Ben il özel idaresinde 8/1 derecede dağıtıcı kadrosunda görevliyim. 3 yıl boyunca Hukuk Müş

Ben il özel idaresinde 8/1 derecede dağıtıcı kadrosunda görevliyim. 3 yıl boyunca Hukuk Müşavirliğinde çalışmam ve tecrübem olması nedeniyle görevde yükselme sınavıyla 6 dereceli hukuk müşaviri kadrosu açıldı ve başvuru yapıp sınavı kazandım. Bilindiği üzere görevde yükselme yönetmeliği değişikliği ile hukuk müşaviri kadrosu için yalnızca hukuk fakültesi mezuniyeti isteniyor. Bende hukuk fakültesini 2012 yılında bitirdim ve 2014 yılı görevde yükselme sınavı ile hukuk müşaviri kadrosunu kazandım. Ancak İl Özel İdareleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin kadro kütükleri başlıklı 14. maddesinde; (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren memur kadroları, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-4 Özel İdareler Kadro Kütüklerinden (I) sayılı Özel İdareler Memur Kadro Kütüğünde belirtilen unvan kodu, kadro unvanı, sınıflar ve belirlenen alt ve üst derecelere uygun olarak kullanılır. İptal, ihdas ve kadro değişikliklerinde bu kütük esas alınır hükmü mevcuttur. Bu hükme esas ek 4 sayılı cetvelde hukuk müşaviri kadrosu en alt derece 6 ve en üst derece 1 şeklinde düzenlenmiştir. Bu açıklamalar ışığında; 1- Şu anki derecem olan 8/1 den atamamın yukarıda belirttiğim 14. madde gereği 6/1'e yapılması gerekir mi, 6/1 e atamam yapılacak ise 4 yıllık hizmet süremin 6/1 e eklenerek 5/2 ye gelmem gerekir mi? Ayrıca bu soru kapsamında maaşımın hangi derece üzerinden verilmesi gerekir? 2- Kurum tarafından atamam 6/1 e yapıldı ancak maaşımı 8/1 den almaya devam edeceğim söylendi. Bu hususta norm kadro yönetmeliğinin 14 maddesini göstermeme rağmen uygulamayı değiştiremedim. Bu hususta maaşımın 6. dereceden mi almam gerekir yoksa kurumun dediği gibi eski derecem olan 8/1 den mi? Acil cevaplarınıza ihtiyacım var şimdiden çok teşekkürler.

  • Soru Cevaplandı
  • 29.04.2015

Zabıta komiser yardımcısı ve baş komiserlerinin dereceleri

Malumunuz mahalli idareler norm kadro ilkeleri yönetmeliğinde yapılan son değişiklikle zabıta memurları 3, zabıta komiserleri ise 1. kadro derecesine kadar çıkabilmektedir. Kadrosu kaldırılan zabıta komiser yardımcısı ve zabıta baş komiserlerinin yapılan değişiklikten faydalanmaları mümkün müdür? Bu kadrolarda yer alan personelin kadro dereceleri nasıl tespit edilebilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.04.2015

İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için ticaret sicili kaydı olandan ustalık belgesi istenir mi?

6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 21. maddesiyle 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 68. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi “Sicil ve oda tarafından, esnaf ve sanatkârlardan kayıt sırasında 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda öngörülen ustalık belgesi veya muadili belgeler istenmez.” şeklinde değiştirilmiştir. Kanuna göre işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için istenen evraklarda ticaret sicili kaydı olanlardan ustalık belgesi istenmiyordu. Bununla birlikte yeni Kanun kapsamında esnaf odalarına kayıt olanlardan ustalık belgesi istenecek midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.04.2015

Şartlı yardım üzerine yapılacak muhasebe kayıtları

HÜSEYİN TİLAV - ALTINYAYLA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Belediyemize çöp konteynırı yaptırmamız için 30.000 TL' lik şartlı yardım gönderileceği söylendi. Biz de buna istinaden kurumumuza çöp konteynırı yaptırdık. Kurum parayı bize değil firmaya ödeyecek. Bizim muhasebe yönünden ve taşınır yönünden ne işlem yapmamız gerekiyor.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.04.2015
  • ALTINYAYLA

İşçilerin tedavi sürelerinde ücret ödeme durumları

Sürekli işçi kadrosunda çalışırken hastalanan, üç aydır tedavi gören ve halen tedaviye devam eden işçinin maaş durumu nasıl olmalı? Raporlu olduğunda ve hastanede yattığı günlerde nasıl bir ödeme yapılacak?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.04.2015

Memurların mali hakları

1-Belediye Başkanlığımızda görev yapmakta olan memur arkadaşlar ay içinde belli aralıklarla 7-8 gün aile hekimliğinden rapor alarak göreve gelmemektedirler. Ücret ve SGK pirimi nasıl hesaplanacak? 2-Görevli memur 20 gün ve üzeri heyet raporu alırsa maaş bordrosu nasıl hesaplanmalı? Hakedişinden kesintiler olacak mı? 3-Çalışmakta olan memur arkadaşlardan askere giden arkadaşın ücret durumu ve memuriyet hakkı nasıl olacak? Askere gideceklerden eşi çalışan ve çalışmayan var. Muhasebe ve idare açısından nelere dikkat etmeliyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.04.2015

Sosyal Denge Tazminatı

Çalışmakta olduğum belediyenin yetkili sendika ile arasında yapılmış olan Sosyal Denge Tazminatı sözleşmesi bulunmaktadır. Fakat sendika üyesi olmayan tam zamanlı sözleşmeli personelin sosyal denge tazminatı ödenmesi talebi bulunmadığından bahisle 12 ay söz konusu sosyal denge tazminatı ödemesi tarafıma yapılmamıştır. Bu ödenti sendika üyesi olmayan tam zamanlı sözleşmeli personeller için talebe bağlı mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.04.2015

Yapım işlerinde sorumluluk

Yapım işlerinde branşa göre kontrol teşkilatı oluşturulur. Hakediş ödemesinde kontrol teşkilatı yetki ve sorumluluğu ile evraka imza atarlar. Hakediş kapağını ise herkes imzalıyor. 1-Hakediş kapağına imza atmanın yetki ve sorumluluğu nelerdir? Örneğin hakediş ödemesinde elektrikten yapılan fazla ödeme elektrik mühendisi sorumlu olurken bu ödemeden makine mühendisi sorumlu olur mu? Hakediş kapağını makina mühendisi imzaladığından dolayı cezai sorumluluğu nedir? 2- Hakediş ödemelerinde her branş kendi alanında sorumlu mu yoksa diğer alanlarda da sorumlu mudur? 3-Kontrol teşkilatı olarak hakediş ödemesine (kapağına) şerh bırakılır mı? Bırakılırsa nasıl bir ibare kullanılmalı?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.04.2015

Trafik memurunun Zabıtada biriminde çalışması

Zabıta Müdürlüğünde belediye trafik memuru olarak görev yapmaktayım. Aylık fazla maktu ücretinden yararlanmak istemediğimi dolayısıyla fazla mesailere de gelmek istemediğimi beyan ettim. Beni bu fazla çalışma ücretini almadığım takdirde fazla mesaiye çağrılmam kanuni midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.04.2015

Harcama yetkilisi ve ihale yetkilisinin belirlenmesi

5018 sayılı yasanın 31’inici maddesinde 22.12.2005 tarih ve 5436/1 sayılı Kanun maddesi ile yapılan değişiklik ile bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisinin olduğu; 5393 sayılı Yasanın 63 cü maddesi ile belediye bütçesi ile ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisinin harcama yetkilisi olduğu belirtilmiştir. 31.12.2005 tarihli harcama yetkilileri hakkında 1 seri no’lu genel tebliğinde bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisi olarak Teşkilat yapısı Başkanlık olan yerin üst yöneticisi Başkan harcama yetkilisinin ise Müdürlüklerin olduğu belirlenmiştir. Yine İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 24.02.2006 tarih ve 45181 sayılı yazıları ile gönderilen genelge de, harcama yetkilerinin, bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin yöneticisi (Birim Amiri) tarafından kullanılacağı belirtilmiştir. Sorum; Bütçemizde fiilen olmayan birime ödenek konulmuştur. Örnek, Ulaşım hizmetleri, Fen İşleri olarak yaptığımız yollara yapılan harcamalar buradan ödenmektedir. Ulaşım hizmetlerinin harcama yetkilisi olarak fen işleri müdürü yazılmaktadır. Yapılan veya yapılacak ödemelerde verile emrine harcama yetkilisi olarak müdür yazılmakta, ancak ihale onay belgesine teklif eden birim amiri, onaylayan olarak da belediye başkanı yazılmaktadır. Onay belgesinde teklif edenin, düzenleyicinin onayı ise harcama yetkilisi olan birim amirinin yazılması gerektiği görüşümü sözlü olarak ifade ettim. Ancak kabul görmedi. Bu hususta birim amiri olarak sorumluluğum kalkar mı, yoksa yazılı olarak başkanlığa bildirmem mi gerekir? Yazılı olarak evrakın düzenlenmesi istenirse sorumluluğum kalkar mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.04.2015

Ön ödeme yapılması

Belediyemiz yurt dışında bulunan bir belediye ile protokol imzalamak istiyor. Lakin benden önceden ödeme yapılması isteniyor, ödeme yapabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.04.2015

İntibak, asaleten atanma ve tedviren görevlendirme

2002 yılı Mersin Üniversitesi Gülnar MYO teknik programlar inşaat, 2006 yılı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İİBF iktisat mezunuyum. 20 Mart 2007 tarihinden itibaren Sorgun Belediyesinde (Yozgat) inşaat teknikeri olarak çalışmaktayım. (ilk önce sözleşmeli başladım). Fen ve imar birimlerinde çalıştım ve yaklaşık 6 ay önce boş bulunan "yapı kontrol müdürlüğü" birimine "müdür" olarak tedviren atandım. Özel sektörde de 750 günüm var. Bu bilgiler ışığında; 1- Şuan ki derece ve kademem 6/2 bu hesaplama doğru mudur? 2- İşe girmeden önce İİBF yi bitirdiğimden dolayı kurumumca derece ve kademe ilerlemem yapılmadı. Bu uygun mudur? 3- Yapı kontrol müdürlüğüne asaleten atanma şansım var mıdır? 4- Belediye başkan yardımcılığı kadromuzdan 1 tanesi boş.6/2 derecem olduğundan buraya atanabilir miyim? 5- Tedviren atama ne demektir? Böyle görevlendirmede herhangi bir ücret fazlalığı ödenir mi? 6 aydır tekniker maaşı almaya devam etmekteyim.

  • Soru Cevaplandı
  • 21.04.2015