Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Emlak vergisinde bildirim ve zamanaşımı
2002 yılı eylül ayında babamın vefatı üzerine 4 kişi üzerinden veraset ilamı alındı. Bağlı bulunan vergi dairesine de başvuruldu ve borçsuzdur belgesi alındı. Şu an annemin oturduğu ev babamın üzerinde (tapu) duruyor (Tapunun değişmesi ve bu gibi işlemler konusunda yapılacakları bilmediğimizden değiştirmedik). Ev, veraset ilamına göre 4 hisseli Tepebaşı belediyesi babamın öldüğünü ve mevcut gayrimenkulün verasetli (4 hisseli) olduğunu belirleyerek, 2003 yılından bugüne kadar olan emlak ver-gisi ile oluşan gecikme ve cezaları uygulamıştır. Bu durumda oluşan borcu ödeme konusunda ne yap-malıyız, zaman aşımı uygulanabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 28.07.2012
Hakediş raporunu onaylayacak yetkili
Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği ekinde bulunan formlardan olan, Hakediş raporu formunun (Ör No 4-10) imza yerinde onaylayan kısmı mevcuttur. Burada onaylayan makam kim olmalıdır? Harcama yetkilisi mi, yoksa ihale yetkilisi mi? (İhale yetkilisi Genel Müdür Yardımcısıdır)
- Soru Cevaplandı
- 27.07.2012
6772 sayılı Kanuna göre ilave tediyede bulunulması
İyi çalışmalar şu an kurummuzda çalışmakta olan iki adet geçici 2 adet de daimi işçi bulunmaktadır. Diami işçilere yapılan ve her yıl Bakanlar Kurulu tarafından ödeme tarihleri belirlenen 6772 sayılı kanuna göre tediye verilmesi amacıyla 2 adet daimi işçimize tediye haklarını vermek istiyoruz. Bu amaçla tediyelerin yıllık 52 çıplak gün üzerinden verileceği ve herhangi bir ssk kesintisi olmayacağını bilmekteyiz. Tediye verilmesi için herhangi bir encümen kararı alımasına gerek olup olmadığı ve 52 günlük tediye haklarını tek seferde vermemiz mümkün müdür? . Değerli bilgileriniz için teşekür ederim. İyi çalşmalar.
- Soru Cevaplandı
- 27.07.2012
Kesinleşen belediye meclisi kararlarının yeniden gündeme alınıp görüşülmesi, 9 meclis üyesi ile toplanan belediye meclisinin salt çoğunluk sayısı kaçtır?
1- Yeniden görüşülmesi istenilmediği için doğrudan kesinleşen ve mülki amire gönderilen meclis kararlarının daha sonraki aylarda meclis üyesi önerisi ile tekrar gündeme alınıp görüşülmesi mümkün müdür? 2- Belediye başkanı dahil 9 meclis üyesi ile toplanan meclisin salt çoğunluk sayısı kaçtır?
- Soru Cevaplandı
- 26.07.2012
Projeye bağlı işlere ilişkin ödeneklerde aktarma
Bir proje için ayrılan ödenek projenin gerçekleşmemesi üzerine İl Genel Meclisi Kararıyla başka kalemlere aktarıldı, bunun hukuken bir sakıncası var mı? Yanlış alınan bir meclis kararını kesinleştikten sonra nasıl iptal edebiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 26.07.2012
Kaza yapan aracın satışına ilişkin muhasebe kaydı
2011/8. ayında alınan ve muhasebe hesaplarında kayıtlı değeri KDV dahil 41.704,67 TL olan kuru-mumuz hizmet aracı kaza yaptı. Kaza sonucu ilgili aracın servisi tarafından 2. el fiyatının 40.000,00 TL olduğu, hasarlı hurda değerinin de 13.000,00 TL olduğu rapor edildi. Kurumumuzca hasarlı araç 13.000,00 TL üzerinden 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre 13.500,00 TL+ KDV ye satışı yapıldı. Bu aşamada; 1- İlgili aracın Bütçe Muhasebe Usulü Yönetmeliğine göre muhasebeleştirme kaydı nasıl olmalıdır? Bu aracın satışı sonucunda ilk aşamada servisin vermiş olduğu 40.000,00 TL 2. el fiyatı ile satış fiyatı olan 13.500,00-TL düşüldükten sonra kalan 26.500,00-TL ve %9 yasal faizi ile birlikte kazayı yapan me-mur personelin net maaşının 1/4 'ü oranında kesinti yapılarak tahsil edilmektedir. 2- Bu aşamada, araç satışı sonunda oluşan kamu zararının (aradaki farkın) ve devamında memur personelin net maaşından kesilen 1/4 oranında kesintinin muhasebeleştirilme kaydı nasıl olmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 26.07.2012
Ruhsatsız İşyerinin tahliyesi ve aynı işyerinin ruhsatlı olmadığından kapatılması
İlimizde ruhsatsız olarak çalıştığı tespit edilen Şarküterinin kapatma işlemleri için Yönetmeliğin 40. maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendine göre 3 gün süre verilmiş, süre sonunda işyerini mühürlemeye gidildiğinde işyeri sahibi tarafından işyerinde bozulabilecek malzemelerinin bulunduğunu bu nedenle işyerini kapattırmayacağını söyledi. Bizler malzemelerin boşaltılması için bekleyebileceğimizi söyleme-mize rağmen işyeri sahibi işyerindeki bozulabilecek malzemelerini boşaltmadı. Ekiplerimiz işyerini mü-hürledi. İçeride bozulan malzemelerden dolayı hakkımızda şikâyetçi olacağını söyledi. a) Bizler Yönetmeliğin 40. maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendine göre eşyaların çıkarılmasına izin verdiğimiz halde eşyaları çıkartmıyor veya mazeret belirtiyor ise yaptığımız kapatma işlemi doğru mudur? b) Kapatma işleminde işyeri sahibi veya kanuni temsilcisi hazır bulunmuyor veya gelmiyor ise nasıl bir işlem yapılacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 26.07.2012
Emlak Vergisi Bildirimlerinde bina sınıfı ve özelliklerinin belirlenmesi
Emlak vergisi beyannamesi alırken bina olarak girişlerde bina sınıfını belirlemede fen işleri müdürlüğünün yapı için verdiği yapı kullanım izin belgesindeki inşaat sınıfını mı kullanmamız gerekiyor. Bu konuda tereddüde düştük. Yoksa yapının özelliklerini tek tek öğrenip hangi sınıfa gireceğine kendimiz mi karar vermeliyiz?
- Soru Cevaplandı
- 26.07.2012
Teknik ve Sağlık Hizmetleri Sınıfları kadrolarında bulunanların zam ve tazminatları
2012 yılında da uygulanmasına devam olunan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 4. maddesinin (e) fıkrasında “Kurumların Teknik ve Sağlık Hizmetleri Sınıfları kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanabilecek mesleki üst öğrenimi bitirenlere cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere kari-yerleri (Mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları Teknik ve sağlık hiz-metleri sınıfında bulunanlardan bulundukları hizmet sınıfından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez” denilmektedir. Kurumumuzda teknisyen kadrosunda olup, Açık Öğretim Fakültesinin, Teknik programlarından 2 yıl süreli Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Tarım Programından mezun olan bir personelimiz bu-lunmaktadır. Bu personele ilgili kararın (e) fıkrasına göre zam ve tazminatlar ödenebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 26.07.2012
Görevde yükselme sınavını kazananın atanma zorunluluğu
Bizlere her türlü konuda yardımcı olduğunuz için sizlere teşekkürü bir borç bilir saygılar sunarım. Sanı-rım benim sorunum birçok belediyeci arkadaşın sorunudur. Ben bir belde belediyesinde 16 yıldır başkâtip kadrosunda çalışmaktayım. Lisans Kamu Yönetimi mezunuyum. Bu yıl 4. grup müdürlük için başvurdum. Be-lediye başvurumu gerekli yerlere bildirdi. Kurumda sadece ben bu sınava giriyorum. Şimdi ise belediye baş-kanı sınavı kazanmam halinde bile sınav açmayacağını ve atamamı yapmayacağını söylüyor. Benim sorula-rım şunlar; 1-Belediye gerekli yerlere sınava gireceğimi bildirmesi sınav açmış anlamına gelmiyor mu? 2-Sınavı kazanmamla birlikte beni atamama yetkisi var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 25.07.2012
Kooperatiflerin işyeri açma ve çalıma ruhsatı alması
Beldemiz dahilinde, 2579 sayılı Tarım Kredi Kooperatifi, S.S.544 sayılı Tiftik ve Yapağı Kooperatifi,Pancar Kooperatifi, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri gibi unvanlar adı altında birçok kooperatif bulunmaktadır. Bu tüzelkişilikler, keni üyelerine/ortaklarına, gübre, ilaç, kömür,, motorin, yem, un gibi, gıda ve gıda dışı sınai ürünlerin satışını yapmakta, ya da üyelerinden/ortaklarından ürün (tiftik) almaktadır.Bütün bu faaliyetler de, belde dahilindeki işyerlerinde gerçekleştirilmektedir.İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince, kooperatiflerin, yetkili idare olan Belediyemizden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alıp, almayacağı hususunda tereddüte düşülmüştür.Bu husustaki görüşünüzün bildirilmesini arz eder, katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.
- Soru Cevaplandı
- 25.07.2012
Teknik Müdürlüğe atanma
Belediyemizde 15 yıldır T.H. sınıfında fen memuru olarak çalışan, iki yıllık yüksek okul mezunu arkada-şımız G. İ. H. sınıfındaki fen işleri müdürlüğüne, görevde yükselme sınavı ile atanabilir mi? Fen işleri müdür-lüğü için mimar veya mühendis olmaya gerek var mı?
- Soru Cevaplandı
- 24.07.2012