Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Cins tashih harcında muafiyet
Belediyemize ait arsa vasfındaki açık pazaryeri yerine kapalı pazar yeri ve yeni dükkânlar yapılmış-tır. Arsa vasfının binaya dönüştürülmesi için cins tashihi yaptırılacaktır. Belediyemize Mal Müdürlüğü tarafından ilişiksizlik belgesi verilebilmesi için cins tashih harcı istenmektedir. Belediyelerin 492 sayılı Kanunun 59/a maddesi gereğince cins tashih harcından muaf olup olmadığı hakkında bilgi verebilir mi-siniz?
- Soru Cevaplandı
- 02.04.2013
Geçici işçi çalıştırılması
Belediyemizde bir işçi arkadaşımız 2006 yılının 10. ayında geçici işçi olarak işe başladı ve 3 ay çalış-tıktan sonra iş akdi askıya alındı. Kadrodan da belirtilen şartları taşımadığı için haliyle yararlanamadı. Bu arkadaşımız daha sonra personel gideri %40'ın altında olması sebebiyle Belediyemizde 2007, 2008, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında 5 ay 29 gün çalışarak iş akitleri askıya alındı. Personel giderinin yüksek olması sebebiyle 2012 yılında çalışamadı. 2013 yılında belediye geçici işçi çalıştırılmasına ilişkin meclis kararı almış olsa bile personel giderinin yüzde 40'ın üzerinde olması ve 25.02.2011 tarih ve 6111 sayılı Kanunla getirilen ek maddeye göre çalıştırma imkânımız olur mu? Çalıştırma imkânımız yoksa nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.
- Soru Cevaplandı
- 02.04.2013
Unvan değişikliği sınavını kazanma durumunda atanma
Kurumumuzda memur olarak görev yapmaktayım. Boş bulunan mühendis kadrosuna geçebilmek için 16.10.2012 tarihinde yapılan unvan değişikliği sınavına girdim ve başarılı oldum. Atamamın yapıl-ması için verdiğim dilekçeye karşılık olarak mühendis ihtiyacının olmadığı konusunda cevap aldım. İz-lemem gereken yol nedir, ne kadar süre içinde yasal yollara başvurmalıyım.
- Soru Cevaplandı
- 14.11.2012
Memurların mali hakları ve sosyal yardımlar
İtfaiye eri ve teknik kadroda olup da bu görevini fiili olarak yerine getirmeyen personele kıyafet yardımı verilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 13.11.2012
Şantiye şefliği
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayımladığı Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları İle Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkındaki Yönetmelikte 01.01.2012 tarihinden itibaren şantiye şeflerinin en çok 5 yapıda toplamda 30000 m2 ye kadar aynı anda görev üstlenebileceği hakkında hüküm bulunmakta-dır. Ancak, belediyelerde görev yapan kontrol mühendisleri için bu konuda bir sınırlama bulunmamaktadır. Yüklendiğimiz sorumluluğu sınırlandıracak, aynı anda ne kadar sayıda veya alanda sorumluluk alacağımızı belirleyen bir yönetmelik var mıdır? Bize verilen görevlendirmelerde bazı şantiyelerde şantiye şefi pozisyonunda bazı şantiyelerde de kontrol mühendisi pozisyonunda görevlendiriliyoruz. Belediye idare personeli mühendislerin görev tanımı ile ilgili yasal yönetmelik veya tebliğ var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 12.11.2012
İhale komisyonu üyelerine huzur hakkı verilebilir mi? İdarenin ihaleleri bir birim veya servis ta-rafından yapılabilir mi?
Belediyemiz ihalelerinde görev verilen bazı personel arkadaşların, görevlendirilmeleri sonrasında yakınmaları olmakta ve görevi isteksiz kabul etmek zorunda kalmaktadırlar. Bazı İhale komisyon karar-larına itirazların olması sonucu yargılanan personelimizin olması sebebiyle belediyemizde bu tür görev-lendirmelere soğuk yaklaşılmaktadır. Bu sebeple, ihale komisyon üyeliğini cazip hale getirmek için hu-zur hakkı gibi bir ücret verilmesi olabilir mi? İhale kanununun uygulamalarındaki değişikliklerin sık olması komisyon üyelerinin hayli yetişmiş olmasını gerektirmektedir. Bu bakımdan, belediyedeki tüm birimlerin tüm ihale işlerinin kurulacak bir birim ile yaptırılmasının kanunen bir sakıncası var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 12.11.2012
İl özel idaresine tahsis edilmiş bir taşınmazın başka kuruma tahsisi
İl Özel İdaresine hazineden tahsis edilen taşınmazın bir kısmının, başka bir kurumun talebi üzerine, Hazinece de uygun görülmesi ve İl Özel İdaresinin de muvafakat istenmesi halinde bu kısmın başka bir kuruma tahsis edilmesi yetkisinin kime (Vali, Encümen, İl Genel Meclisi) ait olduğunu cevaplarsanız çok memnun oluruz.
- Soru Cevaplandı
- 08.11.2012
Unvan değişikliği sınavını kazananın atanma durumu
16.09.2012 tarihinde unvan değişikliği sınavına girdim ve kazandım. Belediyemizde bulunan mühendis kadrosuna atamam halen yapılmadı. Ne kadarlık bir süre içinde atamamın yapılması gerekir, yapılmazsa nasıl bir yol izlemeliyim.
- Soru Cevaplandı
- 07.11.2012
Yap-İşlet-Devret modeli ile ilan panosu yapımı
Belediyemize Yap-İşlet-Devret (YİP) modeli ile görüntülü reklam billboard vs. kurmayı talep eden bir firmaya 2886 sayılı Kanuna göre olumsuz cevap verdiğimiz için bu konuda ne yapılabileceği soruluyor. 2886 sayılı Kanunda tanıtım ve reklam ile ilgili farklı bir yorum var mı? Yap-İşlet-Devret modeli açısından bu uygulama ve finansmanı yüklenici tarafından yapılacağına göre konu hakkında görüşlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.
- Soru Cevaplandı
- 07.11.2012
İşyeri açma ve çalışma ruhsatının yenilenmesi
2000 yılı öncesi Sağlık Bakanlığı’nın vermiş olduğu ekmek fırını GSM ruhsatını belediye yenilemesi gerekir mi? Nasıl bir işlem yapılması gerekir.
- Soru Cevaplandı
- 07.11.2012
Zabıta personelin yazlık ve kışlık elbisesi, giyecek yardımının alımında birim fiyatlarının aşılması
1- Zabıta memurları için yazlık- kışlık ve tören elbisesi adı altında yapılacak yardımların içeriğinde neler olduğunu söyleyebilir misiniz? Yani yazlık - kışlık kıyafet alımında zabıta memurları neler alacak? 2- Birde alınacak giyecek yardımında devletin öngördüğü fiyat listesinin aşılmasında bir sakınca var mıdır? Yani alacağımız eşyaların Belediye Zabıta Yönetmeliğinde belirtildiği üzere kaliteli birinci sınıf üründen olması için verilen birim fiyatlarını biraz aşmamız gerekiyor bu farkı belediyemizin ödemesin-de bir sakınca var mıdır? Yoksa doğacak farkı kendi cebimizden mi ödemeliyiz?
- Soru Cevaplandı
- 07.11.2012
Emekli belediye başkanının aylığı
Çay Lisesinde T.D. ve Edebiyatı Öğretmeni iken 1994'te Koçbeyli Belediye Başkanı seçildim. 1999 Seçimlerinin sonunda tekrar öğretmenliğe atandım. Emekli Sandığından başka bir yere iştirakçi olma-dım. 15.08.2012 tarihinde 30 yıl 4 ay hizmet süresi ile Belde Belediye Başkanı unvanıyla emekli oldum. Emekli ek göstergesi öğretmenlikteki müktesebim olan 3000 (üç bin) olarak verilmiş. Hâlbuki … Kasabası Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra, T. D. ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atanıp hizmet süresi dolduğunda emekli olan … ye 4000 (dört bin) Emekli ek göstergesi verilmiş. Bu konuda resmi yazı var. Aylığını da bu ek gösterge üzerinden alıyor. Belde Belediye Başkanı unvanıyla 2005 yılında emekli olan halen … Belediye Başkanlığını yürüten ...'ye 4800 (dört bin sekiz yüz) Emekli ek göstergesi verildiğini sitenizdeki soru cevaplardan öğrendim. Bana verilen 3000 (üç bin) Emekli ek göstergesini 418 sayılı KHK hükümlerini de dikkate alarak yanlış buluyor musunuz? SGK'ya nasıl itiraz edebileceğim? Ayrıca Makam ve Görev Tazminatı alıyorum. Temsil Tazminatı verilmemiş. Bu tazminat kimlere veriliyor?
- Soru Cevaplandı
- 07.11.2012