İdari para cezasının peşin ödenmesi

5326 sayılı Kanununun 32 nci maddesine göre çıkarılmış zabıta idari yönetmeliğine göre Durum Tespit Tutanağı tanzim ettik. Daha sonra encümende karar alınması için encümene yazdık. Encümence 140 TL idari para cezası kararı çıktı. Encümen kararını ceza yazılan kişiye tebliğ ettik. Encümen kararında peşin ödemeyle ilgili bir ibare kullanılmamış. Kanuna göre tebliğ tarihinden 15 gün içerindeki ödemelerde 4/3 tahsil edilir denilmektedir. Vatandaş peşin ödemek istedi. İbare kullanılmadığından tamamının mı tahsil edilmesi gerekmektedir? Ayrıca, belediyemizin yazı işlerinin encümen kararına hangi kanuna göre peşin ödeme veya ceza indirimi ibaresini yazacağını tarafıma bildirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-06-16

İbadethanelerin su ücreti ve yapı kullanma izinleri harcı

1- İbadethanelerden tükettiği suyun bedeli tahsil edilir mi, eğer alınmayacaksa hangi Kanun’da geçmektedir? 2- 2464 sayılı Kanun gereği ibadethanelerden bina inşaat harcı alınmaz denilmektedir. Acaba yapı kullanma izni harcını da mı alınmamak gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-06-08

Su alacakları faizinin affı

Su gelirlerinin anaparalarının tamamı ödenmek şartıyla, gecikme cezalarının tamamen veya kısmen affedilmesi yönünde birçok belediyenin haberini okuyoruz. Aynı durum bizim meclisimizde de gündeme geldi, böyle bir işlem yapar isek mevzuata aykırı bir işlem yapmış olur muyuz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-06-03

Belediyenin maden payı alması

Belediyemiz mücavir alan sınırları içinde, karayolu yapım işi üzerine bir şahıs tarafından taş ocağı kurulmuştur. Asfalt malzemesi çıkartmaktadır. Belediyemize ise hiç bir pay vermemektedir. Taş ocağından belediyeye nasıl bir gelir sağlayabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-06-01

Harcamalara katılma payı, tahakkuk ve tahsil edilmeyen kaynak suları harcı

1-Belediyemiz tarafından yapılan alt yapı yatırımları olarak yol, kanalizasyon, arıtma tesisi ve içme suyu inşaatı yapılarak bu yatırımların hizmetlerden istifade eden vatandaşlardan 2464 sayılı Kanunun 86-94.maddeleri gereğince katılma payı alınma mecburiyeti var mıdır? Alınmadığı takdirde zimmet çıkar mı? 2-2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 63-66. maddeleri kaynak suları harcına ilişkin düzenlemeleri ihtiva etmektedir. Bu harcın oranlarını belirleme yetkisi anılan kanunla bakanlar kuruluna verilmiş olduğundan en son 2005/8730 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile harç oranları güncellenmiştir. Bozdoğan Belediyesine ait madran kaynak suyunun bir kısmı belediyeye ait işletmede değerlendirilmekte bir kısmı da ton bazında özel bir firmaya satılmaktadır. Her iki işletme kaynak sularını özel kaplara doldurarak tüketicilere sattığından kaynak suları harcı mükellefidir. Belediyemiz kendi işletmesinden Kaynak Suları Harcı tahsilatı yaptığı halde 1995 yılından 2005 yılına kadar belediyeye kaynak suları harcı ödeyen özel firma 2005/8730 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile harç oranlarının güncellenmesinden sonra harç oranlarının yüksek olduğunu öne sürerek söz konusu harcı ödememekte ve geçen 5 yıllık süreçte ton bazında özel firmaya 860.000 ton kaynak suyu satıldığı ve özel firma bu suları kaplara doldurarak piyasada sattığı halde belediyemiz tarafından kaynak suları harcı tahakkuku yapılmamakta ve tahsilatta bulunmamaktadır. Bozdoğan Belediyesinin 3.sınıf belediye olması ve en düşük tarife olan LT üzerinden 0.009 TL harç tahakkuk ettirildiğinde dahi son 5 yıllık harç kaybının 7.752.000 TL olduğu dikkate alınırsa; bu durumda kamu geliri azalmasına sebebiyet vermekten dolayı soruşturma konusu olur mu? Meydana gelen kamu geliri azalması buna sebep olanlardan tahsil edilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-04-06

Elektrik ve havagazı tüketim vergisi

Daha önce Belediyemize Elektrik Tüketim Vergisi olarak gelir kaydettiğimiz Tedaş Tüketim vergileri artık belediyemiz hesaplarına aktarılmıyor. Yeni çıkan kanun gereği maliyeye aktarıldığı söylenmektedir. Bu kesilen tüketim vergileri belediyelerin payı artık nereye yatıyor nereye gidiyor. Herhangi bir pay ayrılacak mı, belediyelere bunun bilgisini verirseniz çok memnun oluruz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-03-20

Tevhid işlemi ve harç

Kasabamız sınırları içerisinde, mülkiyeti Eti Alüminyum A.Ş. Genel Müdürlüğüne ait, 14 adet ayrı tapulu arazisi birleştirmek üzere, Seydişehir Kadastro Müdürlüğü aracılığı ile belediyemiz encümeninde görüşülmek üzere bir tevhit dosyası ve haritası gönderilmiştir. Toplam tevhidi yapılacak arazi miktarı 2.688.384 metrekaredir. (İkimilyon altıyüzseksensekizbin üçyüzseksendört) Belediye gelir tarifelerinde, belediye meclisimizce belirlenmiş tevhid ve ifraz harcı bulunmaktadır. Bu Eti Alüminyum A.Ş. ne ait taşınmazların tevhit dosyası belediye encümenimizce görüşülecek olup; belediye encümenimiz bu kadar büyük bir tevhid işleminin kararını alabilir mi? Tevhid işlemi yapılabilirse, belediye gelir tarifelerinde almış olduğumuz, İfraz ve Tevhid Harcını metrekare bazında bu tevhid edilen yerden de alabilecek miyiz? Alabilirsek artırım oranlarına göre ne kadar harç alabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-03-05

Elektrik tüketim vergisi beyannamesi

15 Ocak 2009 tarih ve 27111 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Maliye Bakanlığının 36 sıra nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliğinin 1.maddesinde "2464 sayılı Kanunun 34 ila 39 uncu maddelerinde düzenlenen elektrik ve havagazı tüketim vergisinin tarh, tahakkuk ve tahsili ilgili belediyelerce yapılmakta iken, 5828 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin (9) numaralı fıkrasıyla yapılan değişiklikle; 1/1/2009 tarihinden sonra verilmesi gereken elektrik ve havagazı tüketim vergisi beyannamelerine uygulanmak üzere bu verginin tarh, tahakkuk ve tahsiline Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerinin yetkili olduğu, söz konusu verginin sorumlularınca kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine, Maliye Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslara göre bir beyannameyle bildirilmesi ve verginin de aynı sürede, Genel Bütçenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedilmek üzere, ödenmesi esası getirilmiş bulunmaktadır." denmektedir. Elektrik dağıtım şirketi 2008 yılı Aralık ayına ait Elektrik Tüketim Vergisi Beyannamesini belediyemize vermiş fakat vergi tutarını ödememiştir. Neden ödenmediği yönünde yaptığımız görüşme ve yazışmalarda yukarıdaki tebliğde bahsedilen 01.01.2009 tarihinden sonra verilmesi gereken Elektrik Tüketim Vergisi Beyannamelerinin tarh, tahakkuk ve tahsiline vergi daireleri sorumludur görüşünü ileri sürmüşlerdir. Biz ise bu değişikliğin 01.01.2009 tarihinden itibaren tahakkuk edecek elektrik tüketim vergilerinin tarh, tahakkuk ve ödenmesi ile ilgili olduğunu ve 2008 yılı Aralık ayı vergilerini belediyemize ödemeleri gerektiğini ileri sürmekteyiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-03-02