Bütçe ve Muhasebe
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Harcama yetkilisi, muhasebe yetkilisi ve gerçekleştirme görevinin aynı kişide birleşip birleşemeyeceği
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 60 ncı maddesinde " Harcama yetkilisi ile muhasebe yetkilisi görevi aynı kişide birleşemez. Mali Hizmetler biriminde ön mali kontrol görevini yürütenler mali işlem sürecinde görev alamazlar." denilmektedir. Yine aynı Kanunun 62 nci maddesine dayanılarak hazırlanan " Muhasebe Yetkililerinin Eğitimi, Sertifika Verilmesi ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin yetkisiz tahsil ve ödeme yapılamayacağı ve birleşemeyecek görevler başlıklı 25 nci maddesinde, harcama yetkilisi ile muhasebe yetkilisi görevi aynı kişide birleşemez hükmü bulunmaktadır. Aynı Kanunun 33 ncü maddesinde ise gerçekleştirme görevlisi ve görevlendirme şekli tanımlanmıştır. Yukarıdaki mevzuat bir bütün olarak değerlendirildiğinde harcama yetkilisi ile muhasebe yetkilisinin aynı kişide birleşemeyeceği anlaşılmaktadır. Ancak; harcama yetkilisi ile gerçekleştirme görevinin, muhasebe yetkilisi ile gerçekleştirme yetkilisinin aynı kişide birleşip birleşemeyeceği konusunda bir açıklık bulunmamaktadır. Kanaatimize göre; bu üç görevin ikisinin aynı kişide birleşemeyeceği yönündedir. Bu konudaki görüşünüzün bildirilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2007-01-05
İller Bankasınca kurum adına ödenen tutarlara ilişkin muhasebe kaydı
Kurum olarak İller Bankasından Karayolu ile yapılan protokol gereği yapılacak karayolu ağının bakım ve onarımı için uzun vadede (5 yıllık) 5.000.000 YTL borçlandık. Ancak İller Bankası bu parayı hesaplarımıza göndermeyecek.Karayolunun hazırladığı hakedişlerine göre İller Bankası Bölge Müdürlüğünce bu paradan mahsup ederek ödeyecektir. İller Bankası 2007 yılından başlayarak 5 yılda hissemizden faizi ile birlikte her ay tahsil edecek.Bütçe ve Muhasebe olarak nasıl bir yol izlememiz gerekecektir.Yani Hangi hesapları çalıştıracağımızı detaylı ve bir örnekle gösterilmesi hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2006-12-22
Yedek ödenekten yapılan aktarmaya ilişkin muhasebe kaydı
Bütçe içinde cari yıl bütçesinden yedek ödenekten yapılan aktarmaların 900 ve 901 hesaplara ne şekilde işleyeceğimiz konusunda tereddüt hasıl olmuştur. Bizim yapmış olduğumuz muhasebe kaydı şu şekildedir: BORÇ l ALACAK ------------------------l--------------------- 901 - YEDEK ÖD. l 900 - YEDEK ÖD. 900 - EKLENEN TERİP l 901 - EKLENEN TERTİP
- Soru Cevaplandı
- 2006-12-07
Tahsilat ve muhasebe işlemleri
1-Tahsildarların kullanmakta olduğu tahsilat makbuzlarının kullanılmaya devam edilip edilmeyeceği, kullanılmayacaksa yeni kullanılacak olan belgelerin örnek numaralarını bildirir misiniz? 2-Alacaklı kişiye verilen çek aynı günde ve o ay içerisinde çekilmediğinde yapılacak işlem nedir? ( Ay sonunda mizan ve bilançonun banka kayıtları ile denkliğinin sağlanması için).
- Soru Cevaplandı
- 2006-08-12
Sosyal güvenlik pirim ödemeleri
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri çerçevesinde 2007-2009 yıları için çalışanların ilaç ve tedavileri, tedavi yollukları ve cenaze giderlerine ilişkin ödemeler anılan Ka-nun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yeni kurulan Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılacağı için, 01-Sosyal Güvenlik Primi Ödemeleri adı altında bütçede ekonomik düzeyde bir tertip açarak tahmini bir ödenek koy-duk. Bundan sonra, prim oranları nasıl hesaplanıp ödemesi nasıl yapılacak? Bütçe ve muhasebe yönünden Mali Hizmetler Biriminin bu konuda yapacağı başka ne gibi işlemler olacaktır.
- Soru Cevaplandı
- 2006-11-03
Bağışın iadesi halinde muhasebe kaydı
Belediye tarafından kişilerden alınan bağış ve yardımların geri istenmesi durumunda Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 17/5 maddesi gereğince ilgili şahıslara iadesinin yapılıp yapılamayacağı, iadesi yapılacak ise hangi belge ve evrakların ekleneceği ve muhasebe kaydının nasıl yapılacağı hususunda yardımlarınızı arz eder saygılar sunarım.
- Soru Cevaplandı
- 2006-10-31
İller Bankasından gelen hisselerden yapılan borç ana para ve faiz kesintileri ile ilgili muhasebe kayıtları
Belediyemiz, inşaatı kaba halde mevcut olan kültür sitesini güçlendirme ve tamamlama projesi kapsamında İller Bankasından 2.000.000,00 YTL. kredi talebinde bulunmuş ve kredi belediyemiz adına onaylanmıştır. İller Bankasının bize göndermiş olduğu ve payımızdan kesilecek olan ödeme planına göre 01/12/2006 tarihinde ilk kesinti başlamaktadır ve bu kesintiler 01/11/2011 tarihinde son bulmaktadır. 2005 yılında 2006 bütçesini hazırlarken böyle bir borçlanma öngörülmediğinden finansmanın ekonomik sınıflandırılması tablosuna yer verilmemiştir. 01/11/2006 tarihinde serbest bırakılacak olan 200.000,00 YTL. lik kredi miktarı ve 01/12/2006 tarihinde payımızdan kesilecek olan anapara+faiz miktarları konusunda bütçe ve muhasebe açısından ne tür bir işlem yapmamız gerekmektedir? Ayrıca 2007 yılı bütçesinin hazırlanması aşamasında ve 2007 de oluşacak muhasebe kayıtları aşamasında ne tür işlemler yapmamız gerekmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 2006-10-29
Havale masrafının kaydedilmesi
Resmi bir kuruma belediyemize olan borcundan dolayı fatura düzenledim. Söz konusu kurum fatura bedelinden % 0,7.5 Damga Vergisini kesmiş ve kalan miktarı belediyemizin banka hesabına aktarmış, banka memuru aktarılan meblağ üzerinden havale masrafı almıştır. Muhasebe kaydını yaparken damga vergisinin tamamını mahsup fişi ile kaydını yaptım ama bankanın kesmiş olduğu miktarın hangi hesaba yazılacağını bulamadım.
- Soru Cevaplandı
- 2006-10-26
Ek bütçe
Mali yıl içerisinde proje karşılığı olarak yeni bir gelir oluştuğunda ek bütçe yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2006-11-08
İhale yetkilisi
5018 sayılı Kanuna göre her birimin amiri harcama yetkilisi olduğuna göre ve çeşitli birimleri (Fen iş-leri, park ve bahçeler, itfaiye v.b.) ilgilendiren ortak alımlarda (akaryakıt alımı gibi) ihale yetkilisi kim ola-cak, ihale komisyonunu hangi ihale yetkilisi kuracak, sözleşmeyi hangi ihale yetkilisi imzalayacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 2006-10-04
Muhasebe yetkilisi
Görevde Yükselme Yönetmeliği uyarınca, sınavla gelir müdürü kadrosuna atanan ve bu görevi 5 yıldır ifa eden personel, 5018 sayılı Kanunun 62. ve geçici 5. maddesine göre sınava tabi tutulmadan muhasebe yetkilisi kadrosuna atanabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2006-09-01
2007 yılı bütçelerinde kullanılacak gelir kodları
15.07.2006 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’ de bütçe hazırlıklarında gelir bütçesinde bulunan bazı gelirlerin kodları değiştirildi. 2007 bütçesini yaparken hangi kodlar baz alınacak? Mahalli idarelerde eski kodlar duruyor yeni bir değişiklik yok. Eski kodlara göre mi yapılacak yeni kodlara göre mi?
- Soru Cevaplandı
- 2006-08-29