İşyeri açma ruhsatının encümence iptal edilmesi

Belediyemiz sınırları içerisinde olup, imar planı dışında kalan bir bölgede tapu da bahçe vasıflı gözüken, 1962 yılından önce yapılmış bir ağaç ev restore edilerek işyeri açılış ruhsatı tanzim edilmiştir. Tapuda bahçe gözüken bu yere 2007 yılında encümen kararı alınarak 1962 yılından önce yapıldığı belirtilerek, Restaurant-Pansiyon ruhsatı verilmiştir. İşyeri açılış ruhsatı mevzuat hükümlerine göre yanlış verildiğinden, verilen ruhsatın Encümence iptal edilmesi hukuka aykırılık teşkil eder mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.06.2013

Görevde Yükselme ve Vekâlet Görevi

1991 yılından bu tarafa ağırlıklı olarak zabıta birimi olmak üzere tahsilat, ambar ayniyat memurlu-ğu görevlerinde bulundum. Halen kadrom zabıta komiseri ancak personel yetersizliğinden dolayı 2007 yılından itibaren yazı işleri müdürlüğünü görevlendirme usulü ile yürütmekteyim. Bu zaman zarfında 2 yıllık yüksekokul (teknik bölüm) eğitimimi tamamladım. Kadromdan dolayı il mahalli idareler unvan de-ğişikliği ve görevde yükselme sınavına giremeyeceğimi bildirdiler. Buna rağmen şef kadrosuna asaleten yazı işleri müdürlüğüne vekâleten atanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.06.2013

Tüzel kişiliği sona eren belediye personeli alacakları

Kapanacak olan belde belediyesinde sürekli işçi kadrosunda 10 seneden beri çalışmaktayım. Birikmiş yıllık izinlerim var. Ne izinlerimi kullanabiliyorum nede izin ücretlerini alabiliyorum. Devir olduktan sonra ilçe belediyesinden eski haklarımızı, fazla mesai, yıllık izin gibi alacaklarımızı alabilir miyiz? Ala-mazsak ne yapmamız lazım. Benim gibi 6-7 arkadaşım daha var.

  • Soru Cevaplandı
  • 25.06.2013

Ruhsatsız yapıda para cezası

Kentsel sit alanı içindeki bir parsele mal sahibi dışındaki bir vatandaş tarafından kaçak yapı yapılmıştır. Belediyemiz tarafından kaçak yapı için tatil zaptı tutulmuş, encümen kararında idari para cezası kime ne miktarda olmalıdır. Mal sahibi ile yapıyı yapan kendi aralarında kira sözleşmesi olduğunu iddia ediyor fakat bize ulaşmış bir sözleşme yok.

  • Soru Cevaplandı
  • 24.06.2013

Belediyeye ait intifa hakkı bulunan taşınmazın satış ihalesini yapabilmek için ilgili firmadan mu-afakatname alınması gerekli midir?

Mülkiyeti Belediyemize ait 5.adet parselden oluşan arsa niteliğindeki taşınmaz 2005 yılında tapuda tevhit işlemi yapılarak tek parsel haline dönüştürülmüş ve 3194 sayılı kanunun 8-b maddesine göre ko-nut alanından çıkarılarak; konut dışı çalışma alanına geçirilerek plan değişikliği yapılmıştır. Belediye adına kayıtlı taşınmaz arsasına Benzin İstasyonu ve Sosyal Tesis olarak 13.12.2005 tarihinde yapı ruhsa-tı ve yapı kullanma izin belgesi verilmiştir. Daha sonra da 05.05.2006 tarihinden itibaren 10 yıl süreli olarak bir petrol şirketine intifa hakkı verilmiş ve bu hak halen devam etmektedir. Belediye Meclisi taşınmaz arsa ile ilgili olarak 02.07.2010 tarihinde satış kararı almış ve değer tespitinin yapılabilmesi için kıymet takdir komisyonu oluşturulmuştur. Kıymet Takdir Komisyonunun raporunda; taşınmazın tapu-da arsa niteliğinde olduğu ama benzin istasyonu olarak kullanıldığı ve üzerinde binaların mevcut oldu-ğu, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izninin olduğu ve satış işleminin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle tapuda verilen ruhsatlara ve kullanımına göre cins değişikliğinin yapılması gerektiği ve değer tespitinin uzmanlık gerektirdiği bunun için diğer hususlarında dikkate alınarak piyasada çalışan yetkili değerleme uzmanlarınca yapılmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu rapora istinaden 13.03.2013 tarih itibariyle tapudan cins değişikliği yapılarak "Betonarme Benzin İstasyonu Sosyal Tesis Ve Arsası" niteliğine dö-nüştürülmüş ve piyasada çalışan yetkili değerleme uzmanlarından değer tespitleri yaptırılarak raporları hazırlanmıştır. Şimdi öğrenmek istediğimiz bu taşınmazın satış ihalesini yapabilmemiz için herhangi bir sakınca durumunun söz konusu olup olmadığı ve tapuda 10 yıllık intifa hakkı olduğundan ve bu süre devam ettiğinden, ilgili petrol şirketinden satış için muvafakatname alınıp alınmayacağı?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.06.2013

Geçici hazır beton santrali açılması

İl özel idarenin sınırları içinde karayolu tarafından ihale ile yapılmış Silopi Şırnak yol çalışmasındaki köprülü kavşak yapımı işi. Bu işte sözleşmeyi alan şirket il özel idaresinin yetki alanı içinde geçici hazır beton santrali kurmak istiyor. Bunun için imar planı, inşaat ruhsatı, yapı ruhsatı ve çalışma ruhsatı gereklimidir ya da neler gereklidir. Bilgi verir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.06.2013

tütün ve alkol satılması halinde mesafe şartı ve ölçümümün yapılması

1- Yeni içki yasasına göre mesafe şartını kolluk görevlileri tarafından bir tutanakla mı belirlememiz gerekiyor? Yoksa belediye zabıta ekipleri tarafından mahallinde tutulacak bir tutanakla mı belirlememiz gerekiyor? 2- Büfe, market veya bakkal açılmak istenen bir işyerinde; tütün ve alkol satılması halinde mesafe şartı aranacak mı? Bu tür işyerlerine TAPDK tarafından verilecek içki ve sigara satış izni esnasında mesafe ölçümünü hangi idare yapacak?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.06.2013

İçkili Yer İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı

İlçemizde içkisiz lokanta ruhsatlı olarak faaliyet gösteren işyerine içkili lokanta işyeri açma ve ça-lışma ruhsatı müracaatında bulunulmuştur, işyerinin bulunduğu yer ise daha önce içkili yer bölgesi iken belediyemiz meclis kararı ile içkili yer bölgesinden çıkartıldığından içkili lokanta müracaatı reddedilmiştir. Konunun mahkemeye intikal etmesi sonucunda idare mahkemesinin kararıyla belediye meclis kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmış ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Adana Bölge İdare Mahkemesine itiraz edilmiş ancak sonuç değişmemiştir. Yürütmenin durdurulması kararına göre bahsi geçen işyerine ruhsat verilip verilmeyeceği hususun-da tereddüt yaşanmaktadır. Ayrıca, İçkili lokanta ruhsatı istenen yerin yakınında karşı binada sürücü kursu vardır. Sürücü kurs-larına dershane gibi 100 metre mesafe şartı aranıp aranmayacağı hususunda da tereddüt yaşandığın-dan nasıl işlem yapmamız gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.06.2013

İnşaat işgaliye harcı

Ayrık nizam yapı projelerinde inşaat işgaliye harcı alınır mı? Alınmaz ise bunun kanuni dayanağı nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.06.2013

Unvan değişikliği sınavı

Belediyede itfaiye eri olarak çalışan bir memurum. Teknik Eğitim Fakültesi yapı öğretmenliği me-zunuyum. Fen işlerinde geçici görev ile çalışmaktayım. Teknik hizmetler kadrosuna geçmem için unvan değişikliği sınavına girmem ve başarılı olmam gerekiyor eğer yanılmıyorsam. Peki, bu unvan değişikliği sınavını belediye mi yapıyor? Ve hangi süreçte yapıyor. Yani merkezden bir şeyler yapılıyor mu? Aynı belediyede itfaiye eri olarak çalışan ve Fen İşleri Müdürlüğünde geçici görevde bulunan inşaat mühen-disi bir kişi inşaat mühendisi olarak projelere, keşiflere, hakedişlere vs. imza atabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.06.2013

Oyun salonu şartları

Playstation cafelerde yönetmelik gereği neler bulunabilir neler bulunamaz. Playstation cafe oyun ruhsatı olan bir işletme oyun amaçlı bilgisayar bulundurup internet bağlantısı olmadan bu bilgisayar-larda ücret karşılığı oyun oynatabilir mi? Tavla satranç okey oynatabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.06.2013

Sulama Birlikleri

6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu uyarınca Birliğimiz; 1- Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Damga Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi yönünden muafiyeti var mıdır? 2- Gediz Elektrik Perakende Satış A.Ş., Türk Telekomünikasyon A.Ş. ve Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.’ne ödenen faturalardan damga vergisi kesintisi yapılmalı mıdır? 3- Doğrudan Temin (22/D) yöntemiyle mal ve hizmet alımlarında; ödenecek faturadan damga ver-gisi kesilmeli midir? 4- E-Bildirge, Muhtasar Beyanname ve Damga Vergisi Bildirimlerinde beyannameye ait Damga Vergisinden muafiyeti var mıdır? 5- 4734 ve 5018 sayılı Kanun kapsamında yer almakta mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.06.2013