Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Yeni yasa düzenlemelerinden sonra, meclis toplantı halinde bulunmadığı zamanlarda encümenin meclis yerine karar alması mümkün mü?
1580 sayılı kanuna göre toplantı olmadığı dönemlerde meclisce alınması gereken kararların encümencede alınabileceği var idi,5272 sayılı belediye kanununa göre tatilde oduğumuz ayda araç alımı için borçlanma yetkisini encümenden almamız mümkünmüdür.
- Soru Cevaplandı
- 28.06.2005
Belediye encümeni herhangi bir konuda almış olduğu kararı, yine encümen kararı ile iptal edebilir mi?)
merhaba... belediye encümeni herhangi bir konuda almış olduğu kararı, yine encümen kararı ile iptal edebilir mi? iptal gerekçesi ise alınan karar yasal olmadığını sonradan fark etmesinden dolayı iptal etme yoluna gidebilir mi? yardımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.
- Soru Cevaplandı
- 21.03.2005
Encümenin seçilmiş üyelerine katılmadıkları toplantılar için ödenek verilir mi? İlk kademe belediye meclisi ile Büyükşehir belediye meclisi arasında uyuşmazlık.)
1-Encümen seçilmiş üyelerine aylık ödenek verirken katılmadıkları toplantıların ödeneklerini nasıl hesaplayacağız?.Katılmadıkları halde ödenek isterler ise ne cevap vermemiz gerekir. 2- Toplantılara katılmayan Encümen seçilmiş üye üyelikten düşürülebilirmi. 3- İlk kademe belediye meclisinde görüşülüpde reddine karar verilen konu (üret tarifesini belirlemek) büyükşehir belediye meclisinde görüşülürken kabul edilebilirmi. 4-Belediye meclisi (5272/18-fbendi) parke taşı ücretini belirlemedi.23.maddeye istinaden yeniden görüşülmesi amacıyla 5 gün içinde meclise yeniden havale edildi. Meclis kararında ısrar etti ve yine belirlemedi. Bu durumda idari yargıyamı başvurulacak,yoksa 30 maddenin a bendi gereğince meclisin feshi yolunamı gidilecektir. Saygılar,Teşekkürler.
- Soru Cevaplandı
- 16.03.2005
Denetim komisyonu
Meclis gündeminde Ocak ayında Denetim Komisyonuna üye seçimi konusu vardı. Meclis, komisyonun 3 kişiden oluşmasına karar verdi. Sonra partiler aday gösterdi. X Partisinin komisyondaki üye sayısı 2, Y Partisinin komisyondaki üye sayısı 1'dir. Yapılan gizli oylama neticesinde, X partisinin 2 üyesi ile, Y partisinden aday gösterilen aday değil de başka bir üye salt çoğunlukla seçildi. Birkaç gün sonra Y Partisinden seçilen üye, Meclis Başkanlığına sunulmak üzere istifa dilekçesi verdi. Şimdi Şubat ayı meclis toplantısında istifa dilekçesi veren üyenin dilekçesi Mecliste görüşülmesi gerekiyor şeklinde düşünüyorum. Çünkü yetkiyi veren meclistir. Bu konuda Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinde herhangi bir husus olmadığı için; konu hakkında nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 10.01.2007
Denetim komisyonlarının görev ve yetkileri
Mersin Büyükşehir Belediye meclis üyesi olup aynı zamanda denetim komisyonu üyesiyim. Bizler Büyükşehir Belediyesini denetlerken bazı bağlı işletme ve kuruluşları da Yasaya göre denetlememiz gerekmektedir. Mesela (MESKİ), (İmar Ltd.), (spor kulüpleri), (spor kompleksi) gibi şirketlerin denetlenmesinde sorun yaşayacağız görünüyor. Sebep olarak (MESKİ) gibi kuruluşların kendilerine ait denetim kurullarının olması, böyle bir kurul bizim denetlememizi engeller mi ?
- Soru Cevaplandı
- 10.01.2007
Belediye başkanının görevi başında bulunmadığı durumlarda meclise kim başkanlık eder?
BELEDİYE MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Meclis Çalışmaları Başkanlık divanı Madde 9 — Meclise, belediye başkanı başkanlık eder. Belediye başkanının bulunmadığı durumlarda meclis birinci başkan vekili, onun da olmadığı durumda ikinci başkan vekili meclise başkanlık eder. Belediye başkanı toplantının herhangi bir safhasında da yerini meclis başkan vekiline bırakarak toplantıdan ayrılabilir. Ancak, yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü oturuma, meclis başkan vekili başkanlık yapar. 5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU Başkan vekili MADDE 40. — Belediye başkanı izin, hastalık veya başka bir sebeple görev başında bulunmadığı hâllerde, bu süre içinde kendisine vekâlet etmek üzere, belediye meclisi üyeleri arasından birini başkan vekili olarak görevlendirir. Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir. Başkan vekiline, görev süresince başkana ödenen aylık brüt ödeneğin gün hesabı üzerinden ödenek verilir. Yukarıda belirttiğim yasa ve yönetmelik göz önünde bulundurularak belediye başkanı herhangi bir sebeble ilçe dışında olduğu zaman meclis toplantısı yapılacaksa ve vekaletini meclis birinci başkan vekili dışında başka bir meclis üyesine bırakmış sa meclis toplantısına kim başkanlık eder. 5393 sayılı belediye kanunu ile belediye meclisi çalışma yönetmeliği bu konuda çelişiyor mu? ****Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir. *****Madde 9 — Meclise, belediye başkanı başkanlık eder. Belediye başkanının bulunmadığı durumlarda meclis birinci başkan vekili, onun da olmadığı durumda ikinci başkan vekili meclise başkanlık eder.
- Soru Cevaplandı
- 25.11.2006
Belediye meclisinde memurların bilgi vermesi
5393 sayılı Belediye Kanununun 20. maddesinin (f) fıkrası gereğince belediye meclisinde fiilen bulunmaktayım. Kadro görevim gereği bazı gündem maddelerinin görüşülmesi esnasında meclis kararlarının daha sağlıklı alınabilmesi için meclis üyelerini bilgilendirmek amacıyla tutanaklara geçmemek kaydı ile meclis başkanının izniyle konuyu izah ederek açıklık getirmekteyim. Fakat muhalif üyelerden bir kısmı meclis başkanına bu konuda yanlış yaptığını burasının belediye meclisi olduğunu sadece seçilmiş meclis üyelerinin konuşabileceğini söyleyerek tepki gösterdiler ve yapılanın demokrasiye uygun olmadığını beyan ederek, bu konuda meclis başkanına yazılı cevaplaması kaydıyla soru önergesi verdiler. Gündemdeki imarla alakalı konularda alt komisyonun raporu olmasına rağmen İmar İşleri Müdürü veya görevlendirdiği personelin mecliste konuyu izah etmesine hiçbir tepki olmamaktadır. 5393 sayılı Belediye Yasasının 26. maddesi kısmen bu duruma ışık tutmakla beraber belediye meclis toplantısında gündem konusunda ikinci şahısların meclis başkanının izni ile görüş belirtmesinin uygun olacağı veya uygun olmayacağı hakkında net açıklayıcı bilgi olmadığından belediye meclis toplantısında gündem maddeleri görüşülürken bazı açıklama getirecek konularda meclis başkanının iyi niyetle yaptırmış olduğu açıklamaların doğru olup olmadığının tarafımıza görüş olarak açıklarsanız sanırım bizim durumumuzda olan bir çok belediye başkan ve çalışanlarına ışık tutmuş olacaksınız.
- Soru Cevaplandı
- 04.10.2006
Encümen üyeliği ve meclis katipliği görevleri
Encümen üyeliği ile meclis katipliği bir meclis üyesinde birleşebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 25.07.2006
Meclis üyesinin ölümü
Belediye meclis üyesinin ölümü halinde yapılacak işlem nedir?
- Soru Cevaplandı
- 13.07.2006