İmza Yetki Yönergesi hazırlanması

Belediye Başkanı tarafından İmza Yetkileri Yönergesi hazırlanıp ve Belediye Başkanınca imzalandığında meclis kararı gerekir mi? Böyle bir yönerge imzalandıktan sonra Belediye Başkan yardımcısı ve diğer birim amirlerine ayrıca görev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili tebliğ yapılmalı mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-04-15

Belediyeye bağlı Limited şirketine Genel Kurul kararına göre temsilci atanabilir mi?

Belediye Şirketini 657 sayılı kanuna tabi bir kişi meclis kararı ile temsil edebilir mi? Bu Temsilciye banka hesaplarını kontrol ve ödemelerin usulüne uygun olarak zamanında yapılmasını teminen şirket genel kurulu kararı ile internet kullanıcısı alabilmesi için uygunluk açısından yetki verilmesinde (ayrıca şirket müdürü bulunan bir LTD.) yeni Ticaret Kanununda buna aykırı, engel bir durum var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-12-12

İdari yaptırım- kapatma cezası

Zabıta memuru arkadaşlarla belirli aralıklarla gerçek kişilere tutulan idari yaptırım tutanağıyla aynı esnafa üç (3) defa 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 38/1. maddesi gereğince kaldırım işgali yaptığı için tutanak tutuldu. Ancak esnafımız tutulan bu tutanaklara rağmen kaldırım işgaline devam etmektedir. Bu esnafımıza açık tutanak tutup, encümene havale edip kapatma cezası verebilir miyiz? Bu esna-fımıza ne gibi işlem yapabiliriz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-05-24

Elektronik ortamda kayıtları tutulan belediye evraklarının saklanması hususu

Belediyelerde kullanılan Evrak Yönetim Sisteminde kayıtlı olan ve asıl kaynağı burası olan evrakların, (tahsilat fişi, ödeme evrakı gibi) kurumda kalan suretlerinin saklanması zorunlu mudur? (Örneğin; Evrak Yönetim Sisteminden vatandaşa verdiğimiz tahsilat fişi, bu zaten kurumun dijital arşivinde zorunlu bir saklama süresine tabii tutulurken, bunun basılı sureti için ayrıca bir saklama ortamı gerekli midir,Dijital Arşivini oluşturan ve evrakları dijital ortamda yönetmeliğe uygun saklayan kurum bu basılı suret-leri de aynı süre saklamak zorunda mıdır? Bu aynı zamanda bir israfa yol açmaz mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-05-13

Uzmanların özlük hakları

Belediye Başkan yardımcılığından Uzmanlığa atanan memurun özel hizmet tazminatı ve Ek ödeme oranları ne olur.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-11-19

Dilencilik yaparken yakalanan şahsın üzerinde veya çantasında özel kolluk kuvveti zabıta olarak arama yapabilir mi?

5326 sayılı Kabahatler Kanununun 33. maddesi hükmü kapsamda dilencilik yaparken yakalanan şahsın üzerinde veya çantasında özel kolluk kuvveti zabıta olarak arama yapabilir miyiz? Bu konuyla ilgili kanun ve yönetmeliklerde açık bir hüküm bulamadık.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-31

Yerleşim yerinde küçük ve büyük baş hayvan besleyenlere uygulanabilecek müeyyideler

Yerleşim yerlerinde küçük ve büyük baş hayvan bakılması yasak olduğu halde bakmaya devam eden şahıslar hakkında 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ile 2872 sayılı Çevre Kanunu, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun hangi maddeleri uyarınca nasıl ve ne şekilde işlem yapılabilir. Bu hayvanlar şehir dışına ne şekilde çıkarılabilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-24

Durak yerlerinin belirlenmesi

Yolcu taşımacılığı yapmakta olan bir firma almış olduğu yetki belgesinin (Kalkış noktasından almış olduğu yolcuları ile varış noktasına kadar sadece indirme yapabiliyor ama yolcu alamıyor) ilçemizden geçerken yolcu almasına izin vermediği için ilçemizde bulunan terminale giriş-çıkış yapmamakta, ancak kalkış noktasından almış olduğu yolcuları ilçemizde terminale giriş-çıkış yapmadan, belediyemizden şe-hir içi duraklarda yolcu indirme izni istemektedir. Sonuç olarak bu firmaya şehir içi duraklarda yolcu in-dirme izni verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-15

Hayvan pasaportları onaylama

Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde bulunan bir merkez ilçe, hayvan pasaportlarını onaylama gibi durumu var mıdır? Merkez ilçe belediyesinde hayvan pasaport onaylarını ilçe müdürlüğü tarafın-dan yapılması gerekmez mi? İlçe müdürlüğünün olduğu yer ve bölgelerde hayvan pasaport onaylama işleminde belediyenin görev ve sorumluluğu nedir? Canlı hayvan nakillerinde uygulama yapan ilçe be-lediyesinde Türkvet Kayıt Sisteminin bulunmaması nedeniyle hayvan kayıt hareketleri sağlıklı bir şekilde takip edilememektedir. Ölü hayvanın kulak küpesini vatandaş taktığı zaman belediye bu durumu bilememektedir. Ne yapılmalı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-04-12

Taksi durağı yerleri tahsisi

Taşıyıcılar Kooperatifi kurarak taksicilik yapmak isteyen bir vatandaş, taksi durak yeri tahsisi talebinde bulundu. Belediye meclis kararı ile 5 adet taksi durak yeri belirlenmiştir. Bu durak yerlerini tahsis mi edeceğiz (bir ücret karşılığı) ya da kiraya mı vereceğiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-10-18

5442 sayılı Kanuna göre belediyelerin kaymakam tarafından denetimi

5442 sayılı İller İdaresi Kanunun 31(ç) maddesine göre kaymakamların belediyelere denetleyecek-leri belirtilmektedir. 5393 sayılı Yasanın 55 maddesinde yer düzenlemeden sonra, belediyelerin 5442 31(ç) ye göre denetimlerinin yapılıp yapılamayacağı, yapılır ise kapsamının ne olduğu ve bu denetimin hukuki sonuçlarının neler olacağı hususunda açıklamalarınız için şimdiden teşekkür ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-10-11

Uzman çavuşun derece kademesi, işçilikte geçirilen sürelerin memuriyette değerlendirilmesi

1- Lise mezunu olarak ilk defa polis teşkilatına veya TSK’ya başlangıçları 11/1 derece/kademe olarak göreve başlatılan uzman çavuş, polis, askeri personeller istifa edip ayrıldıktan sonra, resmi kamu kurumuna (özel idare ve belediye gibi) geçişlerinde (normal lise mezununu) 13/3’ten başlatıyoruz. Ör-neğin; 9 yıllık sözleşmeli uzman çavuş TSK tarafından hizmeti karşılığı 8/1’e getirilmiştir. İstifa edip 6 ay sonra özel idaremize atanan personelin derece/kademesini yeniden 13/3’ten başlatıpta 10/3’e getirmemiz mi gerekiyor, emsal uygulaması mı yapacağız, yoksa TSK’ca getirildiği 8/1’de bekleteceğiz mi uygulama ne şekilde olmalıdır? 2- Resmi kamu kurumunda senelik izin kullanmadan 10 yıl (2786 gün karşılığı) mevsimlik işçi olarak çalıştıktan sonra, aynı kamu kurumunda kadroya geçirilen işçiler, ücret skala cetvelinin uygulamasında pozisyonuna karşılık gelen düz işçi gibi başlatılıyor. Aynı teşkilatta hizmetini devam ettirmesi nedenleri ile geçmiş mevsimlik yıllara izin hakkı verilebilir mi, ayrıca mevsimlik hizmetlerine karşılık memur da olduğu gibi intibak hizmet değerlendirmesi yapılarak derece kademeleri ücret skala cetveline göre hizmet yılına göre derece kademesine karşılık gelen yevmiyeye yükseltilebilir mi? 3- Aynı kurumda kadrolu düz işçi iken 6 yıl hizmeti sonucu, 20. yılında memuriyete kurum tarafın-dan geçirilen, memurun işçilikteki hizmetleri kazanılmış hak aylıklarında derece kademe olarak değerlendirilir mi? İşçilikte geçen süreleri emekliliğe esas hizmetinde değerlendiriyoruz, ancak emekli sandığı memuriyette pirim ödendiği derece kademeye göre emekli maaşı bağlıyorum der. Memuriyette kazanılmış hak aylığında ve ödemeye esas hak aylığında işçilik değerlendirilmez mi? 4- Yukarıdaki 3. sorumuza bağlı olarak aynı kurumda işçi olarak çalıştıktan sonra memuriyete geçi-rilen personelin Örneğin; 9 yıllık işçi süresine 3 derece verilmiş ise ve memuriyete başladığı tarihten itibaren D/K karşılığı devam etmiştir. 10 yıl sonra bu fark edildiğinde terfi düzeltme onayı alarak işçilikteki günler iptal edilerek memuriyete başladığı tarihten itibaren D/K karşılığımı verilmelidir.

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-10-05