Hisseli Taşınmazın Diğer Hissedarlara Doğrudan Satışı Hakkında

MUSTAFA OLUÇAY - ALPU

HİSSELİ TARLA VASIFLI TAŞIMAZLAR Mülkiyeti belediyemize ve şahıslara ait (hisseli) olup, imar alanı dışında kalan tarla vasıflı taşınmazlarımız bulunmaktadır. Taşınmazlar üzerinde şahısların hisse oranı daha yüksektir. Taşınmazların tarla vasıflı ve imar alanı dışında olması nedeni ile hisseli olduğu şahsa satışı ile ilgili nasıl bir yok izlemeliyiz, hangi kanuna göre işlem yapabiliriz. İyi Çalışmalar Dilerim.

  • Soru Cevaplandı
  • 03.10.2024
  • ALPU

İşletme Hakkının Devri

MUSTAFA OLUÇAY - ALPU

Öncelikle iyi çalışmalar diliyorum. 5216 sayılı Kanunun 26'ıncı maddesinde “Büyükşehir belediyesi kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre sermaye şirketleri kurabilir. Genel sekreter ile belediye ve bağlı kuruluşlarında yöneticilik sıfatını haiz personel bu şirketlerin yönetim ve denetim kurullarında görev alabilirler. Büyükşehir belediyesi, mülkiyeti veya tasarrufundaki hafriyat sahalarını, toplu ulaşım hizmetlerini, sosyal tesisler, büfe, otopark ve çay bahçelerini işletebilir; ya da bu yerlerin belediye veya bağlı kuruluşlarının % 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketler ile bu şirketlerin % 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketlere, 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın belediye meclisince belirlenecek süre ve bedelle işletilmesini devredebilir" hükmü bulunmaktadır. Büyükşehir İlçe Belediyeleri bu maddeye dayanarak işletme hakkını şirketlerine devredebilir mi? (Şirketimiz % 100 sermayesi Belediyemize ait olup, yayınlanana 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameden önce kurulmuştur.)

  • Soru Cevaplandı
  • 03.10.2024
  • ALPU

İmar Planında Konut Alanı İçerisinde Kalan Yerlere İşyeri Ruhsatı Düzenlenmesi Hakkında

MEHMET GÜNAY - SOMA

HOCAM HAYIRLI İŞLER DİLİYORUM. 1-İMAR PLANINDA KONUT ALANI OLAN BÖLGEDE KALAN YAPI KULLANMA RUHSATINDA İŞYERİ OLAN YERE (634 SAYILI K.NUN 24 MD) SIHHI MÜESSESELER İÇİN İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI VERİLEBİLİR Mİ? 2-İMAR PLANINDA KONUT ALANI OLAN BÖLGEDE KALAN TAPUDA MESKEN GÖRÜLEN YERE KAT MALİKLERİNİN OY BİRLİĞİ İLE ALINACAK MUAFAKATLA GAYRİ SIHHİ MÜESSESE RUHSATI DÜZENLEYEBİLİR MİYİZ? VERECEĞİNİZ CEVAP İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDER SAYGILARIMI SUNARIM.

  • Soru Cevaplandı
  • 03.10.2024
  • SOMA

SPA Merkezlerine Çalışma Ruhsatı Düzenlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Hakkında

OKAN KELEŞOĞLU - BEYPAZARI

baby spa ruhsatlandırılması hakkında Belediyemize gelen İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı başvuruları içinde bebek spa merkezi faaliyet konulu ruhsat başvurusu bulunmakta olup; ruhsatlandırma yaparken “Masaj Salonu” veya “hamam, sauna” olarak mı değerlendirileceği ya da farklı bir iş kolu olarak mı değerlendirileceği konusunda tereddüte düşülmüştür. Ayrıca istenilecek ortak belgelere ek olarak çalışan personelin yetkinliğiyle ilgili istenmesi gereken evrak/sertifika/diploma vb. belgelerle ilgilide tereddüte düşülmüştür. Masaj Salonu olarak değerlendirmemiz gerekirse 9207 Sayılı Yönetmelik kapsamında Masaj Salonlarında aranan şartlar dışında başka bir şart aramamıza ve işyerinde bebekler için ilk yardım eğitimi almış çalışanın bulunmasına gerek var mıdır? Ayrıca Yönetmeliğin Masaj Salonları bölümünün 10. Maddesi “Masaj salonunda bir sorumlu müdür bulunacaktır. Sorumlu müdür; Milli Eğitim Bakanlığının ilgili mevzuatına göre açılmış okullar, kurumlar veya kurslardan 520 saatlik genel masaj eğitimi sonunda alınmış diploma ile birlikte 3308 sayılı Kanun kapsamında ilgili alanda ustalık belgesine veya bu konuda ön lisans veya lisans diplomasına ya da yurtdışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilmiş belgeye sahip olacaktır. Sorumlu müdür, sadece bir salonda sorumlu müdürlük görevini üstlenebilecek ve sorumlu müdürlük yaptığı kuruluşta aynı zamanda mesleğini de icra edebilecektir. Sorumlu müdür hem idari hem de uygulanan işlemlerden uygulayıcılarla birlikte sorumlu olacaktır.” şeklinde masaj salonunda çalışacak sorumlu müdürün taşıması gereken şartları ifade etmektedir. Aynı zamanda hamam sauna olarak değerlendirmemiz gerekirse yönetmeliğin “5. Maddesi c) Özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna; ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması,” hususunda özel yapı gerektiren yerler statüsüne gireceğinden dolayı konuyla alakalı tereddüte düşülmüştür.

  • Soru Cevaplandı
  • 03.10.2024
  • BEYPAZARI

Belediyelerin KDV tevkifatı yükümlülüğü bulunmadığı hakkında

HERHABA HOCAM, ÖNCELİKLE BİZLERE IŞIK TUTTUĞUNUZ YOL GÖSTERDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. BELEDİYEMİZE BAZI MAL VE HİZMET ALIMI YAPTIĞIMIZ FİRMALAR ISRARLA KDV TEVKİFATLI KESMEK İSTİYOR.BİZLERDE BELEDİYELERİN 117 SERİ SERİ NOLU KDV GENEL TEBLİĞİNİN (3.1.2/B) AYRIMINDA BELEDİYELERİN BULUNMADIĞINI, TEVKİFAT YAPMA SORUMLULUĞUMUZ OLMADIĞI ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ. HOCAM BELEDİYELERİN BÖYLE BİR ZORUNLUĞU VAR MI? EKSİK BİR BİLGİMİZ VAR? YASA DEĞİŞTİ, BİZ Mİ TAKİP EDEMEDİK? ÖZEL MUHASEBECİ ARKADAŞLAR İDDİA EDİYOR.TEŞEKKÜR EDİYORUM .SAYGILARIMLA.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.08.2024

İkinci El Yolcu Taşıma Amacıyla Otobüs Alımı Hakkında

MERHABA HOCAM.BELEDİYEMİZ MERKEZE BAĞLI BİR BELDE BELEDİYESİDİR.MERKEZE UZAKLIĞI 20 KLM.DİR.BELEDİYEMİZDE KULLANMAKTA OLDUĞUMUZ OTOBÜMÜZ ESKİ VE SÜREKLİ ARIZA ÇIKARTAN BİR ARAÇTIR.MERKEZE HER GÜN SERVİS YAPILMAKTA BAZEN 3 BAZEN 25 KİŞİYLE GİDİP GELDİĞİ OLMUŞTUR.BELDEMİZDEN MERKEZE GİDİP GELEN ÖĞRENCİLERİMİZ TAŞIMALI SİSTEM İLE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN TAŞINMAKTA İKEN, TASARRUF TEDBİRLERİ SEBEBİYLE, TAŞINMAYACAĞI BİLGİSİNE VARILMIŞTIR. BELEDİYEMİZİN TOPLU TAŞIMA ARACI OLARAK BİR KÜÇÜK OTOBÜSE İHTİYACI VARDIR.2. EL UYGUN FİYATLA BİR ARAÇ ALMAMIZ MÜMKÜN MÜDÜR.? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDER SAYGILAR SUNARIM.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.08.2024

Görevde Yükselme Sınavı İçin İlan Edilen Kadronun Başvuru Süresinde İptal Edilmesi.

2024 yılı görevde yükselme sınav takvimi gereği belediyemizce ilan edilen müdürlük kadrolarından birine atanmak için görevde yükselme sınavına girmek için müracaat ettim. Evraklarımı belediyemize teslim ettim. Anadolu Üniversitesi sınav ekranına müracaat ettiğimde yetkiniz yok uyarısını gördüm. Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğüne sorduğumda müracaat ettiğim müdür kadrosunun belediyece iptal edildiğine dair yazı yazıldığını söylediler. Açıklanan müdürlüklere vekalet eden müdür vekilleri belediyemizden ayrılıp başka belediyelere gitti. Benim hak kaybım oldu bu durum yasal mıdır? Cevabınız için teşekkürler.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.08.2024

Şikayet Edilen Dışında Aynı Parseldeki Diğer Ruhsatsız Yapılara Yapılacak İşlem Hakkında

Öncelikle emeği geçenlere teşekkür ederek soruma başlıyorum. Ruhsatsız ve kaçak olduğu belirtilerek A kişisi şikayet edilmiştir. Parsele gidildiğinde tapu sahibinin öldüğü ve aynı parselde şikayet edilen haricinde diğer iki kardeşe ait olan ruhsatsız ve kaçak yapılarında olduğu görülmüştür. Bu parselde şikayet edilen A kişisine ait yapıya mı? Yoksa parseldeki bütün ruhsatsız yapılara işlem yapmak gerekmekte midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 13.08.2024

Sözleşmeli Teknikerin Kadroya Geçtikten Sonra Derece ve Kademesinin Hesaplanması Hakkında

2013 yılında çözümleyici kadrosunda sözleşmeli personel olarak göreve başladım. 4 yıllık kamu yönetimi mezunuyum. 2019 yılında 2 yıllık teknik yüksekokul bitirmem sonrasında sözleşmeli tekniker kadrosuna geçiş yaptım. Bu geçiş nedeni ile 2 veya 3 gün sigorta boşluğu oldu. Bu sigorta boşluğundan kaynaklı bir sorun olur mu ? 2023 yılında sözleşmeli personelden kadrolu memurluğa geçiş yaptım. Derece ve kademem şuan kaç olmalı. Derecem ile ilgili nasıl bir işlem ve hesap yaptırmalıyım. Derecem 7-2 teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim.

  • Soru Cevaplandı
  • 13.08.2024

Tarım Kredi Kooperatifinin Ruhsat Harcı Mükellefiyeti Hakkında; Yakıt Tankıyla Yol Arasında Bırakılması Gereken Mesafe Hakkında

merhabalar hocam ilçemizde bulunan tarım kredi kooperatifi üyelerinin yakıt ihtiyacını karşılamak için yakıt tankını 8 metre küpten 30 metre küpe çıkarmak istiyor bu nedenle belediyemizden ruhsat talep etmektedir sorum kooperatiflerden ruhsat harcı alınırmı yol kenarında olduğu için yol geçiş izin belgesi istenirmi ve yolla işletme arası mesafe kaç metre olmalıdır şimdiden görüşleriniz için teşekkürler

  • Soru Cevaplandı
  • 09.08.2024

Arkeolog Unvanından Sanat Tarihçisi Unvanına Sınavsız Geçiş Hakkında

Merhabalar, Belediyemizde 657 sayılı devlet memuru kadrosunda arkeolog ünvanında çalışan personelimizi sınavsız olarak ünvanını Sanat Tarihçisi olarak değiştirebilirmiyiz (atayabilirmiyiz)? Sanat Tarihçisi ünvanına hangi ünvanlardan sınavsız geçiş yapılabilir? iyi çalışmalar.

  • Soru Cevaplandı
  • 09.08.2024

Paylı Mülkiyete Konu Olan Taşınmaz Üzerindeki Tesise Çalışma Ruhsatı Verilirken Diğer Hissedarların Muvafakati Hakkında

Paylı mülkiyete konu olan ticaret imarlı taşınmaz (tarla vasfında) üzerinde kurulu bulunan ayçiçek yağı imalathanesine (yapı kullanma izni mevcut) pay sahiplerinden biri adına belediyemiz tarafından 2000 yılında işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmiştir. Adına işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenen pay sahibi söz konusu işletmeyi vergi dairesinden terk etmiş ve taşınmazdaki toplam %50’ye denk gelen payını tapuda oğluna devretmiştir. Ancak Ayçiçek yağı imalathanesinin devredildiğine dair aralarında düzenlenmiş devir sözleşmesi idaremize sunulmamıştır. Oğlu aynı faaliyet konusuyla işyeri açma ve çalışma ruhsatı için idaremize müracaat etmiştir. Söz konusu işletmeye çalışma ruhsatı düzenleyebilmek için hissedarlar ait hisselerin tamamının kira sözleşmesini/muvafakati sunması gerekli midir ?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.08.2024