Mali müşavir onaylı belgelerde, TÜRMOB kaşesi aranacak mı? 3- Yüklenici firmanın % 85 şirket hissesine sahip ortağının ölmesi halinde şirket yükümlülüğü değişir mi? 4- Personele dayalı hizmet alımlarında giyimin idare tarafından verileceğini belirterek giyimi fiyata dahil etmeden ihaleye çıkabilir miyiz? 5- İhalede 2 tulum, bir çift çizme 2 adet tişört, bir çift ayakkabıdan oluşan takıma 2,00 TL (2 lira) fiyat vermişse ve bu verdikleri fiyatı belgelendirebiliyorsa günümüzde 150 TL ye alınabilen giysiyi 2,00 lira gibi hayali bir rakamla belgelendirebildiğinde bizim bunu böyle kabul etmemiz gerekir mi? Yoksa günümüz şartlarına göre de belgelendirmiş olduğu giysi ücretlerini sorgulayabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2011-04-22
Sadece süre uzatımı verilmesi halinde, Damga Vergisi kesilip kesilmeyeceği
Yapım işlerinde; işin yapılması esnasında, iş artışı olmaksızın geçerli bir nedenle süre uzatımı verilmesi halinde sözleşme damga vergisi alınıp-alınamayacağı, alınacaksa oranı ne olmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2011-03-29
Teknik şartnamede hata olması halinde, düzeltilmesinin usulü
İhale dokümanı hazırlandıktan sonra teknik şartnamede bir hatanın tespit edilmiş olması ve ilanda istenilmeyen bir belgenin sonradan istenilmesi durumunda öncelik sırasına göre yapılacak işlem; 1-Zeyilname 2-Düzeltme ilanı mı yoksa; 1-Düzeltme ilanı 2-Zeyilname midir? Her ikisinin de aynı tarihli olması zorunluluğu var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2011-03-21