Mahalli İdare Birlikleri
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Sözleşmeli personel unvan ve kadroları
Güllük Belediyesinde 2009 Nisan ayından itibaren çalışmaktayım. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Salihli Meslek Yüksekokulu Deri Konfeksiyon 2007 mezunuyum. Belediyede hangi pozisyonda sözleşmeli memur olarak çalışabilirim.
- Soru Cevaplandı
- 2012-09-14
Köylere Hizmet Götürme Birliklerinde 4734 sayılı Kanunun 22. maddesine göre doğrudan temin yoluyla alımlarda damga vergisi kesilip kesilmeyeceği? Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeyip ödemeyeceği?
Malkara Köylere Hizmet Götürme Birliğinde muhasebe müdürü olarak görev yapmaktayım. Bütçe içi işletme olarak çalıştırmakta olduğumuz iktisadi işletmemiz mevcuttur (Yem Fabrikası) Her ay 10 adet hammadde ihalesi yapmaktayız. Yaptığımız ihalelere ait damga ve ihale kararı damga vergisini ya-tırmaktayız. Bu ihale ile alınan mallara ait ödemeleri de yaparken ve diğer mal ve hizmet alımlarına da ödemeleri yaparken ödeme emri düzenleyecek ödeme yapmaktayız. Yaptığım bazı araştırmalarda doğ-rudan temin ve fatura karşılığı alımlarda damga vergisi kesintisi yapılmaması yorumlarına rastladım. Damga Vergisi Kanununda da Resmi dairelerin yaptığı mal ve hizmet alımları için yaptıkları ödeme ev-raklarından damga vergisi kesintisi yapılır denilmektedir. Ancak Sayıştayın 21.03.2006 tarih ve 8871 no-lu tutanağında doğrudan temin ve fatura karşılığı alımlarda damga vergisi kesintisi yapılmamasını, 09.03.2006 tarih ve 30136 nolu tutanağında da köylere hizmet götürme birliklerinin resmi daire olarak kabul edilmemesi gerektiği belirtilmektedir. Aynı zamanda MTV de her yıl vergi dairesine yatırmakta-yım. Bu nedenle yapacağım ödemelerde düzenlediğin ödeme belgelerinden damga vergisi kesecek mi-yim? Damga vergisi kesintisi yaparsam resmi daire sayılacağımdan dolayı MTV ödemesi yapmamam gerekir mi? İhale ile alınan mal ve hizmet alımları için yapacağım ödeme belgelerinden ayrıca damga vergisi kesintisi yapacak mıyım?
- Soru Cevaplandı
- 2012-05-10
Birlik aracılığıyla başka bir kurum adına araç kiralama ve/veya temini, birlik aracının başka kuruma tahsisi
1-İl Özel İdaresinden birlik aracılığıyla başka bir kurum adına araç kiralama ve/veya temini olarak ödenek tahsis edilmiştir. İlgili kuruma araç kiralama ve/veya temini için tahsis edilen ödeneği birlik ge-nel ödeneğe kendi imkanları dahilinde ödenek ekleyip birlik adına araç alabilir mi? Tahsis edilen öde-neği birliğin kendi adına kullanması için tahsis edilen kurumdan muvafakatname alması gerekir mi? 2- Birlik hizmetleri için alınan araç bir başka kurumu tahsis edilebilir mi? Edilirse hangi hükümler uygulanır, protokol yapılması gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-18
Belediye ücret tarifelerinde indirim uygulaması
21.02.2002 tarih ve 24678 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 11.02.2002 tarihli ve 2002/3700 sayılı Kararname eki Kararın 1 inci maddesi ile 2002/3654 sayılı Karara eklenen 3. maddesi ile “Belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerce yürütülen toplu taşım hizmetlerinden faydalanmayla SINIRLI olmak üzere eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı personeli, emniyet hizmetleri sınıfı personeli, T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan postacı ve dağıtıcılar ile basın kimlik kartı sahipleri bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar 8.1.2002 tarihli ve 4736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaftır.” Bu kararname ile öğretmenler, emniyet mensupları, postacı ve dağıtıcılar ile basın kimlik kartı sahiplerine toplu taşım araçlarından ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmaları imkân sağlanmıştır. Ancak kararnamede geçen sınırlı kelimesinden mesai saatlerini mi anlıyoruz. Eğer öyle ise mesai saatlerinin ne olduğu ile ilgili herhangi bir yasal dayanak var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2011-07-07
Sözleşmeli personel
Ben sulama birliğinde sözleşme personel olarak sözleşme imzaladım. Bunun için önce belediye meclisi toplandı. Meclis kararı alındıktan sonra norm kadrolu olduğumu söylediler. Fakat bu konuda hiçbir bilgi sahibi değilim. Haklarımın neler olduğunu kısaca öğrenebilir miyim? Bir de ben kimyager olduğum halde tekniker kadrosu adı altında sözleşme yapıldı. Bu benim için bir sorun olur mu, dezavantajı var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2011-04-22
Huzur hakkı
5445 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun 4. maddesinin son bendinde (Köylere hizmet götürme birliklerinin birlik meclisleri hariç olmak üzere, birlik meclis ile birlik encümeninin başkan ve üyelerine meclis ve encümen toplantılarına katıldıkları her gün için birlik başkanına (5000), encümen üyelerine (2000), meclis üyelerine (l500) gösterge rakımının Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, birlik meclisi tarafından belirlenecek miktarda huzur hakkı ödenebilir.) denilmek suretiyle köylere hizmet götürme birliklerinin meclislerinin huzur hakkı ödemesinden hariç tutulduğu anlaşılmaktadır. Köylere hizmet götürme birliği statüsünde kurulan fakat üyeleri arasında bir belediyenin bulunması nedeniyle 5018 ve 4734 sayılı Yasalara tabi olan birliğimizin bu istisna kapsamında olup olmadığının ve meclis üyelerine bu durumda huzur hakkı ödenip ödenmeyeceği hususunda görüşlerinizi arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2011-03-15
Birlik üyeliği ve birlik üyeliğinden çıkarılma işlemleri
Birliğimiz 2006 yılında 15 köye hizmet vermek üzere kurulmuş ilerleyen yıllarda su verilen köyler artmıştır. Birliğe üyelik için 2009 yılı mayıs ayında müracaat eden 4 köy Birlik Meclisince üyelikleri kabul edilmiş ve birliğe katılmışlardır. Bir sonraki toplantıda üyelik için başvuran 2 köyün meclis üyeliği için başvurması konusunun görüşülmesi esnasında birlik meclisi bu iki köyün daha sonra katılımlarının görüşülmesi yönünde karar almış ayrıca meclis üyelerinden bazıları daha önce birliğe giren 4 köyün de meclisten çıkarılmasını talep etmiştir. Birlik Tüzüğünde böyle bir konunun olmaması; sadece ilgili mahalli idarenin ihtiyar heyetinin başvurusu ile birlikten ayrılır maddesi olması nedeni ile boşluk olduğu yönünde yönetimce açıklama yapılmış ve üyelerde, üyelikten ayrılmanın başka bir yolunun olup olmadığını sormuşlardır. Soruma gelince; Birliğimize üye olan köylerden; Üye köyün rızası olmadan Birlik Meclisi üyelikten çıkarabilir mi? Yoksa üyeliğe kabul edilen birliğin sadece ihtiyar heyeti kararı ile mi üyelikten çıkartılabilir? Yine üye olmak isteyen ve hizmet alan köylerin birliğe gerekli belgelerle başvurması halinde isterse Birlik Meclisi bu köyleri almama hakkı var mıdır? 8 Aralık 2009 tarihli ve 27426 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İçişleri Bakanlığının kararında; ''2009/15621 Silifke Aksıfat Grubu İçmesuyu Birliğine üye olan Sarıaydın ve Mara Köylerinin adı geçen birliğe katılmalarının zorunlu hale getirilmesine” karar verilmiştir. Bu duruma göre, başvuruları kabul edilmeyen köylerle ilgili, İçişleri Bakanlığından benzer bir karar alınabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2010-03-31
Sözleşmeli personele gerçekleştirme görevliliği ve muhasebe yetkililiği görevleri verilebilir mi?
Birliğimizde memur personel bulunmadığından dolayı, birliğimizde tam zamanlı olarak çalışan ziraat mühendisine gerçekleştirme görevliliği ve muhasebe yetkililiği görevleri yaptırılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2010-02-16
Memuriyet kadrolarına atanma
2009 yılında kurulan Turizm Altyapı Hizmet Birliği’nin tek personeliyim, geçici işçi olarak çalışıyorum. Personel giderimiz %40 ın altında, bu duruma göre, 2010 KPSS’na gireceğim acaba açıktan atama ile ilk defa memur olarak atanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 2010-08-31
Birlik başkanının görevden uzaklaştırılması, ödeneği
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün görüşünde Kanunun değerlendirilmesinden birlik başkanlarının maaş alamayacağı belirtilmiştir. Ancak onaylanan birlik tüzüğünde, birlik başkanına ödenecek aylık brüt ödeneği belirlemek birlik meclisinin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır ve tüzük onaylanmıştır. Bütçe kararnamesinde de ödenek konulmuş olup, meclisçe onaylanıp yürürlüğe girmiştir. Türkiye’ nin değişik coğrafi bölgelerinde de yüzlerce birlik tüzüklerinde bu yönde koydukları hüküm-ler doğrultusunda birlik başkanlarına meclisin belirlediği ödeneği ödemektedir. Mülga 1580 sayılı Belediye Kanununda da belediye başkanları maaş almazken, bir belediye başkanı-nın 1954 yılında meclis kararı na binaen maaş almasıyla oluşan yargı kararına istinaden bugüne dek meclisin kararına uyarak maaş ala gelmişlerdir. Yine 5355 sayılı Birlik Kanununda bulunmayan hükümlerde 5393 sayılı Belediye Kanunu hükümleri-ne atıfta bulunulmasından hareketle belediye başkanlarının maaşlarını ve özlük haklarını düzenleyen kanun maddelerine dayanması hukuk kurallarıyla bütünleşmektedir. Buna göre, birlik başkanları meclis kararına göre mi, yoksa 5393 sayılı Yasaya göre mi maaş alacak-lardır? Nüfus hangi değerlerle ölçü olacak? Bu bütünleşmeyi haklı ve üstün kılan bir olay gerekçelerimizi güçlendirmektedir. Birliğimizin başkanı bir soruşturmaya esas olmak üzere Anayasanın 127/4 ve 5393 sayılı Kanunun 47. maddeleri uyarınca göre-vinden uzaklaştırılmıştır. Soruşturma için kamu görevlileri hakkında uygulanan hükümler uyarınca soruşturma izni mahalli ida-reler müdürlüğünce verilmiştir. Sözlü sorduğumuz uzman kişiler birlik başkanının maaş alabileceği ancak görevden uzaklaştırılan bir-lik başkanının maaşının 2/3’ ünü alamayacağı şeklinde cevaplandırılmıştır. Birlik başkanı kamu görevlisi midir? Buna göre 5393 sayılı Kanunun 47. maddesince görevden uzaklaştırılması, aynı Kanunun görevden uzaklaştırılan başkanının maaş alması belirtilirken oluşan bu çelişkinin hangi hukuk kuramlarıyla çözümleneceği hususunda konunun değerlendirilmesi, ileride telafisi mümkün olmayacak olayların gelişmesini önlemek amacıyla bu konularda ne yapabiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 2006-09-18
Geçici işçi
01.09.2004 tarihinden itibaren Truva Sulama Birliğinde geçici işçi statüsünde tahsildar olarak çalış-maktayım. Her ne kadar geçici işçi statüsünde çalışsam da başkaca büro işlerini yapacak personel olmadığı için 12 ay kesintisiz olarak çalışıyorum. İzin kullanma imkanım dahi olmuyor. Bu durumda: daimi işçi mi-yim? Haziran ayında yapılan olağanüstü meclis toplantısında norm kadro esaslarına göre memur ve işçi kad-roları oluşturuldu. Buna göre bir sonra ki meclis toplantısında meclis kararı ile daimi kadroya geçebilir mi-yim? Daimi işçi sayılıyorsam veya meclis kararı ile daimi işçi olabiliyorsam, başka kurumlara yatay geçiş yapabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 2006-08-07
Belediyelerin örgütsel yapılandırılması
Belediyelerin örgütsel yapılanmasının yeni yasal düzenlemelerle uyumu nasıl gerçekleşmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 2006-03-17