İşyeri Açma
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Ruhsatsız faaliyet gösteren bir işyerinin aynı bölge içinde ikinci bir işyeri açması
Şu an faaliyette ruhsatsız olan bir işyerinin aynı bölge içinde ikinci bir işyeri açtığında yeni ruhsat başvurusu yapabiliyor mu? Ya da her iki dükkân içinde ayrı ayrı mı ruhsat alması gerekmekte?
- Soru Cevaplandı
- 2018-11-06
Ekmek fırınları
Ekmek fırınlarının bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması (Ancak, alış-veriş merkezleri içinde bulunan 1000 m2 ve üstü alana sahip hipermarket, süpermarket, grossmarket ve megamarket gibi adlarla açılan işyerleri bünyesinde yer alan fırınlarda ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmaz.) gerekmektedir. Buna istinaden Yapı Kullanma İzin Belgesinde fırın yazması gerekli midir? Süpermarketlerin içerisinde elektrikle çalışan ekmek fırınına işyeri açma ruhsatı verebilmemiz için gerekli şartlar nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2018-11-05
Kafeteryada düğün ve nişan merasimi yapılması
Kafeteryada organizasyon irtibat konulu ruhsatlı işyerinde düğün sünnet nişan kına vb. Müzikli eğlence yapılabilir mi? bahse konu işyerleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Canlı Müzik izni verilmesinde sakınca yoktur ibareli yazı almışlar. Ne gibi organizasyon yapabilirler. Düğün salonu sahiplerinin bu konuda çok şikâyeti bulunmaktadır.
- Soru Cevaplandı
- 2018-10-08
İrtibat ofisi/bürosu
İrtibat ofisi/bürosu ne demektir? Bu faaliyet konusunda işyeri açma çalışma ruhsatı verilen işyereri ne tür faaliyetler yapabilir? Örneğin irtibat ofisi ruhsatlı yerde kargo firması kargo kabul ve dağıtımı yapabilir mi? İrtibat ofisi/bürosu açacak kişiler bu adrese oda kayıt işlemlerini tescil ettirecekler midir?
- Soru Cevaplandı
- 2018-09-20
Yapı Kayıt Belgesi
Yapı kayıt belgesini ticari işyeri olarak alan şahsın tapusunda niteliği arsa yazıyor. Tapuda niteliğini işyeri olarak değiştirmesi gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2018-09-11
Yapı kayıt belgesi olan yapılara işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
Fırın olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak istenen işyerinin yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesi yoktur. Ancak imar barışı başvurusuyla Çevre Şehircilik Bakanlığından alınan Yapı Kayıt Belgesi vardır. Yapı Kayıt belgesine göre işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2018-09-04
Akaryakıt istasyonu için ruhsatlı işyerinin adres değişikliği nedeniyle ruhsatın güncellenmesi
1996 yılında akaryakıt istasyonu için verilen işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı 2019 yılında MAKS çalışması nedeniyle işyerinin cadde ve sokak ismi değiştiğinden işletme sahibi adres değişikliğinin aç- ma ruhsatına işlenerek adres bilgilerinin ve ruhsatının güncellenmesini talep etmektedir. Aynı işyerinin bulunduğu bina ile ilgili süresi içerisinde inşaat ruhsatı yenilemesi olmadığından ya- pı kullanma izni geçersiz duruma düşmüş ve İmar Kanununun 32 ile 42. maddeleri gereğince işlem yapılarak akaryakıt istasyonunun dışındaki ruhsatsız yapılar mühürlenmiştir. Ancak konu idari yargıya taşınmış olup yapılan işleme ait yürütmeyi durdurma kararı verildiğinden süresi içerisinde mühürler kaldırılmıştır. Mahkeme süreci devam etmektedir. Bu süre içerisinde binaya ait inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izni ile ilgili herhangi bir ruhsatlandırma işlemi de yapılmamıştır. Akaryakıt istasyonu işletmecisinin adres değişikliğinden dolayı işyeri açma ve çalıştırma ruhsatın- da İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliğinin 8. maddesi gereğince adres güncellemesi yapılıp yapılmayacağı konusunda tereddüde düşüldüğünden konu hakkında bilginize başvurma ihtiyacı doğmuştur. Bilgilerinize arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2020-02-14
Oto eksper iş yerleri ile oto aksesuar satış yerleri konut altlarında açılabilir mi?
İlçemizde açılan oto eksper iş yerleri ve oto aksesuar satış yerleri konut altlarında açılabilir mi bunun için uygulanacak yönetmelik nedir ?
- Soru Cevaplandı
- 2020-02-10
Dernekler tarafından işletilen herhangi bir işletmenin, belediyeden iş yeri açma ve çalışma
Dernekler tarafından işletilen herhangi bir işletmenin, belediyeden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alması gerekiyor mu?
- Soru Cevaplandı
- 2020-02-04
Masaj salonunun ruhsatlandırma açısından niteliği
Masaj salonu umuma açık bir işyeri midir? Yoksa sıhhi işyeri midir? Emniyet görüşü alınmalı mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2020-01-19
Kahvehanelerin mabetlere uzaklık şartı
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik, İşyerlerinde aranacak genel şartlar(1) başlıklı Madde 5- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri aşağıda belirtilen şartları taşımak zorundadır: ı) Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden meyhane, bar, kahvehane, kıraathane, elektronik oyun merkezi ile açıkta alkollü içki satılan işyerlerinin okul, yurt, mabet bina ve tesislerine mevzu-atın öngördüğü uzaklıkta bulunması, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin açılması başlıklı Madde 32-Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, resmî ve özel okul binalarından ve ilk ve orta öğretim öğrencileri-nin barındığı öğrenci yurtları ile anaokullarından, kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması zorunludur. Özel eğitime muhtaç bireylerin devam ettikleri öğretim kurumları ile okullar dışındaki diğer özel öğretim kurumları için bu zorunluluk aranmaz. Ancak söz konusu özel öğretim kurumlarıyla yukarıda belirtilen türdeki işyerleri aynı binada bulunamaz hükümleri yer almaktadır. Yukarıdaki, madde 5 te umuma açık işyerlerinde mabet uzaklık şartının arandığı ancak madde 32 de mabet kelimesinin geçmediği görülmektedir. Bu nedenle kahvehane açılırken mabetlere uzaklık şartı aranması konusunda görüşünüzü öğrenmek istiyoruz.
- Soru Cevaplandı
- 2018-06-29
İş yeri açma ruhsatına aykırı olarak faaliyet gösteren ve sürekli kaldırım ve yol işgali yapan iş yerinin ruhsatı iptal edilebilir mi?
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 13. maddesinde, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri, yetkili idareler tarafından ruhsatın verildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde kontrol edilir. İşyerinin bu süre içinde kontrol edilmemesi halinde ruhsat kesinleşir. Kontrol görevini yerine getirmeyen yetkili idare görevlileri hakkında kanunî işlem yapılır. İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesinden sonra yapılacak denetimlerde mevzuata uygun olmayan unsurların ve noksanlıkların tespiti halinde, işyerine bu noksanlık ve hatalarını gidermesi için bir defaya mahsus olmak üzere on beş günlük süre verilir. Verilen süre içinde tespit edilen noksanlık ve aykırılıklar giderilmediği takdirde, ruhsat iptal edilerek işyeri kapatılır. Ayrıca ilgililerin yalan, yanlış ve yanıltıcı beyanı varsa haklarında kanunî işlem yapılır denilmektedir. Bu maddeye istinaden iş yeri açma ruhsatına aykırı olarak faaliyet gösteren ve sürekli kaldırım ve yol işgali yapan iş yerinin ruhsatı iptal edilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2018-06-19