Emlak Vergisi mükellefliği ve muafiyeti

Sayın Hocam şimdiden vereceğiniz değerli bilgilerden dolayı teşekkür eder saygılarımı sunarım. Soru 1- belediyemiz sınırları içinde bulunan maliye hazinesine ait arsayı bazı şirketlet veya şahıslar 49 yıl süreli daimi ve müstakil üst hakkı tesis etmişlerdir. belediye olarak içine yapacakları inşaatın bitimine kadar arsa vergisi alabilirmiyiz? Soru 2- yukarıda sözü edilen arsanın içine yapılacak olan turizm amaçlı otel inşaatının bitim tarihinden itibaren ne gibi belgeler getirirse geçici musfiyetten yararlandırabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.11.2005

Emlak vergisi indirimi ve muafiyet

Sorularımıza yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkür ediyorum. Hocam şahıs (emekli değil ) yeşil kartlı olup, hiç bir geliri olmadığı, banka,vergi dairesi vs yerlerde kayıtlı olmadığı belge ile ispatlıyorsa, adına bir adet mesken ve bir adet depo bulunmaktadır.(belediye ye vermiş olduğu beyannamede ikisi kayıtlı ) Depo kısmınıda kullanmamaktadır. ikiside tek tapu da gözükmektedir. bu şahıs emlak vergisi kanunu 38 , 43 genel tebliğinde belirten indirimden yararlanır mı? Emalak vergisinden muaf olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.08.2005

İndirimli emlak vergisi

Sayın Hocam, 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanununun, 4962 sayılı Kanunla yapılan değişikliğe istinaden çıkarılan 38 seri nolu Emlak Vergisi Tebliğinde, Hiçbir geliri olmayan ve işsiz ibaresinde, hiçbir geliri bulunmayan sözünden Halk arasında Ev hanımları olarak tabir edilmektedir. Benim sorum şu; Ev Hanımlarının geliri olmasa dahi çalışan eşlerinden dolayı sosyal güvenceleri bulunmaktadır.Buna istinaden hem geliri hemde sosyal güvencesi olması dolayısıyla Ev hanımlarını bu kategoriye dahil edecekmiyiz. Soruma en kısa sürede cevap vermenizi temenni eder,Saygılar sunarım.17.05.2005 Yıldırım GÜLYAZ Hesap İşl.Müd.V.

  • Soru Cevaplandı
  • 17.05.2005

Emlak Vergisi uygulamasında, Köy Kıymet Beyan Defterindeki kayıtlar nasıl düzeltilir?

Sayın Hocam bizleri bilgilendirdiğiniz sizlere teşekür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.Sizden öğrenmek istediğim konu emlak vergisi hakkında 1998 -2001Genel Beyan döneminde vatandaşlarımızdan beyanlarını aldık köylerimize ait olan beyanlarıda Köy kıymet Beyan defterine köy muhtarları vasıtasıyla aldırdık.Diğer dönemler içinde vatandaşın son vermiş olduğu beyanlar geçerli sayılarak yeniden değerleme oranının yarısını kadar arttırarak vergilerini almaktayız. Bazı vatandaşlarımız1998-2001 beyan döneminde köylerimizde gübre,mazot destegini fazla alırım amacıyla fazla beyanda bulunmuşlar.Bu fazla beyanlarda yeşil kart araştırmasında sorun yaratmaktadır.Belediye olarak biz bu fazla beyanları köy muhtarları aracılığıyla gerçegine uygun olarak düzenleyebilirmiyiz bizim açımızdan herhangi bir sakıncası varmıdır.Teşekür eder Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

  • Soru Cevaplandı
  • 10.03.2005

Bina inşaat harcı

Yapı ruhsatı düzenlenmesi aşamasında özel hastanelerden bina inşaat harcı tahsil edilip edilemeyeceği hakkında bilgi verilmesini ve kanuni dayanağının belirtilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 06.06.2007

Taksitle yapılan arsa satışı

22.04.2003 tarihinde encümen kararı ile toplam borcu 592,00 YTL ye vatandaşa 25.03.2003 tarihinden 25.03.2004 tarihinde son ödeme tarihli taksitle arsa satılmış. Anılan tarihler arası bu borcun 365,00 YTL. sini yatırmış.18.02.2005 tarihinde 70.00 YTL. daha yatırmış. Bu gün için 70.00 YTL.ye 30.24 YTL. gecikme zammı hesap ediyoruz. Geriye kalan 157.00 YTL. lik borcuna da 194,05 YTL. Gecikme zammı tahakkuk ediliyor. Bizim bu yaptığımız uygulama doğrumudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.05.2007

Kuyu suları

Belediyemiz sınırları içinde bulunan Devlet hastanesi ve Bölge yatılı ilköğretim okulu bulunmaktadır. Bunların kullandıkları içme ve diğer suları sondaj sularıdır. Yapılan laboratuar çalışmaları sonucunda bakteri üreme bulunmaktadır. Bundan dolayı; bu suyu kullanımını kapatabilir miyiz? Bu sulardan belediyemize nasıl gelir (su parası) alabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.05.2007

Kredi kartı ile tahsilat

Kredi kartı ile tahsilat yapmak istiyoruz ancak bankalar komisyon almadan yapılan tahsilatların 30 takvim günü içerisinde hesabımıza aktaracağını söylüyorlar. Kredi kartıyla tahsilat yapar isek ileride zimmet çıkar mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.04.2007

Tahsilat denetimi

Tahsilat denetimini nasıl yapacağız. Önce maliyeden gelen memurlar yapıyorlardı, şimdi ise bu kaldı-rıldı. Fakat biz 10 binin altındaki belediyelere komisyon kurma imkanı da verilmediğine göre nasıl denetim yapacağız?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.03.2007

Kabahatler Kanununa göre verilen cezanın kim tarafından verileceği

Bilindiği üzere 5326 sayılı Kabahatler Kanunu yürürlüğe girdi. Kanunun 39 uncu maddesine istinaden belediyemizin emir ve yasakları belediye meclisince belirlendi. Buna göre, emir ve yasaklara uymayanlara Kabahatler Kanununun 39 uncu maddesine göre idari yaptırım tutanağı zabıta memurlarınca düzenlenecektir. Ancak kanunda belirtilen ceza belediye encümenince mi yoksa idari yaptırım tutanağını düzenleyen zabıta memuru tarafından mı verilecek. Bu konudaki açıklama biz uygulayıcıları rahatlatacaktır.

  • Soru Cevaplandı
  • 01.03.2007

Hayvan Kesimi Muayene ve Denetleme Harcı

Kırıkkale ili ve ilçelerinde ve diğer illerde mezbaha ve kanaralarda kesilip Kırıkkale belediyesi sınırı ve mücavir alan içinde satışa sunulacak olan etlerin, kesildiği yerlerde Hayvan Kesimi Muayene ve Denetleme Harcı'nı ödediği halde, Kırıkkale belediyesi olarak tekrar Hayvan Kesimi Muayene ve Denetleme Harcı alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.02.2007

Zabıta tarafından tanzim edilen tutanağa istinaden belediye encümenince verilecek cezalar

Umuma açık yerlerde yapılan denetimler sonucu zabıta memur ve amirlerinin tanzim ettikleri tutanağa istinaden encümence yazılabilecek ceza miktarı nedir. Polis Vazife ve Selahiyat Kanunu ilgili maddelerdeki durumlarda zabıta tutanak tanzim edip, encümence 500 YTL ile 1000 YTL ceza yazabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.02.2007