Gayrimenkul satışlarında banka kredisi kullanımı

2886 sayılı Kanuna göre yapılacak konutların satış ihalesine bankalardan konut kredisi kullanarak katılmak mümkün müdür? Eğer mümkünse şartnamede ne tür detaylara yer vermeli ve nasıl bir yol izlemeliyiz. Çünkü bankalar tapu devri sırasında, devir işlemi yapılarak ipotek tesis ettikten ve ipotek evraklarının bankaya ulaşmasından sonra alıcının talimatına istinaden satış bedelini satıcının hesabına aktarıyor. Bankaların alınan konut kredisinin satıcı hesabına(kurum) ödenmesini nasıl garanti altına alırız.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-08-27

Doğrudan temin usulünün uygulanması

Bünyemizde bulunan itfaiye araçlarının bakım veya tamirat işlerini yaptırırken, doğrudan temin yönteminin hangi usulüne ve maddesine göre yapılmalıdır? Yapacağımız piyasa araştırmasında, tamirat ve bakımda araca ne tür bir işlem yapılacağı ve ne kadar bir maliyet çıkacağı araştırma esnasında bilinmediği için, ustalar tamirat ve bakımdan kaçınarak fiyat vermiyorlar. Bu işler kanuna uygun nasıl yapılabilir? Bu konuda lütfen aydınlatın beni. arkadaşlarımla birlikte mağduriyet yaşamamak ve üstümü-ze kurulan baskıya durabilmek için kanunen ve usulen aydınlatılmak istiyoruz..

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-08-20

Hisseli arsanın kat karşılığı verilmesi

Özel mülkiyetle hisseli olan arsamızı kat karşılığı olarak müteahhide verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-03

Doğrudan temin yönteminde süre uzatımı

Doğrudan temin yöntemi ile idarece alınan bir proje işinde sözleşme süresinin bitiminden yaklaşık 3 ay sonra idare proje müellifine ek süre verebilir mi? Yüklenicinin buna yönelik herhangi bir talep ya-zısı ve kontrol heyetinin gerekçeli raporu bulunmamaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-06-29

İmza yetkisi

Görev tanımı yapılmak kaydı ile hizmet alımı veya danışmanlık hizmet alımı kapsamında çalışan teknik personelin ruhsat, proje vb. evraklara imza atması mümkün mü?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-06-26

Yapım işlerinde kesin kabul ve teminat iadesi

1- Kesin kabul tarihi gelen ve kesin kabul işlemleri için yüklenici tarafından başvurulmayan bir ya-pım işi için banka teminat mektubu süresinin dolması söz konusu ise; a) Teminatı nakde çevirmemiz mi gerekiyor (Evet ise hangi mevzuatta yer alıyor). b) Teminatın süresini uzatmamız mı gerekiyor (Evet ise hangi mevzuatta yer alıyor). 2- Kesin kabul tarihi gelen ve kesin kabul işlemleri için yüklenici tarafından başvurulmayan bir ya-pım işi için idarenin yapması gereken başka işlemler var mı? Örneğin; a) Yüklenici kesin kabul başvurusunda bulunmadığı için idare tarafından yazı ile uyarılması gerekir mi? b) Teminat mektubu nakde çevrilirse veya uzatılırsa yazı ile haber vermek gerekir mi? c) Tek taraflı olarak kesin kabul yapmak gerekir mi veya bu konuda zorunluluk var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-06-26

Belediyeye ait intifa hakkı bulunan taşınmazın satış ihalesini yapabilmek için ilgili firmadan mu-afakatname alınması gerekli midir?

Mülkiyeti Belediyemize ait 5.adet parselden oluşan arsa niteliğindeki taşınmaz 2005 yılında tapuda tevhit işlemi yapılarak tek parsel haline dönüştürülmüş ve 3194 sayılı kanunun 8-b maddesine göre ko-nut alanından çıkarılarak; konut dışı çalışma alanına geçirilerek plan değişikliği yapılmıştır. Belediye adına kayıtlı taşınmaz arsasına Benzin İstasyonu ve Sosyal Tesis olarak 13.12.2005 tarihinde yapı ruhsa-tı ve yapı kullanma izin belgesi verilmiştir. Daha sonra da 05.05.2006 tarihinden itibaren 10 yıl süreli olarak bir petrol şirketine intifa hakkı verilmiş ve bu hak halen devam etmektedir. Belediye Meclisi taşınmaz arsa ile ilgili olarak 02.07.2010 tarihinde satış kararı almış ve değer tespitinin yapılabilmesi için kıymet takdir komisyonu oluşturulmuştur. Kıymet Takdir Komisyonunun raporunda; taşınmazın tapu-da arsa niteliğinde olduğu ama benzin istasyonu olarak kullanıldığı ve üzerinde binaların mevcut oldu-ğu, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izninin olduğu ve satış işleminin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle tapuda verilen ruhsatlara ve kullanımına göre cins değişikliğinin yapılması gerektiği ve değer tespitinin uzmanlık gerektirdiği bunun için diğer hususlarında dikkate alınarak piyasada çalışan yetkili değerleme uzmanlarınca yapılmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu rapora istinaden 13.03.2013 tarih itibariyle tapudan cins değişikliği yapılarak "Betonarme Benzin İstasyonu Sosyal Tesis Ve Arsası" niteliğine dö-nüştürülmüş ve piyasada çalışan yetkili değerleme uzmanlarından değer tespitleri yaptırılarak raporları hazırlanmıştır. Şimdi öğrenmek istediğimiz bu taşınmazın satış ihalesini yapabilmemiz için herhangi bir sakınca durumunun söz konusu olup olmadığı ve tapuda 10 yıllık intifa hakkı olduğundan ve bu süre devam ettiğinden, ilgili petrol şirketinden satış için muvafakatname alınıp alınmayacağı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-06-24

Doğrudan temin uygulamalarında muayene ve kabul komisyonu

Doğrudan teminler de muayene kabul komisyonlarında daimi işçiler ile satın alma sorumluları yer alabilir mi? Muayene kabul komisyonunu kim oluşturur? Satın alma birimi mi, harcama görevlisi mi yoksa üst yönetici olarak belediye başkanı mı? Bir de doğrudan temin için yayınlanmış bir standart ta-lep form örneği mevcut mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-06-15

Yapım İhalelerinde aşırı düşük teklif

Yapım işi ihalelerinde verilen teklifler ve N değer katsayısına göre idarece tespit edilen yaklaşık ma-liyetin, sınır değer katsayısının altında kalan düşük teklif için savunma istemek zorunlu mudur? Eğer zorunlu ise istenecek belgeler nelerdir ve neye göre değerlendirme yapılmalıdır. İhale komisyonu sa-vunma istemeksizin sınır değer katsayısının altında kalan teklifi değerlendirip ihaleyi en düşük teklif esasına göre teklif veren istekliye bırakabilir mi? Bırakamaz ise neden ve nasıl bir işlem gerekmektedir.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-06-10

Pazarlık usulü ile yapılan ihale

Pazarlık usulü 21 (f) ile yapılan benzinli elle süpürme aracı alımı ihalesine iki firma katıldı, evrak kontrolünde belgelerin tamam olduğu kontrol edildi, ikinci teklifler alındı, ikinci tekliflerde düşük fiyat veren firmanın şartnamenin 7. maddesinde istenilen evraklardan (İSO 14001) belgesinin olmadığı gö-rüldü. Bu durumda ihale komisyonu olarak ne yapmamız gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-06-10

Sözleşmenin tasfiyesi durumunda kesin teminat

4734 sayılı KİK mevzuatı uyarınca tasfiye edilen bir işin, kesin teminatının idareye gelir kaydını yapmak amacıyla onaya yetkili makam ihale yetkilisi mi? Yoksa (Üst Yönetici) İlin Valisi mi? Görüşlerinizi bekliyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-04-29

Halihazır harita alım ihalesi yapılması

Belediyemizce, imar planı yapımına altlık oluşturmak üzere 600 ha'lık alan da 1/1000 ölçekli sayısal hâlihazır harita alım ihalesi yapılması planlanmaktadır. Bu kapsamdaki ihale 21/F ( Pazarlık usulü) maddesine göre yapılabilir mi, yapılması halinde ilan edilmesi gerekli midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-04-18