Müteferrik
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Belediyeden yardım alınması
Belediye Başkanımızın isteği üzerine belediye encümeninin 12.04.2006 tarih ve 27 sayılı kararı neticesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı ilçe belediyesinden Belediyemizin muhtelif ihtiyaçları için (İçme suyu, yol, kanalizasyon, hizmet aracı için) 5393 sayılı Belediye Kanununun 75. maddesinin (a) bendi gereğince 200.000.YTL nakdi yardım istenmesine karar verilmiştir. Karar neticesinde Belediye Başkanımıza Belediye Encümenimizce her türlü yazışma ve anlaşma için tam yetki verilmiştir. Şayet ilçe belediyesinden nakdi yardım gönderilir ise ileride yönetim değişmesi halinde ilçe belediyesinden gönderilen nakdi yardım geri istenir mi? Geri istenmesi halinde Belediye Başkanı ben bu parayı ödemem veya ödeyemem dediğinde bu para encümende bulunan seçilmiş ve memur üyelerden tahsil edilir mi? Biz memur üyeler için maddi ve yasal yönden sorun yaratır mı?
- Soru Cevaplandı
- 2006-06-26
Umuma açık işyerlerinde işlenen suçlar
5259 sayılı Yasayla 2559 sayılı Yasada değişikliğe gidilmiş ve 6. maddeye aykırılıklarda belediye encümeni tarafından cezai işlem uygulanacağı ifade edilmiştir. Ancak zaman zaman umuma açık yerlerde meydana gelen olaylarda yaralama, darp, adam öldürme gibi olaylar yaşanmakta ve tanzim edilen raporlar belediyemize gereği için gönderilmektedir. Bu durumda encümence ne gibi işlem yapılmalıdır. 6. maddede yer alan suçlar bellidir. Ayrıca 6. maddenin (d) bendinde yer alan mevzuat hükümlerine aykırılıktan ne anlaşılmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2006-06-20
Genel sekreterin encümen toplantısına katılması ve ödeneği
İl encümen toplantılarına katılan genel sekreterin encümenin memur üyesi olup olmadığı ve encümen başkanı olan Vali beyin katılmadığı toplantılara başkanlık etmesi durumunda genel sekreterin ve Vali beyin alacağı aylık ödeneğin ne şekilde olacağı konusunda tereddüdümüz hasıl olmuştur. Bu konuda açıklayıcı bir bilgi verebilirseniz sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 2006-06-17
Sözleşmeli personel ödeneğinin net belirlenmesi halinde vergi diliminin değişmesi durumu
5393 sayılı Belediye Kanunu'na istinaden sözleşmeli inşaat mühendisi çalıştırmaktayız. Bu personelle ilgili yapılan tip sözleşmede ilgiliye belediye meclisi kararı ile net bir ödenek verilecek, bu ödenekten Damga Vergisi kesilecek, bunun dışındaki tüm giderler kurum tarafından karşılanacaktır denilmektedir. Ancak, Gelir Vergisi dilimini aşması durumunda kesilecek fazla gelir vergisi net ödenekten düşülecek mi? Yoksa kurum tarafından mı karşılanacak?
- Soru Cevaplandı
- 2006-06-16
Personel giderinin % 30 u aşması, veteriner hekimin muayenehane açması
Belediyemiz 2004 yılı kesin hesabına göre personel giderleri gelir kesin hesabının % 46’ sı, 2005 yılı kesin hesabına göre personel giderleri kesin hesabın % 38’ i olarak kesinleşmiştir. Belediye Başkanımız 01.11.2005 tarihinde meclis üyelerinden bir başkan yardımcısı görevlendirmiştir. 5393 sayılı Kanunun 49. maddesinde “personel giderleri bir yıl önceki kesin hesabın % 30’ unu aşması sonucunda aşan kısım belediye başkanından tahsil edilir” hükmü bulunmaktadır. Bu durumda sorum; 1 - Mali hizmetler birim yetkilisi 5018 sayılı Yasa gereğince, ödeme evraklarında ön mali kontrol yapmaktadır, bu kontrol sırasında başkan yardımcısına yapılan ödeme 5393 sayılı Yasanın 49. maddesinde belirtilen personel giderlerinin % 30’luk kısmının aşılması gibi bir sonuç doğurmaktadır. Bu durumda, mali hizmetler birim yetkilisinin ön mali kontrolden dolayı bir sorumluluğu var mıdır? 2 - Belediyemiz veteriner hekimin özel muayene hanesi var. Veteriner hekimimizin muayenesi olduğu için maaşında yan ödeme vermemekteyiz. Ancak veteriner hekimimiz muayenesi olduğu için mesaisini günlük iki saat eksik çalışmaktadır öğleyin saat 11 (bir saat önce), akşam saat 16 da (bir saat önce) mesaisinden ayrılmaktadır. Bu durum yasal mıdır? Yasal olması halinde günlük mesaisine eksik gelmesinden dolayı özel hizmet tazminatında bir miktar eksik ödeme gibi bir durum söz konusu mudur? Birinci sorumda olduğu gibi bu ödemelerden dolayı ön mali kontrol yapan mali hizmetler yetkilisine bir sorumluluk doğar mı?
- Soru Cevaplandı
- 2006-06-16
Norm kadro uygulaması ve görevde yükselme
Manisa ili Ahmetli Belediyesi fen işlerinde 15 yıldan beri inşaat mühendisi olarak görev yapmaktayım. Belediyemizde Fen İşleri Müdürlüğü kadrosu bulunmadığından yetkili mühendis olarak çalışmaktayım ve kurumumuzda teknik personel olarak (mühendis) bir tek ben bulunmaktayım.Yeni çıkan norm kadro uygulamasına göre bize anlatılan bir adet fen işleri müdürlüğü kadrosunun olduğu ve buna atanmam gereği olduğudur. Böyle bir mecburiyetimin olup olmadığı isteğim dışında atanıp atanamayacağım konusunda ve şu an 2/1 dereceden maaş alan bir inşaat mühendisi olarak maddi hak kaybına uğrayıp uğramayacağım konusunda bilgilendirilmem hususunda gereğini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2006-06-14
Vergi borcu sorgulaması
Maliye Bakanlığının 2 Sıra Nolu Tahsilat Genel Tebliği gereğince Belediyemizce 4734 sayılı Kanun kapsamındaki ödemeler sırasında, alacaklının vergi borcu sorgulanmaktadır. Vergi borcunun 1.000 YTL sını aşmaması halinde borcun bulunmadığı kabul edilmektedir. Yapılacak ödeme 1.000 YTL sını aşmıyorsa yine bu sorgulama yapılacak mı?
- Soru Cevaplandı
- 2008-10-17
Kullanılmış lastik alımı, harcama pusulası ile ödeme, lojmandan belediye başkanının yararlanması
1- Belediyemiz kamyonları için 2. el lastik almak istiyoruz. Yeni lastiklerin 1 tanesinin fiyatı 800 YTL, 2. el lastiklerin 1 tanesinin fiyatı 300 YTL, lastikler 1 ay kadar zaman kullanılmış yeni gibi. Belediyemizin maddi sıkıntıları ve kar amaçlı olacağı düşünülerek tercih etmek istiyoruz. Ancak lastikleri satan kişi fatura kesemiyor. Biz bu lastikleri fatura yerine harcama pusulası ile alabilir miyiz? 2- Belediye başkanı belediye lojmanında kira vermeden oturabilir mi? Elektrik ve su giderlerini belediye karşılayabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2008-10-16
Vadesi geçmiş vergi borcu belgesi
01.08.2008 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 4734 sayılı Kanun kapsamına giren kurumların bu Kanun kapsamındaki hak sahiplerine yapacakları ödemeleri ile ilgili 29.06.2008 tarih ve 26291 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği Seri: Sıra No:2'ye göre 4734 sayılı Kanunun 22/d maddesi (Doğrudan Temin) ile yapılan alımlar için vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge alınması zorunluluğu var mıdır? Ödemeleri bütçe emanetine alıp 2.000 YTL’nin altında ödeme yapılırsa ve Harcama Pusulası ile yapılan ödemelerde belge alınması zorunluluğu doğar mı?
- Soru Cevaplandı
- 2008-10-06
Belediyelerde Disiplin Kurulu
Belediyelerde (belde) disiplin kurulu kimlerden ve nasıl oluşturulur?
- Soru Cevaplandı
- 2008-09-23
Para cezası verilmesi
Özel mülkiyete tabi tarım ve bahçe alanlarına hayvan sürüleri (küçükbaş ve büyükbaş) girmekte olup, tarım ürünlerine zarar vermektedir. Söz konusu sürü sahiplerine ne tür bir işlem yapılabilir ve tenbihname ile para cezası verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2008-09-10
Vekalet ve encümen üyeliği
1998 yılından beri Gökçeyazı Belediyesinde başkatip olarak görev yapmaktayım. Belediyemizde norm kadro yönetmeliğine göre 1 adet 1. dereceli Mali Hizmetler Müdürlüğü, 1 adet 4. dereceli Yazı İşleri Müdürlüğü kadroları oluşturulmuş ve bu kadrolar boş durumdadır. Belediye başkanımız 2 yıllık yüksekokul mezunu muhasebe kadrosunda bulunan 3. dereceli arkadaşımızı Mali Hizmetler Müdürlüğüne, yine 2 yıllık yüksekokul mezunu 5. dereceli Tahsildar kadrosunda görev yapan arkadaşımızı da Yazı İşleri Müdürlüğüne 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86. maddesine göre görevlendirmiş bulunmaktadır. Başkatip olarak yazı işleri ile ilgili her türlü görev halen tarafımdan yürütülmektedir. Ayrıca Yazı İşleri Müdürlüğüne yapılan bu görevlendirmeden dolayı 1998 yılından beri yürütmekte olduğum encümenlik görevi de tarafıma tebligat yapılmadan 01.01.2008 tarihi itibariyle sona erdirilmiştir. Belediye meclisinden yapılan bu vekâlet ödemeleri için ödenek talebinde de bulunulmamıştır. Sorularım şunlardır. 1- 4 adet memuru bulunan bir belde belediyesinde yapılan bu görevlendirmeler gereklimidir? 2- Yapılan bu görevlendirmelerden dolayı vekalet ücreti ödenir mi? 3- Encümen toplantılarına Yazı İşleri Müdürlüğüne vekalet eden kişi mi girmeli yoksa başkatip olarak benim mi girmem gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2008-08-27