Emlak Vergisi tahakkuku

Belediyemizce tahsil edilmekte olan emlak vergileri mükelleflerin beyan etmiş olduğu gayrimenkullere her gayrimenkul için ayrı ayrı tahakkuk edilmekte ve tahsil edilmektedir. Bu durum mükelleflerin borçlarını zamanında ödediğinde bir sorun yaratmamaktadır. Ancak mükellef borcunu süresi içinde ödemediğinde gecikme zammı uygulanmaktadır. Emlak vergilerinin düşük meblağlarda olması nedeni ile ana vergi borcunun çok üzerinde gecikme zammı tahakkuk etmektedir. (Örn: 0,40 YTR arazi vergisi-1,00 YTL gecikme zammı (6183 SK 51.md.2. bendi)) Yapılan bu uygulama sadece belediyemizde değil görüştüğüm çoğu belediyede de aynıdır. Bu uygulama doğrumudur? Doğru ise yasal dayanağı nedir? Emlak vergisi her gayrimenkul için ayrı ayrı tahakkuk ettirilir mi? Kullandığımız program ayrı ayrı tahakkuk ettiriyor.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-01-04

Resmi kurumların su ücret tarifesi

İlçemizde bulunan resmi kurumlardan TCK şube müdürlüğü ile su ücretleri ve tarifeleri konusunda ayrılığa düşmekteyiz. 2005 mali yılı Bütçe Kanununun 37 nci maddesi (f) bendinde yer alan "Belediyeler ile büyükşehir belediyelerince kamu kurum ve kuruluşlarına uygulanacak su tarife bedelleri, özel işyerlerine uygulanan en düşük tarife bedelini aşamaz" ifadesi ile su satış tarifemizi 2005 yılında bu fıkraya göre uyguladık. 2006-2007 mali yılları Bütçe Kanunlarında bu ifadenin olmaması ve bu yılları bağlamayacağı ile 2006 ve 2007 yıllarına ait resmi kurumlara uygulanan su tarifelerimizi uyguladık. İlçemizde bulunan TCK şube şefliği ve bağlı olduğu bölge müdürlüğü tarifelerde 2005 yılı Bütçe Kanununun 37 nci maddesi (f) bendi gereğince su faturalarının işyerlerine uygulanan tarifeden uygulanmasını yoksa faturaların ödenemeyeceğini bildirdi. 2005 yılı Bütçe Kanununun 37 nci maddesi (f) bendinin sonraki yıllarda uygulanıp uygulanmayacağı konusunda aydınlatıcı bilgilerinizi bekleriz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-01-04

İşgal harcına gecikme zammı

Sebze pazarında satış yapan pazarcı esnafı ile kurum olarak aramızda sözleşme imzaladık. Fakat buna rağmen bazı vatandaşlarımız pazar işgaliye harcını zamanın da yatırmamaktadır, bu işgaliye harcına gecikme zammı uygulayabilir miyiz? Bizi bu konuda aydınlatırsanız memnun kalırız.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-01-04

Kiraya verme işlemleri

Biz imar ve şehircilik servisinde çalışmaktayız. Yıllardır belediyemize ait işyerlerini kiraya verme işlemleri bizim servisimizde yürütülmektedir. Internet üzerinden yaptığımız araştırmalarda kiraya verme işlerinin Mali Hizmetler Birimlerinde yürütüldüğünü görüp okumaktayız. Benim öğrenmek istediğim yasal olarak kiraya verme işlemleri belediyenin hangi biriminde yapılması gerekmektedir. Bizi bu konuda bilgilendirir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-06-15

Bina İnşaat Harcı uygulaması

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Ek 4 ncü maddesinde “Bina İnşaat Harcının matrahı; her bir konut veya işyeri biriminin ayrı ayrı inşaat sahasının yüzölçümleridir.” denilmekte, ek 6 ncı maddesinde de, alınacak bina inşaat harcının tarifesi belirlenmiş bulunmaktadır. Buna göre; bina inşaat harcı matrahı bir inşaatın zemine oturduğu alan olan (örnek olarak) 250m² üzerinden mi bina inşaat harcı hesaplanır veya 125m² lik 2 adet konut için ayrı ayrı bina inşaat harcı mı hesaplanır? Örnek olarak hesaplanan bina inşaat harcı inşaatın zeminde oturduğu alan olan 250m² üzerinden 250m² x 3.50TL=875 TL mi hesaplanır? Veya Her konut için (Bağımsız Bölüm) ayrı ayrı 125m² üzerinden 125m² x 2.00TL=250.00TL ve 125m² x 2.00TL=250.00TL olarak toplam 500.00TL Bina İnşaat Harcı mı alınır? Burada hangi şekilde Bina İnşaat Harcı hesaplanacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-06-09

Taksitlendirme

1-Belediyeye ait parsel hisselerinin satışında taksitlendirme yapılabilir mi? Yapılan taksitlendirmelere tecil faizi uygulanır mı? Yapılacak olan taksitlendirme ve tecil faizine belediyede kim onay verir? 2-İmar Kanunu ve Kabahatler Kanununa göre verilen para cezalarına taksitlendirme yapılabilir mi ve yapılan taksitlendirmelere tecil faizi uygulanır mı? Yapılacak olan taksitlendirme ve tecil faizine belediyede kim onay verir? 3-Otopark Yönetmeliğinde otopark ücretinin 25% peşin kalan 90 gün içinde ödenmesi gerekir deniliyor. Ruhsat başvurusunda peşinattan sonra kalan tutar 3 taksit yapılabilir mi? Yapılan taksitlendirmelere tecil faizi uygulanır mı? Yapılacak olan taksitlendirme ve tecil faizine belediyede kim onay verir? 4-İmar Kanununda altyapı ücretinin 25% peşin kalan ise 6 taksit yapılabilir deniliyor. Yapılan taksitlendirmelere tecil faizi uygulanır mı? Yapılacak olan taksitlendirme ve tecil faizine belediyede kim onay verir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-05-25

Bina İnşaat Harcı

Benim sorum imar harçları ile ilgili. Belediye meclisimiz oturumunda yol, su ve kanalizasyon payı alınması için karar almıştır. Başkaca bir karar yoktur. Bina inşaat harcı almamız için ayrıca bir karar almamıza gerek var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-04-29

Arsa satışında Katma Değer Vergisi

Arsa satışından KDV alınır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-04-27

Kümes hayvanlarının kesiminden harç alınması

İlçemiz sınırları içinde ve köylerde çok sayıda kanatlı hayvan kümesleri bulunmaktadır. İlçe sınırı içinde ayrıca kanatlı hayvan kesim ve işletme tesisleri bulunmaktadır. Bu işyerlerinden harç veya kan parası gibi bir ücret alabilir miyiz, alabilirsek hangi kanuna göre alabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-04-22

Hafta Tatili Çalışma Ruhsatı

Nüfusu 10.000'nin altındaki belediyelerde 394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun hükümlerine göre marangoz, demir doğrama, hızar atölyesi ve oto tamircisi gibi işyerlerine hafta tatili ruhsatı düzenlenebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-01-19

Katı atık satışlarında KDV

Belediyemizce toplanan katı atıkların 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre satışı yapılacaktır. Belirlenen muhammen bedel üzerine %18 KDV nin konulup konulamayacağı yönünde tereddüde düşülmüştür. Bize bu konuda yardımcı olur musunuz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-12-30

Tütün mamulünün kullanımına uygulanacak ceza

Belediye başkanı tarafından belediye binası ve toplu taşıma araçlarında memur ve işçilerin sigara içmesi halinde gerekli olan cezai işlemleri uygulamak üzere yazılı olarak görevlendirildik. Zabıta memurları olarak, toplu taşıma aracında yani belediyemiz otobüsünde işçi statüsünde çalışmakta olan bir arkadaşımız hakkında yazılı şikayet geldi. Şikayette bulunan kişiyi bizzat dinledik ve daha sonra kişi hakkında 5326 sayılı Kanunun 39/2 maddesi gereğince idari yaptırım karar tutanağı düzenleyerek 69 TL ceza kestik. Kestiğimiz cezanın kanun yönünden doğru olup olmadığı konusunda cevap verebilir misiniz. Birde bu cezayı 4207 sayılı Kanunun 5/2 maddesine istinaden belediyemiz encümenine göndererek, encümen tarafından 560 ile 5600.-TL sı arasında da kesilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-11-24