Emlak vergisinde bina vergisi muafiyeti

1- Karı koca eşlerden ikisi de emekli ise bina vergisi muafiyetinden faydalanabilir mi? 2- Emekli kişinin tek binası var fakat, 3 veya 2 katlı bina vergisi muafiyetinden faydalanabilir mi? 3- Emekli kişinin 3 katlı binada kat ifrazı yapılmamış, 3 katta da hissesi gözüküyor. Tapuda 1/3 hisseli kat ifrazı olmadığı için bu kişi bina vergisi muafiyetinden faydalanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-09-13

Emlak vergisinde indirim

Emekli karı-kocanın her birisinin ayrı yerlerde birer adet 200 m2 yi geçmeyen binalarının olması ikisinin de emlak vergisinden muafiyetini mi yoksa mükellefiyetini mi sağlar?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-05-23

2b ve Hazine arazilerinin emlak vergi beyanları

Sınırlarımız içerisinde 2b ve Hazine arazileri olup, bu araziler içerisinde işgalciler bulunmaktadır. İçerisinde bulunan işgalciler, Belediyemize işgal ettikleri araziler için emlak beyanında bulunmak isterler. Ayrıca bu araziler içerisinde de geçmiş yıllardan yaptıkları binalar bulunmaktadır. Bunun içinde emlak beyanında bulunmak istiyorlar. Vatandaş beyan etme talebinde bulundukları zaman bu beyanları alabilir miyiz.? Şayet alır isek nelere dikkat etmeliyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-03-28

Emlak Vergisi

İlçemiz sınırları içerisinde Göltaş Çimento AŞ. bulunmaktadır. Sınır olarak İlçemiz ve belediyemiz sınırları içerisinde tüm tapu işlemlerini Gönen İlçesinden yapmakta ve Fabrikadan çıkan duman ilçemiz halkına ve çiftçilerine zarar vermektedir. Mücavir alan olarak çok eski yıllarda Isparta Belediyesine geçtiğinden tüm vergilerini Isparta Belediyesi almaktadır. Pisliğini dumanını Gönen Belediyesi çekmekte vergiyi Isparta Belediyesi almakta. Bu durumda mücavir alan olarak Isparta Belediyesi sınırları içerisinde bulunan çimento fabrikasının Emlak vergisi bizim sınırlarda olduğu için Gönen Belediyesi alması gerekmezmi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-01-16

Emlak Vergisi mükellefliği ve muafiyeti

Sayın Hocam şimdiden vereceğiniz değerli bilgilerden dolayı teşekkür eder saygılarımı sunarım. Soru 1- belediyemiz sınırları içinde bulunan maliye hazinesine ait arsayı bazı şirketlet veya şahıslar 49 yıl süreli daimi ve müstakil üst hakkı tesis etmişlerdir. belediye olarak içine yapacakları inşaatın bitimine kadar arsa vergisi alabilirmiyiz? Soru 2- yukarıda sözü edilen arsanın içine yapılacak olan turizm amaçlı otel inşaatının bitim tarihinden itibaren ne gibi belgeler getirirse geçici musfiyetten yararlandırabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-11-08

Emlak vergisi indirimi ve muafiyet

Sorularımıza yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkür ediyorum. Hocam şahıs (emekli değil ) yeşil kartlı olup, hiç bir geliri olmadığı, banka,vergi dairesi vs yerlerde kayıtlı olmadığı belge ile ispatlıyorsa, adına bir adet mesken ve bir adet depo bulunmaktadır.(belediye ye vermiş olduğu beyannamede ikisi kayıtlı ) Depo kısmınıda kullanmamaktadır. ikiside tek tapu da gözükmektedir. bu şahıs emlak vergisi kanunu 38 , 43 genel tebliğinde belirten indirimden yararlanır mı? Emalak vergisinden muaf olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-08-24

İndirimli emlak vergisi

Sayın Hocam, 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanununun, 4962 sayılı Kanunla yapılan değişikliğe istinaden çıkarılan 38 seri nolu Emlak Vergisi Tebliğinde, Hiçbir geliri olmayan ve işsiz ibaresinde, hiçbir geliri bulunmayan sözünden Halk arasında Ev hanımları olarak tabir edilmektedir. Benim sorum şu; Ev Hanımlarının geliri olmasa dahi çalışan eşlerinden dolayı sosyal güvenceleri bulunmaktadır.Buna istinaden hem geliri hemde sosyal güvencesi olması dolayısıyla Ev hanımlarını bu kategoriye dahil edecekmiyiz. Soruma en kısa sürede cevap vermenizi temenni eder,Saygılar sunarım.17.05.2005 Yıldırım GÜLYAZ Hesap İşl.Müd.V.

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-05-17

Emlak Vergisi uygulamasında, Köy Kıymet Beyan Defterindeki kayıtlar nasıl düzeltilir?

Sayın Hocam bizleri bilgilendirdiğiniz sizlere teşekür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.Sizden öğrenmek istediğim konu emlak vergisi hakkında 1998 -2001Genel Beyan döneminde vatandaşlarımızdan beyanlarını aldık köylerimize ait olan beyanlarıda Köy kıymet Beyan defterine köy muhtarları vasıtasıyla aldırdık.Diğer dönemler içinde vatandaşın son vermiş olduğu beyanlar geçerli sayılarak yeniden değerleme oranının yarısını kadar arttırarak vergilerini almaktayız. Bazı vatandaşlarımız1998-2001 beyan döneminde köylerimizde gübre,mazot destegini fazla alırım amacıyla fazla beyanda bulunmuşlar.Bu fazla beyanlarda yeşil kart araştırmasında sorun yaratmaktadır.Belediye olarak biz bu fazla beyanları köy muhtarları aracılığıyla gerçegine uygun olarak düzenleyebilirmiyiz bizim açımızdan herhangi bir sakıncası varmıdır.Teşekür eder Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-03-10

Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni bulunmayan yapılara elektrik su bağlanması

Bilindiği üzere 12.10.2004 tarihinden önce yapılmış yapılarda su ve elektrik abonesi yapılacaksa yapı ruhsatı aranmaz koşulu var. Vatandaş elektriğe abone olurken MEDAŞ tarafından 12.10.2004 tarihinden önce yapıldığına dair emlak beyanı istenmekte. Bizde vatandaşın beyanına göre bildirimini alıp usulsüzlük ve vergisini alıyoruz. Uygulamada vatandaşın verdiği bildirim mi esastır? Biz yapının ne zaman yapıldığını bilmiyoruz. Uygulama nasıl olmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-05-28

Yanlış tahakkuk ettirilen Emlak Vergisi için yapılacak muhasebe kaydı

2008 yılı Emlak Vergisi tahakkuku yapılırken emeklilerdeki muafiyetin iptal edileceği yönündeki haberler doğrultusunda bizde emeklilere vergi tahakkuk ettirdik. Sonradan yasalaşmadığı için bu Emlak Vergilerini iptal etmek gerekiyordu; fakat bu tahakkuklar kamu hesapları bilgi sistemine geçildiği için tahakkuku kaldıramadık. Biz bunları muaf emeklilerden kaldırmamız için izleyeceğimiz yol nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-05-26

Belediye mücavir alanı içerisinde bulunan arazi üzerine yapılan bina ve arazinin vergi değeri hesaplaması

İlçemiz imar alanında olmayıp ama ilçemiz mücavir alanında bulunan ve tapuda arazi(tarla) geçen taşınmazın belediyemiz emlak vergisini almaktadır. Ama vatandaş arazisinde tarım sezonunda kullan-mak için arazisinin üzerine bina yapmış. Belediye olarak buna bina beyanı üzerinden beyan alıp vergisi-ni almamızda bir sakınca var mıdır? Şayet bina beyanı almamızda bir sakınca yok ise bina arazi üzerinde bulunduğu için arsa rayiç değerini arazi (sulak/kıraç) üzerinden mi tahakkuk ettirmeliyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-02-04

Konut kooperatiflerinde emlak vergisi

(1995 yıllarında kurulan konut yapı kooperatifi bir arsa alarak üyelerini tamamlayarak 44 dairelik konutlarını 1998 yılının kasım, aralık aylarında mükelleflerine teslim ediyor. Ama arsanın tapu kaydı kooperatif adına devam ediyor. 1999 yılında 44 dairelik konutlara sahipleri su abonelikleri konut aboneliği verilerek tüm sakinler abone olarak konutlarını kullanmaya başlıyor. Konut sahiplerinden birçoğu Belediyemize gelerek emlak beyanlarını 1999 yılında verip mükelleflikleri yapılıyor. Bazı şahıslar gelip emlak bildirimi vermedikleri için emlak memurları gelmeyen kişiler hakkında resen tarhiyat (emlak beyanı) yapılarak tahakkukları işletilip kişiler borçlandırılıyor. 44 dairenin 43 tanesi vergilerini düzenli olarak yatırıyorlar.1 tanesi yatırmıyor gerekçesi 2007 yılının Mart ayında kat irtifaklı arsa tapuları kişilere veriliyor, 2007 yılının Ekim ayında da kat mülkiyetine geçiliyor. Bizim tapusu ve oturma ruhsatı olmayan ve tapu kaydı kooperatif adına olan yerdeki yapılan uygulama doğrumudur? Ama 1999 yılından 2007 yılına kadar ilgili şahıslar konutlarında oturuyorlardır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-01-29