Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Hurdaya çıkarılmış araçların elden çıkartılması
Hurdaya çıkarılmış bir arcın alım ve satışın dameclis kararı gerekiyormu? Gerekmiyorsa hangi belediye yasaları ile alım ve satış yapılabilir? Meclis kararı gerektirmeden yapılan alım ve satışların herhangi bir miktar limiti varmı?
- Soru Cevaplandı
- 12.04.2005
Fenni mesulün yapı kullanma izin belgesini imzadan imtina etmesi
Belediyelerde düzenlenen tip yapı kullanma izin belgesi evrakında yapı denetimi bölümü 86 ncı hanede bulunan, fenni mesulün imza kısmına, fenni mesullerden herhangi biri sebep belirtmeden imza atmaya gelmediği takdirde yapılacak işlemler nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 13.07.2007
İçkili yer bölgesi
Kasabamız yerleşik alanı İznik İlçesine 7 km uzaklıkta, İznik Orhangazi karayolu üzerinde de belediyemiz sınırları devam etmekte. Bir vatandaşımız 1986 yılında yerleşik alan dışı ancak belediyemiz sınırları içinde bulu-nan bu bölgede bir bina yapmış ve 1986 yılında lokanta olarak yapı kullanma iznini almıştır. 1- Söz konusu lokanta yıllardır kullanılmamakta, ancak şimdi kullanılmak istemekte. 1986 yılında kullan-ma izni alınmış ancak ilgili mevzuatlar gereği karayoluna 22 metre mesafede bulunan bu yapıya geçiş yolu izin belgesi karayolları görüşü doğrultusunda belediyemizden düzenlenmesi gerekmekte midir? 2- Söz konusu lokantanın içkili olması vatandaş tarafından talep edilmekte ancak belediyemizin içkili yer tespiti bulunmamakta, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğinin 30. maddesi (b) fıkrası uyarınca beledi-yemiz sınırlarında olan ancak yerleşik dışı alandaki bu işyerine otel, motel gibi konaklama yeri olmaması nedeniy-le karayolu mesafesi 200 metre olması gerektiğinden, Belediyemiz meclisi tarafından içkili yer bölgesi olarak tes-piti mümkün müdür? 3- İçkili yer izni verilmeyen yerlerde veya belediyenin izni haricinde ve turizm belgeliler dışında açıkta içki satılması mümkün müdür? İznik İlçesinin turistik olması bu hakkı içkisiz sıhhi ve umuma açık istirahat ve eğ-lence yeri işletmelerine verir mi? 4- 26.03.2001 tarih ve 0070 sayılı İçişleri Bakanlığı genelgesi hala geçerliliğini korumakta mıdır? Yeni Yönetmelikten sonra içkili yerlerle ilgili çıkmış genelgeler mevcut mudur?
- Soru Cevaplandı
- 11.07.2007
Açık içki satışı yapan işyerine uygulanacak ceza
İlçemizde tekel bayii olarak sigara ve bira satışı yapan işyeri Kolluk kuvveti tarafından açık içki satışı yaparken (içki içilirken) yakalanmış ve hazırlanan tutanak belediyemize gönderilmiştir.pek fazla gündemde olmayan konular hakkında biz küçük ilçeler sıkıntı yaşamaktayız. Bu konu Belediye encümeninde görüşülmelimidir. Bizleri bu konuda yapacağımız işlemler hakkında bilgilendirmenizi saygılanrımızla arz ve talep ederim.
- Soru Cevaplandı
- 28.06.2007
Mahkeme kararı ile dönen memurun özlük hakkı
Kurumumuzda Disiplin Kurulu kararıyla 05.09.2005 tarihinde işine son verilen temizlik hizmetlisi 657'ye tabi personelimiz, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi'nin kararına istinaden, 28.06.2006 tarihinde tekrar işe iade edilmiştir. Söz konusu personel 05.09.2006-28.06.2008 tarihlerini kapsayan ücret ve diğer sosyal haklarını talep etmektedir. Personele ödeme yapabilir miyiz? Yoksa yargıya başvurması mı gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 28.06.2007
Meclis üyesi başkan yardımcısının kıdem tazminatı
5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesine göre Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilen ve SSK primi kesilen Belediye Meclis Üyesinin görev süresi mahalli idareler seçimi nedeniyle 29.03.2009 tarihinde sona ermiştir. Görev süresi sona eren başkan yardımcısı kıdem tazminatı alabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 21.04.2009
Gazete çıkmayan yerlerde ihale ilanı
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19. maddesine göre belediyemiz araçlarında kullanılmak üzere akaryakıt ihalesi yapmamız gerekiyor. Bulunduğumuz yer 4000 nüfuslu bir kasaba ve gazete çıkmamaktadır. Kanunda ihalenin çıkacağı yerde gazete çıkmaması halinde ilan aynı süreler içerisinde ilgili idare ve hükümet binalarının ilan tahtalarına asılacak yazılar ve belediye yayın araçlarıyla ilan yapılır denilmektedir. İhale yerinden kasıt Huğlu Kasabası mıdır, yoksa ilçemiz Beyşehir midir? Biz akaryakıt istasyonu sahiplerine faks ederek ve ilan tahtasına askı suretiyle ilanlarımızı ve ihalelerimizi yaptık. Bu konudaki görüşlerinizi yayınlarsanız memnun oluruz.
- Soru Cevaplandı
- 20.04.2009
İhtisas komisyonu üyeliği
Belediye yasasının 24.maddesinde ihtisas komisyonlarının kurulacağından bahsedilmiştir. Meclis, başkan dahil 16 üyeden oluşmaktadır. AK Parti 9, MHP 6, CHP 1 üye ile temsil edilmektedir. 3 üyeden oluşan bir ihtisas komisyonunda CHP komisyona üye verebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 18.04.2009
Eğlence yerlerindeki gürültü ölçümü
İlçemizde yaz geldiği zaman eğlence yerlerinden gürültü şikâyetleri çok fazla olmaktadır. Belediyemizde çevre birimimiz kurulmadığından şikayet dilekçelerini İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne gönderiyoruz. Oradan gelip denetliyorlar ancak onlar bir sefer geliyorlar onların geldiğinde de her şey normal görünüyor. Sürekli denetlemeye benzemiyor ve verim alınamıyor. Biz zabıta birimi olarak bu işletmelere hangi kanuni dayanaklara göre ve nasıl yaptırımlar uygulayabiliriz.
- Soru Cevaplandı
- 17.04.2009
İşçiye imza yetkisi verilmesi
Belediye de 5620 sayılı Kanundan dolayı geçici işçi olarak çalışmaktayım. Başkanlık makamı tarafından her türlü veya kısmı işler için imza yetkisi verilebilir mi? Örnek olarak hakedişler, ihale komisyon üyeliği, muayene kabul işlemlerin de görev alınabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 17.04.2009
İşçi ücretlerinin belirlenmesi
Belediyemiz bir belde belediyesi olup 14 adet daimi işçimiz mevcuttur. Belediyemizde olduğu kadar çevre belediyelerimizin de ortak sorunu olan işçi ödemeleri hakkında bilgi almak istiyoruz. Mevcut işçilerimize yapılacak zam oranları encümen kararı ile belirlenmektedir. Ancak 5393 sayılı Belediye Kanununda encümene böyle bir yetki verilmemiştir. Gelecek yıllarda yapılacak olan zam oranları neye göre belirlenecektir. Hükümetle sendikaların yaptıkları toplu iş sözleşmelerinde uygulanan en düşük işçi maaş oranları bizim için de geçerli olur mu? Yoksa belediye başkanımız ile mi sözleşme yapacağız. İşçilerimiz sendikalı olmadıkları için sözleşme başkan ile işçiler arasında mı yapılacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 16.04.2009
İşçi kadrosuna alınma
5620 sayılı yasa ile geçici çalışan işçilerin daimi kadroya alındılar. Daha önce çalışmamış biri bu tarihten sonra işe alınırsa daimi kadroya geçirilebilir mi? Belediyemizde boş daimi işçi kadrosu mevcuttur.
- Soru Cevaplandı
- 14.05.2008