Bütçe ve Muhasebe
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Harcama yetkisinin üst yönetici tarafından belirlenmesi
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 60 ncı maddesine göre harcama yetkilisi ile muhasebe yetkilisi görevleri aynı kişide birleşemeyeceğinden harcama yetkilisi üst yöneticinin belirleyeceği kişi denilmekdedir.Üst yönetici (Belediye Başkanı) harcama yetkilisi olarak şube müdürünü atama yapabilirmi?atanan şube müdürü daire başkanı haklarına 'Makam tazminatı'na sahip olurmu.?
- Soru Cevaplandı
- 2006-02-02
Harcama yetkililerinin belirlenmesi
Bildiğiniz gibi 2006’da 5018 sayılı yasa gereği harcama yetkilisinden bahsedilmektedir. Her birimin başın-daki harcama yetkilisidir, denilmekte. Benim sormak istediğim; 1- Belediyemizde dört birim bulunmakta; Yazı İşleri, Hesap İşleri, Fen İşleri, Zabıta. Her birimin başında birer memur bulunmaktadır. Ben hesap işlerinde muha-sebe yetkilisi olduğumdan muhasebe biriminin harcama yetkilisi kim olacaktır? 2- Analitik bütçemiz dört harcama birimine göre oluşturuldu. 1- 01 Genel Kamu Hizmetleri (02 finansal hiz.) 2- 03 Kamu Düzeni ve Güv. Hiz. 3- 05 Çevre Koruma Hiz. 4- 06 İskan ve Toplum Refahı belediyemizde 4 adet memur bulunmaktadır. Fen memuru, zabıta müdürü, muhasebeci, memur bu dört kişi harcama yetkilisi olarak nasıl görevlendirilecektir? Beldemiz 5.000 in altında bulunduğundan harcama yetkilisi belediye başkanı olabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2006-02-01
Muhasebe yetkilisi
Lise mezunuyum ve 2001 yılında memur olarak göreve başladım. 2002 yılında başkatip vekilliğine atandım ve fen işleri, zabıta, evlendirme, yazı işleri görevlerini yürütmekteyim. Belediyemizde 18 adet memur kadrosu bulunmakta ve 2 memur görev yapmaktadır. Diğer arkadaşım zabıta memurudur. Hesap işlerini geçici işçi yürütmekte olup Başkanımız 5018 sayılı Kanuna göre beni hesap işleri sorumlusu (Muhasebeci) olarak atamak istiyor. Ben bütün görevleri aynı anda yapabilir miyim? Maaşımda hangi katsayılar ne kadar değişir?
- Soru Cevaplandı
- 2006-01-31
Belde belediyelerinde harcama yetkililerinin belirlenmesi
Belediyemiz 9,582 nüfuslu bir kasaba (belde) belediyesidir. 2006 Yılı bütçesinde Kurumsal Sınıflandırma-nın 4 ncü düzeyinde belde belediyesi olmamız nedeniyle harcama birimleri kodlanamamıştır. Bakanlar Kurulunca tespit edilen (04) kodu ile kodlama yapılmıştır. Fonksiyonel sınıflandırmaya göre 9 ayrı birim kodlanmış-tır.(Başkanlık, Yazı İşleri, Muhasebe, Fenişleri, Zabıta, İtfaiye, Garaj, Temizlik, Suişleri, Veterinerlik) Kurumsal sınıflandırmaya göre harcama birimleri oluşturulamadığından Belediyemizdeki teşkilatlanmaya göre Harcama Yetkilisi veya yetkilileri kim veya kimler olacaktır.
- Soru Cevaplandı
- 2006-01-28
İlçe belediyelerinde harcama yetkilisi
İlçe belediyelerinde harcama yetkilisi kimler olabilir, şartları nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 2006-01-26
KDV, taşınır ve taşınmaz hesabının muhasebeleştirilmesi, ödeme emrindeki imzalar
2005 yılından 2006 mali yılı devir işlemlerinde elimizde yönetmelik ve örnek işlemler olmadığından büyük zorluklar ve sıkıntılar ile karşılaşıyoruz; Bu nedenle şu ana kadar karşılaşdığım sorunların cevaplandırılmasını arz ediyorum. 1-2005 yılı emanet hesabında bulunan KDV.hesabının alacak artığının Tahakkuk esaslı muhasebede hangi bölüme işlenecek? 2-2006 yılında KDV.beyannamesi verilmiş olup, Belediyemizin mal ve hizmet alımları nedeniyle ödemiş olduğu KDV.bedeli ,belediyemiz tarafından satılan mal ve hizmet karşılığı emanete aldığı KDV.'den fazla olduğundan mahsup işlemi yapılmakta ve Bütçe gelirine işlenmektedir.Ancak Muhasebe kayıtlarının Tahakkuk hesaplı Muhasebe sisteminde nasıl yapılacağı bilinmemektedir? 3-2005 Yılı Taşınır ve Taşınmaz Mal Alımları hesabında bulunan değerler 2006 yılı işlemlerinde 250-251-252-253-254 ve 255 nolu hesapların borç kısımlarına detaylı hesap planına göre işlenecek ancak aynı değerler Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce mevcut olan kurum malı olan Taşınır ve Taşınmaz malların değerleri 2006 yılı Detaylı Hesap Planının 500 Net değer hesabında bulunan hesapların karşılarına aynı değerlermi yazılacak ,yoksa tüm hesapların devir işlemleri yapıldıktan sonra borç ve alacak farkı arasındaki rakamlar kadarki değer tek kalemde 500 Net/Değer/Sermaye Hesabına yazılacak? 4-Belediyemiz belde belediyesi olduğundan dolayı 7 adet memur kadrosu dolu olup,GİH.sınıfında 1 adet Muhasebe Memuru,1 adet Başkatip,1 Adet Tahsildar, 1 adet Biletçi,Y.H.sınıfında 1 adet İtfaiye Eri , 1 Adet Odacı ,1 Adet Şoför bulunmaktadır.5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununa göre Harcama Yetkilisi,Mali Kontrol Yetkilisi,Muhasebe yetkilisi kimler tarafından oluşturulacak?Ödeme Emri Belgesinde Tetkik eden Memur,Şef ve Muhasebe Yetkilisi Yrd.bölümleri kimler tarafından tetkik edilip imzalanacak? Özellikle belde belediyelerinde yeterli memur olmadığından bir memur iki görevi birden yürütmektedir.2006 Yılında yürürlüğe giren Tahakkuk Esaslı Muhasebe ve 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda büyük zorluklar yaşamaktayız.Bu nedenle yukarıda sorduğum sorulara cevap vermeniz dileğiyle teşekkür eder saygılar sunarım.
- Soru Cevaplandı
- 2006-01-18
KDV' nin ve İller Bankasından alınan kredi geri ödemelerinin muhasebeleştirilmesi
Biz belediyecilerin karşılaştığı sorunlara yardımcı olduğunuzdan dolayı teşekkür ederim. Soru-1 KDV dev-reden KDV miktarı 190- 403.048,74 ytl- 391-12.094,70 ytl- 191 - 838,26 ytl Bunu muhasebeleştirmesi nasıl olacak. Soru-2 İller Bankasından otobüs alımı için kredi aldık, aylık hisselerimizden mahsup edilmektedir, bunun da muhasebeleştirmesinin nasıl yapılacağında çelişkiye düştük. Ocak ayı için ana para ödemesi 6.906,37 YTL Faiz ödemesi 1.997,56 YTL dir. Bu nedenle yukarıda sorduğum sorulara cevap vermeniz dileği ile teşekkür eder saygılar sunarım.
- Soru Cevaplandı
- 2006-02-14
Mali hizmetler yetkilisinin görevlendirilmesi, iç denetim
Selam ve Saygılarımla Ne güzel bir kolaylık sitenize yeni baktım ve çok memnun oldum. Benim sorunum. Belediyelerde Mali Hizmetler Yetkilisinin Ne şekilde Görevlendirileceği ve Görevlerinin ne olacağı. ayrıca Belediyenin Gelir ve gider denetiminin ne şekilde yapılacağı yani iç denetimin.Bu görevi Kimlerin yapacağı . Belediye içinden herhangi bu göreve haiz birisinin yapabilirliği konusunda görüşlerinizi bildirirseniz memnun olurum.
- Soru Cevaplandı
- 2006-01-17
Harcama yetkilisi
Kasaba belediyesinde fen memuru olarak çalışmaktayım. Belediyemiz fen işlerinin yaptırmış olduğu işlerin harcama yetkilisi belediye başkanı mıdır.? Vereceğiniz bilgilerden dolayı şimdiden çok teşekkür ederim. İşlerinizde başarılar dilerim.Hayırlı işler.
- Soru Cevaplandı
- 2006-01-04
Köylere hizmet götürme birliklerinin bütçeleri
KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME BİRLİKLERİNİN BÜTÇELERİ 5018 YASA KAPSAMINDA MI HAZIRLANACAK ? EĞER BUNA GÖRE HAZIRLANMAYACAKSA NE ŞEKİLDE HAZIRLANMASI GEREKMEKTEDİR. TEŞEKKÜR EDERİZ. İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.
- Soru Cevaplandı
- 2005-12-28
Bütçede encümen kararıyla aktarma yapılması
5393 sayılı kanununda Encümenin görevleri arasında saydığı Bütçede fonksiyonel sınıflandırmanın ikinci düzeyleri arasında aktarma yapma işlemi için belirli bir sayı verilmişmidir.encümen en fazla kaç kalem için aktarma yapabilir.teşekkürler
- Soru Cevaplandı
- 2005-12-02
Yıı içinde yapılamayan ödemeler
2005 yılında belediyemize ait tesislerin işletilmesiyle ilgili zorunlu mal ve hizmet alımları yapılmıştır. Ancak 2005 yılı ödenekleri kalmadığı için ödemeleri 2006 yılında yapılacaktır. Bu işlemlerin bütçeleştirilmesi ve muhasebeleştirilmesi 2006 yılında nasıl yapılmalıdır. Teşekkür eder saygılar sunarım.
- Soru Cevaplandı
- 2005-12-01