Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
2 yıllık lojistik mezunun tekniker olarak sözleşmeli statüde istihdamı
Belediyemize Meslek Yüksekokulu Lojistik Programı mezunu olan bir kişi sözleşmeli çalışmak istemektedir. Lojistik Programı mezunu Teknik Hizmetleri Sınıfına ve Tekniker olarak kabul edilebilir mi? Sözleşmeli olarak işe alınabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 04.08.2022
Yapım işinde iş deneyim belgesi
Yapım İşi ihalesinde, ortak girişim olarak 2 firma teklif vermiştir. Pilot ortak mezuniyet belgesi ile iş deneyim sunmuş olup iş deneyimin %100 ünü karşılamaktadır. Diğer ortak ihaleye çıkılan işin aynı niteliklere haiz olan "mal alımı montaj dahil" bir iş deneyim sunmuştur. Montajlı iş yapım işi deneyim olarak değerlendirilebilir. Ancak, Yapım İşleri Genel Şartnamesi 39/7 de; “İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının tamamını sağlaması halinde; diğer ortaklar, istenen asgari iş deneyim tutarının % 40’ından az olmamak üzere, benzer işe ait olmayan bir yapım işine ilişkin belge sunabilirler." maddesine istinaden sunulan iş deneyimin uygun olup olamayacağına karar vermek zor. Konu hakkında bilgilendirmenizi rica eder iyi çalışmalar dilerim.
- Soru Cevaplandı
- 02.08.2022
Sıhhi işyeri açma ve çalışma ruhsatı olan işyerinde ruhsat kapsamı dışında gayri sıhhi faaliyet gösterilmesi
Market faaliyeti göstermek amacıyla belediyemize “Sıhhi İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Başvu-ru/Beyan Formu” ile yapılan başvuruya istinaden yapılan kontrolde, belirtilen işyerinin içinde ekmek ve unlu mamuller fırını bulunduğu tespit edildiğinden, 15 gün ek süre verildikten sonra Sıhhi İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı başvurusu Başkanlık Oluru ile iptal edilmiş olup İşyeri Açma ve Çalışma Ruh-satlarına İlişkin Yönetmeliğin 13 üncü maddesi gereğince işyerinin mühürlenerek faaliyetten men edi-leceği işletmeciye tebliğ edilmiştir. Anılan Yönetmeliği 13 üncü maddesinde “İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri, yetkili idareler tarafından ruhsatın verildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde kontrol edilir. İşyerinin bu süre içinde kontrol edilmemesi halinde ruhsat kesinleşir. Kontrol görevini yerine getirmeyen yetkili idare görevlileri hakkında kanunî işlem yapılır. İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesinden sonra yapılacak denetimlerde mevzuata uygun olmayan unsurların ve noksanlıkların tespiti halinde, işyerine bu noksanlık ve hatalarını gidermesi için bir defaya mahsus olmak üzere onbeş günlük süre verilir. Ve-rilen süre içinde tespit edilen noksanlık ve aykırılıklar giderilmediği takdirde, ruhsat iptal edilerek iş-yeri kapatılır. Ayrıca ilgililerin yalan, yanlış ve yanıltıcı beyanı varsa haklarında kanunî işlem yapılır." hükmüne göre Sıhhi İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Başvuru/Beyan Formu ile market faaliyet göste-rilmek üzere yapılan başvuru üzerine yerinde yapılan tespitlerde sıhhi işyeri niteliğinde olmayan ek-mek ve unlu mamuller fırını sebebiyle işyeri sahibi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına gerek olup olmadığı konusunda tereddütte düşülmüş olup görüş bildirilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 19.07.2022
Güzellik salonlarına işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
Güzellik salonu faaliyeti için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte ortak hükümlere ilave olarak aranan şartlarda yer alan "10-Güzellik salonunda, faaliyet gösterilen süre boyunca, güzellik uzmanı olan bir sorumlu müdür bulunacaktır. Sorumlu müdür, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında ilgili alanda ustalık belgesine veya bu konuda ön lisans veya lisans diplomasına ya da yurtdışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilmiş belgeye sahip kişi olacaktır." hükmü ve mesleki eğitim ve yeterlilik bölümünde yer alan "Ek Madde 2- Bu Yönetmelik kapsamında iş yeri açılabilmesi için, iş yeri sahibinin veya iş yerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanının, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında alınan ustalık belgesine ya da mesleki veya teknik okulların ilgili alanlarından mezun olduğunu gösterir diplomaya ya da üniversitelerin ilgili lisans ve ön lisans alan ve dalından mezun olduğunu gösterir diplomaya (transkript ile birlikte ibraz edilecek) ya da 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre faaliyet gösteren kurumlardan alınan kurs bitirme belgesine sahip olması gerekir. Birinci cümledeki belgelerin kapsamına girmeyen faaliyet konuları için bu belgeler aranmaz. İlgili diploma ve belgelerin yurt dışından alınmış olması halinde bunların ilgili mevzuata göre denkliğinin kabul edilmiş olması şarttır. Milli Eğitim Bakanlığının tanıdığı ve önceden alınmış diğer diplomalar ve kurs bitirme belgeleri, müktesep hak kapsamında değerlendirilir." hükmü yer almaktadır. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa tabi kurumların düzenlemiş olduğu sertifika ve belgeler ile güzellik salonu faaliyet konulu İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı düzenlenebilir mi? Söz konusu belgelere sahip kişiler için Sorumlu Müdür olarak görevlendirme yapılabilir mi? Söz konusu sertifikalarla birlikte ön lisans veya lisans mezuniyeti de aranması gerekmekte midir?
- Soru Cevaplandı
- 19.07.2022
İşletme mezununun iktisatçı kadrosuna atanması
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 4 yıllık işletme mezunuyum. 657 sayılı Kanun kapsamında memur olarak görev yapıyorum. İktisatçı kadrosuna atanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 13.07.2022
Meclis kararlarının yazılma usulü ile meclis karar defteri düzenlenmesinin zorunluluğu olup olmadığı...
Meclis kararlar defterinde bulunması gereken bilgiler ve defter şekli hangi kanuna göre yapılmaktadır?
- Soru Cevaplandı
- 06.07.2022
Görevde yükselme ve atanma
10 yıldır Belediyede gelir servisinde V. H. K. İ olarak çalışıyorum. 2 yıl önce görevde yükselme sınavına girdim. Şefliği kazandım. Kurum mülakat yaptı. 1’inci yedekteyim. Ben bu şefliği alabilir miyim? Şu an 1 senedir vekâleten şeflik yapıyorum. Bu hakkı asaleten alabilmem mümkün mü?
- Soru Cevaplandı
- 06.07.2022
Memur kadrosundan mühendislik kadrosuna unvan değişikliği sınavına girmeden atanılabilir mi?
03.05.2017 tarihinde Ticaret Bakanlığı'nda lise mezunu olarak derece/kademe 13/3'ünden göreve başladım. 01.03.2022 tarihi itibarıyla ise İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldum. 657 sayılı Kanunun 36-D maddesi uyarınca, "Memur iken, girişteki öğrenim derecelerinden bir üst derecedeki öğrenimi tamamlayanlar, bu üst öğrenim derecesi için 36 ncı maddede yazılı memuriyete giriş derecelerinde boş kadro bulunduğu takdirde bu kanunun 68 inci maddesinde yazılı derece yükselmesinde süre kaydı aranmaksızın bu derecedeki görevlere atanabilirler. 68 inci maddenin (A) bendinin (b) ve (c) fıkralarındaki hükümler saklıdır." Söz konusu madde kapsamında unvan değişikliği sınavına girmeden memur kadrosundan mühendislik kadrosuna atamam yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 05.07.2022
Ön bahçeden yola paralel olarak bina girişi düzenlenebilir mi? Tabi zeminden kodlandırılan yerlerde bina girişi
Ön bahçeden yola paralel olarak bina girişi düzenlenebilir mi? Tabi zeminden kodlandırılan yerler için de aynı koşul geçerli midir?
- Soru Cevaplandı
- 05.07.2022
İtfaiye erinin fazla mesaiye katılmak istememesi
Ben askeri personeldim, dikey geçişle belediyede memur olarak göreve başladım ve itfaiye eri olarak görevlendirildim. Ben kendi isteğimle mesaiye kalmak istemiyorum, yani ayda 8 gün mesai yapıyorum. Bana verilen aylık mesai parası 210 ile 250 TL arası, ben bunu almak istemiyorum. Hafta sonları ailemle vakit geçirmek istiyorum. Böyle bir hakkım var mı veya kanunda böyle bir hakkımız var mı?
- Soru Cevaplandı
- 04.07.2022
İmar mevzuatına aykırı yapılara elektrik ve su aboneliği yapılması
Merhaba yeni çıkan Kanuna göre 2004 öncesi yapılarda ruhsat şartı aranmaz maddesi mevcut. Bu madde yeni Kanuna göre 2021 yılına uzatıldı. 2021 öncesi yapılarda ruhsat aranmaz olarak güncelleniyor. Bu durumda 2021 öncesi yapılarda herhangi bir şikâyet üzerine veya yapının belediye tarafından tespiti halinde mahkeme hapis cezası verebilir mi? yıkım ve para cezası geçerliliğini koruyor? Ancak yapı sahibi hapis cezası ile yargılanabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 03.07.2022
İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için müracaat süresi verilebilir mi?
İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmayan bir iş yerine müracaat etmesi için 24 saat süre verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 01.07.2022