Harcamalara katılma payı tahsilinde binanın satılması halinde tahsilat nasıl yapılabilir?

Kanalizasyon katılım borcu bulunan mükellefimize rayiç bedel yazısı vermiş bulunduk. İlgili dairesi-ni sattı. Şimdi ne yapmalıyız?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.08.2012

Geçici görevlendirme)

Belediyeye 1,5 yıl önce itfaiye eri olarak atandım ve yaklaşık 6 ay önce asaletim tasdik edildi. Yaklaşık da 1 yıl 4 ay önce Kültür Müdürlüğünde görevlendirilmiş bulunmaktayım. Yani görevimi itfaiye dı-şındaki bir müdürlükte büro memuru olarak yapmaktayım. Fakat ben itfaiyeye geri dönmek istemekteyim. İdari amirlerim bunu uygun görmediği takdirde benim ne tür haklarım var? Bu hususta kanun neler öngörüyor?

  • Soru Cevaplandı
  • 31.07.2012

Paylı Mülkiyette Emlak Vergisi

Hissedar, miras yoluyla intikal eden gayrimenkuldeki hissesini (1/9) bugün satmak istemektedir. Vera-set ilamında Murisin 23.12.2001 tarihinde vefat ettiği görülmektedir. Hissedar, Muris adına bugün tarihli verilen Emlak Beyannamesi ile tahakkuk ettirilen iki tarih arasındaki borcun kendi hissesine düşen miktarı için ödeme yapmak istemiş ve Emlak Vergisi Kanununun 23. maddesini gerekçe göstermiştir. Buradan, em-lak vergisinin tarh ve tahakkuku, Murisin vefat tarihinden itibaren Muris adına mı, yoksa hissedarların ade-dine göre ayrı, ayrı mı yapılmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.07.2012

İlçe özel idare müdürü kadrosuna atanma

Bilindiği üzere Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü il özel idarelerine bir yazı ile "İlçe Özel İdare Mü-dürü" unvanlı kadronun görevde yükselme sınavı kapsamında olmadığı ve bu kadroya atanmaya hak kazanan personelin görevde yükselme eğitim ve sınavına tabi tutulmasına gerek bulunmadığını bildir-miştir. Ancak bu kadroya atanma şartlarının neler olduğu konusuna değinilmemiştir. Görevde yüksel-me kapsamında olmayan bu kadroya atanma şartları nelerdir?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.07.2012

İlçelerdeki kaymakam konutu ya da lojmanlarının giderleri

İlçelerde bulunan kaymakam evi ya da lojmanlarının giderleri ne şekilde karşılanacaktır. Örneğin lojma-nın elektrik gideri, telefon gideri vb. ödemelerde bir miktar sınırlaması var mıdır, yoksa fatura ne kadar yük-sek gelirse gelsin özel idareler bunu ödemek zorunda mıdır? Konu hakkında aydınlatırsanız memnun olu-rum.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.07.2012

Emlak vergisinde bildirim ve zamanaşımı

2002 yılı eylül ayında babamın vefatı üzerine 4 kişi üzerinden veraset ilamı alındı. Bağlı bulunan vergi dairesine de başvuruldu ve borçsuzdur belgesi alındı. Şu an annemin oturduğu ev babamın üzerinde (tapu) duruyor (Tapunun değişmesi ve bu gibi işlemler konusunda yapılacakları bilmediğimizden değiştirmedik). Ev, veraset ilamına göre 4 hisseli Tepebaşı belediyesi babamın öldüğünü ve mevcut gayrimenkulün verasetli (4 hisseli) olduğunu belirleyerek, 2003 yılından bugüne kadar olan emlak ver-gisi ile oluşan gecikme ve cezaları uygulamıştır. Bu durumda oluşan borcu ödeme konusunda ne yap-malıyız, zaman aşımı uygulanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.07.2012

Hakediş raporunu onaylayacak yetkili

Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği ekinde bulunan formlardan olan, Hakediş raporu formunun (Ör No 4-10) imza yerinde onaylayan kısmı mevcuttur. Burada onaylayan makam kim olmalıdır? Harcama yetkilisi mi, yoksa ihale yetkilisi mi? (İhale yetkilisi Genel Müdür Yardımcısıdır)

  • Soru Cevaplandı
  • 27.07.2012

6772 sayılı Kanuna göre ilave tediyede bulunulması

İyi çalışmalar şu an kurummuzda çalışmakta olan iki adet geçici 2 adet de daimi işçi bulunmaktadır. Diami işçilere yapılan ve her yıl Bakanlar Kurulu tarafından ödeme tarihleri belirlenen 6772 sayılı kanuna göre tediye verilmesi amacıyla 2 adet daimi işçimize tediye haklarını vermek istiyoruz. Bu amaçla tediyelerin yıllık 52 çıplak gün üzerinden verileceği ve herhangi bir ssk kesintisi olmayacağını bilmekteyiz. Tediye verilmesi için herhangi bir encümen kararı alımasına gerek olup olmadığı ve 52 günlük tediye haklarını tek seferde vermemiz mümkün müdür? . Değerli bilgileriniz için teşekür ederim. İyi çalşmalar.

  • Soru Cevaplandı
  • 27.07.2012

Kesinleşen belediye meclisi kararlarının yeniden gündeme alınıp görüşülmesi, 9 meclis üyesi ile toplanan belediye meclisinin salt çoğunluk sayısı kaçtır?

1- Yeniden görüşülmesi istenilmediği için doğrudan kesinleşen ve mülki amire gönderilen meclis kararlarının daha sonraki aylarda meclis üyesi önerisi ile tekrar gündeme alınıp görüşülmesi mümkün müdür? 2- Belediye başkanı dahil 9 meclis üyesi ile toplanan meclisin salt çoğunluk sayısı kaçtır?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.07.2012

Projeye bağlı işlere ilişkin ödeneklerde aktarma

Bir proje için ayrılan ödenek projenin gerçekleşmemesi üzerine İl Genel Meclisi Kararıyla başka kalemlere aktarıldı, bunun hukuken bir sakıncası var mı? Yanlış alınan bir meclis kararını kesinleştikten sonra nasıl iptal edebiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.07.2012

Kaza yapan aracın satışına ilişkin muhasebe kaydı

2011/8. ayında alınan ve muhasebe hesaplarında kayıtlı değeri KDV dahil 41.704,67 TL olan kuru-mumuz hizmet aracı kaza yaptı. Kaza sonucu ilgili aracın servisi tarafından 2. el fiyatının 40.000,00 TL olduğu, hasarlı hurda değerinin de 13.000,00 TL olduğu rapor edildi. Kurumumuzca hasarlı araç 13.000,00 TL üzerinden 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre 13.500,00 TL+ KDV ye satışı yapıldı. Bu aşamada; 1- İlgili aracın Bütçe Muhasebe Usulü Yönetmeliğine göre muhasebeleştirme kaydı nasıl olmalıdır? Bu aracın satışı sonucunda ilk aşamada servisin vermiş olduğu 40.000,00 TL 2. el fiyatı ile satış fiyatı olan 13.500,00-TL düşüldükten sonra kalan 26.500,00-TL ve %9 yasal faizi ile birlikte kazayı yapan me-mur personelin net maaşının 1/4 'ü oranında kesinti yapılarak tahsil edilmektedir. 2- Bu aşamada, araç satışı sonunda oluşan kamu zararının (aradaki farkın) ve devamında memur personelin net maaşından kesilen 1/4 oranında kesintinin muhasebeleştirilme kaydı nasıl olmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.07.2012

Ruhsatsız İşyerinin tahliyesi ve aynı işyerinin ruhsatlı olmadığından kapatılması

İlimizde ruhsatsız olarak çalıştığı tespit edilen Şarküterinin kapatma işlemleri için Yönetmeliğin 40. maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendine göre 3 gün süre verilmiş, süre sonunda işyerini mühürlemeye gidildiğinde işyeri sahibi tarafından işyerinde bozulabilecek malzemelerinin bulunduğunu bu nedenle işyerini kapattırmayacağını söyledi. Bizler malzemelerin boşaltılması için bekleyebileceğimizi söyleme-mize rağmen işyeri sahibi işyerindeki bozulabilecek malzemelerini boşaltmadı. Ekiplerimiz işyerini mü-hürledi. İçeride bozulan malzemelerden dolayı hakkımızda şikâyetçi olacağını söyledi. a) Bizler Yönetmeliğin 40. maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendine göre eşyaların çıkarılmasına izin verdiğimiz halde eşyaları çıkartmıyor veya mazeret belirtiyor ise yaptığımız kapatma işlemi doğru mudur? b) Kapatma işleminde işyeri sahibi veya kanuni temsilcisi hazır bulunmuyor veya gelmiyor ise nasıl bir işlem yapılacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.07.2012