Aile Hekimlerinin kira ve doğalgaz giderleri

Belediyemiz sınırları içerisinde bulunan aile hekimleri doğalgaz, kira giderlerinin belediyemizce karşılanmasını talep etmektedir. Aile hekimleri kendilerinin kamu sağlığı kuruluşu olduğunu belirtmekte, bu konuda 5393 Belediye Kanununa göre diğer kamu kuruluşlarının ihtiyaçları karşılanabilirse aile hekimleri bu kanundan faydalanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-03-14

Aile cüzdanları alınması, satılması ve kaydının tutulması

Belediyemiz evlendirme memurluğunca aile cüzdanı alınmakta. Aile cüzdanı belediyemiz açısından gider midir? Gider olarak mı işlenecek? Zira aile cüzdanı alıp satılmakta, kâr elde edilmemekte, ödemiş olduğumuz para geri dönmektedir. Aile cüzdanının muhasebe işleyişi hakkında bilgi verirseniz seviniriz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-03-29

Kent Konseyi giderlerinin belediye bütçesinden ödenmesi, Kent Konseyi Genel Sekreter ücreti

5393 sayılı Belediye Kanununun 76.maddesine göre oluşturulan kent konseyinde genel sekreter olarak görevliyim. Yaptığım bu görevden dolayı ücret alabilir miyim? Kent Konseyi Yönetmeliğinin 16/A maddesine göre belediye bütçesinde kent konseyine ayrı bir fonksiyonel sınıflandırma yapılıp giderlerinin ödenmesi mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-03-26

İlköğretim okuluna hibe edilen demirbaşın muhasebe kaydı

Demirbaşta kayıtlı olan bir projeksiyon cihazını İlköğretim okuluna hibe ettik. Kayıtlardan çıkışı yapacağım. Yönetmeliği incelediğim; “demirbaşlar hesabına alacak birikmiş amortisman ve yeniden değerlendirme farkları hesabına alacak. Kalan tutar 630 hesabına borç aynı zamanda 830 ve 835 hesaba kaydedilir diyor”. Benim anlayamadığım, projeksiyon cihazı alırken zaten 830 hesabına kayıt yaptık. Bu suretle, Bir malzemeyi iki kere bütçe gideri olarak işlemiş olmaz mıyız? Bu işlemin muhasebe kaydının (Hem alındığında demirbaşa kaydını, hem de hibe olarak devrindeki kaydını) gösterirseniz sevinirim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-10-28

2006 yılından önceki yıllara ait ilave tediye, zaman aşımı süresi, geçici iş akdinin feshi

Belediyemizde geçici işçi statüsünde çalışan işçilerimize 6772 sayılı Kanunun 1. maddesi gereğince ödenmesi gereken ilave tediyeler kurumumuz tarafından 2006 yılına kadar ödenmemiştir. Söz konusu bu geçici işçilerimiz 5620 sayılı Kanun gereğince geçici durumdan sürekli işçi olarak kadroya geçmişlerdir. Kadroya geçtikten sonra işçi sendikasına müracaat ederek sendikalı işçi olarak Toplu Sözleşme hakkına da kavuştular. Bu şekilde çalışmakta olan tüm işçilerimize Toplu İş Sözleşmesi gereğince tüm hakları ödenmektedir. İşçilerimizden bir tanesi emeklilik hakkını doldurdu ve emekli oldu. Bu işçimize emeklilik sonrası Toplu İş Sözleşmesi gereğince kıdem tazminatı ve tüm yasal hakları kurumumuz tarafından ödendi. Ancak bu işçimiz 2006 yılından öncesi yıllara ait 6772 sayılı Kanunun belirlediği ölçüde ilave tediye ödenmesi için kurumumuza müracaatta bulunmuştur. Yukarıda yapmış olduğum açıklamalar doğrultusunda; 1- Bu işçimize 2006 yılından önceki yıllara ait ilave tediye ödememiz mümkün müdür ve bu alacak ödenmesi gerekirse zaman aşımı süresi nedir? 2- Zaman aşım süresi başlangıç tarihi hangi tarih olacaktır? 4- İşçilerimizin geçici işçi konumundan sürekli işçi konumuna geçiş tarihi geçici iş akdinin feshi sayılır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-10-12

Çiftçi Malları Koruma Başkanlığına kaynak aktarımı

İlçemiz Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığından greyder alımı ile ilgili bir yazı geldi. Yazıda ilçe ve beldelerin yollarında kullanılmak üzere greyder alımı yapılacağı bu alımın yapılabilmesi için de yardım talebinde bulunmaktadırlar. Belediyemiz bütçesinden bu yere meclis kararı ile kaynak aktarma imkanımız var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-09-24

Harcama yetkilisi mutemedi avansı, harcanması, belgelendirilmesi, mahsubu

Mutemet avanslarında harcama nasıl yapılmalıdır? Mutemet, aldığı avansla ilgili piyasada fiyat araştırması yapmak ve bunu belgelemek zorunda mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-08-25

Mahkeme kararı uyarınca ödenmesi gereken paralar

Belediyelerin uygulamalarından dolayı bazı kişi ve kurumlar, yargıya giderek, hak aramaları sonucunda, zaman zaman mahkeme kararıyla belediyeler kusurlu bulunup, tazmin ödemek durumunda kalabilmektedir. Belediyeye karşı açılan davalar ile belediyece açılan davaların, takibi, sonuçlandırılması işlemleri Hukuk işleri Müdürlüğünce yerine getirilip, bu aşamalardaki ödemeler yine Hukuk İşleri tarafından yapılmaktadır. Ancak sonuçlanan bir mahkeme kararında belediye kusurlu bulunup, para cezası veya tazmin ödemeye mahkûm edildiğinde, bu mahkeme kararı uyarınca ödenmesi gereken paralar, Hukuk İşleri Müdürlüğü bütçesinden mi, yoksa ki ilgili birimin bütçesinden mi ödenmesi gerekmektedir. Hukuk İşleri Müdürlüğünün çalışma usul ve esaslarıyla ilgili çıkarılan yönetmelikte, mahkeme sonucuna göre ödenecek ceza, tazmin gibi ödemelerin ilgili birimin bütçesinden ödeneceği belirtilmiş durumdadır. Bu hususu da göz önünde bulundurarak ödemelerin hangi birim bütçesinden yapılması gerektiği konusunda bizleri aydınlatmanızı istiyoruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-08-10

İşgücü temin hizmetlerinde KDV tevkifatı

K.D.V. Mükelleflerinin alt işverenlerden temin ettikleri iş gücü temin hizmetlerine ait mal ve hizmet satın alımlarında %90 K.D.V. tevkifatı uygulanması gerektiği Maliye Bakanlığının 0059 seri no ile 23/06/2010 tarihinde yayınlanan yazısı ile bildirilmektedir. Benim 2 aşamalı sorum olacak: 1-Belediye olarak satın aldığımız İtfaiye personel destek hizmeti bir iş gücü temin hizmeti olarak değerlendirilip %90 K.D.V tevkifatı mı uygulanacak, yoksa güvenlik hizmeti olarak değerlendirilip 2/3 tevkifatı mı uygulanacak? 2- Belediyemizce çim biçme işine ait alınan hizmet işi KDV tevkifat oranı %90 mıdır? İş gücü temin hizmetlerinin kapsamı daha açık, anlaşılır yorumu nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-06-29

Hizmet alımı suretiyle personel çalıştırılması

Belediyeler, 5335 sayılı Kanun hükmü gereğince her hangi bir Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli birisini çalıştıramayacaklarından, konusunda uzman olan ve bölgemizde bu işi yapacak başka biriside bulunmadığından, un fabrikasında ustalık yapacak birisini 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 22/d maddesi gereğince bir şirket aracılığı ile hizmet satın alma yolu ile çalıştırabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-06-23

Belediye borçları

Yıllardan beri SSK prim borçlarını ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının borçlarını bütçe imkânsızlığından dolayı ödeyememekteyiz veya kısmen ödeyebilmekteyiz. Ancak sürekli ödeme yapamadığımızdan dolayı bir hayli borçlarımız birikmiş durumdadır. Gelirimiz personel maaşını ancak karşılayabilmektedir. Ya personel maaşlarını ödememiz gerekir yahut ta kurum borçlarını ödememiz gerekmektedir. Hangi taraf ödenirse diğer taraftan sorun çıkmaktadır. Belediyemizin cari hesaplarına zaman zaman haciz konularak hesaplarımız boşaltılmaktadır. Ancak bunun dışında aynı borç miktarından dolayı Belediye Başkanı ve Mali Hizmetler Müdürü adına da haciz bildirisi gelmektedir. Bu durum bizleri mağdur edeceğinden hukuki olarak bir çözüm önerisine ihtiyaç duymaktayız.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-14

Ödenemeyen borçlar ve sorumluluk

Mazgirt Belediyesinde Mali Hizmetler Müdürlüğünü vekaleten yürütmekteyim. 1999 yılından buyana Belediyemizin gelirleri yetmediğinden dolayı SSK prim borçları, emekli kesenekleri, vergi borcu, hastane faturaları ve Tedaş borçları ödenememektedir. Zaman zaman yapılandırılmaya gidilmesine rağmen bir kaç ay personel maaşları ödenmeyerek ve hiç bir hizmet verilmemek kaydıyla ödenmişse de daha sonraları zorunlu olarak kesintiye uğramıştır. Sigorta İl Müdürlüğü zaman zaman bankaya haciz talimatı göndererek belediyemizin cari hesaplarına haciz koymaktadır. SSK İl Müdürlüğü bununla da kalmayıp aynı borç miktarını bana ve Belediye Başkanı adına haciz bildirisi göndererek maaşımızı ve paraya çevrilecek tüm mal varlığımız haczedilmeye çalışılmaktadır. Belediyemize İller Bankasından gelen pay ve bir ay boyunca toplanan gelirler personel maaşlarına ve kurum borçlarına yetmemektedir. Personel maaşını vermemiz halinde kurum borçlarını ödemememiz gerekir; kurum borçlarını ödersek personele ödeme yapmamamız gerekmektedir. Hangi tarafa ödeme yapma önceliği vardır. Belediyemizin bütçesi bu yükü kaldıramıyorsa belediye başkanının ve muhasebe yetkilisinin ne suçu vardır. Bu sorunu bizim çözme imkânımız yoktur. Ne yapmamız gerekir. Hukuki olarak hangi yola başvurmamız gerekmektedir. Sigorta İl Müdürlüğünün bu yöntemi kamu hizmeti veren bir belediyenin hizmetini aksatmaktadır. Mağduriyetimiz göz önüne alınarak çözüm için hukuki yönden yol göstermenizi talep eder saygılar sunarım.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-13