Borçlanma-borç verme

Belediyeler iştiraklerine borç verip, iştiraklerinden borç alabilirler mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-08-29

Borçlanma, Leasing kredisi kullanma

Belediye Meclisimizin almış olduğu 07.02.2014 tarih ve 11-12 sayılı kararları gereğince Belediyemi-ze ait iki adet iş makinesinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanuna göre satışına karar verilerek yenisinin alınmasına ve yeni alınacak olan iş makinelerin kredi ile alınmasına karar verilmiştir. Alınan bu karar gereğince; 1- Belediyemizin İller Bankasından da borçlanma durumu bulunduğundan dolayı özel bankadan borçlanabilir mi? 2- İller Bankasından borçlanma durumu yerel seçimler nedeniyle kredilerin kullanımı yapılmadığın-dan dolayı borçlanma yapamadığı için özel bankalardan borçlanma yapabilir mi? 3- Belediyemizin alacağı iş makinesi olması nedeniyle özel bankaların buna normal kredi tahsisi yapmaması halinde leasing kredi kullanabilir mi? 4- Leasing kredisi kullanmasının uygun olması halinde kredinin kullanımında (faizler için teklif mi yoksa ihalemi yapılacak ) hangi yol izlenecektir? Yukarıda maddeler halinde yazılı olan hususlar ile ilgili olarak yapılacak işlemlere esas olarak gerek-li görüşün ivedi olarak verilmesi hususunda gereğini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-02-21

Belediyelerin borçlanması

Belediye Meclisimizin Belediyemiz hizmetlerinde kullanılmak üzere bir adet Lastik Tekerlekli Ekska-vatör ve Yine İlçemiz Halkının hizmetinde kullanılmak üzere bir adet biçerdöver makinesinin alınması karar verilmiştir. Buna göre; Belediyemiz Meclis Kararı gereğince alınacak olan bu iş makinelerinin alımları için Belediyemiz Meclisi tarafından alınan karar gereğince İller Bankası ve özel bankalar dahil kredi ve leasing için 60 aya kadar borçlanma yetkisi verilmiştir. İller Bankası tarafından verilen kredilerin durdurulması nedeniyle özel bankadan kredi veya leasing kullanılacaktır. Yapılacak bu işlem için bankalardan uygulayacakları faiz ve diğer giderler için teklif alma usulü uygulanacak veya açık arttırma teklif usulümü uygulanacaktır veya uygulaması nasıldır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-02-11

Kapanan belediyelerden devralınan piyasa borçlarının ödenmesinde belgelendirme sorunu

6360 sayılı Kanuna göre kapanıp, borç ve alacakları İlimiz Özel İdarelerine devredilen belediyelerin geçmiş yıllarda ödenmeyip belediyelerce bütçe emanetine alınan borçlarının ödenmesi ile ilgili olarak; 1- Belediyece Bütçe emanetine alınırken KİK mevzuatına göre hiç bir ihale veya doğrudan temin belgesi düzenlenmeden sadece fatura ve ödeme emri belgesi ile emanete alınmasından kim sorumludur. 2- Bu şekilde bütçe emanetine alınan borçlar alacaklılara ödenebilir mi? Ödenmesi durumunda İl Özel İdaresi Muhasebe Yetkilisine sorumluluk getirir mi? Ödenmemesi durumunda alacaklıların mahkemeye gitmesi neticesinde gecikme faizleri, avukat vekâlet ücretleri ve mahkeme harçlarının doğmasından kimler sorumludur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-07-02

Büyükşehir belediyesi sınırlarında 22/d parasal sınırı

6360 Sayılı yasa sonrası Büyükşehir Belediyesi olan illerin il sınırı Büyükşehir Belediyesi olduğundan doğrudan temin limiti Büyükşehir Belediyesi olan ilçelerde 47.373 TL olarak uygulanması gerekmekte-dir. Bu konu ile ilgili görüşleriniz nelerdir.

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-06-30

Kutlama için yapılan giderler bütçeden ödenebilir mi?

ORMANLI Belediyesi - ORMANLI

Belediye başkanlarının beldeye asmış olduğu, ...bayramınız kutlu olsun, …hayırlı kandiller, öğrenci-lerimize ve öğretmenlerimize yeni eğitim yılında başarılar, gibi pankart ve afişlerin belediye bütçesin-den ödenip ödenmeyeceği hususunda bilgi verebilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-06-26
  • ORMANLI

Çevre Temizlik Vergisinin gelir kaydına ve büyükşehir belediyesi payına ilişkin muhasebe kaydı

İstanbul Su Ve Kanalizasyon İdaresi belediyemiz sınırları içerisinde topladığı çevre temizlik vergi-sinden büyük şehir payı kestikten sonra bize gönderiyor. Buna göre biz kesilen payı bütçe gideri göste-recek miyiz? Yoksa direk bize net gönderilen tutarı mı muhasebeleştireceğiz? Örneğin:100.000,00 TL tahsil edildi, 20.000,00 TL büyük şehir payı net gönderilen 80.000,00 TL, bu durumda muhasebe kaydı nasıl olur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-05-26

Mahalle muhtarlıklarının elektrik, su, doğalgaz giderleri

Mahalle muhtarlıkları tarafından elektrik, su, doğalgaz faturalarının belediyemiz tarafından ödenmesi ile ilgili talepler gelmektedir. Belediyemiz mahalle muhtarlıklarının bilgisayar, sarf malze-mesi vb. ayni ihtiyaçlarını bütçe imkânlarınca karşılamaktadır. Kanun maddesi gereğince mahalle muhtarlıklarının elektrik, su, doğalgaz faturalarının belediyemiz tarafından ödenip ödenemeyeceği konusunda tereddütler oluşmaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-05-14

Tüzel kişiliği kaldırılan belediyeden devralınan gecikme zammı ve para cezaları

Kapatılan … Belediye Başkanlığından belediyemize, zamanında ödenmeyen; vergi, resim, harç, prim, fon kesintisi, pay ve benzeri tutarlara, tarifeye bağlı ödemelere, ilama bağlı borçlardan gecikme cezası, faiz ve idari para cezası kalmıştır. Bu gibi borçların devralan belediye tarafından ödenmesi sebebiyle, ödemeyi yapan muhasebe yetkilisi, harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlilerine sorumlu-luk doğuracağı hususunda tereddüde düşülmüştür. Konu hakkında bilgi almak istiyoruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-04-30

Piyasa fiyat araştırması yapan kişilerin muayene ve kabul komisyonlarında da görev alıp alamayacakları

4734 22/d maddesine göre, piyasa fiyat araştırması yapan üyeler aynı zamanda muayene kabul komisyonunda üye olarak yer alabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2020-04-29

Periyodik olarak mal alımı

Demirbaşımızda kayıtlı bulunan ve çay ocağında kullanılan su arıtma cihazı içerisindeki su filtreleri-nin periyodik olarak değişimi gerekmekte, bulunduğumuz bölgede bu işi yapan tek bir servis bulun-maktadır. 1-Bu işlemi harcama yetkilisi mutemet avansı çekerek yapmam mümkün mü? 2-Bu işi avans kullanarak yapabilirsem birden fazla teklif almam gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-12-10

Öğrencilere yönelik eğitime destek hizmeti kapsamında dershane açılması ve bütçe karşılığı

Belediyemizce dershanelere gidemeyen ve takviye eğitim alamayan yoksul ailelerin başarılı çocuk-larına yönelik üniversiteye hazırlık ve orta öğretim öğrencilerinin sınavlarına hazırlık amacıyla 6 adet sınıf açmak istiyoruz. Belediye mevzuatına göre, bu dersliklerde çalıştırılacak öğretmenlerin ücretleri-nin nasıl ödeneceği; ayrıca belediye kanunlarında sadece eğitim hakkında “eğitim kuruluşlarına gerekli desteği sağlar” dediğinden, belediyelerin bu gibi dershane açabilmeleri söz konusu mu? Açabiliyorsa, dayanak kanunu ve bütçe ilişkileri nelerdir? (Bu konu hakkında kaymakamlık milli eğitim ile yapılan protokollerle de bunun açılması sağlansa bile öğretmen ücretlerinin belediye personeli olarak nasıl gi-der gösterebiliriz?)

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-05-16