Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlı işyerinin devri
Umuma açık veya diğer işyerlerinde, devretme kaç defaya mahsustur?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
Şoför ve biletçi istihdamı
Belediyemiz ulaşım hizmetlerine;hizmet alımı şeklinde 12 ay süre ile bir adet şoför ve bir adet de biletçi almak istiyoruz. 4734 sayılı Kanuna göre açık ihale veya pazarlık usulü ile hizmet alımını gerçekleştirebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
Tarotcu ve seyyar büfeler
Tarot işyeri ve seyyar prefabrik büfeler için işyeri açma çalışma ruhsatı verebilirmiyiz, verebilirsek ne gibi şartlar aramamız gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
İnternet salonları
İnternet salonu ile özel öğretim kurumu aynı binada işyeri açmak istiyorlar, yalnız kapı girişleri ayrı ayrı bu konuda işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
Su sayaç memurunun hakları
Belediyede Sayaç Memuruyum. Su sayaçlarına bakıp, tahakkuk işlerini gerçekleştiriyorum.Sayaç memurunun mali ve sosyal hakları nelerdir, ayrıca giyim (elbise-ayakkabı) kuşam hakkı var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
Emlak Vergisi tahsilatı
1- Emlak Vergisi borcu olan bir mükellefimiz bizden arsasının rayiç bedelini talep etmektedir. Biz de borcunu yatırması halinde kendisine rayiç değerini vermekteyiz. Öğrenmek istediğimiz husus, mükellefin borcu varsa rayiç değerini vermemiz de bir sakınca var mı? 2- Belediyemize bir mükellefin 2002 den bu yana arsa vergi borcu bulunmaktadır. Mükellef parçalı olarak vergi borcunu ödemekte ve vergi borcunu sırasına göre yatırmamaktadır. (Örneğin 2002 arsa vergisi-nin 2. taksiti dururken, şahıs 2004 yılının 1. taksitini ödemektedir.) Bu uygulama doğrumudur, tahsilat sıra-sına göre gidilecek diye bir mecburiyet var mıdır, parçalı tahsilat yapmamızın bir sakıncası var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
5620 sayılı Kanunun kapsamı
Yaklaşık 2 yıldan beri 5393 sayılı Belediye Kanununun 49/c maddesine göre sözleşmeli olarak çalışmaktayım. Son çıkan yasaya göre bizler 4/b statüsünde mi değerlendirilmekteyiz, bahse konu yasa bizleri kapsamakta mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
Çevre Temizlik Vergisi
Belediye çöp toplama hizmetini götürmediği yerlerden Çevre Temizlik Vergisi alabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
Vekalet
Ben 1993 yılında memur olarak işe başladım. 2005 yılında veri hazırlama ve kontrol işletmeni kad-rosunu atandım ve bu süre zarfında muhasebe hizmetlerinde çalıştım ve halende çalışmaktayım. Ticaret lise-si mezunuyum ve 5/1 den maaş almaktayım. Şef kadrosuna vekaleten bakabilir miyim, Şef kadrosu 3. dere-celi bir kadrodur. Şef kadrosu zam ve tazminatlarından faydalanmam mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
Görevde yükselme
14 yıllık Devlet memuruyum. Lise mezunuyum. Derecem 7/1. Norm kadro ile kurumumuza verilen 6 dereceli “Şef” kadrosuna atanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
5620 sayılı Kanun
Belediyemizde geçici işçi statüsünde çalışan işçimizin 25.08.2007 tarih itibari ile SSK hizmet günü tamamlanıyor. Ancak yaş haddinden dolayı 1 yıl 6 ay daha beklemesi lazım. Belediyemiz personel gideri bütçe oranına % 60'dır. Bu işçinin tazminatını ödeyip iş akdini sona erdirebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
Görevde yükselme ve unvan değişikliği
İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşlet-meler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5. maddesine göre; unvan değişikliğine tabi kadrolar; mühendis, mimar, şehir plan-cısı, jeolog, jeomorfolog, jeofizikçi, hidrolog, istatistikçi, fizikçi, arkeolog, avukat, matematikçi, ekonomist, biyo-log, veteriner, psikolog, pedagog, yönetici öğretmen, öğretmen, kütüphaneci, sosyolog, mütercim, tercüman, ço-cuk eğitimcisi, imam, hemşire, laborant, ebe, hayvan sağlık memuru, tekniker, teknisyen, programcı olarak sayıl-mıştır. Yönetmeliğin ‘Unvanı belirtilmemiş olan personel’ başlıklı 22. maddesinde; görevde yükselme suretiyle atamaya tabi olmakla birlikte bu Yönetmelikte unvanı belirtilmemiş olanlar için de görevde yükselme usul ve esasları geçerlidir denilmektedir. Bu maddeye göre 5. maddede sayılmayan unvanlar içinde, unvan değişikliği sınavı yapılması gerektiği söylenmektedir. Ancak sizinde bildiğiniz gibi ve Danıştay içtihatlarından anlaşılan, bu kadrolara atanmak görevde yükselme niteliğinde olmayıp unvan değişikliği şeklindedir. 22. madde de bahsi geçen unvanı belirtilmemiş olanların, görevde yükselme suretiyle atamaya tabi olan (unvan değişikliği ile değil) personel olduğunu düşünmekteyim. Bu durumda; 1-Yönetmeliğin 5. maddesinde sayılmayan, ancak 22.02.2007 tarihli Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte; (V) sayılı listede yer verilen ‘tek-nik personel kadro unvanları’ na atama yapılabilmesi için unvan değişikliği sınavı açılması zorunlumudur? 2- Şayet unvan değişikliği sınavı yapılması zorunlu değilse; o zaman teknik personel atamalarında, Yö-netmelikte yeni bir düzenleme yapılması gerekli midir?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007