İşyeri Açma
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İnternet salonunun ibadethaneye uzaklığı.
İnternet Cafe açmak için camiye mesafe aranır mı? Bu işletme alkolsüz ve gürültüsüz mekandır
- Soru Cevaplandı
- 2022-10-18
İşyerinin devri.
Merhabalar, bir dükkanımız var, kiracı olarak işletiyoruz eşimle, gıda üzerine, tavuk satışı yapıyoruz. Eşim işyeri kapanışını verdi ve aynı gün ben yeni bir açılış yaptım. Eşimin adına belediye işyeri açma ve çalışma ruhsatı var, 03.06.2021 tarihinde alındı, şimdi ben mevcut ruhsatı üzerime devir alabilirmiyim yoksa tekrar sıfırdan bir ruhsat başvurusumu yapmamız gerekiyor? Ayrıca sıfırdan bir başvuru yapılırsa şayet tekrar muvaffakatname almamız gerekecekmi? Tüm bilgiler aynı işletmede. Adres, faaliyet konusu vs. Şimdiden teşekkürler.
- Soru Cevaplandı
- 2022-10-11
Spor salonuna ruhsat verirken itfaiye raporu istenir mi?
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte spor salonları ile ilgili itfaiye raporu isteneceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır. Spor salonuna ruhsat verirken itfaiye raporu istemeden ruhsat verilebilir mi? Gençlik ve Spor Bakanlığı ise işletme belgesi için itfaiye raporu istemektedir. Ruhsat verildikten sonra itfaiye müdürlüğünce itfaiye raporu tanzim edilerek Gençlik ve Spor Bakanlığına verilmesi uygun olur mu?
- Soru Cevaplandı
- 2022-10-06
Geçiş yolu izin belgesi.
ilçe belediyesi sınırlarında olup ta bakım ve onarımından karayolları genel müdürlüğünün sorumlu olduğu karayolları kenarında yapı kayıt belgesi bulunan ticari arsa üzerindeki 300 m2 lik işyerine oto ekspertiz alanında işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınabilmesi için karayolları bölge şefliğinden geçiş yolu izni alınması zorunlumudur yada bu hususta sadece ilçe belediyesi mi yetkilidir
- Soru Cevaplandı
- 2022-10-04
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı.
1 BELEDİYE ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN MÜHÜRLENEN İŞ YERİ HANGİ DURUMLARDA AÇILIR VE TEKRARDAN KAPATILIR. 2 TEK TAPU İLE DÜKKANI İKİYE BÖLÜP( DUVARLARDA,KOLON VE DİREKLERDE HERHANGİ BİR OYNAMA YOK, SADECE ARAYA KONTAPLAK KULLANILARAK BÖLÜNMÜŞ) İŞ YERLERİNİN HER İKİSİDE SIHHI İŞ YERLERİ TEK TAPU İLE İKİ İŞYERİNE İŞ YERİ AÇMA VE ÇALIŞTRMA RUHSATI VERİLEBİLİR Mİ.
- Soru Cevaplandı
- 2022-09-11
Tapuda mesken olarak kayıtlı bir apartman dairesinde ortak paylaşımlı ofisler açılması
Tapuda mesken olarak gözüken ancak daha önce işyeri olarak kullanılan bir apartman dairesi, ortak paylaşımlı ofisler coworking space hizmeti verecek şekilde şirket kurulmak isteniyor. Apartmanda 14 daire var ve sadece 3’ü mesken olarak kullanılıyor, geri kalan bütün dairelerde farklı faaliyetler var (avukat bürosu, eğitim vakfı vs). İnsan trafiği fazla olacağından apartman yöneticisi şirketin burada faaliyet göstermesine karşı ve kat malikleri de izin vermez dedi ve vermezlerse de işyeri ruhsatı verilemez dedi. Bu durumun gerçeklik payı nedir? Ruhsat almak için kat maliklerinden izin almak gerekir mi? Daire yaklaşık 140 m2 ve kapasite olarak 20-25 kişilik düşünülüyor.
- Soru Cevaplandı
- 2022-08-05
Lokantalar ihtiyacı olan ekmeği kendi bünyesinde üretebilir mi?
Lokanta olarak faaliyet gösteren işyerimizin ihtiyacı olan ekmeği, artan maliyetler ve kalite kaygısı sebebiyle kendi bünyemizde üretmek istiyoruz. Bunu yapmamız için yasal hakkımız var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2022-07-24
Sıhhi işyeri açma ve çalışma ruhsatı olan işyerinde ruhsat kapsamı dışında gayri sıhhi faaliyet gösterilmesi
Market faaliyeti göstermek amacıyla belediyemize “Sıhhi İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Başvu-ru/Beyan Formu” ile yapılan başvuruya istinaden yapılan kontrolde, belirtilen işyerinin içinde ekmek ve unlu mamuller fırını bulunduğu tespit edildiğinden, 15 gün ek süre verildikten sonra Sıhhi İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı başvurusu Başkanlık Oluru ile iptal edilmiş olup İşyeri Açma ve Çalışma Ruh-satlarına İlişkin Yönetmeliğin 13 üncü maddesi gereğince işyerinin mühürlenerek faaliyetten men edi-leceği işletmeciye tebliğ edilmiştir. Anılan Yönetmeliği 13 üncü maddesinde “İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri, yetkili idareler tarafından ruhsatın verildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde kontrol edilir. İşyerinin bu süre içinde kontrol edilmemesi halinde ruhsat kesinleşir. Kontrol görevini yerine getirmeyen yetkili idare görevlileri hakkında kanunî işlem yapılır. İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesinden sonra yapılacak denetimlerde mevzuata uygun olmayan unsurların ve noksanlıkların tespiti halinde, işyerine bu noksanlık ve hatalarını gidermesi için bir defaya mahsus olmak üzere onbeş günlük süre verilir. Ve-rilen süre içinde tespit edilen noksanlık ve aykırılıklar giderilmediği takdirde, ruhsat iptal edilerek iş-yeri kapatılır. Ayrıca ilgililerin yalan, yanlış ve yanıltıcı beyanı varsa haklarında kanunî işlem yapılır." hükmüne göre Sıhhi İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Başvuru/Beyan Formu ile market faaliyet göste-rilmek üzere yapılan başvuru üzerine yerinde yapılan tespitlerde sıhhi işyeri niteliğinde olmayan ek-mek ve unlu mamuller fırını sebebiyle işyeri sahibi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına gerek olup olmadığı konusunda tereddütte düşülmüş olup görüş bildirilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2022-07-19
Güzellik salonlarına işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
Güzellik salonu faaliyeti için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte ortak hükümlere ilave olarak aranan şartlarda yer alan "10-Güzellik salonunda, faaliyet gösterilen süre boyunca, güzellik uzmanı olan bir sorumlu müdür bulunacaktır. Sorumlu müdür, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında ilgili alanda ustalık belgesine veya bu konuda ön lisans veya lisans diplomasına ya da yurtdışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilmiş belgeye sahip kişi olacaktır." hükmü ve mesleki eğitim ve yeterlilik bölümünde yer alan "Ek Madde 2- Bu Yönetmelik kapsamında iş yeri açılabilmesi için, iş yeri sahibinin veya iş yerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanının, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında alınan ustalık belgesine ya da mesleki veya teknik okulların ilgili alanlarından mezun olduğunu gösterir diplomaya ya da üniversitelerin ilgili lisans ve ön lisans alan ve dalından mezun olduğunu gösterir diplomaya (transkript ile birlikte ibraz edilecek) ya da 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre faaliyet gösteren kurumlardan alınan kurs bitirme belgesine sahip olması gerekir. Birinci cümledeki belgelerin kapsamına girmeyen faaliyet konuları için bu belgeler aranmaz. İlgili diploma ve belgelerin yurt dışından alınmış olması halinde bunların ilgili mevzuata göre denkliğinin kabul edilmiş olması şarttır. Milli Eğitim Bakanlığının tanıdığı ve önceden alınmış diğer diplomalar ve kurs bitirme belgeleri, müktesep hak kapsamında değerlendirilir." hükmü yer almaktadır. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa tabi kurumların düzenlemiş olduğu sertifika ve belgeler ile güzellik salonu faaliyet konulu İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı düzenlenebilir mi? Söz konusu belgelere sahip kişiler için Sorumlu Müdür olarak görevlendirme yapılabilir mi? Söz konusu sertifikalarla birlikte ön lisans veya lisans mezuniyeti de aranması gerekmekte midir?
- Soru Cevaplandı
- 2022-07-19
İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için müracaat süresi verilebilir mi?
İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmayan bir iş yerine müracaat etmesi için 24 saat süre verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2022-07-01
Elektrikli şarj istasyonları
Elektrikli şarj istasyonlarının ruhsatlandırılması aşamasında başvuran kurumun yer belirlemesinde kriterlerin neler olduğu. Ruhsata metrekarenin nasıl belirleneceği. Genelde yerden 50 cm yüksekte bir direğin üzerinde bulunan kutudan oluşan ve kart ya da barkod sistemi ile çalışan bu sistemde yangın önlem raporu istenip istenmeyeceği konularında bilgilendirmenizi arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2022-06-14
Lokanta faaliyet konulu işyerinde ikinci faaliyet
Belediye Tarafından lokanta ruhsatı verilen işletme fırın olarak da hizmet verince imar kanunu 32.ve 42. maddelerine göre fırının yıkımı gerçekleşmiş ve iş yeri sahibi fırını yıktıktan sonra bu sefer dükkana elektrikli fırın kurarak faaliyetlerine devam etmiştir. Söz konusu yer lokanta ruhsatı iken bu şekilde fırına çevrilmesi uygun mudur? Uygun ise gerekli şartlar nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 2022-06-11