Mevsimlik işçilerin güvenlik ve arşiv araştırması

Kontder Kullanıcısı -

Merhaba. 02.04.2018 tarihi itibariyle KHK kapsamında temizlik,destek personeli ve güvenlik personellerini Beykoz Belediyesinin iştiraki olan firma üzerinden girişlerini gerçekleştirdik. Geçmişte bu personeller herhangi bir sendikaya da üye değildi. Sormak istediğim KHK geçişleri olmadan önce 18.07.2017-24.12.2017 tarihleri arasında çalışan sezonluk personellerim vardı. 02.04.2018 tarihi itibariyle KHK kapsamında temizlik, destek personeli ve güvenlik personellerini Beykoz Belediyesinin iştiraki olan firma üzerinden girişlerini gerçekleştirdik. Geçmişte bu personeller herhangi bir sendikaya da üye değildi. Sormak istediğim KHK geçişleri olmadan önce 18.07.2017-24.12.2017 tarihleri arasında çalışan sezonluk personellerim vardı. Bu personellerin sezon bitimi itibariyle çıkışları yapıldı. - Bu personellerin tekrar sezonluk olarak çalışmaları söz konusudur. 18.07.2018 tarihinde tekrar işe girişleri nasıl yapılacak. - Bu personeller 02.04.2018 tarihindeki işe girişi yapılan personeller gibi KHK kapsamında mı güvenlik soruşturması yapılıp işe girişleri yapılacak. - Belediye ile ayrı bir sezonluk sözleşme yapılıp ayrı bir işyeri tescili yapılıp mı personellerin işe girişleri yapılacaktır.

  • Soru Cevaplandı
  • 09.07.2018

Ticari amaçlı zirai istihsalde daimi muaflık

Kontder Kullanıcısı -

Belediyelerce emlak vergisi yönünden en sık karşılaşılan bazı sorunlar şöyledir. Zirai istihsal amaçlı kullanılan ahır, depo gibi yerler emlak vergisi yönünden muaf iken (ticari amaçla) şahıs tarafından kurulan ve ruhsatlarına " tarımsal amaçlı çiftlik" ibaresi düşülen ahır, depo, hangar, sağımhane gibi binalar emlak vergisinden muaf mıdır? Zirai istihsal ile tarımsal amaçlı ibareleri farklı mıdır? Ticari amaçlı olması halinde zirai istihsal- olsa bile daimi muaflık ortadan kalkar mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.07.2018

Kahvehanelerin mabetlere uzaklık şartı

Kontder Kullanıcısı -

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik, İşyerlerinde aranacak genel şartlar(1) başlıklı Madde 5- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri aşağıda belirtilen şartları taşımak zorundadır: ı) Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden meyhane, bar, kahvehane, kıraathane, elektronik oyun merkezi ile açıkta alkollü içki satılan işyerlerinin okul, yurt, mabet bina ve tesislerine mevzu-atın öngördüğü uzaklıkta bulunması, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin açılması başlıklı Madde 32-Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, resmî ve özel okul binalarından ve ilk ve orta öğretim öğrencileri-nin barındığı öğrenci yurtları ile anaokullarından, kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması zorunludur. Özel eğitime muhtaç bireylerin devam ettikleri öğretim kurumları ile okullar dışındaki diğer özel öğretim kurumları için bu zorunluluk aranmaz. Ancak söz konusu özel öğretim kurumlarıyla yukarıda belirtilen türdeki işyerleri aynı binada bulunamaz hükümleri yer almaktadır. Yukarıdaki, madde 5 te umuma açık işyerlerinde mabet uzaklık şartının arandığı ancak madde 32 de mabet kelimesinin geçmediği görülmektedir. Bu nedenle kahvehane açılırken mabetlere uzaklık şartı aranması konusunda görüşünüzü öğrenmek istiyoruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 29.06.2018

İş yeri açma ruhsatına aykırı olarak faaliyet gösteren ve sürekli kaldırım ve yol işgali yapan iş yerinin ruhsatı iptal edilebilir mi?

Kontder Kullanıcısı -

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 13. maddesinde, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri, yetkili idareler tarafından ruhsatın verildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde kontrol edilir. İşyerinin bu süre içinde kontrol edilmemesi halinde ruhsat kesinleşir. Kontrol görevini yerine getirmeyen yetkili idare görevlileri hakkında kanunî işlem yapılır. İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesinden sonra yapılacak denetimlerde mevzuata uygun olmayan unsurların ve noksanlıkların tespiti halinde, işyerine bu noksanlık ve hatalarını gidermesi için bir defaya mahsus olmak üzere on beş günlük süre verilir. Verilen süre içinde tespit edilen noksanlık ve aykırılıklar giderilmediği takdirde, ruhsat iptal edilerek işyeri kapatılır. Ayrıca ilgililerin yalan, yanlış ve yanıltıcı beyanı varsa haklarında kanunî işlem yapılır denilmektedir. Bu maddeye istinaden iş yeri açma ruhsatına aykırı olarak faaliyet gösteren ve sürekli kaldırım ve yol işgali yapan iş yerinin ruhsatı iptal edilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.06.2018

idari para cezalarına ilişkin tahakkukun ve ödeme emrinin tebliği

Kontder Kullanıcısı -

1- 3194 sayılı Kanun, 1608 sayılı Kanun ve Kabahatler Kanununa göre yazılan idari para cezalarının tahakkuk ve tebliği 213 sayılı Kanun hükümlerine göre mi, yoksa 7201 sayılı Kanun hükümlerine gö-remi yapılır? 2- Ödeme süresi geçen idari para cezasına ödeme emri düzenleyip 213 sayılı Kanun hükümleri gereğince tebliğ ediyoruz. Yaptığımız işlem doğru mudur? 437 sayılı Tahsilat Genel Tebliğinin “B- İdari Yaptırım Kararlarının Tebliğ Usulünde” 7201 sayılı Kanuna göre yapılacağından bahsetmiştir. Tereddüde düştüğümüz için hangi usulle ödeme emri tebliğ edilmelidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.06.2018

Belediye ücret gelirlerinin KDV’ne tabi olması

Kontder Kullanıcısı -

Belediye meclis kararı ile uzaktaki maden işletmelerinden (30-60KM) çevre temizlik vergisi yerine katık atık taşıma ücreti adı altında konulan çöp konteynırı başına çöp taşıma ücreti tahsil ediyoruz. Kullandığımız muhasebe programı %18 KDV keserek tahsil ediyor. Bu belediye gelirinden KDV kesilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.06.2018

Yapım işi iş deneyim belgesinin 4. uygulanan yapı tekniği kısmına yazılacak bilgiler

Kontder Kullanıcısı -

İş deneyim belgesinde ‘Uygulanan yapı tekniği’ kısmına iş grubunun yazılması doğru mu? Yazılan iş grubu ile işin adının uyuşmaması durumunda ne yapılmalı?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.06.2018

7143 sayılı Kanunun kapsamı

Kontder Kullanıcısı -

7143 sayılı Yapılandırma Kanunu’nun, VIII-Tahsilinden Vazgeçilecek Alacaklar bölümünde, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerinde takip edilmekte olan tutarları kapsamakta olup tekrarında 6183 sayılı Kanuna göre takip edilmekte olan alacaklar denilmektedir. Buna göre belediyelerde bu kapsam içine girmekte midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 11.06.2018

Emlak Vergisinden Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı

Kontder Kullanıcısı -

2863 sayılı Kanunun 12. maddesi "... (Eklenmiş Fıkra RGT: 27.07.2004 RG NO: 25535 Kanun No: 5226/6) Belediyelerin görev alanlarında kalan kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılmak üzere 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8 inci ve 18 inci maddeleri uyarınca mükellef hakkında tahakkuk eden emlak vergisinin %10 u nispetinde "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı" tahakkuk ettirilir ve ilgili belediyesince emlak vergisi ile birlikte tahsil edilir. Tahsil edilen miktar, il özel idaresi tarafından açılacak özel hesapta toplanır. Bu miktar; belediyelerce kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan projeler kapsamında kamulaştırma, projelendirme, planlama ve uygulama konularında kullanılmak üzere il sınırları içindeki belediyelere vali tarafından aktarılır ve bu pay valinin denetiminde kullanılır.” hükmüne istinaden Kültür varlıkları katkı payı 5226 sayılı Kanunun yayımı tarihi itibari ile İl Özel İdarelerince 6360 sayılı Kanun gereğince de Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarınca tahsil ve takibi yapılmaya devam etmektedir. Belediyelerce 5226 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden öncesi dönemler için beyanda bulunmayan mükelleflerin, kanunun yürürlük tarihinden sonra beyanda bulundukları, bu nedenle beyan edilen dönemlerin kanunun yürürlük tarihinden öncesi dönemleri kapsadığından o tarihteki geçerli olan kanunun hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek “Kültür Varlıları Katkı Payı” tahakkuk ve tahsilatının yapılmadığı beyan edilmektedir. Örneğin; Kültür varlıkları katkı paylarının takipleri için her yıl belediyelere ait kesin hesaplar üzerinden kontrol yapıldığında farklılar oluştuğu tespit edilmektedir. Kesin hesabında tahsil edilen toplam (Arsa, Arazi, Bina) Emlak Vergisi tutarı 1.000.000,00 TL iken Başkanlığımız hesabına yatan %10 tutar ise 90.000,00 TL’dir, aradaki 10.000,00 TL’lik eksik yatan miktar ilgili belediyesinden tahsil için talepte bulunulduğunda tahsil edilen 100.000,00 TL’lik Emlak Vergisi tutarının 5226 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önceki dönemlere ait tahsilâtlar olduğu bu nedenle beyan edilen dönemdeki yasalar çerçevesinde tahsilât yapıldığından 10.000,00 TL’ farkın bundan kaynaklandığı belirtilmektedir. 5226 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra beyan edilen 2005 öncesi dönemlere ait tahsil edilen emlak vergisinin %10 oranında katkı paylarının belediyelerce tahsil edilip edilemeyeceğinin, tahsil edilmeyecek ise 2005 öncesi yürürlükte olan 1319 sayılı Kanunun mükerrer madde 38'e göre; "... belediyeler tarafından tahsil edilen emlak vergisinin %15'i il özel idareler payı olarak ayrılır. ..." hükmüne göre; 2005 öncesi tahsil edilen emlak vergisinin %15 oranında payının mı Başkanlığımız hesabına yatırılacağı konusunda görüşünüze, ihtiyaç duyulmaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 07.06.2018

Belediye encümeninin önceki kararını iptal etmesi

Kontder Kullanıcısı -

Encümenden çıkan bir karar yine Encümence iptal edilebilir mi? Tespit zaptına binaen imar para cezası verilen bir karar, daha sonra tespit zaptının sehven düzenlendiği belgelenmesi durumunda İmar Müdürlüğü'nün teklifi ile Encümence görüşülüp iptal edilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.06.2018

Mali haklar ve sosyal yardımlar

Kontder Kullanıcısı -

Belediyede tekniker kadrosunda memur olarak çalışmaktayım. 5 yıllık memurum. Derece kademem 6/3‘ü. Evliyim eşim çalışmıyor 1 çocuğum var. Sosyal denge sözleşmemiz yok. İlçe belediyesinde çalışmaktayım. Maaşım ne kadar olması gerekiyor.

  • Soru Cevaplandı
  • 06.06.2018

Şirket bünyesine geçen işçilerin mali hakları

Kontder Kullanıcısı -

Şirkete geçen taşeron işçilerimiz sendika üyesi değildir. ÇSGB’nin yayınlamış olduğu duyuruya istinaden Yüksek Hakem Kurulunun belirlemiş olduğu sözleşme hükümleri gereğince çalışanlara sosyal hakları verilmektedir. Sendikaya üye olmayan işçilere yaptığımız ödemeler doğru mudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.06.2018