Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Sulu baca kullanan fırın işletmelerinin çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi alması
Sulu baca kullanan fırın işletmeleri; emisyon veya dejarz izin belgesi almak zorundalar mı? Eğer alacaklarsa işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeden mi yoksa verdikten sonra mı istemeliyiz.
- Soru Cevaplandı
- 13.01.2013
Sözleşmeli Personelin mali hakları
1- 5393 sayılı kanuna göre sözleşme imzaladım ve benim maaşım en az ne olmalıdır. 2- Ek ödenek almamaktayım bu ek ödeneği almak için ne yapmalıyım ve ne kadar ek ödenek al-mam gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 11.01.2013
Arazi vergisinde muaflık ve değişiklik halinde bildirimde usulsüzlük cezası uygulaması
İlçemiz mücavir alan dışında bulunan, 1992 yılında edinilen ve 1319 sayılı Kanunun 14. maddesine göre daimi muaflıktan faydalanan arazi vasfındaki taşınmazın emlak bildirimini 2013 yılında veren mükellefe uygulanacak olan usulsüzlük cezası ile ilgili olarak, ilgili kişiye 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 23 ve 33. maddesi 6. fıkrasına aykırı olarak Emlak Vergisi bildirimi vermemesinden; söz konusu taşınmazın 1319 sayılı Kanunun 14. maddesine göre daimi muaflıktan yararlandığı ve dolayısıyla bir vergi ziyanın bulunmadığı anlaşıldığından sadece bildirim verilmemesi nedeniyle usulsüzlük cezası kesilmesi gerektiği, usulsüzlük cezasının edinim tarihine ve sonraki genel beyan dönemlerine, ayrıca beyanın verildiği yıla kesilip kesilmeyeceği, aynı gayrimenkulün 2000 yılında imar uygulamasından dolayı tekrar değişiklik beyanı vermesi gerektiğinde ve aynı gayrimenkul mücavir alan sınırları içerisinde bulunmuş olsa idi kesilmesi gereken cezalar neler olacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 11.01.2013
Kamu ihalelerine katılmaktan yasaklı olanların ihaleye katılması halinde idarece yapılması gereken işlemler
1. Hakkında açılan kamu davası nedeniyle ihalelere katılamayacağı KİK tarafından kayıt altına istek-lilerin, kamu ihalelerine katılması halinde verdikleri teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır. Buna ila-ve olarak a. Geçici teminatları gelir kaydedilecek midir? b. Haklarında yasaklama kararı alınması için işlem başlatılacak mıdır? 2. 6359 sayılı Kanun ile 4734 sayılı Kanunun 11.a maddesinde değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişik-liğin gerekçesi incelendiğinde; hakkında kamu davası açılan şahıs hakkında henüz bir mahkeme kararı bulunmadığı, yargılamanın devam ettiği, sanığın bu yargılama sonunda beraat edebileceği, bu neden-lerle hakkında kamu davası olan isteklilerin yalnızca tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının, baş-kaca bir yaptırım uygulanmamasının, geçici teminatlarının iade edilerek, haklarında yasaklama kararı verilmemesinin uygun olacağı şeklinde bir izahat mevcuttur.
- Soru Cevaplandı
- 10.01.2013
Cari gider-Sermaye gideri ayrımı
Merkezi Yönetim Bütçe Kanunlarında Mahalli İdarelere yönelik hükümlerde bulunmaktadır. 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun "Bazı Ödeneklerin Kullanımına ve Harcamalara İlişkin Esasları" düzenleyen E Cetvelinin 35. maddesinde; " Aşağıda yer alan her bir alım için; a) Menkul mal alımla-rında 19.000 Türk Lirasına, b) Gayri maddi hak alımlarında 15.000 Türk Lirasına, c) Menkul mal-ların bakım ve onarımlarında 19.000 Türk Lirasına, d) Gayrimenkullerin bakım ve onarımlarında 45.000 Türk Lirasına kadar olan tutarlar “(03) Mal ve Hizmet Alım Giderleri” tertiplerinden ödenir. Ancak, “(06) Sermaye Giderleri”ne ilişkin olarak yukarıdaki limitlerin uygulanmasında toplam proje ödeneği esas alınır." denilmektedir. Benim sorum ise, Belediye ve Bağlı Kuruluşları olarak bizlerde bu madde hükümlerine tabi miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 10.01.2013
Taşeron şirket elemanı
İtfaiye teşkilatlarında itfaiye eri ya da itfaiye şoförü olarak taşeron şirket elemanı çalıştırılabilir mi? Çalıştırılırsa fazla mesai ve giyecek yardımı yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 10.01.2013
Organize Sanayi bölgesindeki yapılar
Belediyemiz sınırları içerisinde Biga Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. B.O.S.B içerisinde ki yapılarla ilgili; inşaat durdurma zaptı, kaçak inşaata ait imar para cezaları, kaçak inşaatın yıkım kararı gibi konulardan belediye başkanlığımıza ve B.O.S.B yönetim kurulu başkanlığına düşen görev ve sorum-luluklar nelerdir? Yasal işlemler belediye başkanlığınca mı yoksa Biga Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı tarafından mı yapılacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 10.01.2013
Lise mezunu memurun 2 nci dereceye yükseltilmesi
Belediyemizde zabıta komiseri olarak çalışan personelimiz şu anda 3 üncü derecenin 6 ncı kademe-sinde bulunmakta olup, norm kadrodaki işgal ettiği kadro derecesi 3’tür. Aynı şekilde zabıta memuru olarak çalışan bir diğer personelimiz 3 üncü derecenin 5 inci kademesinde olup işgal ettiği kadro dere-cesi 3’tür. Bu iki personelimizde lise mezunudur. Bu iki personelimizin son 6 yıllık sicil notları 90 ve üze-ri olup herhangi bir disiplin cezası da almamışlardır. Bu iki personelimizi 657 sayılı Kanunun 243 sayılı KHK ile değişik 37 nci maddesine ve 6111 sayılı Yasa hükmüne göre 2 nci derecenin 3 üncü kademesine ve 2 nci derecenin 2 nci kademesine yükseltebilir miyiz? Ayrıca işgal ettikleri norm kadrodaki 3 derecelik kadroları meclis kararıyla 2 derecelik kadro haline getirecek miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 10.01.2013
Ekonomist Unvanı
İşletme bölümü mezunları belediyede “ekonomist” unvanı ile 4/B statüsünde çalışabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 10.01.2013
Lahmacun ve etli ekmek fırını
İlimizde, tapuda işyeri olarak tescillenen bağımsız bölümlerinde yaklaşık 1,2m x 1,2m ebatlarında taş fırın yaparak etli pide çeşitleri ve lahmacun gibi ürünleri kendi müşterilerine servis etmek suretiyle faaliyetini lokanta olarak beyan ederek Belediyemize işyeri açma başvurusunda bulunan vatandaşları-mız mevcuttur. Etli ekmek ve lahmacun tarzında kültürümüzde de devamlı olarak tükettiğimiz bu ye-meklerin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin Ek-2 listesindeki ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üreten yerlerin mevzuatına girmediği tarafımızdan gözlenmiştir ve mevzuata göre yo-rumlandığında metrekare ve kat yüksekliğine uyum şartlarında sıkıntı yaşanmaktadır. Bu sebepten bahse konu fırınlar hakkında teknik ve fenni meslek gruplarından alınacak raporlarla fırınların ana yapı-ya zarar vermeyecek tarzda konuşlandırıldığının anlaşılması halinde ve bir sakınca görülmediği raporla-narak bu tür yerlerde işyeri için uygunluk verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 09.01.2013
Naklen memur tayininde harcırah ödemesi
Gökeyüp Belediyesinde çalışmakta iken kendi isteğimle Salihli Kaymakamlığında münhal bulunan V.H.K.İ kadrosuna geçiş yapmak için başvurdum. Başvurum onaylandı ve şu an ilişik kesme aşamasın-dayım. Bu tayin sürecinde yolluk alma imkânım var mıdır? Görev yaptığım yer atandığım yere 50 km mesafede olup adres kaydım atanmış olduğum yerde bulunmaktadır. Yolluk alma imkânım varsa he-saplaması nasıl olmalıdır.
- Soru Cevaplandı
- 09.01.2013
İlkokul mezunu itfaiye amirliğine atanabilir mi?
Ben 1993 yılından bu yana Kaman Belediyesinde İtfaiye Çavuşu olarak çalışmaktayım. İlkokul me-zunuyum. Kurumum görevde yükselme eğitimi açarak beni itfaiye amirliğine atamak istedi. Okul du-rumum buna engel midir?
- Soru Cevaplandı
- 09.01.2013