Memur kadrosuna atanan sözleşmeli personelin yerine tekrar personel alınması

5393 sayılı Belediye Kanunun 49. maddesine göre sözleşmeli olarak çalıştırılan personelin kadroya geçirilmesinden sonra, 5393 sayılı Belediye Kanunun geçici 1. maddesine göre personel giderinin, bütçe gelirlerinin % 40 geçmesinden dolayı İçişleri Bakanlığından alınan izine istinaden kadroya geçirilen personelin yerine yeni personel alımı yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.07.2013

Kaldırımların işgal edilmesi

Dükkân önleri yani kaldırımlar metrekare olarak belediye tarafından esnafa kiraya verilir mi? Kul-lanmak amaçlı dükkân önüne masa, sandalye, dolap vs. bunlar için kaldırım işgaliye ödenmesi yasal mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.07.2013

Belediye zabıtasınca umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin kapatılması

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 32. maddesinde, izin alınmadan açılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, yetkili idarelerin ilgili birimleri tarafından sebebi bir tutanakla belirlenmek ve mühürlenmek suretiyle re'sen kapatılacağı belirtilmiştir. Bu maddeye dayanılarak; 1-Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri herhangi bir encümen kararına gerek kalmaksızın bele-diye zabıtasınca re'sen kapatılabilir mi? 2-İşyeri belediye zabıtasınca re'sen kapatılırsa işyerinde bozulabilecek akar kokar malzemelerin bo-şaltılması ve işyerinin kapamaya uygun hale getirilmesi için işyerine belirli bir süre verilmesi gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.07.2013

Memur atama ve nakil işlemleri

Mahalli İdareler Görevde Yükselme Yönetmeliğine göre sınavlar kurum tarafından yapılmaktadır. Kurumumuzun boş bulunan iki adet müdür kadrosundan birine atanmak için asilde aranan şartları taşımaktayım. Kurumumda benden başka bu pozisyona atanacak kimse bulunmamaktadır. Dolayısıyla sınava tek kişi başvuracağı ve tek kişi alınacağından dolayı atamaya yetkili amir sınavsız olarak müdür olarak beni atayabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.07.2013

1980 yılında (muhtarlık döneminde) yapılan yapıya ruhsat verilmesi)

1990 yılında belediyemiz kurulmuş olup şu anda belediye sınırları içinde imar planı dışında bulunan ve kişinin beyanıyla 1980 yılında (muhtarlık döneminde) yapıldığı söylenen binaya yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni verilebilir mi? 1980 yılında yapıldığını kanıtlaması için hangi evraklar gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.07.2013

Pazaryerlerinde tahsisin devri

Pazaryerleri Hakkındaki Yönetmeliğe göre pazaryerlerinde devir işlemi nasıl yapılacaktır. Kanuni mirasçılar haricindekilere devir yapılabilecek midir? Kriterleri nelerdir?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.07.2013

Doğrudan temin yönteminde süre uzatımı

Doğrudan temin yöntemi ile idarece alınan bir proje işinde sözleşme süresinin bitiminden yaklaşık 3 ay sonra idare proje müellifine ek süre verebilir mi? Yüklenicinin buna yönelik herhangi bir talep ya-zısı ve kontrol heyetinin gerekçeli raporu bulunmamaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 29.06.2013

Daha önce itfaiye raporu bulunan işyerlerinin devredilmesi sırasında tekrar itfaiye raporu istenip istenmeyeceği

Daha önce işyeri açma ve çalışma ruhsatı alma safhasında itfaiye raporu almış olan, dosyasında mevcut, akaryakıt ve otogaz istasyonları, şekerleme, lokum üretim yerleri, ekmek, simit ve unlu ma-muller üretim yerlerine ait işyerlerinin devredilmesi sırasında aradan 2-3 sene geçmiş bulunan işyerleri için tekrar itfaiye raporu istenecek mi? Yoksa eski dosyasında bulunan itfaiye raporu geçerli midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.06.2013

Taşıt alımı

İl Emniyet Müdürlüğünün talebi doğrultusunda Büyükşehir Belediye Meclisimizce Emniyete 10 adet motosiklet alınması yönünde bir karar alınmıştır. Söz konusu motorların T cetvelinde görünme-mesi konusunda anlaşmazlık yaşamaktayız. Taşıt Kanununun 10. maddesinin 2. fıkrasının 5393 sayılı Yasanın 85. maddesiyle değişmiş olan "….il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahallî idare birlikleri kendi meclislerinin kararı ile taşıt edinirler." ifadesine dayanarak T cetvelinde yer almasa da bu araçların alınabileceğini düşünüyorum. Bu konuda görüşünüzü almak istiyorum. T cetvelinde yer almayan ve 2013 yılı başında T cetveline koymayı öngörme imkânımızın bulunmadığı ke-sin olan il Emniyet Müdürlüğünün talebi doğrultusunda alınan meclis kararı ile bu alımı gerçekleştirebi-lir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.06.2013

Vekâletin fiilen yapılması

Ben Gaziantep İl Özel İdaresinde yaklaşık on yıldan bu yana vekâleten ruhsat ve denetim müdürlü-ğü görevini yürütmekteyim. Asilde aranan şartları da taşımaktayım. Ancak vekâlet görevime ilişkin se-miner ve toplantılara katıldığımda vekâlet aylığım kesilmektedir. Oysa vekalet konusunu düzenleyen 666 sayılı KHK'da vekalet aylığının, vekalet görevi ile ilgisi olmayan seminer....durumunda ödenmeye-ceği belirtilmekte, ayrıca zam ve tazminatlara ilişkin 160 Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebli-ğinde de "Vekaletleri esnasında yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, vekalet görevine ilişkin olmayan geçici görev, görevden uzaklaştırma, tutuklanma, gözaltına alınma, hizmet içi eğitim, kurs veya seminer ve benzeri nedenlerle vekalet görevine ara verenlere (ara verdikleri günler için),vekalet nedeniyle ön-görülen zam ve tazminatlar ödenmeyecektir." denilmektedir. Vekâlet görevime ilişkin katıldığım seminer ve toplantıların görevlendirme olurunda da Ruhsat ve Denetim Müdür Vekili yazılı olduğu halde, vekâlet aylığımın ödenip ödenmeyeceği konusunda görüşlerinizi bildirebilirseniz çok memnun olurum.

  • Soru Cevaplandı
  • 27.06.2013

İmza yetkisi

Görev tanımı yapılmak kaydı ile hizmet alımı veya danışmanlık hizmet alımı kapsamında çalışan teknik personelin ruhsat, proje vb. evraklara imza atması mümkün mü?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.06.2013

Yapım işlerinde kesin kabul ve teminat iadesi

1- Kesin kabul tarihi gelen ve kesin kabul işlemleri için yüklenici tarafından başvurulmayan bir ya-pım işi için banka teminat mektubu süresinin dolması söz konusu ise; a) Teminatı nakde çevirmemiz mi gerekiyor (Evet ise hangi mevzuatta yer alıyor). b) Teminatın süresini uzatmamız mı gerekiyor (Evet ise hangi mevzuatta yer alıyor). 2- Kesin kabul tarihi gelen ve kesin kabul işlemleri için yüklenici tarafından başvurulmayan bir ya-pım işi için idarenin yapması gereken başka işlemler var mı? Örneğin; a) Yüklenici kesin kabul başvurusunda bulunmadığı için idare tarafından yazı ile uyarılması gerekir mi? b) Teminat mektubu nakde çevrilirse veya uzatılırsa yazı ile haber vermek gerekir mi? c) Tek taraflı olarak kesin kabul yapmak gerekir mi veya bu konuda zorunluluk var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.06.2013