2007 yılı bütçe hazırlıklarında kullanılacak kodlar

15 Temmuz 2006 tarih ve 26229 sayılı Resmi Gazete’ de bütçe kodları ve bütçe ile ilgili (gelir-gider) değişiklikler bulunmaktadır. Belediyeler bu Resmi Gazete’ ye aynen uyacaklar mı? Yoksa yeni bir yönetmelik daha çıkacak mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-09-03

Sulama birliğinde muhasebe yetkilisi

Akıncılar Sulama Birliği olarak Birlik içerisinde birimler oluşturulmamıştır. Sadece mali işler birimi mevcuttur. Ödeme emri belgesine muhasebe yetkilisi olarak imza atmaktayım. Belgedeki düzenleyen kısmını da imzalamaktayım. Personel olarak geçici işçi statüsünde çalışmaktayız. Ödeme emri belgesinde muhasebe yetkilisi ve düzenleyen kısmına muhasebe yetkilisi olarak imzalamaya yetkim var mı? Yoksa kimler ödeme emri belgesine düzenleyen olarak görevlendirilebilir? .

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-07-04

Birlik başkanı ödeneği, bilirkişi ücreti, tahakkuk devri

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde var olan akar suyun üçte birini kullanabildiğimiz kalanı ya denize yada komşu ülkelere akan suyun değerini anlayamadığımız ülkemizde kurulan sulama birliklerimizden Pınar Sulama Birliğinde birlik sekreteri olarak çalışmaktayım. İki işçi bir memur ile yıllık 18.000 dekarlık sulama yapılan bir alanı kontrol etmekteyiz. Bizlerin tespit fişleri ile belirlediğimiz yoklama listeleri sonucu tahakkuk ettirdiğimiz borçlara itirazlar olmaması sonucu tahakkuk ettirdiğimiz borçlara ödeme emri gönderdiğimizde mükellef itiraz etmesi sonucu mahkeme tespit fişi ve yoklama listesi tek taraflı olması nedeniyle Borçlar Kanununa göre borç sayılmaz denildiğinden 2006 yılı tespitleri için tüm köy muhtarlarına tespit tarihleri belirtilerek bilirkişi ismi bildirilmesi ve bu bilirkişilere encümen kararınca 40 YTL brüt ücret ödenmesi konusunda karar aldık. Bu konuda ücret ödenebilir mi? Birlik başkanlarına birlik meclisince alınan karar gereği ödenek verilebilir mi? Yılbaşında tahakkuk devrini yeni muhasebe sistemine göre yaptık. Yıl içersinde devir olarak yaptığımız alacaklarımızdan bizden kaynaklanan mükellef adına tahakkuk ettiğimiz fazla tahakkukların düşülebilmesi için nasıl bir muhasebe işlemi yapacağız? Hangi hesaplar çalıştırılacak?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-06-28

Aktarma yapılmış tertipten aktarma yapılamayacağı

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 36. maddesinin 1. bendinde “Aktarma; bütçenin herhangi bir tertibinde bulunan ve o hesap döneminde kullanılmayacağı anlaşılan ödeneklerden alınarak, ödenek ihtiyacı olan diğer gider tertiplerine veya yeni tertip açılarak yapılan eklemedir. 5. bendinin (b) fıkrasında ise Ancak; Aktarma yapılmış tertiplerden, aktarma yapılamaz.” denilmektedir. Bu hükümden, aktarma suretiyle ilave yapılan tertipten daha sonra ödenek alınarak başka bir tertibe aktarma yapılamayacağını mı, aktarma suretiyle ödeneğinden alınan (düşülen) tertipten daha sonra ödenek alınarak başka bir tertibe aktarma yapılamayacağını mı, yoksa her iki tertipten de (ilave olunan ve düşülen) daha sonra başka bir tertibe aktarma yapılamayacağını mı anlamak gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-06-16

İller Bankası borç ödemelerinin muhasebe kaydı

Belediyemiz İller Bankası borç alarak iş makinesi almış bulunmaktadır. İş makine sının bedeli 84.874.40 YTL olup, üç yıl faizli hisselerimizden kesilmek üzere 97.163,40 YTL olarak ödeyeceğiz. Nasıl bir muhasebe kaydı tutmamız gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-06-09

Proje karşılığı yapılan hibelerin muhasebe kaydı

İl özel idareleri ve belediyelerin Avrupa Birliği ve diğer ülkelerle yapmış olduğu anlaşma ve protokol ile hibe olarak bir projeye karşılık verilen paraların muhasebe kayıtları ile ilgili olacaktır. Bu konu ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı bir usul ve esas çıkarmıştır fakat bu usul ve esaslar bizleri kapsamıyor kapsasa bile tümü hibe olarak düşünülmüş. Bizim il özel idaresi %20 kendi katkısı %80 Avrupa Birliği katkısı ile proje yürütüyor. Muhasebe Yönetmeliğinde 104 proje özel hesabına aldık fakat bu proje harcamalarının gerek de-netimi gerek muhasebe kayıtlarının nasıl yapılacağı gibi konularına bir açıklama yapsanız seviniriz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-05-27

İlçe özel idarelerinde muhasebe yetkilisi

İlçe özel idare müdürlükleri Sayıştay nezdinde önceki 1050 sayılı Yasada belirtilen sayman mutemedi idi şimdiki 5018 sayılı Yasayı incelediğimizde yapmış olduğu görev icabı ile muhasebe yetkilisi olarak gö-rülmektedir. Eğer muhasebe yetkilisi olarak görev yapıyor ise Yönetmelikte belirtildiği gibi ilçe özel idare müdürlerinin isimlerini Sayıştay’ a bildirmek gerekir. Ancak, muhasebe yetkilisi değil de, muhasebe yetkilisi mutemetleri ise bununla ilgili Maliye Bakanlığının çıkardığı muhasebe yetkilisi mutemetlerinin görev ve yetkileri ile ilgili yönetmelik gibi mahalli idarelerinde bir yönetmelik çıkarması gerekmez mi? Çünkü çıkarı-lan bu yönetmelik bizleri kapsamıyor.

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-05-27

Ödeme belgesini düzenleyen memurun sorumluluğu

Bordro memuru olarak görev yapmaktayım. İşçi ve memur maaş bordrolarını hazırlıyor ve “Ödeme Emri Belgesi “ni de “Düzenleyen” olarak imzalıyorum. Ataması usulüne uygun yapılmayan memurun bordrosunu yapmaktan ve “Ödeme Emri Belgesi “ni de “Düzenleyen” olarak imzalamaktan dolayı, 5018 sayılı Kanun ve diğer mevzuat açısından maddi ve hukuki sorumluluğum nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-05-18

İmar planı dışında su aboneliği

İmar planının dışında, tarım alanı içerisinde vatandaşların tarlalarda çalışırken, elini yüzünü yıkamak, bir bardak su içmek ve tarlada ekilen sebzeleri ilaçlarken suya ihtiyaç duyulmaktadırlar. Bu amaçla bazı vatandaşlarımız belediyeye, tarlasına içme suyu almak için müracaatlarda bulunmaktadırlar. Biz bunları su abonesi yapabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-05-01

Muhasebe yetkilisinin ve harcama yetkilisinin sorumluluğu

5393 sayılı Yasa gereği her birim kendi bütçesini oluşturmak zorundadır denilmektedir. Bu nedenle harcama yetkilileri bütçelerini takip etmek zorunluluğundan alt birimlerini oluşturmaları gerekmektedir. Yani birimde yardımcı olan memurun gerçekleştirme görevlisi, birim başındaki amirin harcama yetkilisi ve muhasebecinin muhasebe yetkilisinden oluşacağı anlaşılmaktadır. Bunlara dayanarak muhasebecinin ödemelerde önceki gibi hiçbir sorumluluğu olmadığı, (sadece yanlış yapılan hesaplardan sorumlu tutulacağım) ödemelerden bütçe ödenek kalemlerinde aşma olması halinde harcama yetkilisinin sorumlu olacağı bilinmektedir. Buna dayanarak fen işlerinin ihaleye çıkması için resmi olarak muhasebeden ödeneğinin olup olmaması hakkında ödenek istemesi ve benim ödeneğe cevabımda herhangi bir ödenek fazlası olması halinde, harcama yetkilisi ile sorumlu olacağım nedeniyle ödeneğe cevap vermedim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-04-26

Aylık cetveller

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Usulü Yönetmeliğine göre aylık cetveller encümende görüşülüp, karara bağlanacak mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-04-25

Mali tabloların hazırlanma zamanı

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 420. maddesinde belirtilen raporların ne zaman hazırlanması gerektiği hakkında açıklayıcı bilgiler bulunmamaktadır. Örneğin "Bilanço", "Nakit akım tablo-su" gibi raporlar ne zaman alınmalı? Bazı arkadaşlarımız bu raporların her ay kullanılabileceğini belirtmekte. Ayrıca bazı tabloların nasıl doldurulacağına ait verilerde yeterli değil. Bir nakit akım tablosunun oluşturul-masında nelere dikkat edilmelidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-04-12