Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Yap-işlet-devret modeli ile turistik tesis inşası
İzmir’in turistik bir ilçesi olan Foça Belediyesi ihale servisinde görev yapmaktayım. Belediyemize ait 17.561 m2 miktarındaki arsada yap-işlet-devret modeli ile turistik tesis inşa ettirilmesi düşünülmektedir. Yap-işlet-devret modeli ile daha önce hiç ihale yapmadığımızdan ve konu ile ilgili yeterli açıklayıcı bilgi verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 24.06.2009
Taşıt satışı
Kurum olarak makam aracımızı ihale yoluyla satmak istiyoruz ama aracımızı satın almak isteyen alıcılar aracı hurdaya çıkarmadan satın almak istiyorlar. Belediye olarak durumumuz iyi olmadığından araçlarımızı yaptıramıyoruz. Aracı hurda olarak göstermeden nasıl satabiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 17.06.2009
5747 sayılı Kanunun uygulanmasında personelin kazanılmış hakkı
Kayseri İli Melikgazi İlçesi Gesi İlk Kademe Belediyesinde 657 sayılı Kanuna tabi, 1/4 derece/kademede Harita Mühendisi olarak görev yapmakta iken yasal şarlara haiz ve norm kadroya uygun olarak Belediye Başkan Yardımcılığına atandım. Gerekli prosedürleri de (Meclis kararı, onay vs) tamamladıktan sonra yaklaşık 2 yıl Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. 5747 sayılı Kanun ile mahalleye dönüşen ve 29 Mart 2009 Mahalli İdareler Seçimleri ile de tüzel kişiliği sona eren Gesi Belediyesi kapandı ve personelimizle birlikte Melikgazi İlçe Belediyesine dahil olduk. Tarafıma resmi yazı ile "Harita Mühendisi olarak Fen İşleri Müdürlüğünde görevlendirildiniz" şeklinde bir yazı verildi. Yazıyı itirazi kayıtla tebellüğ ettim. Halen Fen İşleri Müdürlüğünde Mühendis olarak görev yapıyorum, maaşımda ve özlük haklarımda herhangi bir değişiklik olmadı ancak, maaş bordromda kadromun "uzman" olduğu yazılı. Yapılan uygulamadan dolayı herhangi bir hak kaybımın olup olmadığının şayet varsa haklarımın tarafıma bildirilmesi hususunu müsaadelerinize arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 17.06.2009
İşçiyi memur kadrosuna atamak
Belediyemizde norm kadro gereği 32 adet memur kadrosu ve 16 adet işçi kadrosu bulunmaktadır. Bu memur kadrolarından 2 adedi doludur. Dolu olan tekniker kadrosundaki personel emeklilik dilekçesi verdi ve ayrılıyor. Belediyemizde 1 adet dolu kadro kalıyor. Personel giderimiz %40 aştığı için memur alımı yapamıyoruz. Ancak kadrolu işçi olarak belediyemizde 5 yıldır büroda görev yapan iki adet yetişmiş elemanımız mevcuttur. (Bu kişiler KPSS sınavını kazanmışlar) Bu yetişmiş elemanlarımız zaten belediyemizden maaş almaktadırlar. Bu elemanlarımızı, personel giderlerimiz de herhangi bir artışa neden olmayacakları için memur kadrosuna atayabilir miyiz? Memur kadrosuna atayabilirsek hangi yolu izlememiz gerekmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 16.06.2009
İdari para cezasının peşin ödenmesi
5326 sayılı Kanununun 32 nci maddesine göre çıkarılmış zabıta idari yönetmeliğine göre Durum Tespit Tutanağı tanzim ettik. Daha sonra encümende karar alınması için encümene yazdık. Encümence 140 TL idari para cezası kararı çıktı. Encümen kararını ceza yazılan kişiye tebliğ ettik. Encümen kararında peşin ödemeyle ilgili bir ibare kullanılmamış. Kanuna göre tebliğ tarihinden 15 gün içerindeki ödemelerde 4/3 tahsil edilir denilmektedir. Vatandaş peşin ödemek istedi. İbare kullanılmadığından tamamının mı tahsil edilmesi gerekmektedir? Ayrıca, belediyemizin yazı işlerinin encümen kararına hangi kanuna göre peşin ödeme veya ceza indirimi ibaresini yazacağını tarafıma bildirilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 16.06.2009
Belediye başkanının sosyal hakları
5393 sayılı Kanun ile tespit edilen nüfusu 10.000 nin altında ve göstergesi 70.000 olan belediye başkanına sosyal haklar (aile, çocuk, ek gösterge gibi ) olarak neler verilebilir. Ayrıca 03.04.2009 tarihinde ilk defa belediye başkanlığına seçilen ve emekli sandığına tabi olan belediye başkanının sağlık giderleri kurumumuz tarafından mı yoksa Emekli Sandığı tarafından mı karşılanacaktır. Bu konuda vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
- Soru Cevaplandı
- 16.06.2009
İşçilerin yıllık izinlerini kullanımı
4857 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinde işçilerin izinlerinin takip eden yıl içinde kullanacağı hüküm altına alınmıştır. Bu kapsamda işçinin önceki yıllardan kullanmadığı izinlerinin sonraki yıllara devrinin söz konusu olup olmadığı hususunu yorumlamanızı arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 13.06.2009
Belediye encümeninin taşınmazı kiraya verme yetki sınırı
Belediye encümeni belediyeye ait bir taşınmazı 10 yıllığına kiraya verilmesi kararı vermiştir. Belediye encümenin yetkileri arasında 10 yıllık kiralama olmadığı için biz bunu 3 yıl için alınmış bir karar olarak değerlendirip, yapılmış ihaleyi bu süreyle sınırlı tutabilir miyiz? Encümence alınmak istenen kararın bu doğrultuda bir iradeyi de kapsadığından bahsedebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 12.06.2009
Kazanılmış hak ve unvan değişikliği
Norm Kadro eki listelerde karşılığı olmadığı için makine ikmal bakım ve onarım müdürlüğü belediye meclisi kararıyla kaldırılmış ve kadro dondurulmuştur. 1973 yılı mezunu Makine Mühendisiyim. Belediyede 1974 yılından beri müdür, başkan yardımcısı gibi değişik görevler yaptım. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 91. maddesi ve bu maddenin atıfta bulunduğu 71. madde uyarınca GİH sınıfındaki (dondurulmuş) Müdür kadrosundan THS dan boş bulunan Mühendis kadrosuna sınıf değiştirmek suretiyle atanabilir miyim? Sözünü ettiğim Kanun maddelerinden kadrosu kaldırılan devlet memurlarının atamasının önceliğine binaen unvan değişikliği sınavına gerek olmadığı gibi bir sonuç çıkarılabilir mi? Bu konuda görüş beyan eder misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 11.06.2009
Zabıta çalıştırılması
Belediye imar ve şehircilik müdürlüğü yapı kontrol bölümünde zabıta olarak çalışmaktayım. Zabıta memuru imar ve şehircilik müdürlüğünde tek olarak görevlendirilebilir mi? Ayrıca imar ve şehircilik müdürlüğünde zabıta memuru görevlendirilmesi yönetmelik açısından zorunlu mu? Zabıta Personel Yönetmeliğine göre belediye şirket elemanı zabıta müdürlüğünde büro elemanı olarak çalışabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 10.06.2009
Ruhsatsız işyeri
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı almadan açılan bir işyerine( kafeterya) tespiti halinde ne gibi bir işlem yapmamız gerekir. Ruhsat alması için süre verilebilir mi, encümen kararı ile kapatılır mı?
- Soru Cevaplandı
- 10.06.2009
İşyeri açma
1-Kuş ve akvaryum barınma ve satış işyeri olarak kullanılan bir işyerinin Ev ve Süs Hayvanları Satış Barınma ve Eğitim Yerleşim Kuruluş Açılış Ruhsat Çalışma Denetim Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğe göre almış oldukları izin yeterli mi, yoksa ayrıca belediyelerden de İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğine göre çalışma ruhsatı alması gerekir mi? 2- İlçemiz sınırları dâhilinde faaliyet gösteren 1. sınıf işyerlerine (tekstil yıkama vs) gürültü, koku vs. şikâyet vaki olması halinde ilçe belediyesi olarak müeyyide uygulayabilir miyiz, yoksa işyerinin 1. sınıf olmasından mütevellit müeyyide uygulama yetkisini ruhsatı veren kurum mu uygular?
- Soru Cevaplandı
- 10.06.2009