Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
işyeri ruhsatı olmayan işyerinden ilan ve reklâm vergisi alınması
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan bir işyerinden ilan ve reklâm vergisi alabilir miyiz? Büyükşehir sınırlarına dahil bir merkez ilçe belediyesiyiz hangi ilan-reklam vergilerini alabiliriz? Totem türü dikilen büyük levhaların ilan reklam vergilerini alabilir miyiz? Yoksa bu hak büyükşehir belediyesinin mi?
- Soru Cevaplandı
- 19.10.2007
Taşınmaz satın alma
Belediyemizin ihtiyaçları için mıcır ve çakıl çıkarttığımız bir arazimiz var. Rezerv azaldığı için başkasına ait olan yan parseli yol çakıllamalarında kullanılmak üzere malzeme alımı için satın almak istiyoruz. Ancak yer sahibi mıcır ve çakıl alındıktan sonra yerini tekrar geri almak istiyor. Bir protokolle 5 sene sonra tapusu iade edilmek şartı ile bu yeri alabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 18.10.2007
Dernek lokallerinin içkili lokantaların sağlık yönünden denetlenmesi
Belediyemiz sağlık memurlarının, dernek lokallerini, içkili lokantaları sağlık yönünden kontrol yetkisi var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 18.10.2007
Villa bahçesine yapılan yüzme havuzlarına yapı ruhsatı
İmar parsellerine yapılan ruhsatlı villa yapılarının ön bahçe veya yan bahçelerine yapılan yüzme havuzları yapı inşaat alanı veya toplam inşaat alanına dahil olup olmadığı veya ruhsata tabii yapı mıdır derinlikleri konusunda sınırlama var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 16.10.2007
Meclis üyesi başkan yardımcısı
Belediye meclis üyelerinden başkan yardımcısı olarak görevlendirilen başkan yardımcımız ihale komisyonunda, iş bitimi kabul komisyonunda ve doğrudan temin usulünde belediye başkanımızın oluru ile görevlendirilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 15.10.2007
Hizmet birleştirilmesi
17.03.1986 tarihinde Bağ-Kur mükellefiydim. 15.08.1989 tarihinde ise Devlet memuru olarak Var-sak Belediyesinde göreve başladım. 15.08.1997 tarihinde ise Devlet memurluğu görevinden istifa ettim. Tek-rar Bağ-Kur mükellefliğine geri döndüm. 15.02.2001 tarihinde ise Devlet memurluğu görevine açıktan ata-ma ile geri döndüm. Halen Varsak Belediyesinde Devlet memuru olarak görev yapmaktayım. Yaklaşık ola-rak 6 yıl 5 ay Bağ-Kur hizmetim bulunmaktadır. Bağ-Kur ile Emekli Sandığı hizmetinin toplanması halinde kademe ve derece alabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
Geçici işçi aile yardımı
Ben ve eşim belediyede geçici işçi olarak çalışmaktayız. Eşimde çalıştığından dolayı aile yardımı alıp alamayacağımız konusunda bizi bilgilendirirseniz sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
Özürlü işçi alımı
Kurumumuzda şu an itibariyle 25 kişi sürekli işçi, 143 kişide geçici işçi statüsünde, toplam 168 kişi İş Kanuna tabi olarak görev yapmaktadır. 4857 sayılı İş Kanununun Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağdu-ru Çalıştırma Zorunluluğu başlıklı 30 uncu maddesine istinaden, toplam işçi sayısının % 2 oranında eski hü-kümlü çalıştırma kontenjanımızı; 168 x 2 = 3,36 = 4 işçi olan oranı biz 7 işçi olarak kullanmaktayız. Kanuna göre özürlü işçi çalıştırma zorunluluğumuz olan % 4 ‘lük oranı ise; 168 – 7( eski hükümlü sayısı) = 161 161 x 4 = 6,44 = 7 işçi olarak hesaplanan oranda kurumuzda 7 tane özürlü işçi istihdam ederek kar-şılamaktayız. 5620 sayılı Kanun kapsamında kurumumuzda çalışan 143 geçici işçimiz, kanundan yararlanma şartlarını karşılamaktadır. Böylece 143 geçici işçimizin sürekli işçi kadrosuna geçişi yapılacaktır. 5620 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında; “bu kanunun yayımı tarihinden itibaren 1 inci madde kapsa-mındaki idare, kurum ve kuruluşlarda geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılamaz” denilmektedir. Aynı maddenin ikinci fıkrasında “Ancak mevsimlik ve kampanya işleri ile orman yangınıyla mücadele hizmetle-rinde bir mali yılda 6 aydan az olmak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılabilir. Bu şe-kilde çalıştırılacak işçiler için her mali yılda Belediye ile Bunların Müessese ve İşletmelerinde ve Mahalli İdare Birliklerinde, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartla-rına Dair Yönetmeliğin 24 üncü maddesi çerçevesinde yetkili meclislerinden geçici iş pozisyon vizesi alın-ması zorunludur denilmektedir. Kurumuzda özürlü kontenjanımızda çalışan 7 işçimizin 3 adedi sürekli işçi, 4 adedi geçici işçi sta-tüsünde çalışmaktadır. 5620 sayılı Kanun kapsamında 143 geçici işçimiz için gerekli işlemler yapılarak Vali-lik Makamına sunuldu. 7 özürlü işçimizden geçici işçi statünde olan 1 tane özürlü işçimiz 14.09.2007 tari-hinde emekliye ayrılacaktır. Bu durumda kurumumuzun çalıştırdığı işçi sayısına göre özürlü çalıştırma oranı olan 7 işçi sayısı 1 işçinin emekliye ayrılmasıyla, oranının altına düşerek 6 kişide kalacak ve 1 özürlü işçi eksik çalıştırma durumunda kalacağız. Böyle bir durumda da 4857 sayılı Kanunun 101 inci maddesine göre para cezası ödeyeceğiz. 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin sekizinci fıkrasında belirtilen oranları aş-mış durumdayız. Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı kurumda çalışan 7 özürlü işçiden bir tanesinin emekliye ay-rılmasıyla boşalacak olan 1 özürlü işçi kontenjanına yeni bir özürlü işçi istihdam edebilir miyiz? Bu istihda-mı hangi kanuna göre yapabiliriz? Başka ne gibi işlem yapmalıyız? Bütün bu işlemleri hangi kuruma bildir-meliyiz? İstihdam edilecek özürlü işçi hangi statüde görev yapacak? ( Sürekli İşçi- Geçici İşçi)
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
Naklen atama
Ben Osmaniye Hasanbeyli Belediyesinde 657 ayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak itfaiye eri kadrosunda çalışmaktayım. Çocuğum astım hastasıdır. Üniversite hastanesinden sağlık raporu mevcuttur. Raporda tam teşekküllü bir çocuk hastanesi bulunan yerde çalışmalıdır diye ibare var. Ancak bulunduğum yerde tam teşekküllü bir hastane bulunmamaktadır. Çeşitli belediyelere başvurmama rağmen personel gider-lerinin fazlalığı dolayısı ile talebim kabul görmedi. Diğer kurumlara da müracaat ettim. Ancak belediyeler-den diğer kamu kurum ve kuruluşlarına geçiş yok diye naklen geçişim olmadı. Bende Devlet Personel Baş-kanlığına yazı yazıp durumumu anlattım. Ancak olumlu cevap alamadım. Adana İdare Mahkemesine baş-vurdum o da olumsuz geldi. Şimdi ise çocuğumun astım krizleri sıklaştı. Tam teşekküllü bir hastane bulunan bir ile nasıl tayin yaptırabilirim. Belediyelerden diğer kurumlara geçiş var mı?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
Yapı ruhsatı
Belediye mücavir alan sınırları dışındaki yerlere il özel idarelerince yapı ruhsatı verilmektedir. Bu bağlamda; köy hudutları içerisinde orman müdürlüğünden kiralanan araziye balık üretme çiftliği kuran bir işletmeciye inşaat ruhsatı vermek için alanın sahibi orman bölge müdürlüğünün mü yoksa işletme sahibinin mi müracaat etmesi gerekir? Bu durumda 3194 sayılı Kanunun 26 ncı maddesine göre mi yoksa 21 inci maddeye göre mi ruhsat verilecektir?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
Maden arama ocaklarına işyeri açma ve çalışma ruhsatı
Belediye sınırları içerisinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verilmiş orman arazilerine Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından arama izni verilen şirketlere veya şahıslara 2. ve 3.sınıf GSM ruh-satlarını vermemizde bir sakınca var mı dır? Bu prosedürü nasıl izleyebiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007
Sınırların değişmesi halinde ruhsat verme yetkisi
30.12.2004 tarihinde mücavir alan ve belediye sınırı dışında olan ve il sağlık müdürlüğünden 2. sınıf GSM ruhsatı alan bir akaryakıt istasyonu için mevcut ruhsata ilave LPG istasyonu iş kolu ekletilmek iste-nilmektedir. Ancak ruhsatın veriliş tarihinde belediye ve mücavir alan dışında olan bu iş yeri, değişiklik ta-lebi tarihinde belediye mücavir alan sınırına dahil olmuştur. Ruhsattaki iş kolu faaliyetinin düzeltilmesinde veya ruhsata ilave tali faaliyet işlenmesinde daha önce ruhsatı veren kurum olan il sağlık müdürlüğü mü? İl sağlık müdürlüğünün yerini alan il özel idaresi mi? Mücavir alana dahil olduğu için belediye mi yetkilidir?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2007